E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Καζακστάν: Αλλάζει το όνομά του, για να ξεχωρίσει από τους «φτωχούς γείτονες»!

Και για να γίνει περισσότερο γνωστό

Καζακστάν: Αλλάζει το όνομά του, για να ξεχωρίσει από τους «φτωχούς γείτονες»!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 8/2/2014 | 00:00

Ο πρόεδρος Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ μπορεί να κόψει την κατάληξη –σταν από το Καζακστάν, για να ξεχωρίσει την αλματωδώς αναπτυσσόμενη και πλούσια σε πετρέλαιο χώρα του από την υπόλοιπη κεντρική Ασία, όπου τα άλλα κράτη με την κατάληξη –σταν είναι τα περισσότερα βυθισμένα στη φτώχεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένατη σε έκταση μεγαλύτερη χώρα του κόσμου, αλλά με πληθυσμό μόλις 17 εκατομμύρια κατοίκους, το Καζακστάν είναι η μεγαλύτερη οικονομία στη μετασοβιετική περιφέρεια, η οποία περιλαμβάνει επίσης το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν.

Ξένες εταιρείες έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στον ορυκτό πλούτο της χώρας μετά την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση το 1991. Ωστόσο, αξιωματούχοι του Καζακστάν λένε πως η μεγάλη αυτή χώρα, γεμάτη στέπες και βουνά, εξακολουθεί να είναι μόνο λίγο γνωστή στον υπόλοιπο κόσμο.

Ο Ναζαρμπάγεφ, ο οποίος επισκέφθηκε χθες το απόγευμα την πετρελαϊκή πρωτεύουσα της χώρας, το Ατιράου, στο δυτικό Καζακστάν, δήλωσε πως ένα νέο όνομα, όπως «Καζάκ Ελί», το οποίο σημαίνει «η Γη των Καζάκων», θα προσελκύει περισσότερο την προσοχή ενός ξένου που μελετά το χάρτη της περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Στο όνομα της χώρας μας υπάρχει αυτή η κατάληξη Œ–σταν, την οποία έχουν και άλλα έθνη της κεντρικής Ασίας. Όμως, για παράδειγμα, ξένοι δείχνουν ενδιαφέρον για τη Μογγολία, ο πληθυσμός της οποίας είναι μόλις δύο εκατομμύρια άνθρωποι, αλλά το όνομά της δεν φέρει την κατάληξη –σταν», φέρεται ότι δήλωσε ο Ναζαρμπάγεφ, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του.

«Πιθανόν να πρέπει να εξετάσουμε εν καιρώ το ενδεχόμενο να υιοθετήσουμε το «Καζάκ Ελί» ως όνομα της χώρας μας, όμως πριν απ' αυτό πρέπει οπωσδήποτε να το συζητήσουμε με το λαό», δήλωσε, χωρίς να επεκταθεί.

Ο Ναζαρμπάγεφ, ένας 73χρονος πρώην εργάτης χαλυβουργίας, βρίσκεται στην εξουσία εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες και έχει εκτεταμένες εξουσίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φέρει τον τίτλο «Ηγέτης του Έθνους» και είναι ευρέως γνωστός ως «Μπαμπάς». Έχει προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση της οικονομίας της αγοράς και έχει προσελκύσει ξένους επενδυτές, όμως καταστέλλει τη διαφωνία στη χώρα του, στην οποία ουδέποτε έχουν διεξαχθεί εκλογές που να έχουν αναγνωρισθεί ως ελεύθερες και δίκαιες από τη Δύση.

Ο Ναζαρμπάγεφ εξακολουθεί να έχει μεγάλη δημοτικότητα και έχει δηλώσει πως θα συνεχίσει να κυβερνά όσο η υγεία του του επιτρέπει να παραμένει στην εξουσία, ενώ έχει υποσχεθεί ότι πριν αποχωρήσει, θα προετοιμάσει ένα διάδοχο.

Λίγοι είναι αυτοί που αμφιβάλλουν ότι το Καζακστάν θα αποκτήσει νέο όνομα, εφόσον το αποφασίσει ο βετεράνος ηγέτης.

