E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Κακοκαιρία Eva: Νέο έκτακτο δελτίο σφοδρής επιδείνωσης καιρού

Πρωτόγνωρα ισχυρά καιρικά φαινόμενα - Ποιες περιοχές θα πληγούν

Κακοκαιρία Eva: Νέο έκτακτο δελτίο σφοδρής επιδείνωσης καιρού
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 4/11/2022 | 11:54

Οι καλές καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν την Παρασκευή σε ολόκληρη τη χώρα, θα δώσουν από το βράδυ τη σκυτάλη στην κακοκαιρία Eva που θα επηρεάσει τη χώρα το Σαββατοκύριακο.

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε χθες επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία "EVA" δημιουργεί βαρομετρικό χαμηλό στη βόρεια Ιταλία την Παρασκευή, το οποίο θα κινηθεί
νοτιοανατολικά και θα προκαλέσει επιδείνωση του καιρού σε όλη σχεδόν τη χώρα. Από το πρωί του Σαββάτου (05-11-2022) έως και τις βραδινές ώρες της Κυριακής (06-11-2022) θα εκδηλωθούν κατά τόπους επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που θα έχουν ως κύρια χαρακτηριστικά τα μεγάλα ύψη βροχής, τοπικά τις μεγάλες ραγδαιότητες και τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Πιο αναλυτικά:

Το Σάββατο (05-11-2022) τα ισχυρά και κατά τόπους επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν:
α) από το πρωί το βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

β) από το μεσημέρι το νότιο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική
Πελοπόννησο,

γ) από το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην ανατολική Πελοπόννησο, την κεντρική Στερεά, την ανατολική Θεσσαλία, τη δυτική
και κεντρική Μακεδονία και,

δ) κατά τη διάρκεια της νύχτας την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), όλη τη Θεσσαλία και την Εύβοια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Αττική θα επηρεαστεί κατά διαστήματα από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου (05-11-2022) έως το μεσημέρι της Κυριακής (06-11-2022).

Την Κυριακή (06-11-2022) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται:

α) μέχρι το μεσημέρι στο Ιόνιο,
β) μέχρι το απόγευμα στην ηπειρωτική χώρα (πλην της Θράκης),
γ) από τις πρωινές ώρες στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τις Σποράδες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

και

δ) από το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα

Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα έντονα στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες.

Meteo: Βαρομετρικό χαμηλό θα προκαλέσει ισχυρό κύμα κακοκαιρίας το διήμερο Σάββατο 05/11 - Κυριακή 06/11


Η επιστημονική ομάδα του meteo έδωσε στη δημοσιότητα νέους χάρτες με την εξέλιξη της κακοκαιρίας.

Πιο αναλυτικά:

Το Σάββατο 05/11 έντονες βροχοπτώσεις και τοπικά ισχυρές καταιγίδες θα επηρεάσουν από τις μεσημεριανές ώρες τα νησιά του Ιονίου και γρήγορα θα επεκταθούν στο σύνολο της Δυτικής Ελλάδας. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (με εξαίρεση την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη) και στα δυτικά τμήματα της Κρήτης. Ισχυροί και τοπικά θυελλώδεις νότιοι άνεμοι θα πνέουν στο Νότιο Ιόνιο και το Νότιο Αιγαίο, όπου αναμένεται πολύ υψηλός κυματισμός.

Από αργά το βράδυ του Σαββάτου και κυρίως τις πρώτες ώρες μετά την αλλαγή της ημέρας προς Κυριακή, οι ισχυρές καταιγίδες θα αρχίσουν να επηρεάζουν τον νομό Αττικής και την πόλη της Αθήνας, καθώς επίσης τον νομό και την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Κατά το πρώτο δωδεκάωρο της Κυριακής 06/11 τα ισχυρά φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στη Δυτική, Ανατολική και Βόρεια Ελλάδα, καθώς και σε αρκετά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου. Κατά το δεύτερο δωδεκάωρο της Κυριακής 06/11 θα επηρεαστούν σημαντικά τα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά, η Μακεδονία, τα νησιά του Κεντρικού, Ανατολικού και Νότιου Αιγαίου και η Κρήτη.

Την Κυριακή 06/11 τα φαινόμενα θα είναι κατά περιόδους έντονα, στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα.

Όσον αφορά τον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI), το επεισόδιο βροχόπτωσης αναμένεται να είναι Κατηγορίας 3 το Σάββατο 05/11 και Κατηγορίας 4 την Κυριακή 06/11. Στον παρακάτω προγνωστικό χάρτη αποτυπώνονται τα εκτιμώμενα συνολικά ύψη βροχόπτωσης σε χιλιοστά έως το βράδυ της Κυριακής 06/11.

Αν και σήμερα ο καιρός στην Ελλάδα θα παραμείνει αρκετά καλός, τις επόμενες μέρες αναμένεται σημαντική επιδείνωση.

Επικίνδυνα φαινόμενα προβλέπονται κυρίως τις απογευματινές ώρες της Κυριακής στη δυτική Κρήτη, τη νότια Πελοπόννησο, καθώς και τμήματα του ανατολικού Αιγαίου.

