E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Στα ίχνη των μυστηρίων της Κλεοπάτρας

Είμαστε κοντά σε μια μεγάλη ανακάλυψη για την Κλεοπάτρα; - Που οδηγεί η μυστική σήραγγα

Στα ίχνη των μυστηρίων της Κλεοπάτρας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 9/11/2022 | 16:42

Μια αρχαία σήραγγα που ανακαλύφθηκε κάτω από έναν αιγυπτιακό ναό του Οσιρι στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου μπορεί να οδηγεί στον τάφο της Κλεοπάτρας;

 Αυτό υποστηρίζει ομάδα αρχαιολόγων που εδώ και δυο δεκαετίες ανασκάπτει την περιοχή γύρω από τον ιερό χώρο στη Μεγάλη Ταπόσιρι – την αρχαία αιγυπτική πόλη, κοντά στο σημερινό Αμπουκίρ – αναζητώντας το σημείο ταφής της τελευταίας πτολεμαίας βασίλισσας της Αιγύπτου και του αγαπημένου της, Μάρκου Αντώνιου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η σήραγγα μήκους 1.400 μ. και ύψους 1,8 μ. που εντοπίστηκε σε βάθος 13 μ. περιγράφεται από τους επιστήμονες ως σπουδαίο επίτευγμα της μηχανικής και συγκρίνεται με το Ευπαλίνειο Ορυγμα του 6ου αι. π.Χ. στη Σάμο: μια σήραγγα που ο μεγαρίτης αρχιτέκτονας Ευπάλινος δημιούργησε ενώνοντας δύο σήραγγες τις οποίες έσκαψε ταυτόχρονα από τις δύο πλευρές του βουνού, ώστε να συναντηθούν στο μέσο. Ενα τμήμα της αιγυπτιακής σήραγγας βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα, πιθανόν λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που σημειώθηκε κατά την πρώτη χιλιετία μ.Χ. στην περιοχή, καθώς έχουν καταγραφεί στις πηγές περί τους 23 σεισμούς από το 320 έως το 1303.

Τα ευρήματα

Εκτός από τη σήραγγα, στον ναό Ταπόσιρις Μάγκνα, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως δύο αγάλματα από αλάβαστρο της εποχής των Πτολεμαίων, το ένα από τα οποία φαίνεται να απεικονίζει μία σφίγγα, καθώς και πήλινα αγγεία. «Αυτό είναι το τέλειο μέρος για τον τάφο της Κλεοπάτρας», δηλώνει σε διεθνή μέσα η αρχαιολόγος Κάθλιν Μαρτίνεζ από το Πανεπιστήμιο του Αγίου Δομήνικου. «Αν υπάρχει 1% πιθανότητα να έχει ταφεί εδώ η τελευταία βασίλισσα της Αιγύπτου είναι καθήκον μου να αναζητήσω την τελευταία της κατοικία. Αν ανακαλύψουμε τον τάφο θα είναι η πιο σημαντική ανακάλυψη του 21ου αιώνα. Αν δεν τον ανακαλύψουμε έχουμε ήδη εντοπίσει σημαντικά ευρήματα εντός κι εκτός του ναού», συνεχίζει, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα έχουν στο πλαίσιο της ανασκαφής του ευρύτερου χώρου αποκαλυφθεί μούμιες με χρυσές γλώσσες που χρονολογούνται στο τέλος της ελληνιστικής και τις αρχές της ρωμαϊκής περιόδου, γεγονός που σύμφωνα με τη Μαρτίνεζ, ενισχύει τη θεωρία της ότι στην περιοχή είχε ανεγερθεί βασιλικό μαυσωλείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την πεποίθηση ότι ενδεχομένως μπορεί να βρίσκεται κοντά στην αποκάλυψη του τάφου της Κλεοπάτρας, η αρχαιολόγος επίσης στηρίζει στο γεγονός ότι η βασίλισσα είχε ταυτιστεί με την Ισιδα – αδελφή και σύζυγο του Οσιρι και ναοί και των δύο θεοτήτων έχουν βρεθεί στην περιοχή των ανασκαφών.

Αντιρρήσεις

Η άποψη ωστόσο ότι η Κλεοπάτρα έχει ταφεί στην Ταπόσιρις Μάγκνα δεν έχει τύχει ευρείας αποδοχής. Οι περισσότεροι επιστήμονες εκτιμούν ότι τάφηκε στην Αλεξάνδρεια, ενώ πρόσφατα η αρχαιολόγος έχασε κι έναν πολύτιμο σύμμαχό της, τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της αιγυπτιακής αρχαιολογίας, Ζαχί Χαουάς. «Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο τάφος της Κλεοπάτρας θα μπορούσε να βρίσκεται στην Ταπόσιρις Μάγκνα» υποστηρίζει ο αμφιλεγόμενος Χαουάς, ο οποίος για μία και πλέον δεκαετία συνεργάστηκε με την ανασκαφική ομάδα. Συντάσσεται με όσους υποστηρίζουν ότι ο περιζήτητος τάφος βρίσκεται κοντά στο παλάτι της πτολεμαίας βασίλισσας και πως σήμερα ενδεχομένως να βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας. Αν ισχύει αυτή η εκδοχή υπάρχει σοβαρή πιθανότητα και να μη βρεθεί ποτέ το σημείο ταφής της Κλεοπάτρας. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι μερικά χρόνια πριν είχε διατυπώσει εντελώς διαφορετική άποψη και δημοσίως διατεινόταν πως η σπουδαία ανακάλυψη βρισκόταν προ των πυλών. Το τελευταίο διάστημα, όμως, έχει στραφεί προς τη Νεφερτίτη, την αποκάλυψη του τάφου της οποίας, προσφάτως, δεσμεύτηκε ότι θα ανακοινώσει σύντομα.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρό 3χρονο παιδί σε τροχαίο, ΙΧ συγκρούστηκε μετωπικά με ταξί

Σήμερα

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως άλλα δύο άτομα έχουν τραυματιστεί από τη σφοδρή σύγκρουση

Στάθης Μαντζώρος: Δύσκολες ώρες για τον ηθοποιό 10 μήνες μετά το εγκεφαλικό που υπέστη

Σήμερα

Ο αγαπημένος «καφετζής» του τηλεοπτικού κοινού στη σειρά «Σασμός» νοσηλεύεται στον Ερυθρό Σταυρό

Τι ώρα θα κλείσουν σήμερα μαγαζιά και σούπερ μάρκετ

Σήμερα

Κλειστά Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα

Mε τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα

Σήμερα

Με ψύχρα και βροχές η Ανάσταση

Η μεγάλη έξοδος: 629.000 αυτοκίνητα έφυγαν από την Αθήνα

Σήμερα

Πόσοι πέρασαν τις εθνικές οδούς

Πέδρο Σάντσεθ: Η Ευρώπη να «κάνει μεγάλα όνειρα» και να αναλάβει ρόλο ως ηθικός ηγέτης

Σήμερα

Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης

Ο ιερέας της Χίου που ξεχωρίζει με τον μοναδικό τρόπο μετάδοσης του μηνύματος της Ανάστασης

Σήμερα

Ο ιερέας που έχει γίνει διάσημος για τον χαρακτηριστικό τρόπο που μεταφέρει το μήνυμα της Ανάστασης του Ιησού

Έγινε η πρώτη Ανάσταση στην Κέρκυρα: Το εντυπωσιακό έθιμο του τεχνητού σεισμού

Σήμερα

Αναπαριστούν με αυτόν τον τρόπο τον σεισμό που κατά τις Γραφές ακολούθησε την Πρώτη Ανάσταση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 6
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.