E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Boeing 747: Τέλος εποχής για το αεροπλάνο που άλλαξε τον κόσμο

Η ιστορία με το ψάρεμα στην Αλάσκα και ο λόγος διακοπής της παραγωγής του

Boeing 747: Τέλος εποχής για το αεροπλάνο που άλλαξε τον κόσμο
Photo by Patrick Campanale on Unsplash
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM

Πρόκειται για το πιο διάσημο αεροπλάνο. Το Boeing 747 κατάφερε άλλωστε να αλλάξει τον κόσμο και τις αποστάσεις του, φέρνοντας κοντά εκατομμύρια ανθρώπους.

Η παραγωγή του ωστόσο έχει σταματήσει από τον περασμένο Δεκέμβριο και το τελευταίο αεροπλάνο παραδόθηκε την Τρίτη 31 Ιανουαρίου στην εταιρεία φορτηγών και ναυλωμένων αερομεταφορέων Atlas Air Worldwide Holdings.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Sam Howe Verhovek, αρθρογράφος των New York Times, αποφάσισε να του αφιερώσει ένα άρθρο, καταγράφοντας τις αλλαγές που επέφερε αλλά και τις δυνατότητες που προσέφερε σε εκατομμύρια κόσμου, ώστε να φτάσει κάποια στιγμή να έχει το παρατσούκλι «Βασίλισσα των Ουρανών».

Η ιδέα του ήταν αποτέλεσμα ενός ταξιδιού για ψάρεμα στην Αλάσκα. Στα μέσα της δεκαετίας του 1960, πήγαν λοιπόν για ψάρεμα μέχρι την βορειότερη πολιτεία των ΗΠΑ και έκαναν μια συμφωνία, που θα άλλαζε για πάντα τον τρόπο που θα πραγματοποιούνταν τα αεροπορικά ταξίδια.Ο επικεφαλής της Pan American World Airways, Χουάν Τρίπε, «αν το κατασκευάσεις, θα το αγοράσω», με τον Μπιλ Άλεν, πρόεδρο της Boeing Airplane Company να απαντά «αν το αγοράσεις, θα το κατασκευάσω».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έτσι δημιουργήθηκε ένα αεροπλάνο, που είχε τριπλάσιο μέγεθος και χωρητικότητα σε σχέση με τα έως τότε αεροσκάφη. Είχε και μια καινοτομία για τον τομέα της μηχανικής. Η μύτη του αεροπλάνου μπορούσε να ανοίξει με μεντεσέδες, κάτι που επέτρεπε την αποθήκευση μεγάλων φορτίων πιο εύκολα και γρήγορα.

Πολύ γρήγορα εκτόπισε όλα τα «αντίπαλα» μοντέλα και κυριάρχησε σχεδόν παντού, είτε επρόκειτο για υπερατλαντικό ταξίδι, είτε για μεταφορές στρατιωτικού εξοπλισμού, ενώ έγινε και το μοντέλο που εμπιστεύτηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για το Air Force One. Το δέος που δημιούργησε ήταν τεράστιο, με επαγγελματίες πιλότους να λένε τότε ότι το έβρισκαν τόσο μεγάλο και βαρύ, που είχαν ανησυχία για τον τρόπο που θα το προσγειώσουν στο έδαφος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

@boeing.com

Joe Sutter (1921 - 2016): Ο μηχανικός που ήταν επικεφαλής της ομάδας που έφτιαξε το Boing 747

Το Boeing 747, συνδέθηκε με την εποχή της παντοδυναμίας της αμερικανικής βιομηχανίας, που έφτασε ακόμα και στην δημιουργία διαστημοπλοίων, αλλά πλέον θεωρείται μια ξεπερασμένη επιλογή. Η τεχνολογική πρόοδος, έφερε ένα διαφορετικό πρόβλημα στις αεροπορικές εταιρείες, που δεν είναι πια τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, αλλά να γίνονται με τρόπο ώστε να είναι φιλικά με το περιβάλλον, αφού το Boeing 747 αποτελεί μεγάλη πηγή ρύπων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έτσι αυτός ο τύπος αεροσκάφους με 4 κινητήρες, είναι ξεπερασμένος, με τις εταιρείες να ψάχνουν αεροπλάνα με δυο κινητήρες, όπως τα «αδέρφια» του που έχουν πάρει σιγά σιγά τη θέση του, τα 777 και τα 787. Πάντως μπορεί η παραγωγή να σταμάτησε και επίσημα, αλλά θα συνεχίσει να πετάει στους αιθέρες, με ανθρώπους του χώρου να προβλέπουν ότι μπορεί να βρίσκεται σε αυτούς για τουλάχιστον μια δεκαετία ακόμα.

Ο Sam Howe Verhovek κλείνει το άρθρο - αφιέρωμα στο θρυλικό Boeing 747, γράφοντας πως «οι σημερινοί σχεδιαστές αεροπλάνων θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την ιστορία της επιτυχίας του Boeing 747 ως έμπνευση για το μεγάλο έργο που αντιμετωπίζουν τώρα να κατασκευάσουν ένα αεροσκάφος που δεν θα είναι μόνο γρήγορο και οικονομικό, αλλά και ασφαλές για το περιβάλλον».

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποια ευρωπαϊκή χώρα είναι οι πιο ρατσιστική

Πριν 6 ώρες

Σε μία έρευνα μεταξύ 12 ευρωπαϊκών κρατών

Kανείς δεν φανταζόταν πως αυτό το ζευγάρι της διπλανής πόρτας ήταν δολοφόνοι

Πριν 6 ώρες

Ο Φρεντ και η Ρόζμαρι Γουέστ είχαν μόνο ένα κοινό σημείο, το φονικό ένστικτο.

Σαν σήμερα: Γεννήθηκε ο ήρωας του Μακεδονικού Αγώνα, Παύλος Μελάς

Πριν 6 ώρες

Θυσιάστηκε για την ελευθερία της Μακεδονίας

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Χτες

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Ποια είναι η ελληνική λέξη με τα περισσότερα γράμματα

Χτες

Δεν είναι το «τσαπερδονοκωλοσφυρίχτρα», αλήθεια!

Αυτή είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου

Προχτές

Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;

Βρήκε κάτω από το σπίτι της ομαδικό τάφο 6.000 ατόμων

Προχτές

Δείτε μια απίστευτη ιστορία

Η σημασία του θεάτρου σήμερα

Προχτές

Η αμεσότητα της θεατρικής εμπειρίας δε συγκρίνεται με τίποτα

par: 12
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.