E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τα σενάρια της αυτοδυναμίας και οι ημερομηνίες των εκλογών

Γεμάτη γρίφους είναι η προεκλογική περίοδος

Τα σενάρια της αυτοδυναμίας και οι ημερομηνίες των εκλογών
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 4/12/2022 | 14:54

Γεμάτη γρίφους είναι η προεκλογική περίοδος που διανύουμε με την ημερομηνία των εκλογών να παραμένει ακόμα άγνωστη και με τις κάλπες να αναμένεται να στηθούν σε δυο δόσεις. Όλα όσα θα συμβούν το επόμενο διάστημα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και πρωτοφανή και έτσι δεν υπάρχει «εκλογικό εγχειρίδιο» για την διαχείριση μιας τέτοιας κατάστασης.

Γεμάτη γρίφους είναι η προεκλογική περίοδος που διανύουμε με την ημερομηνία των εκλογών να παραμένει ακόμα άγνωστη και με τις κάλπες να αναμένεται να στηθούν σε δυο δόσεις. Όλα όσα θα συμβούν το επόμενο διάστημα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και πρωτοφανή και έτσι δεν υπάρχει «εκλογικό εγχειρίδιο» για την διαχείριση μιας τέτοιας κατάστασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι πρώτες κάλπες όποτε και αν στηθούν θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής και καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι κυβέρνηση δεν θα προκύψει θα οδηγηθούμε σε μια νέα αναμέτρηση με το σύστημα πλέον της ενισχυμένης αναλογικής.

Αργά ή γρήγορα πάντως η ημερομηνία των εκλογών θα γίνει γνωστή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατες δηλώσεις του υποστήριξε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα, αλλά ίσως ο καθαρός αέρας του βουνού στις ολιγοήμερες διακοπές των Χριστουγέννων-ο ίδιος έχει πει ότι τις αποφάσεις του τις παίρνει στο βουνό-τον βοηθήσει να κυκλώσει στο ημερολόγιό του την ημερομηνία που θα προσέλθουμε στις κάλπες. Υπενθυμίζεται ότι ήταν Χριστούγεννα του 2019 όταν αποφάσισε να προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας την, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα σενάρια για το ποια Κυριακή είναι η πιο πιθανή δίνουν και παίρνουν λαμβάνοντας υπόψιν πολλούς παράγοντες. Όμως, το ζητούμενο δεν είναι τόσο η ημερομηνία των εκλογών για τον πρωθυπουργό όσο η επίτευξη της αυτοδυναμίας. Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Λονδίνο αναφέρθηκε στη δυνατότητα αυτοδυναμίας της ΝΔ στις δεύτερες κάλπες, επαναλαμβάνοντας ότι αυτοδύναμη διακυβέρνηση δεν σημαίνει και μονοκομματική.

Οι πιθανές ημερομηνίες για προσφυγή στις κάλπες

Η πυξίδα της κυβέρνησης δείχνει Άνοιξη, αλλά επειδή στην πολιτική τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο κανείς δεν αποκλείει έναν εκλογικό αιφνιδιασμό. Αν πορευτεί κάποιος με το πρώτο ενδεχόμενο, τότε οι κάλπες θα μπορούσαν να στηθούν από τις 5 Μαρτίου και μετά έτσι ώστε οι δεύτερες να γίνουν στις 9 Απριλίου που είναι και η Κυριακή των Βαΐων και να μη διαταραχθεί το Πάσχα. Στο τραπέζι ωστόσο παραμένει το σενάριο για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου ή και του Μαΐου. Μάλιστα αν επιλεγεί το τελευταίο, τότε θα συμπέσει και χρονικά με την συνταγματική λήξη της θητείας της κυβέρνησης που είναι στις αρχές Ιουλίου. Επίσης, στις πιθανές ημερομηνίες ακούγεται και η 26η Μαρτίου.

Τα σενάρια της αυτοδυναμίας
Οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου που παίζουν στα δάχτυλα τα των εκλογών, όπως και οι δημοσκόποι, εδώ και καιρό με βάση κυρίως τα στοιχεία από τις δημοσκοπήσεις γράφουν και σβήνουν σενάρια αυτοδυναμίας. Οι προσθαφαιρέσεις για την κατανομή των εδρών δίνουν και παίρνουν και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία έχουν ως εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας PULSE για λογαριαμσό του ΣΚΑΙ έδινε στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή διαφορά 7 ποσοστιαίων μονάδων υπέρ της ΝΔ (33% έναντι 26% του ΣΥΡΙΖΑ).

Η εταιρεία προχώρησε στην κατανομή των αναποφάσιστων ως σενάριο-υπόθεση εργασίας και σύμφωνα με αυτό η ΝΔ συγκεντρώνει 36,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ 28,5% (διαφορά 8%).

