E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Κυριάκος Μητσοτάκης ‑ Όλαφ Σολτς: Τι αποφάσισαν για ελληνοτουρκικά, επενδύσεις, προσφυγικό

Κυριάκος Μητσοτάκης ‑ Όλαφ Σολτς: Τι αποφάσισαν για ελληνοτουρκικά, επενδύσεις, προσφυγικό
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 28/10/2022 | 09:07

Η μετατόπιση στη ρητορική του Βερολίνου για την Τουρκία

Μπορεί ο Όλαφ Σολτς να μην είναι ο πιο επικοινωνιακός καγκελάριος που έχει περάσει από το τιμόνι της Γερμανίας, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι ο λόγος του δεν μετράει στο ευρωπαϊκό στερέωμα. Και μπορεί η Άνγκελα Μέρκελ να «σημάδεψε» τη γερμανική πολιτική, ούσα στο αξίωμα για 16 χρόνια, τώρα, όμως, είναι η σειρά του κ. Σολτς. Και σε ό,τι αφορά την Τουρκία, αυτό που κρατούν στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την επίσκεψη του Γερμανού καγκελαρίου είναι η καθαρή τοποθέτηση ότι δεν μπορεί ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ να αμφισβητεί την εδαφική κυριαρχία ενός άλλου.

«Οι εταίροι στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αμφισβητούν ο ένας την κυριαρχία του άλλου και όλα τα ζητήματα πρέπει να επιλύονται με διάλογο και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου», υπογράμμισε ο κ. Σολτς, απαντώντας έτσι με σαφή τρόπο στην επιθετική ρητορική της Άγκυρας και στα σενάρια για κυριαρχία των νησιών. Αρμόδια πηγή θυμόταν, άλλωστε, σε συζήτηση με το protothema.gr στο περιθώριο της συνάντησης, ότι οι κ. Μητσοτάκης και Σολτς είχαν συναντηθεί για πρώτη φορά στο τέλος Μαΐου στις Βρυξέλλες και τότε ο κ. Μητσοτάκης του είχε δείξει χάρτες που αποτύπωναν τις τουρκικές επεκτατικές βλέψεις. Μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, ο κ. Σολτς έδωσε εντολή στον εκπρόσωπό του, ο οποίος έκανε μια καθαρή δήλωση ότι δεν νοείται αμφισβήτηση της εδαφικής κυριαρχίας της Ελλάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως προς την Τουρκία, ανώτερη κυβερνητική πηγή διαβεβαιώνει ότι το πνεύμα των δηλώσεων απηχούσε και το πνεύμα της κατ’ ιδίαν συνάντησης των δύο ηγετών για πάνω από μια ώρα στο γραφείο του κ. Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός περιέγραψε τις ελληνικές θέσεις, τις οποίες ο καγκελάριος άκουσε προσεκτικά. Είχε σπεύσει, άλλωστε, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» πριν την επίσημη συνάντηση να δώσει τον τόνο της παρουσίας του ως προς τα ελληνοτουρκικά, χωρίς περιστροφές.

Και μπορεί ο κ. Σολτς μπροστά στις κάμερες να τα είπε κάπως πιο…στρογγυλά σε σχέση με τη γραπτή του συνέντευξη, το σημαντικό, όμως, είναι ότι η θέση του καταγράφηκε. Υπάρχει, δε, και το προηγούμενο της υπουργού Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ, η οποία το καλοκαίρι είχε έρθει στην Αθήνα και αμέσως μετά, στην Άγκυρα, κόντεψε να…σφαχτεί με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος την εγκάλεσε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι αναμασά τα ελληνικά επιχειρήματα. Και μπορεί το Βερολίνο να μην αλλάζει έτσι εύκολα τις πάγιες πολιτικές του θέσεις απέναντι στην Τουρκία, με την οποία διατηρεί πλειάδα οικονομικών, εμπορικών και πληθυσμιακών σχέσεων, ο τόνος, όμως, απέναντι στην Άγκυρα αλλάζει και αυτό είναι σαφές. Ως θρυαλλίδα γι’ αυτό έχουν επενεργήσει, βεβαίως, ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά, όπως το θέτει αρμόδια ελληνική πηγή, και η αναβάθμιση της εξοπλιστικής και αμυντικής ικανότητας της χώρας μας, η οποία δεν πορεύεται…παρακαλώντας στο διεθνές στερέωμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συζήτηση για τη Λιβύη