Ο καιρός με μια ματιά

-Το Σάββατο τα ισχυρά καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν από το πρωί το βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο, από το μεσημέρι το νότιο Ιόνιο, τη δυτική -Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο και θα επεκταθούν ανατολικότερα την Κυριακή
-Η θερμοκρασία σε αισθητή πτώση από την Κυριακή
-Οι άνεμοι θα φτάνουν τα 6 με 7 μποφόρ

Η Αττική επηρεάζεται από το βράδυ του Σαββάτου έως και τις μεσημεριανές ώρες της Κυριακής. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής αναμένονται στα δυτικά και νότια.

Χάρτες με την εξέλιξη της κακοκαιρίας

kairos-kakokairiaEVA
KAKOKAIRIAEVA-kakokairia-kairos

Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά. 

Την Κυριακή οι ισχυρές βροχές επηρεάζουν μέχρι το μεσημέρι το Ιόνιο και από το απόγευμα τα ηπειρωτικά πλην της Θράκης. Κυκλάδες, Κρήτη και Σποράδες επηρεάζονται τις πρωινές ώρες και το μεσημέρι τα Δωδεκάνησα. 

Σε εφαρμογή επιχειρησιακό σχέδιο

Συστάσεις στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενόψει της κακοκαιρίας EVΑ.

Παράλληλα, τίθεται σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων.

Οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ο καιρός την Παρασκευή

Σύμφωνα με το meteo.gr, σήμερα αναμένονται λίγες νεφώσεις σε όλη τη χώρα, οι οποίες κατά τόπους και κατά περιόδους θα είναι πυκνότερες. Τη νύχτα και νωρίς το πρωί η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, δηλαδή: στη Δυτική Μακεδονία από 2 έως 22 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 4 έως 23-24, στην Ήπειρο από 6 έως 26 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 6 έως 26, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 7 έως 25-27 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 10 έως 24 και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 9 έως 25 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου οι μέγιστες θα φτάσουν στους 27 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από διάφορες διευθύνσεις ασθενείς, αλλά βαθμιαία θα επικρατήσει νότιο ρεύμα με εντάσεις έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις που μετά το μεσημέρι θα φτάνουν τοπικά τα 5 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες κυρίως διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 24 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε παροδικά αυξημένες νεφώσεις. Τη νύχτα και νωρίς το πρωί η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη και ενδέχεται να σχηματιστεί ομίχλη. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί με εντάσεις 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 22 βαθμούς.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Χτες

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

Ιταλία: Έκρηξη σε τριώροφο κτίριο στη Βερόνα ‑ Έρευνα για επιζώντες

Χτες

Στο κτίριο κατοικούν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν είναι γνωστό αν βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της έκρηξης

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Χτες

Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

Αλιμος: Αφησε το αμάξι του για να πάει στη λαϊκή και έπιασε φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Χτες

Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στον Αλιμο τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες ενώ ο ιδιοκτήτης του βρισκόταν στη λαϊκή αγορά

ΗΠΑ: Ένα εκατ. δολάρια αμοιβή για τον εντοπισμό της μητέρας της προσφέρει η Σαβάνα Γκάθρι

Χτες

Η μητέρα της, Νάνσι Γκάθρι, εξαφανίστηκε από το σπίτι της το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, με τις αρχές να πιστεύουν ότι απήχθη

Πάτρα: Στη ΜΕΘ βρέφος 5 μηνών με μηνιγγίτιδα – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Χτες

Το βρέφος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Ζάκυνθο

Μητέρα που είχε εξαφανιστεί πριν 24 χρόνια ζει νέα ζωή και εξηγεί γιατί έφυγε

Χτες

Η Αστυνομία της κομητείας Ρόκινγκχαμ ανακοίνωσε περαιτέρω πληροφορίες για την εξαφάνιση της Μισέλ, αναφέροντας ότι η σήμερα 62 ετών γυναίκα αποφάσισε να φύγει από την οικογένειά της

Αποκλείστηκε στην πρεμιέρα του στο Ντουμπάι ο Τσιτσιπάς, ηττήθηκε 2‑0 σετ από τον Ουμπέρ

Χτες

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ηττήθηκε 6-4, 7-5 από τον Ούγκο Ουμπέρ

Αίγιο: «Δεν ήταν κανείς μπροστά μου όταν πυροβόλησα», λέει ο 46χρονος που τραυμάτισε τους ανήλικους

Χτες

Ο 46χρονος αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη, με την υπόθεση να χαρακτηρίζεται από ένταση στα δικαστήρια

Κηφισιά: Αναβλήθηκε για την Τετάρτη η δίκη του γνωστού μάνατζερ ‑ «Φοβήθηκα μήπως είναι κακοποιοί»

Χτες

Ο 72χρονος ζήτησε αναβολή για να προετοιμάσει την υπεράσπισή του και να εκπροσωπηθεί από τον συνήγορό του που απουσίαζε σήμερα από το δικαστήριο

Ίλιον: Κάλεσαν διασώστη σε κέντρο διασκέδασης και αυτός πήρε το μικρόφωνο και τραγουδούσε!

Χτες

Αδιανόητο περιστατικό στο Ίλιον ενώ έχει διαταχθεί ΕΔΕ από το ΕΚΑΒ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 29
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.