E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Πυρά κατά Μακρόν για τις «εγγυήσεις ασφαλείας» στον Πούτιν

Εντονες αντιδράσεις έχει πυροδοτήσει ήδη η δήλωση του γάλλου προέδρου

Πυρά κατά Μακρόν για τις «εγγυήσεις ασφαλείας» στον Πούτιν
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 5/12/2022 | 08:49

Εντονες αντιδράσεις έχει πυροδοτήσει ήδη η δήλωση του γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, ότι η Δύση πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να «αντιμετωπίσει» την ανάγκη της Ρωσίας για εγγυήσεις ασφαλείας προκειμένου να τερματισθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η ιδέα παραχωρήσεων προς στο Κρεμλίνο, ύστερα από 10 μήνες πολέμου, απορρίπτεται από ουκρανικής πλευράς, ενώ προσώρας δεν έχει και πολλούς υποστηρικτές στη Δύση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι επίμαχες δηλώσεις

Οι δηλώσεις Μακρόν έγιναν το Σάββατο στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1 σε συνέντευξη που είχε παραχωρηθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του γάλλου προέδρου στις ΗΠΑ.

Ο Μακρόν δήλωσε ότι η Δύση θα πρέπει να λάβει υπόψη το αίτημα για εγγυήσεις ασφαλείας από τη ρωσική πλευρά και να συνυπολογίσει τις ανησυχίες του Κρεμλίνου σχετικά με την επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς.

«Εάν ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμφωνήσει σε διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, η Δύση θα πρέπει να εξετάσει πώς να αντιμετωπίσει την ανάγκη για εγγυήσεις ασφαλείας», είπε ο Μακρόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτό σημαίνει» είπε ο επικεφαλής του Elysée, «ότι ένα από τα βασικά σημεία που πρέπει να αντιμετωπίσουμε -όπως έλεγε πάντα ο πρόεδρος Πούτιν- είναι ο (ρωσικός) φόβος ότι το ΝΑΤΟ θα φθάσει μέχρι το κατώφλι της Ρωσίας καθώς και η ανάπτυξη (από το ΝΑΤΟ) όπλων που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη Ρωσία».

«Αυτό το ζήτημα θα είναι μέρος των θεμάτων ειρήνης, επομένως πρέπει να προετοιμάσουμε τι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε, πώς να προστατεύσουμε τους συμμάχους και τα κράτη μέλη μας και πώς να δώσουμε εγγυήσεις στη Ρωσία την ημέρα που θα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Μήπως πρέπει η Ρωσία να δώσει εγγυήσεις στον πολιτισμένο κόσμο;
Ενας από τους πρώτους που τοποθετήθηκαν ήταν ο πρώην υπουργός Άμυνας και Εξωτερικών της Λιθουανίας, Λίνας Λινκεβίτσιους.

«Η Ρωσία έχει όλες τις εγγυήσεις ασφαλείας εάν δεν επιτεθεί, δεν προσαρτήσει ή δεν καταλάβει τους γείτονές της» ανέφερε σκωπτικά ο Linkevicius στο Twitter την Κυριακή.

«Αν κάποιος θέλει να δημιουργήσει μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας που επιτρέπει σε ένα τρομοκρατικό κράτος να συνεχίσει τις μεθόδους εκφοβισμού του, θα πρέπει να το ξανασκεφτεί» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου, Mykhailo Podolyak, ήταν ακόμη πιο οξύς γράφοντας στο Twitter ότι σκέπτεται μήπως είναι ο «ο πολιτισμένος κόσμος που χρειάζεται «εγγυήσεις ασφαλείας» από τις βάρβαρες προθέσεις της μετά – Πούτιν Ρωσίας».

«Αυτό θα είναι δυνατό μόνο μετά το δικαστήριο, την καταδίκη των εμπνευστών του πολέμου και των εγκληματιών πολέμου, την επιβολή αποζημιώσεων μεγάλης κλίμακας και την αποσαφήνιση εκ μέρους της ρωσικής ελίτ του «ποιος είναι αυτός που φταίει» εξήγησε ο Ποντόλιακ.

Ρωσία και ΗΠΑ δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι είναι ανοιχτές σε κατ’ αρχήν συνομιλίες αν και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι θα συνομιλούσε με τον Πούτιν μόνο εάν ο αρχηγός του Κρεμλίνου δείξει ότι ενδιαφέρεται για τον τερματισμό του πολέμου.