Κατά τη διάρκεια του γεύματος που έγινε, αμέσως μετά τις δηλώσεις, παράλληλα, συζητήθηκαν το μεταναστευτικό και οι εξελίξεις στη Λιβύη. Και μπορεί στο μεταναστευτικό να υπάρχουν ακόμα θέματα μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας για τις επιστροφές παράτυπων μεταναστών που μπήκαν στην Ευρώπη μέσω της χώρας μας, ο Γερμανός καγκελάριος, όμως, άκουσε με προσοχή τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης για τις εξελίξεις στη Λιβύη.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε αναλυτικά και σε σκληρό τόνο για τις πρόσφατες τουρκολιβυκές συμφωνίες, κάνοντας λόγο για έγγραφα άνευ αξίας, ξεκαθάρισε, όμως, ότι θα πρέπει να υπάρξει και μια πιο σκληρή ευρωπαϊκή απάντηση και στην ίδια τη Λιβύη, αν και είναι ασαφές ποια είναι η νομιμοποίηση του καθεστώτος της Τρίπολης. Ο κ. Μητσοτάκης, παράλληλα, επανέλαβε το αίτημα της Ελλάδας να συμπεριληφθεί στη Διαδικασία για τη Λιβύη που «τρέχει» το Βερολίνο. Κατά πληροφορίες, πάντως, ο κ. Σολτς δεν ανέλαβε κάποια δέσμευση για διαμεσολαβητική προσπάθεια επί του θέματος, παρά τις σχετικές γερμανικές διαρροές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενόχληση στα τουρκικά ΜΜΕ

Η επίσκεψη Σολτς και όσα ειπώθηκαν, βεβαίως, δεν άρεσαν στα τουρκικά ΜΜΕ. «Σκανδαλώδεις δηλώσεις από τον Μητσοτάκη για την Τουρκία. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ισχυρίστηκε πως ο Ερντογάν δηλητηριάζει τον λαό του με ψέματα και πως τα νησιά δεν αποτελούν απειλή για την Τουρκία», έγραψε η Hurriyet.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στον ίδιο τόνο, η φιλοκυβερνητική «Sabah» ανέφερε: «Η Ελλάδα επέστρεψε στις εργοστασιακές της ρυθμίσεις. Κατηγόρησε την Τουρκία στη Γερμανία. Ο Γερμανός καγκελάριος τους υποστήριξε.»

Από τη μεριά της, η «Milliyet» ενοχλήθηκε με την προοπτική μεταφοράς των τεθωρακισμένων Marder στον Έβρο, σημειώνοντας: «Η Ελλάδα παίζει με τη φωτιά. Τα γερμανικά άρματα μάχης πάνε στα σύνορα με την Τουρκία. Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως τα γερμανικά τεθωρακισμένα θα μεταφερθούν στα σύνορα με την Τουρκία, καθώς, όπως δήλωσε, εκεί είναι απαραίτητα»

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παραιτήθηκε μέλος του δημοτικού συμβουλίου Αργους‑Μυκηνών μετά τη στήριξη του δημάρχου στους αστυνομικούς που σκότωσαν τον 20χρονο ‑ The Press Project

Σήμερα

Την παραίτησή της από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αργους-Μυκηνών υπέβαλε η γιατρός Αναστασία (Σάσα) Αργυροπούλου, μετά την απαράδεκτη δημόσια τοποθέτηση υποστήριξης του δημάρχου Γιάννη Μαλτέζου προς του αστυνομικούς που…

Ποιος είναι ο «υπάλληλος του μήνα» που έκανε viral ένα γερμανικό τρένο με μια απίθανη κίνηση

Σήμερα

Γερμανική υπερταχεία έκανε έκτακτη στάση στο Αμβούργο γιατί τελείωσε το χαρτί υγείας - ο προϊστάμενος έτρεξε στο σούπερ μάρκετ και το βίντεο έγινε viral με 700.000 προβολές.

