E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

ΝΑΤΟ: Επίσημο τουρκικό μπλόκο σε Σουηδία και Φινλανδία

«Βόμβα» στα θεμέλια του ΝΑΤΟ

ΝΑΤΟ: Επίσημο τουρκικό μπλόκο σε Σουηδία και Φινλανδία
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 24/1/2023 | 17:16

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ αναβλήθηκαν επ' αόριστον κατόπιν αιτήματος της Άγκυρας, δήλωσε πηγή από την Άγκυρα στο RIA Novosti.

«Κατόπιν αιτήματός μας, ο τριμερής μηχανισμός μεταξύ της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας ακυρώθηκε επ' αόριστον», δήλωσε η τουρκική πηγή στο ρωσικό πρακτορείο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η επόμενη συνάντηση στο πλαίσιο του μηχανισμού επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες τον Φεβρουάριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το απόγευμα του Σαββάτου στο πλαίσιο διαδηλώσεων έξω από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη ο Ράσμους Παλουντάν από το ακροδεξιό κόμμα Stram Kurs έκαψε αντίτυπο από το Κοράνι. Η κίνηση αυτή εξόργισε την τουρκική κυβέρνηση, με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να τη χαρακτηρίζει σαφή παραβίαση των υποχρεώσεων του τριμερούς μνημονίου που υπέγραψε η Σουηδία για την αποτροπή της προπαγάνδας τρομοκρατικών οργανώσεων.

Λίγες ώρες αργότερα, ο Ερντογάν ξεκαθάρισε πως η Σουηδία «δεν πρέπει να περιμένει υποστήριξη από την Τουρκία» για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, εκφράζοντας την οργή του για τη διαδήλωση.

Θυμίζεται πως η Φινλανδία και η Σουηδία αποφάσισαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ στις 18 Μαΐου εν μέσω των γεγονότων στην Ουκρανία. Οι αιτήσεις τους έχουν ήδη εγκριθεί από 28 χώρες της συμμαχίας, αλλά η Ουγγαρία και η Τουρκία δεν τις έχουν επικυρώσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Άγκυρα απαιτεί από τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι να σταματήσουν να υποστηρίζουν το PKK και να εκδώσουν ακτιβιστές που θεωρούνται στην Τουρκία ότι εμπλέκονται στην τρομοκρατία. Οι τουρκικές αρχές έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι χωρίς την εκπλήρωση αυτών των υποσχέσεων δεν θα υπάρξει πρόοδος στην εισδοχή των βόρειων χωρών στο ΝΑΤΟ.

Ενδεχόμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς τη Σουηδία αρχίζουν να σκέφτονται στο Ελσίνκι

Η Φινλανδία θα πρέπει να εξετάσει την επιλογή μιας ένταξης στο ΝΑΤΟ χωρίς τη Σουηδία, δήλωσε σήμερα για πρώτη φορά, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του στη δημόσια τηλεόραση της χώρας του, αφού ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δώσει η Άγκυρα το πράσινο φως στη σουηδική υποψηφιότητα.

Ωστόσο, σε άλλη του συνέντευξη που παραχώρησε τηλεφωνικώς στο Reuters ο ίδιος είπε ότι η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν επανειλημμένως δηλώσει ότι σχεδιάζουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ταυτόχρονα και αυτό δεν έχει αλλάξει, υπογραμμίζοντας τα πλεονεκτήματα μιας κοινής ένταξης με την γειτονική χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

"Δεν βρίσκω τον λόγο να το συζητήσουμε", απάντησε χαρακτηριστικά ερωτηθείς αν η Φινλανδία ενδέχεται να προχωρήσει σε ένταξη χωρίς τη Σουηδία.

Σε σχόλια που έκανε, όμως, στη δημόσια τηλεόραση Yle, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Πέκα Χααβίστο είπε ότι μια κοινή ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών παραμένει "η πρώτη επιλογή", αλλά «προφανώς θα πρέπει να εκτιμήσουμε την κατάσταση, αν έχει συμβεί κάτι που μακροπρόθεσμα κάνει τη Σουηδία να μην μπορεί πλέον να προχωρήσει» και έκρινε ότι είναι «πολύ νωρίς για να πάρει κάποιος θέση».