Πολλοί, στην Ουκρανία και στη Δύση, αντιτίθενται σθεναρά σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τον Πούτιν που θα τον ανταμείψει με παραχωρήσεις, ειδικά τη στιγμή που η Ουκρανία έχει απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις από μεγάλες περιοχές τους τελευταίους τρεις μήνες.

Ωστόσο, οι δηλώσεις του Μακρόν υποδηλώνουν ότι συμμερίζεται την ανάγκη της Μόσχας για εγγυήσεις ασφαλείας -αίτημα που ήταν το επίκεντρο της έντονης αλλά αποτυχημένης διπλωματίας προ του πολέμου.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σε αναστολή η παιδίατρος για την υπόθεση του βρέφους που νοσηλεύεται με μηνιγγίτιδα στο Ρίο

Σήμερα

Διατάχθηκε ΕΔΕ για την εφημερία στο Νοσοκομείο Ζακύνθου – Σταθερή η κατάσταση του 5μηνου στη ΜΕΘ Πατρών

Πόρισμα ΕΜΠ για τη φονική έκρηξη στα Τρίκαλα: Διαβρωμένος σωλήνας χωρίς αντιδιαβρωτική προστασία

Σήμερα

Το πόρισμα του ΕΜΠ παραδόθηκε στις δικαστικές Αρχές και θα χρησιμοποιηθεί στην ποινική διερεύνηση της υπόθεσης στα Τρίκαλα

Αντριου Μαουντμπάντεν Ουίνδσορ: Το Παλάτι του απαγόρευσε να κάνει ιππασία στα βασιλικά κτήματα

Σήμερα

Το βρετανικό Παλάτι έχει έρθει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση μετά τη σύλληψη και την έρευνα σε βάρος του αδελφού του βασιλιά Καρόλου

Πάτρα: Καθαρή η μαγνητική του 5 μηνών βρέφους που διαγνώστηκε με μηνιγγίτιδα

Σήμερα

Ενθαρρυντικά είναι τα νέα για την πορεία υγείας του 5 μηνών βρέφους που έχει προσβληθεί από μηνιγγίτιδα

Ισπανία: Αντιδράσεις για τον διπλασιασμό του τουριστικού φόρου ‑ Τα έσοδα θα πάνε για το στεγαστικό

Σήμερα

Οι επισκέπτες ξενοδοχείων πέντε αστέρων θα μπορούσαν να χρεωθούν έως και 15 ευρώ τη βραδιά και οι επιβάτες κρουαζιερόπλοιων θα συνεχίσουν να πληρώνουν περίπου 6 ευρώ

Καρυστιανού: Πριν από το καλοκαίρι η ανακοίνωση του κόμματος – «Μας ζορίζει η ονομασία»

Σήμερα

Τι αποκάλυψε η ίδια σε συνέντευξής της στην εκπομπή «Καθαρές Κουβέντες» στο OPEN

Νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας: Διασωληνωμένος στο Τζάνειο 22χρονος

Σήμερα

Ο 22χρονος πήγε αρχικά το βράδυ της τρίτης στο νοσοκομείο Πύργου οπού και διασωληνώθηκε, ωστόσο κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή του στο Τζάνειο Νοσοκομείο

Σκέψεις για ρύθμιση ‑ ανάσα με περισσότερες δόσεις για χρέη προς την εφορία

Σήμερα

Ποιοι θα μπορέσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση και ποιοι θα την χάσουν

Αθώοι κρίθηκαν επτά κατηγορούμενοι στη Θεσσαλονίκη για τον άγριο ξυλοδαρμό 20χρονου οπαδού, που έπεσε σε κώμα

Σήμερα

«Η μνήμη μου σταματάει στην Καμάρα είπε στην κατάθεσή του το θύμα, που δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει τους επτά κατηγορούμενους με αποτέλεσμα να αθωωθούν

Ρίο: Ξέφυγε τον κίνδυνο το μωρό με μηνιγγίτιδα από τη Ζάκυνθο

Σήμερα

Ενθαρρυντικό είναι ότι βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση

Ρώμη: Πεθερός επιτέθηκε με μπαλτά στη νύφη του στη μέση του δρόμου

Σήμερα

Ο 85χρονος, κρατώντας μπαλτά, της επιτέθηκε αιφνιδιαστικά, προκαλώντας της τραύματα στο κεφάλι και στα χέρια

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 15
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.