Το 1997, ο Ναζαρμπάγεφ μετέφερε την πρωτεύουσα από το πράσινο Αλμάτι, στο νοτιοανατολικό Καζακστάν, στην πόλη Ακμόλα του Βορρά, που σαρώνεται από τους άνεμους της στέπας. Ένα χρόνο αργότερα, δήλωσε πως η νέα πρωτεύουσα θα αποκαλείται Αστάνα –που σημαίνει «πρωτεύουσα» στην τοπική τουρκογενή γλώσσα–, ώστε να βάλει τέλος στις εικασίες για το όνομα της Ακμόλα, που στα καζακικά σημαίνει τόσο «λευκό ιερό», όσο και «λευκή αφθονία».

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πύθωνας αποφάσισε να κάνει… ανακαίνιση: Εισέβαλε από το ταβάνι και έκανε γυαλιά‑καρφιά ένα μπάνιο στην Αυστραλία

Χτες

Με το στόμα ανοιχτό έμειναν οι ένοικοι της κατοικίας στο Κουίνσλαντ – Δείτε το βίντεο

Πέθανε η θρυλική Ντόλι Πάρτον στα 80 της χρόνια

Χτες

Είναι η τραγουδίστρια της κάντρι με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών, έκανε καριέρα και στον κινηματογράφο - Το τελευταίο διάστημα η κατάσταση της υγείας της είχε επιβαρυνθεί, μετά και τον θάνατο του συζύγου της, τον Μάρτιο του 2025

Google: Ποιο emoji «σάρωσε» το 2025 ‑ Αύξηση 37% στη χρήση του

Χτες

Η εταιρεία ανέλυσε 665 εκατομμύρια σύμβολα μέσα από το Gboard, αναδεικνύοντας τις νέες τάσεις που φέρνει η Gen Z στην ψηφιακή επικοινωνία.

Κυψέλη: Σε 14 κτίρια οι ζημιές από τα έργα του Μετρό ‑ Τι είπε ο Χάρης Δούκας

Χτες

Παρουσιάστηκαν τα πρώτα στοιχεία για τις επιπτώσεις που έχουν προκαλέσει οι εργασίες του Μετρό σε κτίρια της Κυψέλης

Πορτογαλία: Η στιγμή που μεθυσμένος οδηγός πέφτει πάνω σε πλήθος ‑ 12 τραυματίες

Χτες

Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς στο παραθαλάσσιο θέρετρο στην περιοχή Αλγκάρβε

Ουρές στα βενζινάδικα στο Ιράν μετά τον οικονομικό «στραγγαλισμό» των ΗΠΑ

Χτες

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα πως πρέπει να «τερματιστούν αμέσως» οι εκτελέσεις διαδηλωτών

Κάτω Κουφονήσι: Νεκρή 69χρονη Αγγλίδα μετά από βουτιά στη θάλασσα από ημερόπλοιο

Χτες

Οι προσπάθειες ανάνηψης με ΚΑΡΠΑ στο λιμάνι δεν κατάφεραν να σώσουν τη γυναίκα, ενώ το Λιμενικό διενεργεί προανάκριση για τα αίτια του θανάτου.

Δημήτρης Κόκοτας: Η ανακοίνωση του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» για τον θάνατό του

Χτες

Ο γνωστός τραγουδιστής άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα, μετά από παρατεταμένη νοσηλεία

Ηράκλειο: Απατεώνες επενδυτικοί σύμβουλοι ξάφρισαν 60.000€ από 48χρονη

Χτες

Δείτε πώς μια 48χρονη στο Ηράκλειο έμεινε χωρίς 60.000€ από επενδυτική απάτη και πώς μπορείτε να προστατευτείτε από ανάλογα κρούσματα.

Απομακρύνεται από την οικογενειακή κατοικία ο σύζυγος της παρουσιάστριας

Χτες

Κοινωνία - Για την Πέμπτη 27 Αυγούστου μετατέθηκε από το Αυτόφωρο η εκδίκαση της υπόθεσης του συζύγου της παρουσιάστριας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.