E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Χρειάζεσαι ξεκούραση; 7 τομείς που δεν είχες φανταστεί

Δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος και ένα είδος χαλάρωσης

Χρειάζεσαι ξεκούραση; 7 τομείς που δεν είχες φανταστεί
Photo by Sincerely Media on Unsplash
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ

Η καθημερινή ξεκούραση είναι κάτι που έχουμε όλοι ανάγκη, ειδικά τα τελευταία χρόνια που οι ρυθμοί ζωής είναι ασταμάτητοι και γρήγοροι.

Ήξερες, όμως, ότι δεν υπάρχει μόνο ένα είδος ξεκούρασης; Εδώ σου αναλύουμε και τους 7 τύπους ανάπαυσης που χρειαζόμαστε!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1ος Τύπος: Σωματική

Ο πρώτος τύπος ανάπαυσης που χρειαζόμαστε είναι η σωματική ανάπαυση, η οποία μπορεί να είναι παθητική ή ενεργητική. Η παθητική σωματική ανάπαυση περιλαμβάνει τον βραδινό ύπνο και τη μεσημεριανή σιέστα, ενώ η ενεργητική σωματική ανάπαυση σημαίνει δραστηριότητες αποκατάστασης όπως η γιόγκα, οι διατάσεις και η θεραπεία μασάζ που συμβάλλουν στη βελτίωση της κυκλοφορίας και της ευελιξίας του σώματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

2ος Τύπος: Ψυχική

Το δεύτερο είδος ανάπαυσης είναι η ψυχική ανάπαυση. Γνωρίζεις αυτόν τον συνάδελφο που ξεκινά τη δουλειά κάθε μέρα με ένα τεράστιο φλιτζάνι καφέ; Συχνά είναι οξύθυμος και ξεχασιάρης και δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί στη δουλειά του. Όταν ξαπλώνει το βράδυ για να κοιμηθεί, συχνά παλεύει να απενεργοποιήσει τον εγκέφαλό του καθώς οι συζητήσεις από την ημέρα γεμίζουν τις σκέψεις του. Και παρά το γεγονός ότι κοιμάται επτά έως οκτώ ώρες, ξυπνά νιώθοντας σαν να μην πήγε ποτέ για ύπνο. Έχει έλλειμμα ψυχικής ανάπαυσης. Τα καλά νέα είναι ότι δε χρειάζεται να εγκαταλείψεις τη δουλειά σου ή να πας διακοπές για να το διορθώσεις. Προγραμμάτισε μικρά διαλείμματα να γίνονται κάθε δύο ώρες κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας. Αυτά τα διαλείμματα μπορούν να σου υπενθυμίσουν να σταματάς και να επιβραδύνεις τους ρυθμούς σου. Μπορείς επίσης να έχεις ένα τετράδιο δίπλα σου τη νύχτα, για να σημειώνεις τις σκέψεις που μπορεί να σε σταματούν από το να κοιμάσαι καλά και βαθιά.

3ος Τύπος: Αισθητηριακή

Ο τρίτος τύπος ανάπαυσης που χρειαζόμαστε είναι η αισθητηριακή ανάπαυση. Τα έντονα φώτα, οι οθόνες υπολογιστών, ο θόρυβος του περιβάλλοντος και οι πολλαπλές συνομιλίες - είτε βρίσκονται σε γραφείο είτε σε κλήσεις με Zoom - μπορεί να προκαλέσουν την καταπίεση των αισθήσεών μας. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί κάνοντας κάτι τόσο απλό, όπως το κλείσιμο των ματιών για ένα λεπτό στη μέση της ημέρας, καθώς και με σκόπιμη αποσύνδεση από οτιδήποτε ηλεκτρονικό, στο τέλος κάθε μέρας. Οι σκόπιμες στιγμές αισθητηριακής στέρησης μπορούν να αρχίσουν να αναιρούν τη ζημιά που προκαλείται από τον υπερβολικά διεγερτικό κόσμο της τεχνολογίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

4ος Τύπος: Δημιουργική

Ο τέταρτος τύπος ανάπαυσης είναι η δημιουργική ανάπαυση. Αυτός ο τύπος ανάπαυσης είναι ιδιαίτερα σημαντικός για όποιον πρέπει να λύσει προβλήματα ή να σκεφτεί νέες ιδέες. Η δημιουργική ανάπαυση ξυπνά ξανά το δέος και την απορία μέσα στον καθένα μας. Το να επιτρέψεις στον εαυτό σου να απολαύσει την ομορφιά της φύσης - ακόμα κι αν είναι σε ένα τοπικό πάρκο ή στην αυλή σου - σου προσφέρει δημιουργική ξεκούραση. Αλλά η δημιουργική ανάπαυση δεν είναι απλώς η εκτίμηση της φύσης: περιλαμβάνει επίσης απόλαυση των τεχνών. Μετάτρεψε τον χώρο εργασίας σου σε χώρο έμπνευσης προβάλλοντας εικόνες από μέρη που αγαπάς και έργα τέχνης που σε αγγίζουν. Δεν μπορείς να αφιερώνεις 40 ώρες την εβδομάδα κοιτάζοντας το κενό ή ένα μπερδεμένο περιβάλλον και να περιμένεις να αισθάνεσαι παθιασμένος με οτιδήποτε, πόσο μάλλον να έχεις καινοτόμες ιδέες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

