E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Φόρο σε «πιτσόγυρα» ζητά η τρόικα

Προτείνεται η αύξηση της φορολογίας σε προϊόντα όπως γάλα, κρέας και πίτσες

Φόρο σε «πιτσόγυρα» ζητά η τρόικα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με πρόσχημα την προστασία της υγείας των πολιτών, η τρόικα ζήτησε από την κυβέρνηση αύξηση της φορολογίας 8–10% σε όλα τα προϊόντα με υψηλά λιπαρά, κάτι που θα έχει σαν επακόλουθο αυξήσεις σε τρόφιμα όπως γάλα, τυρί, κρέας, σοκολάτες, πίτσες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για τον λεγόμενο «fat tax», τον οποίο θα γνωρίσουμε για τα καλά πολύ σύντομα, καθώς μετά τη Δανία, τη Γαλλία και την Ουγγαρία, και η χώρα μας είναι έτοιμη να τον επιβάλει σε εκατοντάδες λιπαρά προϊόντα, τα οποία θεωρούνται ιδιαίτερα επιβλαβή για τη δημόσια υγεία, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα».

Το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας πρότεινε την προηγούμενη Δευτέρα σε κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου εν όψει της έλευσης των κυρίων Πολ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Ματίας Μορς, να υπολογίσει πόσα έσοδα θα μπορούσαν να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία εάν επιβληθεί ο «φόρος λίπους» σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα κορεσμένων λιπαρών, όπως το βούτυρο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι κρέμες και το γάλα, το τυρί, η πίτσα, το κρέας, οι σοκολάτες, τα σνακ, η κέτσαπ και η μαγιονέζα.

Η πρόταση είναι να επιβληθεί ένας φόρος που θα κυμαίνεται από 8% έως 10% και στην ουσία θα προστεθεί στον μειωμένο ΦΠΑ στα προϊόντα που σήμερα είναι 13%. Ο σχεδιαζόμενος φόρος δεν θα αφορά προϊόντα όπως είναι τα ψάρια, το κοτόπουλο και η γαλοπούλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ, ο ετήσιος τζίρος στα προϊόντα αυτά ξεπερνάει τα 8 δισ. ευρώ, καθώς αποτελεί σχεδόν το 50% έως 60% των συνολικών εσόδων τους.

Επί της ουσίας, δηλαδή, από την επιβολή ενός τέτοιου φόρου το δημόσιο μπορεί να εισπράξει από 640 έως 800 εκατ. ευρώ κατ' έτος και να επιλύσει με αυτόν τον τρόπο την υστέρηση στα δημόσια ταμεία. Βέβαια, ανάμεσα στα προϊόντα που θα μελετηθεί εάν θα επιβληθεί ή όχι «φόρος λίπους» θα είναι ακόμα και το σουβλάκι, τα χάμπουργκερ κ.λπ.

Προς το παρόν, λέγεται ότι οι πρώτες εισηγήσεις θα αφορούν τα προϊόντα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ, στα ψιλικατζίδικα, στα περίπτερα και αλλού. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου ήδη μελετούν τι ισχύει στον υπόλοιπο κόσμο όσον αφορά στα λιπαρά είδη διατροφής προκειμένου να κάνουν τις απαραίτητες εισηγήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έτσι, για παράδειγμα, στη Δανία ο φόρος αφορά προϊόντα με ποσοστό κορεσμένων λιπαρών πάνω από 2,3%, όπως είναι το βούτυρο, το τυρί, η πίτσα, το κρέας, ακόμη και το γάλα και ανέρχεται σε 2,15 ευρώ ανά κιλό τέτοιων λιπαρών. Ένα πακέτο βούτυρο, για παράδειγμα, από τότε που επιβλήθηκε ο φόρος στοιχίζει 30 λεπτά ακριβότερα.

Επίσης, όσον αφορά στην υπόλοιπη Ευρώπη, η Ουγγαρία και η Γαλλία φορολογούν τα τρόφιμα που έχουν πάνω από 2,3% κορεσμένα λιπαρά. Η Γαλλία έχει επιβάλει φόρο λίπους στις σάλτσες (κέτσαπ και μαγιονέζες), όπως επίσης και στα αναψυκτικά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη (όχι στα 0% και light).

Οι παραπάνω χώρες επέβαλαν τον συγκεκριμένο φόρο με το πρόσχημα ότι προστατεύουν τον πληθυσμό από την... παχυσαρκία.

Και τούτο, γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ ένας στους δέκα Δανούς είναι παχύσαρκος, όταν στην Ελλάδα το ποσοστό αγγίζει το 22%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος διαμορφώνεται στο 15%.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι σώμα! Hailey Bieber ‑ Αναβιώνει το iconic παρελθόν της Gisele στη νέα καμπάνια της Victoria’s Secret

Πριν λίγο

Η έμπνευση αντλείται από ένα εμβληματικό φωτογραφικό κεφάλαιο της Gisele Bündchen

Ο έρωτας που τάραξε το Χόλιγουντ των ’90s: Εκείνη μεγαλύτερη, εκείνος ανερχόμενος σταρ

Πριν λίγο

Μια σύντομη αλλά εκρηκτική σχέση, γεμάτη ένταση, κουτσομπολιά και μυστήριο

Ελένη Μενεγάκη: Έκανε unfollow τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο στο Instagram

Χτες

Η κίνησή της προκάλεσε πολλά ερωτηματικά

Σοκάρει ο Γιώργος Χρανιώτης: «Πήγα να πνιγώ στην Τήνο…»

Χτες

Ο Γιώργος Χρανιώτης μοιράστηκε μια συγκλονιστική εμπειρία που έζησε στη θάλασσα, αποκαλύπτοντας τον κίνδυνο στον οποίο βρέθηκε ενώ έκανε σερφ

Survivor: Αλλοι 3 Αθηναίοι αποκαλύπτονται

Χτες

Την Κυριακή στις 9 το βράδυ η πρεμιέρα στον ΣΚΑΪ

Ο Σπύρος Μαρτίκας χώρισε με τη σύντροφό για το Survivor: Δεν είμαστε μαζί,

Χτες

«Αποφασίσαμε ότι πρέπει να πάει στο παιχνίδι χωρίς έννοιες»

Forbes: Επίσημα δισεκατομμυριούχος η Beyoncé

Χτες

Ποσό που ζαλίζει η περιουσία της

Και οι διάσημες μαμάδες έχουν τοξικές φιλίες: Πώς τις... έδωσε στεγνά η ηθοποιός Ashley Tisdale

Χτες

Unfollow, μηνύματα και δράμα: Η Ashley Tisdale μιλά για την τοξική φιλία που άφησε πίσω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.