Σήμερα έμαθα: Γιατί οι πιπεριές είναι καυτερές
Η ουσία που ευθύνεται για το κάψιμο
Από το NEWSROOM
Οι πιπεριές μας καίνε πολλές φορές, αλλά ξέρετε γιατί;
Η αίσθηση του καψίματος οφείλεται στην καψαϊκίνη, μια άοσμη, άχρωμη χημική ουσία που υπάρχει σε αυτές. Η καψαϊκίνη συνδέεται με ορισμένους αισθητήριους νευρώνες οι οποίοι ξεγελούν το σώμα μας ώστε να πιστεύει ότι καίγεται ή ότι πρέπει να αντιμετωπίσει υπερβολικές ποσότητες θερμότητας στην περιοχή με την οποία έρχεται σε επαφή η ουσία.
Όταν η έκθεση στην καψαϊκίνη είναι υψηλή, όπως για παράδειγμα στο καθαρό εκχύλισμα καψαϊκίνης, η αίσθηση που θα σας αφήσει μπορεί να είναι τόσο «καυτή» που το σώμα θα ξεγελαστεί. Έτσι θα φαίνεται σαν να έχετε καεί, παρόλο που η καψαϊκίνη δεν σας καίει καθόλου. Απλώς ξεγελάει τον εγκέφαλό σας ώστε να νομίζει ότι καίγεται.
Η καψαϊκίνη δεν είναι απλώς μια ουσία που κάνει το φαγητό σας πιο νόστιμο, αλλά χρησιμοποιείται επίσης στο «σπρέι πιπεριού». Κάθε φορά που η καψαϊκίνη έρχεται σε επαφή με το δέρμα σας, ιδιαίτερα με τα μάτια σας ή εισπνέεται και φτάνει στους πνεύμονές σας, θα σας κάνει να αισθάνεστε ότι καίγεστε, παρόλο που δεν θα συμβαίνει αυτό.
Έτσι, είναι πολύ αποτελεσματικό χωρίς να προκαλεί ουσιαστική ζημιά στο άτομο που ψεκάζεται. Ή καλύτερα δεν προκαλεί ζημιά αν τα επίπεδα περιεκτικότητας της καψαϊκίνης δεν είναι πολύ υψηλά.