E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Η ακρίβεια «χτύπησε» το σουβλάκι ‑ Κατεβάζουν ρολά σουβλατζίδικα

Λουκέτο στο… σουβλάκι

Η ακρίβεια «χτύπησε» το σουβλάκι ‑ Κατεβάζουν ρολά σουβλατζίδικα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 4/12/2022 | 10:32

Το αγαπημένο σε όλους μας σουβλάκι, ένα έδεσμα που μέχρι τώρα θεωρείτο φθηνό για τους περισσότερους, έχει πάρει την ανιούσα καθιστώντας το είδος πολυτελείας.

Η ακρίβεια στο πέρασμα της φαίνεται ότι «σαρώνει» ακόμα και το πιο αγαπημένο φαγητό των Ελλήνων, τo «σουβλάκι». Δεν είναι λίγα τα ψητοπωλεία που αναγκάζονται να βάλουν «λουκέτα» στα καταστήματα τους ή να προχωρήσουν σε απολύσεις προσωπικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ένα μετά το άλλο πολλά σουβλατζίδικα σε παραδοσιακές γειτονιές της Αθήνας αναγκάζονται να βάλουν λουκέτο.

«Κάθε μέρα συνάδελφοι κλείνουν, το πρόβλημα είναι σοβαρό. Κινδυνεύουμε να κλείσουμε και εμείς, δεν ξέρω αν θα αντέξουμε, διώχνουμε προσωπικό και μένουν άνθρωποι που τους είχα 20 χρόνια χωρίς δουλειά. Προσπαθούμε να κρατήσουμε τις τιμές αλλά είναι αδύνατον διότι βλέπεται κάθε μέρα τι γίνεται», ανέφεραν επιχειρηματίες στην τηλεόραση του Mega.

Ένα έδεσμα που μέχρι πριν από λίγο διάστημα θεωρείται φθηνό για τους περισσότερους πολίτες, τώρα η τιμή του έχει πάρει την ανιούσα. Είναι ενδεικτικό το γεγονός πως για μια τετραμελή οικογένεια, η αγαπημένη συνήθεια του Σαββατοκύριακου -και όχι μόνο- είναι πλέον απαγορευτική μιας και χρειάζονται τουλάχιστον 25 ευρώ μόνο για τυλιχτά και αναψυκτικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την τηλεόραση του Mega, το πιο ακριβό τυλιχτό σουβλάκι το βρίσκουμε στην Κρήτη όπου η μέση τιμή του έχει σκαρφαλώσει στα 4,30 ευρώ. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 3,54 ενώ στην Αθήνα το σουβλάκι κυμαίνεται στα 3,30 ευρώ.

Οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες όπως το ηλιέλαιο και τις πατάτες, έχουν οδηγήσει σε μια ανεξέλεγκτη αύξηση στις τιμές των προϊόντων καθιστώντας αγαπημένες συνήθειες των Ελλήνων απαγορευτικές. Οι επαγγελματίες φοβούνται ότι οι αυξήσεις στην ενέργεια και τις πρώτες ύλες θα συνεχιστούν και αναγκαστικά θα πρέπει να συνεχίσουν να κρατούν ψηλά τις τιμές.

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Ακριβότερο 10% σε σχέση με πέρυσι
Την ίδια ώρα οι αυξήσεις σε πρώτες ύλες, ενέργεια, καύσιμα και κόστος μεταφοράς κάνουν παραγωγούς και τους λιανοπωλητές να μιλούν για αυξημένες τιμές σε σχέση με πέρυσι όλων των ειδών που συνθέτουν το εορταστικό τραπέζι, όπως κρέατα, αρτοσκευάσματα, τυροκομικά προϊόντα, ποτά και αναψυκτικά με τη συνολική αύξηση να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 10%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν και ακόμα είναι νωρίς για εκτιμήσεις αναφορικά με το πού θα φτάσει η τιμή της γαλοπούλας, οι κρεοπώλες μιλούν για αύξηση σε σχέση με πέρυσι, ενώ στα υπόλοιπα κρέατα ήδη οι χονδρεμπορικές τιμές είναι αισθητά υψηλότερες χωρίς ενδείξεις για αποκλιμάκωσή τους το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με κρεοπώλες, από πέρυσι οι τιμές έχουν αυξηθεί σημαντικά και μεσοσταθμικά η αύξηση ξεπερνά το 17%. Μεγαλύτερες είναι οι αυξήσεις στο χοιρινό, το μοσχάρι και τα πουλερικά. Με τις σημερινές τιμές λένε ότι στο γουρουνόπουλο γάλακτος η μέση τιμή θα ξεπεράσει τα 9,5 ευρώ το κιλό στη λιανική όταν πέρυσι η τιμή του δεν ξεπερνούσε τα 8,50 ευρώ το κιλό. Ανάλογες είναι οι αυξήσεις και στα άλλα είδη όπως το χοιρινό και το κοτόπουλο, του οποίου για παράδειγμα τον περασμένο χρόνο η τιμή ήταν από 3,6 έως και 3,70 ευρώ το κιλό και έχει φτάσει να πωλείται έως 4,5 ευρώ το κιλό.