Τα τρία σενάρια για τις πρώτες εκλογές και την κατανομή των εδρών

Σενάριο 1: Κάλπη απλής αναλογικής με πεντακομματική Βουλή. Σύμφωνα αυτό, με ένα 11,6% εκτός Βουλής, οι έδρες θα μπορούσαν να κατανεμηθούν ως εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΝΔ: 124 έδρες

ΣΥΡΙΖΑ: 97

ΠΑΣΟΚ: 44

ΚΚΕ: 20

Ελληνική Λύση: 15

Σενάριο 2: Κάλπη απλής αναλογικής, εξακομματική Βουλή. Εδώ, αν η Βουλή είναι εξακομματική, τότε το ποσοστό που μένει εκτός μειώνεται στο 8,6% και έτσι οι έδρες κατανέμονται ως εξής:

ΝΔ: 120

ΣΥΡΙΖΑ: 93

ΠΑΣΟΚ: 42

ΚΚΕ: 20

Ελληνική Λύση: 15

ΜέΡΑ25: 10

Σενάριο 3: Επτακομματική Βουλή. Στην επτακομματική Βουλή τα κόμματα που μένουν εκτός είναι σε ποσοστό 5,6%. Έτσι, οι έδρες διαμορφώνονται ως εξής:

ΝΔ: 116

ΣΥΡΙΖΑ: 90

ΠΑΣΟΚ: 41

ΚΚΕ: 19

Ελληνική Λύση: 14

ΜέΡΑ25: 10

Έλληνες: 10

Η Pulse, προχώρησε και στο σενάριο για την δεύτερη εκλογική αναμέτρηση αφού μόνο με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής θα είναι δυνατή η επίτευξη της αυτοδυναμίας.

Σενάριο ενισχυμένης αναλογικής με πεντακομματική Βουλή
Σε αυτή την εκδοχή, η ΝΔ συγκεντρώνει 153 έδρες, εξασφαλίζοντας αυτοδύναμη διακυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ 84, το ΠΑΣΟΚ 36, το ΚΚΕ 16 και η Ελληνική Λύση 11.

Σημειώνεται ότι όσο αυξάνει ο αριθμός των κομμάτων εκτός Βουλής τόσο μειώνεται η δυνατότητα του πρώτου κόμματος για την αυτοδυναμία και το αντίστροφο.

Τα στοιχεία που θα κρίνουν την αυτοδυναμία
Για να επιτευχθεί αυτοδυναμία το πρώτο κόμμα χρειάζεται τουλάχιστον 38%. Επίσης, αυτό που θα κρίνει την εκλογή μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης είναι πόσα κόμματα θα μπουν στη νέα Βουλή και κυρίως πόσο θα είναι το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός.

Αν για παράδειγμα μείνει εκτός το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη από την μια θεωρείται καλό για το κυβερνητικό στρατόπεδο, αλλά από την άλλη είναι πολύ πιθανό αυτό να ευνοήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι ψηφοφόροι του λογικά θα μετακινηθούν προς τον ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίο συγγενεύουν ιδεολογικά.

Αν η Βουλή που θα προκύψει είναι εξακομματική, τότε η αυτοδυναμία βγαίνει από το κάδρο. Επιπρόσθετα, αυτό που δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι μια οριακή αυτοδυναμία. Μια κυβέρνηση με 151 βουλευτές σε κάθε κρίσιμη απόφαση που πρέπει να ληφθεί θα αγωνιά μήπως κάποιος φύγει από το μαντρί -όπως είχε πει ο αείμνηστος Ευάγγελος Αβέρωφ -και κλονιστεί η διακυβέρνηση της χώρας.Για αυτό το γαλάζιο σύνθημα, το οποίο θα ακούγεται όλο και πιο ηχηρά είναι : « να μην πάει καμία ψήφος χαμένη!».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιατί το παγκόσμιο διαδίκτυο κινδυνεύει από τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Χτες

Η ζημιά σε αυτά τα υποθαλάσσια δίκτυα μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένες διακοπές στο διαδίκτυο

Θεσσαλονίκη: Με μαχαίρωσε για ένα κοντοσούβλι ‑ Σοκάρει η μαρτυρία του 65χρονου μάγειρα

Χτες

Πελάτης σε ουζερί κάρφωσε μαχαίρι στην κοιλιά του μάγειρα μετά από διαπληκτισμό

Νίκαια: «Θα χυθεί αίμα» – Οι απειλές του 64χρονου δολοφόνου που έγιναν πράξη

Χτες

Νέα συγκλονιστική μαρτυρία για το στυγερό έγκλημα στη Νίκαια.

Ευρωεκλογές: Τέσσερα νέα πρόσωπα στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας

Χτες

Οι Βούλα Πατουλίδου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Σωτήρης Σέρμπος και Μιχάλης Αγγελόπουλος θα είναι μεταξύ των υποψηφίων της ΝΔ για τις ευρωεκλογές

Κομισιόν: Πρόστιμο – μαμούθ 1,8 δισ. ευρώ στην Apple

Χτες

Είναι το τρίτο υψηλότερο πρόστιμο που έχει επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ιστορία της

Χάος και αναρχία στην Αϊτή: Κρατούμενοι απειλούν να πάρουν τα ηνία της χώρας

Χτες

Βία στην Αϊτή: Συμμορίες απειλούν να καταλάβουν τα ηνία της χώρας μετά από μαζική απόδραση από τη φυλακή

par: 36
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.