5ος Τύπος: Συναισθηματική

Τώρα ας ρίξουμε μια ματιά σε ένα άλλο άτομο - τον φίλο που όλοι πιστεύουν ότι είναι το ωραιότερο άτομο που έχουν γνωρίσει ποτέ. Είναι το άτομο από το οποίο εξαρτώνται όλοι, αυτός που θα καλούσες αν χρειαζόσουν μια χάρη γιατί ακόμα κι αν δεν θέλουν να το κάνουν, ξέρεις ότι θα σου πουν ένα απρόθυμο «ναι» και όχι ένα αληθινό «όχι». Αλλά όταν αυτό το άτομο είναι μόνο του, αισθάνεται ότι δεν το εκτιμούν και ότι οι άλλοι το εκμεταλλεύονται. Αυτό το άτομο χρειάζεται συναισθηματική ανάπαυση, που σημαίνει ότι χρειάζεται το χρόνο και τον χώρο για να εκφράσει ελεύθερα τα συναισθήματά του και να περιορίσει τους ανθρώπους που δεν το ευχαριστούν. Η συναισθηματική ανάπαυση απαιτεί, επίσης, το θάρρος για να είσαι αυθεντικός. Ένα συναισθηματικά ξεκούραστο άτομο μπορεί να απαντήσει στην ερώτηση «Πώς είσαι σήμερα;» με ένα ειλικρινές «δεν είμαι εντάξει» και να αναλύσει τους λόγους για τους οποίους δεν είναι.

6ος Τύπος: Κοινωνική

Εάν χρειάζεσαι συναισθηματική ανάπαυση, πιθανότατα έχεις επίσης έλλειμμα κοινωνικής ανάπαυσης. Αυτό συμβαίνει όταν αποτυγχάνουμε να διαφοροποιήσουμε τις σχέσεις που μας αναζωογονούν από εκείνες που μας εξουθενώνουν και μας "ρουφάνε" ενέργεια. Για να βιώσεις περισσότερη κοινωνική ξεκούραση, θα πρέπει να περιβάλλεις τον εαυτό σου με θετικούς και υποστηρικτικούς ανθρώπους. Ακόμα κι αν οι αλληλεπιδράσεις σας πρέπει να πραγματοποιούνται εικονικά, μπορείς να μιλάς μαζί τους με κάμερα για να εστιάζεις περισσότερο στο πρόσωπό τους και την ενέργεια που εκπέμπουν.

7ος Τύπος: Πνευματική

Ο τελικός τύπος ανάπαυσης είναι η πνευματική ανάπαυση, η οποία είναι η ικανότητα σύνδεσης πέρα ​​από το σώμα και την ψυχή, αλλά σε κάτι ανώτερο, που χαρίζει την αίσθηση του ανήκειν, της αγάπης, της αποδοχής και του σκοπού. Για να το λάβεις αυτό, ασχολήσου με κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό σου και βάλε την προσευχή, τον διαλογισμό ή τη συμμετοχή σε κοινωνικά έργα, στην καθημερινή σου ρουτίνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αυτή είναι η γυμναστική που κάνει η JLO

Body+Mind Πριν 2 ώρες

Ξεκίνα σήμερα!

Οι πιο προστατευτικές ράτσες σκύλων

Body+Mind Πριν 2 ώρες

Κάνουν τα πάντα για το αφεντικό τους

Ta vegan εστιατόρια στην Αθήνα που αξίζει να δοκιμάσεις

Body+Mind Πριν 2 ώρες

Όλα είναι πεντανόστιμα!

8+1 ιδέες για καλό Πάσχα στη Θεσσαλονίκη

Body+Mind Πριν 2 ώρες

Ξεχωριστές εμπειρίες, βόλτες και ξεναγήσεις

Πώς να ξεφορτωθείς τα πράγματα που δε θες και να ανανεώσεις το χώρο σου

Body+Mind Χτες

Το decluttering έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός αρμονικού και εμπνευσμένου περιβάλλοντος που υποστηρίζει την ευεξία σας.

5 fashion trends που θα δούμε παντού τώρα που ο ήλιος επέστρεψε για τα καλά

Body+Mind Χτες

Κάποια ίσως σε τρομάξουν, αλλά θα τα αγαπήσεις!

Ταβερνάκια με νόστιμους μεζέδες στα Δυτικά

Body+Mind Χτες

Όμορφα στέκια για να απολαύσεις νοστιμιές σε φιλικό περιβάλλον

Spring Nail Trends: Τι παίζει στα nail salons αυτή την εποχή

Body+Mind Προχτές

Πάρε ιδέες για το επόμενο μανικιούρ σου

Ποια εποχή επιλέγουν οι περισσότεροι για να χωρίσουν

Body+Mind Προχτές

Ο λόγος που συμβαίνει

Αυτά τα ζαχαροπλαστεία στην Αθήνα φτιάχνουν τα πιο νόστιμα γλυκά χωρίς ζάχαρη

Body+Mind Προχτές

Νηστίσιμα, υγιεινά και… πεντανόστιμα!

Cocktail trends για το 2024

Body+Mind Πριν 3 μέρες

Ο κόσμος της mixology συνεχίζει να εξελίσσεται

par: 16
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.