E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Φόρο σε «πιτσόγυρα» ζητά η τρόικα

Προτείνεται η αύξηση της φορολογίας σε προϊόντα όπως γάλα, κρέας και πίτσες

Φόρο σε «πιτσόγυρα» ζητά η τρόικα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με πρόσχημα την προστασία της υγείας των πολιτών, η τρόικα ζήτησε από την κυβέρνηση αύξηση της φορολογίας 8–10% σε όλα τα προϊόντα με υψηλά λιπαρά, κάτι που θα έχει σαν επακόλουθο αυξήσεις σε τρόφιμα όπως γάλα, τυρί, κρέας, σοκολάτες, πίτσες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για τον λεγόμενο «fat tax», τον οποίο θα γνωρίσουμε για τα καλά πολύ σύντομα, καθώς μετά τη Δανία, τη Γαλλία και την Ουγγαρία, και η χώρα μας είναι έτοιμη να τον επιβάλει σε εκατοντάδες λιπαρά προϊόντα, τα οποία θεωρούνται ιδιαίτερα επιβλαβή για τη δημόσια υγεία, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα».

Το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας πρότεινε την προηγούμενη Δευτέρα σε κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου εν όψει της έλευσης των κυρίων Πολ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Ματίας Μορς, να υπολογίσει πόσα έσοδα θα μπορούσαν να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία εάν επιβληθεί ο «φόρος λίπους» σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα κορεσμένων λιπαρών, όπως το βούτυρο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι κρέμες και το γάλα, το τυρί, η πίτσα, το κρέας, οι σοκολάτες, τα σνακ, η κέτσαπ και η μαγιονέζα.

Η πρόταση είναι να επιβληθεί ένας φόρος που θα κυμαίνεται από 8% έως 10% και στην ουσία θα προστεθεί στον μειωμένο ΦΠΑ στα προϊόντα που σήμερα είναι 13%. Ο σχεδιαζόμενος φόρος δεν θα αφορά προϊόντα όπως είναι τα ψάρια, το κοτόπουλο και η γαλοπούλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ, ο ετήσιος τζίρος στα προϊόντα αυτά ξεπερνάει τα 8 δισ. ευρώ, καθώς αποτελεί σχεδόν το 50% έως 60% των συνολικών εσόδων τους.

Επί της ουσίας, δηλαδή, από την επιβολή ενός τέτοιου φόρου το δημόσιο μπορεί να εισπράξει από 640 έως 800 εκατ. ευρώ κατ' έτος και να επιλύσει με αυτόν τον τρόπο την υστέρηση στα δημόσια ταμεία. Βέβαια, ανάμεσα στα προϊόντα που θα μελετηθεί εάν θα επιβληθεί ή όχι «φόρος λίπους» θα είναι ακόμα και το σουβλάκι, τα χάμπουργκερ κ.λπ.

Προς το παρόν, λέγεται ότι οι πρώτες εισηγήσεις θα αφορούν τα προϊόντα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ, στα ψιλικατζίδικα, στα περίπτερα και αλλού. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου ήδη μελετούν τι ισχύει στον υπόλοιπο κόσμο όσον αφορά στα λιπαρά είδη διατροφής προκειμένου να κάνουν τις απαραίτητες εισηγήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έτσι, για παράδειγμα, στη Δανία ο φόρος αφορά προϊόντα με ποσοστό κορεσμένων λιπαρών πάνω από 2,3%, όπως είναι το βούτυρο, το τυρί, η πίτσα, το κρέας, ακόμη και το γάλα και ανέρχεται σε 2,15 ευρώ ανά κιλό τέτοιων λιπαρών. Ένα πακέτο βούτυρο, για παράδειγμα, από τότε που επιβλήθηκε ο φόρος στοιχίζει 30 λεπτά ακριβότερα.