Αυξημένες είναι και οι τιμές στα κηπευτικά με τη χονδρική τιμή στις πατάτες να έχει διαμορφωθεί στα 0,65 ευρώ το κιλό όταν πέρυσι ήταν στα 0,45 ευρώ το κιλό, τα μαρούλια στα 0,30 ευρώ το τεμάχιο από 0,25 πέρυσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα ύψη βρίσκονται οι τιμές και των τυροκομικών εμφανίζοντας μεσοσταθμική αύξηση κατά 24%, κάτι που καταγράφει η Ελληνική Στατιστική Αρχή σε σχέση με πέρυσι. Στα αρτοποιεία και τα ζαχαροπλαστεία οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες οδηγούν σε υψηλότερες τιμές στα παραδοσιακά γλυκά των γιορτών, δηλαδή σε κουραμπιέδες και μελομακάρονα. Οπως λένε οι επαγγελματίες του κλάδου εκτός από το ενεργειακό κόστος οι τιμές στο αλεύρι είναι σχεδόν διπλάσιες, όπως και στα σπορέλαια, ενώ η ζάχαρη πέρυσι αγοραζόταν έως 0,40 λεπτά το κιλό και σήμερα πάνω από 1,5 ευρώ.

Αν αναλογιστεί κανείς, σύμφωνα με στοιχεία των φορέων της αγοράς, ότι το περσινό κόστος για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι (6-8 ατόμων) κυμάνθηκε μεταξύ 82,56 και 113,90 ευρώ, φέτος με μια συντηρητική προσέγγιση και δεδομένων των τιμών που σήμερα ισχύουν αναμένεται ότι θα είναι τουλάχιστον κατά 10% ακριβότερο, δηλαδή θα κοστίσει μεταξύ 91 και 125,29 ευρώ.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ολυμπιακός – Βίρτους Μπολόνια: Ο Φουρνιέ φόρεσε μπλούζα με το πρόσωπο του Μπαρτζώκα στο ΣΕΦ

Χτες

Ο Γάλλος σταρ στήριξε τον προπονητή του με αυτήν την κίνηση

Ο Τραμπ διέγραψε από τον λογαριασμό του το βίντεο που δείχνει τους Ομπάμα ως πιθήκους: «Υπάλληλος το ανέβασε κατά λάθος»

Χτες

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, έκανε λόγο για «ψευτοαγανάκτηση» έπειτα από κατηγορίες για ρατσισμό που προκάλεσε βίντεο

Η απόφαση που θα μπορούσε να φέρει τον Μέσι εκτός εθνικής Αργεντινής

Χτες

Η απόφαση συνδέεται άμεσα με το νομικό πλαίσιο της λεγόμενης «patria potestad», που ισχύει στην Αργεντινή έως τα 18 έτη

Ανήλικος έβαλε φωτιά στον κολλητό του, ενώ οι φίλοι του γελούσαν και τον βιντεοσκοπούσαν

Χτες

Το θύμα έκρυψε αρχικά την αλήθεια από τους γονείς του, αλλά το βίντεο αποκάλυψε την αλήθεια

Κορωπί: Αστυνομικός έσωσε ηλικιωμένους φτιάχνοντας σκοινί από σεντόνια ‑ «Δεν σε αφήνω»

Χτες

Η περιγραφή του άνδρα που γλύτωσε από τα ορμητικά νερά

Μητέρα στον Βόλο κατηγορείται για εμπλοκή σε υπόθεση παιδικής ποpνογραφίας με θύμα την ανήλικη κόρη της

Χτες

Η γυναίκα οδηγήθηκε ενώπιον της Δικαιοσύνης και ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί τη Δευτέρα

Ο Κακούσης παραιτείται από τη δημοσιογραφία για όσο εμπλέκεται στην υπόθεση Παναγόπουλου και δηλώνει αθώος

Χτες

Ο ίδιος με ανάρτησή του γνωστοποιεί ότι δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί του και πως όλες οι συναλλαγές που είχε με το ΙΝΕ ΓΣΕΕ είχαν νόμιμη αιτία

Βιολάντα: Ολοκληρώθηκε η έρευνα της πυροσβεστικής

Χτες

Σε τρία σημεία είχε διάβρωση ο σωλήνας του προπανίου

Σκάνδαλο σε ξενοδοχεία: Μετέδιδαν live σε παγκόσμια μετάδοση ζευγάρια σε προσωπικές στιγμές χωρίς να το γνωρίζουν

Χτες

Οι διαχειριστές των εφαρμογών ισχυρίζονταν ότι μετέδιδαν ζωντανά εικόνα από περισσότερες από 180 κάμερες σε ξενοδοχεία

Υπουργείο Μεταφορών: 100 ευρώ το πρόστιμο για το εισιτήριο – Όσοι συλλαμβάνονται για γκράφιτι, θα τα καθαρίζουν οι ίδιοι

Χτες

Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Μεταφορών για τον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των μεταφορών

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 12
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.