E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Προσοχή στις απάτες με δόλωμα το Μουντιάλ

Ψεύτικες κληρώσεις και πλαστά εισιτήρια

Προσοχή στις απάτες με δόλωμα το Μουντιάλ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 17/11/2022 | 15:29

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2022 στο Κατάρ (20 Νοεμβρίου έως 18 Δεκεμβρίου) είναι έτοιμο να ξεκινήσει, όμως οι επιτήδειοι στο Διαδίκτυο χρησιμοποιούν πάντα τέτοιες μεγάλες διοργανώσεις για να εξαπατήσουν.

Η διεθνής εταιρεία κυβερνοασφάλειας ESET προειδοποιεί ότι οι απατεώνες «ανεβάζουν στροφές» στο Διαδίκτυο ενόψει της επερχόμενης διοργάνωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συχνά οι εγκληματίες κάνουν τα θύματα να πιστεύουν ότι κέρδισαν ένα χρηματικό έπαθλο ή ένα εισιτήριο ή ένα πακέτο φιλοξενίας για να παρακολουθήσουν έναν αγώνα ποδοσφαίρου. Η πρόθεσή τους είναι συνήθως η ίδια: να σας πείσουν να τους δώσετε τα προσωπικά σας στοιχεία ή τα χρήματά σας ή άθελά σας να «κατεβάσετε» στη συσκευή σας κακόβουλο λογισμικό που κλέβει πληροφορίες.

Οι ερευνητές της ESET εντόπισαν ήδη αρκετές διεθνείς εκστρατείες «ψαρέματος» (phishing) που επιδιώκουν να ξεγελάσουν τους ανθρώπους ώστε να νομίζουν ότι κέρδισαν κάποιο βραβείο. Το μόνο που χρειάζεται για να… παραλάβετε τα «κέρδη» σας, θα είναι να συμπληρώσετε μερικά πεδία σε κάποια φόρμα και να δώσετε προσωπικά στοιχεία, όπως το ονοματεπώνυμο, την ημερομηνία γέννησης και τον αριθμό τηλεφώνου σας. Μαζί με την ανακοίνωση θα υπάρχει και το όνομα ενός προσώπου επικοινωνίας που θα σας «βοηθήσει», υποτίθεται, να διεκδικήσετε το βραβείο σας.

Κάποια στιγμή, ο «υπάλληλος» θα σας ενημερώσει ότι για να διεκδικήσετε τα κέρδη σας θα πρέπει να πληρώσετε κάποιο φόρο ή κάποια τέλη. Μόλις ολοκληρωθεί η μεταφορά των χρημάτων, οι απατεώνες θα έχουν πετύχει τους στόχους τους: θα έχουν κλέψει τα χρήματα και τις προσωπικές σας πληροφορίες είτε για να περάσουν στο επόμενο στάδιο της απάτης ή για να τις πουλήσουν σε άλλους απατεώνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια άλλη μορφή απάτης phishing περιλαμβάνει παραπλανητικές ιστοσελίδες που είναι πανομοιότυπες με τις αυθεντικές. Σε αυτές μπορεί να οδηγηθείτε επίσης μέσω κάποιου link που θα λάβετε από μηνύματα spam, μέσω ψεύτικων προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σε φόρουμ συζητήσεων. Ανεξάρτητα από το αν αυτές οι ιστοσελίδες είναι πιστά αντίγραφα νόμιμων ιστοσελίδων ή όχι, το βασικό είναι ότι προωθούνται με σκοπό την κλοπή προσωπικών και οικονομικών δεδομένων, διαπιστευτηρίων σύνδεσης και άλλων ευαίσθητων πληροφοριών ή ως τρόπος εγκατάστασης κακόβουλου λογισμικού στις συσκευές των θυμάτων.

Επίσης, πολλοί άνθρωποι έχουν ήδη αναφέρει ότι δήθεν «αξιωματούχοι της FIFA» τους προσέγγισαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προσφέροντας εισιτήρια προς πώληση. Αν εξακολουθείτε να ψάχνετε εισιτήρια για να παρακολουθήσετε κάποιο από τα παιχνίδια του Παγκοσμίου Κυπέλου, πρέπει να προσέξετε τους απατεώνες. Η διοργάνωση Qatar 2022 διαθέτει μόνο ψηφιακά εισιτήρια, με μοναδική εξαίρεση τις αγορές της τελευταίας στιγμής, που μπορούν να γίνουν μόνο αυτοπροσώπως απευθείας σε δύο γραφεία στην Ντόχα του Κατάρ. Η μεταπώληση μη εξουσιοδοτημένων εισιτηρίων απαγορεύεται στο Κατάρ και οι ποινές μπορεί να είναι πολύ αυστηρές. Ο μόνος τρόπος μεταπώλησης και αγοράς εισιτηρίων είναι μέσω της επίσημης πλατφόρμας μεταπώλησης εισιτηρίων της FIFA.

Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατευτείτε:

1. Δεν μπορείτε να κερδίσετε ένα λαχείο αν δεν έχετε αγοράσει λαχνό. Αν κάποιος προσπαθήσει να σας πείσει για το αντίθετο, πρόκειται για απάτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

2. Μην προπληρώσετε χρήματα προκειμένου να λάβετε ένα βραβείο. Οι μέθοδοι προπληρωμής είναι ένας τρόπος κλοπής των χρημάτων σας.

3. Προσέξτε τις επιθέσεις phishing. Μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους ή συνημμένα αρχεία σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή άλλα μηνύματα, εκτός αν είστε σίγουροι ότι είναι αυθεντικά, ειδικά αν τα μηνύματα είναι από αγνώστους και ζητούν τα προσωπικά σας στοιχεία.

4. Παρομοίως, προσέξτε για παραπλανητικές ιστοσελίδες. Δώστε προσοχή στις ιστοσελίδες που επισκέπτεστε και αναζητήστε πάντα γραμματικά και ορθογραφικά λάθη, περίεργες διευθύνσεις URL, έλλειψη πιστοποιητικών ασφαλείας ή άλλα σημάδια που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά, ειδικά αν η ιστοσελίδα ζητάει τα χρήματά σας ή τα προσωπικά σας στοιχεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

5. Μη δίνετε τις προσωπικές σας πληροφορίες σε όποιον τις ζητάει – θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν καταχρηστικά για απάτη ή να πωληθούν στο σκοτεινό διαδίκτυο.

6. Χρησιμοποιήστε έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων σε όλους τους λογαριασμούς, ειδικά σε εκείνους που περιέχουν τις ευαίσθητες πληροφορίες σας. Αυτό μειώνει τις πιθανότητες να τους παραβιάσουν οι χάκερ με κλεμμένους κωδικούς πρόσβασης.

7. Χρησιμοποιήστε αξιόπιστο, πολυεπίπεδο λογισμικό ασφαλείας με δυνατότητες καταπολέμησης του phishing.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επίδειξη ισχύος από ΗΠΑ και Ιαπωνία μετά τα γυμνάσια Κίνας‑Ρωσίας

Πριν 8 ώρες

Αμερικανικά βομβαρδιστικά, ικανά να φέρουν πυρηνικά όπλα, και ιαπωνικά καταδιωκτικά πέταξαν σε σχηματισμό πάνω από τη θάλασσα της Ιαπωνίας

Ο νέος διοικητής της ρωσικής Wagner ‑ Έχασε δύο πόδια και ένα χέρι στην Ουκρανία

Πριν 8 ώρες

Στο υλικό, που κυκλοφόρησε από το TASS και αναπαράχθηκε σε διεθνή δίκτυα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Podolski εμφανίζεται με προσθετικά μέλη να εκπαιδεύεται εντατικά σε τοπίο που παραπέμπει στην Αφρική.

Τι καιρό θα κάνει μέχρι τα Χριστούγεννα

Χτες

«Οι προγνώσεις είναι επισφαλείς»

«AI situationship»: Ποια είναι η τάση στο dating που θα καθορίσει το 2026;

Χτες

Η εφαρμογή γνωριμιών «happn» προβλέπει την άνοδο μιας αμφιλεγόμενης νέας τάσης στο dating, η οποία θολώνει ακόμη περισσότερο τα όρια ανάμεσα στην ανθρώπινη και την τεχνητή συντροφικότητα

Επιστροφή ενοικίου: Η κυβέρνηση φέρνει ρύθμιση για να διορθώσει τα λάθη της

Χτες

Ανοίγει ο δρόμος για συμπλήρωση στοιχείων αναφορικά με την επιστροφή ενοικίου

ΗΠΑ: Πακέτο στήριξης 12 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε ο Τραμπ για τους αγρότες

Χτες

Οι ζημιές για τους αγρότες φέτος κυμαίνονται από 35 έως 44 δισ. δολάρια για τις εννέα κύριες καλλιέργειες εμπορευμάτων - Χαμηλές τιμές στις καλλιέργειες και οι συνέπειες στις εξαγωγές από τους δασμούς Τραμπ, τα βασικά προβλήματα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τέλος η προσωπική διαφορά από την 1η Ιανουαρίου

Χτες

Το βίντεο του Κυριάκου Μητσοτάκη για την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς

Σε ομάδα‑έκπληξη ο Τάκης Λεμονής: Επέστρεψε στους πάγκους μετά από 8 χρόνια!

Χτες

Μετά από περίπου οκτώ χρόνια αποχής, ο Τάκης Λεμονής επιστρέφει στους πάγκους στα 65 του χρόνια

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.