Επίσης, όσον αφορά στην υπόλοιπη Ευρώπη, η Ουγγαρία και η Γαλλία φορολογούν τα τρόφιμα που έχουν πάνω από 2,3% κορεσμένα λιπαρά. Η Γαλλία έχει επιβάλει φόρο λίπους στις σάλτσες (κέτσαπ και μαγιονέζες), όπως επίσης και στα αναψυκτικά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη (όχι στα 0% και light).

Οι παραπάνω χώρες επέβαλαν τον συγκεκριμένο φόρο με το πρόσχημα ότι προστατεύουν τον πληθυσμό από την... παχυσαρκία.

Και τούτο, γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ ένας στους δέκα Δανούς είναι παχύσαρκος, όταν στην Ελλάδα το ποσοστό αγγίζει το 22%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος διαμορφώνεται στο 15%.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δήμητρα Παπαδοπούλου: «Ελπίζω στη σειρά που ετοιμάζω να παίξω»

Σήμερα

Η Δήμητρα Παπαδοπούλου μίλησε στην εκπομπή Buongiorno το πρωί της Παρασκευής (10-10), όπου μίλησε για τα μελλοντικά της επαγγελματικά σχέδια

Η Ευλαμπία Ρέβη ανακοίνωσε την εγκυμοσύνη της: Οι φωτογραφίες με φουσκωμένη κοιλιά

Σήμερα

Η Ευλαμπία Ρέβη ανακοίνωσε την εγκυμοσύνη της στα social media μέσα από μια σειρά από τρυφερές φωτογραφίες στο ηλιοβασίλεμα με τον σύζυγό της, Σωτήρη Σκουλούδη

Ανδρας στην Βρετανία έφαγε 3 κιλά ζελεδάκια σε 3 μέρες ‑ Κατέληξε στο νοσοκομείο

Σήμερα

Έφαγε σε τρία βράδια πάνω από 10.400 θερμίδες σε ζάχαρη και άφθονη ζελατίνη και πρόσθετα

Ο Λιάγκας απαντά στην Τούνη: «Εγώ τον είπα σύντροφο, εσύ γκόμενο. Δεν είναι ωραία λέξη»

Σήμερα

«Αφού γκόμενο τον αισθάνεσαι, έτσι να τον λες», πρόσθεσε ο παρουσιαστής του ΑΝΤ1

Όταν η Madonna ζήτησε σε γάμο έναν σταρ ‑ και εκείνος την παράτησε για ... ένα βιβλίο!

Σήμερα

Από το απόλυτο πάθος στη δημόσια ταπείνωση - πώς ένα τολμηρό βιβλίο «πάγωσε» τον πιο καυτό έρωτα των ’90s!

Ανθρωποι που στάθηκαν... πολύ τυχεροί σε τρομακτικές στιγμές

Σήμερα

Δείτε το βίντεο και θα καταλάβετε

Victoria Beckham: «Με ζύγισαν στην τηλεόραση ενώ είχα μόλις γεννήσει»

Σήμερα

Παραδέχτηκε πως η εικόνα του σώματός της την βασάνισε

Μαριάννα Τουμασάτου για την 15χρονη κόρη της: «Πληρώνεις με πόνο το να μάθεις στο παιδί σου να είναι ελεύθερο!»

Χτες

Η εξομολόγηση για το παιδί που έχει αποκτήσει με τον Αλέξανδρο Σταύρου

Γιάννης Κατινάκης: Στα σχολικά μου χρόνια βίωσα μόνο μίσος λόγω της σεξουαλικότητάς μου

Χτες

Γι` αυτό δεν περίμενα ότι θα πάρω πολλή αγάπη από τον κόσμο, πρόσθεσε ο κωμικός

Influencer χώρισε τον Βινίσιους γιατί ήταν... άτακτος ‑ Ζήτησε συγγνώμη ο Βραζιλιάνος

Χτες

«Δεν ντρέπομαι να παραδεχτώ ότι ήμουν απρόσεκτος»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.