E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Νέο αντικαταθλιπτικό που δρα άμεσα βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο

Δρα μέσα σε δυο ώρες

Νέο αντικαταθλιπτικό που δρα άμεσα βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 12/11/2022 | 18:00

Μια νέα προσέγγιση στη θεραπεία της κατάθλιψης διατύπωσε ομάδα μελετητών από την Κίνα, που δοκίμασε σε πειραματόζωα φάρμακο το οποίο αντιμετωπίζει τα συμπτώματα της κατάθλιψης σε λιγότερο από δυο ώρες, χωρίς παρενέργειες.

Μια πολλά υποσχόμενη μέθοδο αντιμετώπισης της κατάθλιψης μέσα σε δύο μόλις ώρες ανακάλυψε ομάδα ερευνητών από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Ναντζίνγκ στην Κίνα, που ανέπτυξε ένα νέο φάρμακο με άμεση αντικαταθλιπτική δράση. Στο σχετικό άρθρο, που δημοσιεύθηκε στο Science, οι μελετητές περιγράφουν τη νέα προσέγγιση στη θεραπεία της συχνότερης ψυχικής νόσου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η χρόνια κατάθλιψη αποτελεί μια από τις κυρίαρχες μορφές ψυχικής ασθένειας, αφορώντας χιλιάδες ανθρώπους ανά τον κόσμο. Η ψυχική υγεία, μάλιστα, φαίνεται να έχει επιδεινωθεί ιδιαίτερα με την εμφάνιση της πανδημίας, προκαλώντας νέα περιστατικά με ταχύ ρυθμό. Όσο επιβαρύνεται η ψυχική κατάσταση των ανθρώπων, τόσο εντείνεται η ανάγκη εξεύρεσης, νέων, πιο άμεσων και πιο αποτελεσματικών μεθόδων αντιμετώπισης των σχετικών παθήσεων.

Έως τώρα, τα περισσότερα φάρμακα που διατίθενται για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης δρούν αυξάνοντας τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Αυτού του είδους τα φάρμακα, ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν πολλές εβδομάδες για να δείξουν τα πρώτα αποτελέσματα, ενώ ενδέχεται να συνοδεύονται και από σοβαρές παρενέργειες, όπως η ενίσχυση των τάσεων αυτοκτονίας.

Στο πλαίσιο αυτής της νέας ερευνητικής προσπάθειας, οι μελετητές ακολούθησαν μια καινούρια προσέγγιση. Συγκεκριμένα, αναρωτήθηκαν τι θα μπορούσε να συμβεί εάν η σεροτονίνη αποσυνδεθεί από το ένζυμο nNOS στον εγκέφαλο του ποντικιού (συνθάση νευρωνικού μονοξειδίου του αζώτου, nNOS). Σκέφτηκαν ότι αυτή η αποσύνδεση θα μπορούσε να ισοδυναμεί με μείωση της ποσότητας σεροτονίνης σε ένα μέρος του εγκεφάλου -τον ραχιαίο πυρήνα της ραφής- και να τον αυξήσει σε ένα άλλο, τον έσω προμετωπιαίο φλοιό. Εάν αυτό επιβεβαιωνόταν, οι ερευνητές θεώρησαν ότι θα οδηγούσε σε μια ταχεία βελτίωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θέλοντας να εξετάσουν αυτή τη θεωρία, ανέπτυξαν την ένωση ZZL-7. Εγχύοντάς την, στη συνέχεια, στα ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι προκάλεσε τροποποίηση στους νευρώνες που παράγουν σεροτονίνη στον ραχιαίο πυρήνα της ραφής, με αποτέλεσμα να διακοπούν οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των μεταφορέων σεροτονίνης και του ενζύμου του εγκεφάλου.

Με αυτό τον τρόπο, οι ερευνητές παρατήρησαν πράγματι αυξημένες ποσότητες σεροτονίνης στον έσω προμετωπιαίο φλοιό και μάλιστα σε άμεσο χρόνο. Ακολουθώντας τα ευρήματά τους, οι ερευνητές υποστήριξαν ότι η ταχεία αυτή αύξηση θα πρέπει να είναι αισθητή στους ανθρώπους μέσα σε λίγες μόλις ώρες. Στηρίζοντας περαιτέρω τα ευρήματά της, η ομάδα μελέτης δήλωσε ότι αυτή η θεραπευτική προσέγγιση αποτελεί καλύτερη μέθοδο καταπολέμησης της κατάθλιψης, καθώς δεν συνοδεύεται από τις σοβαρές παρενέργειες που έχουν τα διαθέσιμα φάρμακα.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Απλήρωτοι έμειναν εποχικοί εργαζόμενοι στις γιορτές – Τι καταγγέλλει η ΠΟΕΕΤ

Χτες

«Φιάσκο» με τις προπληρωμένες κάρτες: Χιλιάδες εποχικοί χωρίς δώρα και επίδομα ανεργίας

Αδιανόητο: Κατέγραφαν την πυρκαγιά στο μπαρ του Κραν Μοντανά αντί να τρέξουν να σωθούν

Χτες

Η πυρκαγιά είχε τραγικό απολογισμό: τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ 119 τραυματίστηκαν

Με ανοιχτά μπλόκα, η ΕΛ.ΑΣ καλεί τους εκδρομείς να αποφύγουν τη μαζική επιστροφή

Χτες

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για τους εκδρομείς της Πρωτοχρονιάς, με φόντο τα αγροτικά μπλόκα

Μπήκαν σε ξένο μαντρί και έσφαξαν 40 αρνιά – Τρεις συλλήψεις

Χτες

Τους 3 Κρητικούς φέρεται να υπέδειξε o 38χρονος ιδιοκτήτης των ζώων εξαιτίας προγενέστερων απειλών

Οι χειμερινές εκπτώσεις πλησιάζουν – Πόσο θα διαρκέσουν

Χτες

Ενημερωθείτε αναλυτικά για τα κριτήρια που πρέπει να έχετε

Αγρότες: Στα Μάλγαρα την Κυριακή οι κρίσιμες αποφάσεις για τα μπλόκα

Χτες

Αντίστροφη μέτρηση για την πανελλαδική σύσκεψη - Ποιοι δεν θα δώσουν το παρών

Πατέρας έδωσε κοκαΐνη στον 14χρονο γιο του στα Γιάννενα και συνελήφθη

Χτες

Για την ίδια υπόθεση κατηγορείται και ένας ακόμη άνδρας, ο οποίος βρισκόταν μαζί με τον πατέρα και τον ανήλικο

Διεγράφησαν από τα πανεπιστήμια 308.605 μη ενεργοί φοιτητές με την είσοδο της νέας χρονιάς

Χτες

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση εκκαθάρισης των φοιτητικών καταλόγων

15χρονη Ελληνίδα αγνοείται μετά την τραγωδία στο κλαμπ στο Κραν Μοντανά

Χτες

Οι συγγενείς της ζητούν από όποιον γνωρίζει κάτι σχετικό με την τύχη της να επικοινωνήσει άμεσα με τις αρχές

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 6
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.