Σήμερα έμαθα: Είναι η ζέβρα μαύρη με λευκές ρίγες ή λευκή με μαύρες ρίγες;
Μπορεί το ερώτημα να μοιάζει φιλοσοφικό, αλλά η επιστήμη έχει απάντηση
Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ
Μπορεί κάποια φορά να έχετε αναρωτηθεί για κάτι πολύ απλό όσον αφορά στις ζέβρες. Είναι μαύρες με λευκές ρίγες ή λευκές με μαύρες ρίγες; Σαν ερώτημα φαίνεται λίγο φιλοσοφική αλλά η επιστήμη έχει απάντηση. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να κοιτάξουμε πίσω από την μικροβιολογία, που δίνει στις ζέβρες αυτό το διπλό χρώμα.
Οι ζέβρες έχουν μαύρο δέρμα κάτω από το τρίχωμα τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι ρίγες τους είναι απαραίτητα λευκές πάνω σε μαύρο. Η πλειοψηφία του τριχώματος της ζέβρας είναι λευκό, ειδικά στην κοιλιά ή στο εσωτερικό των ποδιών τους, όπου οι ρίγες σταματούν. Αυτό υποδηλώνει ότι τα τετράποδα είναι λευκά με μαύρες ρίγες, αλλά σύμφωνα με το Live Science, αυτός είναι ακόμα ένας λάθος τρόπος για να προσεγγίσουμε την ερώτηση.
Η απάντηση βρίσκεται σε μια κατηγορία κυττάρων που ονομάζονται μελανοκύτταρα. Τα μελανοκύτταρα είναι υπεύθυνα για την παραγωγή μιας χρωστικής ουσίας που ονομάζεται μελανίνη, η οποία δίνει στις τρίχες της ζέβρας το χρώμα τους, όπως και στα μαλλιά και το δέρμα όλων των ζώων.
Όταν το τρίχωμα της Ζέβρας μεγαλώνει, τα μελανοκύτταρα στα ωοθυλάκια της υπαγορεύουν αν θα είναι ανοιχτό ή σκούρο, ανάλογα με το που βρίσκεται στο σώμα της. Στην κανονική τους κατάσταση, αυτά τα κύτταρα δημιουργούν τη μαύρη γούνα με υψηλή περιεκτικότητα σε μελανίνη που αποτελεί το μισό από το χαρακτηριστικό τρίχωμα μιας ζέβρας. Οι λευκές τρίχες ζέβρας δεν περιέχουν μελανίνη και προέρχονται από μελανοκύτταρα που είναι σε αδράνεια.
Αν μιλήσουμε με βάση τη γενετική, οι ζέβρες βγάζουν μαύρα μαλλιά, κάτι που μας δίνει την απάντηση στο ερώτημα: είναι μαύρες με λευκές ρίγες.
Αν και αυτό λύνει ένα μέρος του μυστηρίου των λωρίδων ζέβρας, οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην ξέρουν γιατί έχουν αυτές τις ρίγες. Μια κοινή πεποίθηση είναι ότι το μοτίβο στο τρίχωμα τους μπερδεύει τα αρπακτικά που προσπαθούν να διαλέξουν μία μόνο ζέβρα από το κοπάδι. Έρευνα από το 2014 υποστηρίζει ότι οι ρίγες αποτρέπουν τα έντομα να πλησιάσουν, διαταράσσοντας την πόλωση του ανακλώμενου φωτός, το οποίο είναι γνωστό ότι προσελκύει τις μύγες στα άλογα.
Πληροφορίες: livescience.com