Ο κολοσσός Τεχνητής Νοημοσύνης που τρέμει μήπως φέρει το τέλος του κόσμου

Σήμερα

Η startup τεχνητής νοημοσύνης Anthropic προσλαμβάνει ειδικούς ασφαλείας με αμοιβές άνω των 200.000 δολαρίων για να εμποδίσει τη χρήση των μοντέλων της στην κατασκευή πυρηνικών, χημικών και βιολογικών όπλων

Καταδίκη για τρεις νεαρούς που έσπασαν νιπτήρες και καρτοτηλέφωνα σε φυλακές του Βόλου επειδή ήταν δυσαρεστημένοι

Σήμερα

Το δικαστήριο έκρινε ενόχους και τους τρεις επιβάλλοντάς τους ποινή φυλάκισης δύο ετών και έξι μηνών και χρηματική ποινή 1.000 ευρώ, χωρίς αναστολή

Πανσέληνος Ιουλίου: Πότε θα δούμε το πιο φωτεινό φεγγάρι του καλοκαιριού

Σήμερα

Η πανσέληνος του Ιουλίου έρχεται την Τετάρτη 29 Ιουλίου

Τραγωδία στα Πατήσια: Νεκρή γυναίκα από φωτιά σε διαμέρισμα, νοσηλεύεται σε πολύ σοβαρή κατάσταση ο σύζυγός της

Σήμερα

Στο σημείο επιχειρούν 15 πυροσβέστες με πέντε οχήματα και ένα ειδικό βραχιονοφόρο όχημα - Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή

Ρωσία: Σε κατάσταση συναγερμού οι πυρηνικές δυνάμεις του ναυτικού ‑ Παίρνουν θέση στους ωκεανούς

Σήμερα

Ο σύμβουλος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Νικολάι Πατρούσεφ, ανακοίνωσε από τη Μόσχα στις 15 Ιουλίου 2026 ότι ο στρατηγικός πυρηνικός στόλος της χώρας βρίσκεται σε απόλυτο συναγερμό επιχειρώντας στους παγκόσμιους ωκεανούς

Κρητικό χωριό καταργεί το αλκοόλ στα γλέντια για να σταματήσει τα τροχαία

Σήμερα

Πολιτιστικός Σύλλογος στο Ρέθυμνο καταργεί πλήρως το αλκοόλ στις εκδηλώσεις-πανηγύρια του, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στα τροχαία ατυχήματα στην Κρήτη.

Μητσοτάκης από την Εύβοια: Εκλογές την άνοιξη 2027 ‑ Σας θέλω ετοιμοπόλεμους, στις επάλξεις

Σήμερα

Στο τέλος της τετραετίας θα παραδώσουμε το καλύτερο εθνικό σύστημα υγείας

Μάρω Κοντού: Το συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού της Finos Film

Σήμερα

Η Finos Film αποχαιρέτισε με συγκίνηση τη Μάρω Κοντού, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών.

Παρέμβαση της Εισαγγελίας για τις ρωγμές σε κτίρια της Κυψέλης λόγω των έργων του Μετρό

Σήμερα

Παράλληλα σε σημερινή σύσκεψη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών αποφασίστηκε να διευθετηθεί η υπόθεση με τα μπάζα της πολυκατοικίας που κατέρρευσε στα Πετράλωνα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.