E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σκέψεις να «ρίξει σωσίβιο» στην τουρκική οικονομία με 5 δισ. δολάρια κάνει η Σαουδική Αραβία

Ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι βρίσκονται σε «τελικές συνομιλίες» με την Αγκυρα, κάτι που επιβεβαίωσε και αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Οικονομικών

Σκέψεις να «ρίξει σωσίβιο» στην τουρκική οικονομία με 5 δισ. δολάρια κάνει η Σαουδική Αραβία
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 2/12/2022 | 15:29

Η Σαουδική Αραβία εξετάζει το ενδεχόμενο να χορηγήσει 5 δισεκατομμύρια δολάρια στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος του σαουδαραβικού υπουργείου Οικονομικών.

Ο ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι βρίσκονται σε «τελικές συνομιλίες» με την Άγκυρα, κάτι που επιβεβαίωσε και αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Οικονομικών. «Οι συνομιλίες δεν έχουν ολοκληρωθεί, αλλά βρίσκονται στα τελικά στάδια», δήλωσε ο ίδιος, σύμφωνα με τους Financial Times.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Τουρκία βρίσκεται εδώ και καιρό βυθισμένη σε μια σοβαρή οικονομική κρίση. Το εθνικό νόμισμα, η τουρκική λίρα, έχει υποχωρήσει απότομα, ενώ ο πληθωρισμός έφτασε το 85% τον περασμένο μήνα. Οι τουρκικές αρχές έχουν υιοθετήσει διάφορα οικονομικά μέτρα, όπως η διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα -κάτι που επικρίνεται έντονα από εγχώριους και διεθνείς οικονομολόγους- αλλά δεν ήταν αρκετά για να βελτιώσουν τη δεινή κατάσταση της χώρας.

Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει καταλήξει σε οικονομικές συμφωνίες με μεγάλες δυνάμεις όπως η Κίνα, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σύμφωνα με το Reuters, η Τουρκική Κεντρική Τράπεζα έχει ανταλλάξει συνάλλαγμα με το Πεκίνο για 6 δισεκατομμύρια δολάρια, με τη Ντόχα για 15 δισεκατομμύρια δολάρια και με το Άμπου Ντάμπι για 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο πρόεδρος Ερντογάν προσπαθεί επίσης εδώ και αρκετούς μήνες να βελτιώσει τις σχέσεις του με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν με στόχο την επίτευξη οικονομικών συμφωνιών. Η δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη έφερε ένταση στις σχέσεις μεταξύ Ριάντ και Άγκυρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ερντογάν κατηγόρησε τα «υψηλότερα επίπεδα» - υπαινισσόμενος τον Σαουδάραβα ηγέτη - ότι σχεδίαζαν τον θάνατο του αρθρογράφου της Washington Post, προκαλώντας διπλωματικό χάσμα μεταξύ των δύο χωρών. Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας επέλεξαν να σταματήσουν τις δραστηριότητες των τουρκικών σχολείων στο βασίλειο, καθώς και να διατάξουν ανεπίσημο μποϊκοτάζ των τουρκικών προϊόντων.

Ωστόσο, η προβληματική οικονομία της Τουρκίας οδήγησε τον Ερντογάν να συμφιλιωθεί με το Ριάντ, καθώς και με άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ. Τον περασμένο Απρίλιο, ο Τούρκος πρόεδρος πραγματοποίησε μια επίδειξη κατευνασμού με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη Σαουδική Αραβία, της πρώτης μετά από πέντε χρόνια. Πριν ταξιδέψει στο Ριάντ, η τουρκική δικαιοσύνη έκλεισε τον φάκελο της υπόθεσης Κασόγκι.

Σαλμάν στην Άγκυρα

Στη συνέχεια, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αποδέχθηκε πρόσκληση του Ερντογάν και ταξίδεψε στην Άγκυρα τον Ιούνιο για να εγκαινιάσει μια «νέα εποχή», επιτυγχάνοντας «πλήρη εξομάλυνση» και «επιστροφή στην προ κρίσης περίοδο», δήλωσε στο Reuters Τούρκος αξιωματούχος. Μόλις άνοιξε αυτή η νέα εποχή, το Ριάντ ήρε το αδήλωτο εμπάργκο στα τουρκικά προϊόντα, αυξάνοντας το διμερές εμπόριο. Ομοίως, ο Halil Özcan, πρόεδρος της τουρκοσαουδαραβικής επιτροπής φιλίας του τουρκικού κοινοβουλίου, σημείωσε ότι η συμφιλίωση μεταξύ Άγκυρας και Ριάντ θα συμβάλει «σημαντικά στην περιφερειακή σταθερότητα».

Πρόσφατα, ο Ερντογάν και ο Μπιν Σαλμάν συναντήθηκαν ξανά στο Κατάρ κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δολοφovία Λυγγερίδη: Βαριές διώξεις για τους συλληφθέντες ‑ Δικογραφία για 160 άτομα, οι 5 ανήλικοι

Σήμερα

Η δικογραφία αφορά περίπου 160 άτομα ενώ 67 έχουν συλληφθεί για τη δολοφονική επiθεση στου Ρέντη

Ερευνητές εντόπισαν τον ακριβή τόπο ταφής του Πλάτωνα

Σήμερα

Η πολύτιμη ανακάλυψη από Ιταλούς ερευνητές

Χαμός στον αέρα: Επεισοδιακή πτήση με οπαδό της Σέλτικ να γρονθοκοπεί αστυνομικό και πλήρωμα ‑ Δείτε βίντεο

Σήμερα

Το προηγούμενο Σάββατο σημειώθηκε το επεισόδιο, κατά την προσγείωση του αεροσκάφους στο αεροδρόμιο της Αττάλειας

Κακοκαιρία Daniel: Σήμερα η πληρωμή αποζημιώσεων 38,5 εκατ. ευρώ στην Πελοπόννησο

Σήμερα

Το υψηλότερο ποσό αποζημιώσεων για τις ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel καταβάλλεται στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας

Ροζ πανσέληνος του Απριλίου: Πότε θα τη δούμε στην Ελλάδα

Σήμερα

Η πανσέληνος του Απριλίου ή αλλιώς ροζ πανσέληνος ή Πασχαλινό φεγγάρι έχει πολλές ακόμα ονομασίες

Καιρός: Μέχρι πότε θα παραμείνει η χώρα σε κλοιό αφρικανικής σκόνης

Σήμερα

Η στροφή των ανέμων σε δυτικούς θα έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της σκόνης στα Δωδεκάνησα και την προοδευτική απομάκρυνσή της προς τα ανατολικά

Διαγράφονται φόροι και πρόστιμα

Σήμερα

Για 1 στους 4 φορολογούμενους με φορολογικές διαφορές

Στέφανος Κασσελάκης: «Καλά έκανα που διέγραψα τον Δημήτρη Παπανώτα»

Σήμερα

Σαφές μήνυμα του Στέφανου Κασσελάκη για την αποπομπή του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το δόλωμα στη δολοφονία ήταν μια γυναίκα» ‑ Καταπέλτης η εισαγγελέας για τον φόνο εργάτη στη Μεσσηνία

Σήμερα

Ενώπιον της δικαιοσύνης οι κατηγορούμενοι για το έγκλημα στη Μεσσηνία

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.