Ο επικεφαλής της φινλανδικής διπλωματίας έκρινε ότι απαιτείται ένα διάλειμμα στις συνομιλίες ανάμεσα στις δύο σκανδιναβικές χώρες και την Τουρκία σχετικά με τα ενταξιακά τους σχέδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χθες Δευτέρα ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η Σουηδία δεν θα πρέπει να αναμένει τη στήριξη της χώρας του για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ έπειτα από μια διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε κοντά στην τουρκική πρεσβεία στην Στοκχόλμη το σαββατοκύριακο στη διάρκεια της οποίας κάηκε ένα αντίτυπο του Κορανίου.

Οι διαδηλώσεις αυτές συνιστούν "εμπόδιο" για τις υποψηφιότητες για ένταξη στο ΝΑΤΟ και οι «διαδηλωτές παίζουν με την ασφάλεια της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι θα υπάρξει καθυστέρηση (για το τουρκικό πράσινο φως), η οποία σίγουρα θα διαρκέσει μέχρι τις τουρκικές εκλογές στα μέσα Μαΐου», κατέληξε.

"Χρειάζεται ένα διάλειμμα προτού επιστρέψουμε στις τριμερείς συνομιλίες και δούμε πού βρισκόμαστε και ηρεμήσουν τα πράγματα μετά την παρούσα κατάσταση, επομένως δεν θα πρέπει ακόμη να εξαχθούν συμπεράσματα", είπε ο Χααβίστο σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο Reuters.

"Νομίζω ότι θα υπάρξει ένα διάλειμμα για καμιά-δυό εβδομάδες", εκτίμησε.

Ο Χααβίστο είπε ότι είχε χθες, Δευτέρα, συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. "Σαφώς αισθάνονται την πίεση από τις επικείμενες εκλογές στα μέσα Μαΐου και εξαιτίας αυτού ο διάλογος έχει εύλογα γίνει έντονος με πολλούς τρόπους στην Τουρκία".

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Σήμερα

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

Ιταλία: Έκρηξη σε τριώροφο κτίριο στη Βερόνα ‑ Έρευνα για επιζώντες

Σήμερα

Στο κτίριο κατοικούν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν είναι γνωστό αν βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της έκρηξης

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Σήμερα

Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

Αλιμος: Αφησε το αμάξι του για να πάει στη λαϊκή και έπιασε φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Σήμερα

Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στον Αλιμο τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες ενώ ο ιδιοκτήτης του βρισκόταν στη λαϊκή αγορά

ΗΠΑ: Ένα εκατ. δολάρια αμοιβή για τον εντοπισμό της μητέρας της προσφέρει η Σαβάνα Γκάθρι

Σήμερα

Η μητέρα της, Νάνσι Γκάθρι, εξαφανίστηκε από το σπίτι της το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, με τις αρχές να πιστεύουν ότι απήχθη

Πάτρα: Στη ΜΕΘ βρέφος 5 μηνών με μηνιγγίτιδα – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Σήμερα

Το βρέφος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Ζάκυνθο

Μητέρα που είχε εξαφανιστεί πριν 24 χρόνια ζει νέα ζωή και εξηγεί γιατί έφυγε

Σήμερα

Η Αστυνομία της κομητείας Ρόκινγκχαμ ανακοίνωσε περαιτέρω πληροφορίες για την εξαφάνιση της Μισέλ, αναφέροντας ότι η σήμερα 62 ετών γυναίκα αποφάσισε να φύγει από την οικογένειά της

Αποκλείστηκε στην πρεμιέρα του στο Ντουμπάι ο Τσιτσιπάς, ηττήθηκε 2‑0 σετ από τον Ουμπέρ

Σήμερα

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ηττήθηκε 6-4, 7-5 από τον Ούγκο Ουμπέρ

Αίγιο: «Δεν ήταν κανείς μπροστά μου όταν πυροβόλησα», λέει ο 46χρονος που τραυμάτισε τους ανήλικους

Σήμερα

Ο 46χρονος αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη, με την υπόθεση να χαρακτηρίζεται από ένταση στα δικαστήρια

Κηφισιά: Αναβλήθηκε για την Τετάρτη η δίκη του γνωστού μάνατζερ ‑ «Φοβήθηκα μήπως είναι κακοποιοί»

Σήμερα

Ο 72χρονος ζήτησε αναβολή για να προετοιμάσει την υπεράσπισή του και να εκπροσωπηθεί από τον συνήγορό του που απουσίαζε σήμερα από το δικαστήριο

Ίλιον: Κάλεσαν διασώστη σε κέντρο διασκέδασης και αυτός πήρε το μικρόφωνο και τραγουδούσε!

Σήμερα

Αδιανόητο περιστατικό στο Ίλιον ενώ έχει διαταχθεί ΕΔΕ από το ΕΚΑΒ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 15
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.