E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Αλλαγή ώρας: Γυρίζουμε και φέτος τα ρολόγια μας – Η ημερομηνία

Για μία ακόμα φορά, θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά

Αλλαγή ώρας: Γυρίζουμε και φέτος τα ρολόγια μας – Η ημερομηνία
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 12/2/2023 | 12:02

Ξανά τους δείκτες των ρολογιών μας θα πρέπει να ρυθμίσουμε σε ενάμιση μήνα. Η αλλαγή της ώρας ισχύει και το 2023 καθώς η Ευρώπη «πάγωσε» την κατάργηση του μέτρου που θα οδηγούσε σε μόνιμη διατήρηση της θερινής ώρας.

Έτσι, στις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής 26 Μαρτίου, η ώρα θα αλλάξει και… θα χάσουμε μια ώρα ύπνου, αφού θα δείξει 4. Η επόμενη αλλαγή ώρας, θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2023 εκτός κι αν τελικά καταργηθεί, κάτι που πάντως είναι στον.. αέρα. Η συζήτηση για την κατάργηση του μέτρου αλλαγής της ώρας είχε ξεκινήσει το 2018, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλλει σχετική πρόταση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 12 Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Κομισιόν προχώρησε στην πρόταση αυτή γιατί «το σύστημα των εξαμηνιαίων αλλαγών της ώρας αμφισβητείται ολοένα και περισσότερο από τους πολίτες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από αυξανόμενο αριθμό κρατών μελών. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή ανέλυσε τα διαθέσιμα στοιχεία, από τα οποία προκύπτει ότι είναι σημαντικό να υπάρχουν εναρμονισμένοι ενωσιακοί κανόνες στον τομέα αυτό για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς. Την άποψη αυτή υποστηρίζουν επίσης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και άλλοι παράγοντες (π.χ. στον τομέα των μεταφορών).

Η Επιτροπή διεξήγαγε επίσης δημόσια διαβούλευση, κατά την οποία ελήφθησαν περίπου 4,6 εκατομμύρια απαντήσεις, εκ των οποίων το 84 % ήταν υπέρ του τερματισμού των εξαμηνιαίων αλλαγών της ώρας, ενώ το 16 % υποστήριζε τη διατήρησή τους. Εκπονήθηκε έκθεση σχετικά με τα αποτελέσματα της διαβούλευσης».

Αλλαγή ώρας και ενεργειακή κρίση
Στις 26 Μαρτίου 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής, τασσόμενο υπέρ της κατάργησης των εποχικών αλλαγών της ώρας, Ωστόσο, μετέθεσε την απόφαση των χωρών-μελών για δύο χρόνια, έως το 2021.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια σειρά από γραφειοκρατικά ζητήματα, όμως, όπως το Brexit, η πανδημία στη συνέχεια και πλέον ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις που αυτός έχει επιφέρει σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο με την αύξηση των τιμών της ενέργειας, έχουν οδηγήσει σε αναστολή υλοποίησης της απόφασης.

Η σύνδεση της συζήτησης περί κατάργησης του μέτρου, με την ενεργειακή κρίση και το κατά πόσο θα ήταν ευεργετική, βρίσκεται πλέον στο «μικροσκόπιο» των ειδικών, οι οποίοι εκπονούν μελέτες για το θέμα.

Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η μόνιμη θερινή ώρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξοικονόμηση ενέργειας. Άλλες έρευνες, ωστόσο, αμφισβητούν τον ισχυρισμό αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς ξεκίνησε το μέτρο
Το μέτρο της αλλαγής της ώρας, ξεκίνησε καθώς θεωρείτο ότι έτσι θα υπάρχει εξοικονόμηση ενέργειας.

Στη δεκαετία του ’70, μόλις δύο χρόνια μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την Άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το Φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.

Η Ισλανδία δεν έχει υιοθετήσει το μέτρο. Η Λευκορωσία σταμάτησε την εναλλαγή ώρας μετά το 2011 και υιοθέτησε μόνιμα τη θερινή ώρα (UTC +3), για να συμβαδίσει με την αλλαγή που είχε κάνει αρχικά η Ρωσία. Από τις 27 Απριλίου 2011 και με διάταγμα του ρώσου (τότε) προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ καθιερώθηκε η θερινή ώρα Μόσχας (+4 UTC) καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Α’ Νεφρολογική Κλινική ΑΠΘ ξεκαθαρίζει: Η πλασμαφαίρεση δεν είναι αυθημερόν διαδικασία, ούτε μέθοδος «ευεξίας»

Πριν 11 ώρες

Απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό, νοσοκομειακό περιβάλλον και συνεχή παρακολούθηση, ενώ μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές

Συνελήφθη 78χρονος που αυτοϊκανοποιήθηκε μπροστά σε νεαρές στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Πριν 11 ώρες

Το περιστατικό έγινε στις 04:20 στη συμβολή των οδών Εγνατία και Αγίας Σοφίας, στο κέντρο της πόλης

Καιρός: Που θα δούμε βροχές και πτώση θερμοκρασίας

Πριν 11 ώρες

Η μετεωρολόγος του ΕΡΤnews Αναστασία Τυράσκη περιγράφει πώς θα εξελιχθεί ο καιρός ανά περιοχή έως την Τρίτη.

Σαουδική Αραβία: Έκλεισε ο αγωγός East‑West μετά από επίθεση drones ‑ Πετρέλαιο στα 105 δολάρια

Πριν 11 ώρες

Τα drones εκτοξεύτηκαν από το Ιράκ και έπληξαν αντλιοστάσια κοντά στο Ριάντ και τη Μεδίνα, ενώ οι Χούθι απειλούν πλέον και την εναλλακτική διαδρομή μέσω Ερυθράς Θάλασσας.

Υδροστρόβιλος στην Ιταλία: Περνά ξυστά από τουριστικό σκάφος στη Λιγυρία

Πριν 11 ώρες

Ο πανύψηλος στροβιλισμός σχηματίστηκε ανοιχτά του Σαν Μικέλε ντι Παγκάνα, εν μέσω έντονης κακοκαιρίας που πλήττει τη βόρεια Ιταλία.

ΕΝΦΙΑ: Οι νέες περιοχές που μηδενίζεται ο φόρος

Πριν 11 ώρες

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας διεύρυνε τον χάρτη απαλλαγής με οικισμούς πληθυσμού γύρω στους 2.000 κατοίκους, από τη Μύκονο έως τη Σαντορίνη.

Θλίψη στο Αγρίνιο: Πέθανε ξαφνικά στα 32 του ο αδελφός της Όλγας Φαρμάκη

Χτες

Κατέρρευσε μέσα στο σπίτι του και παρά τις προσπάθειες των γιατρών δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή

Ο ταξιτζής κατέθεσε ότι πήγε τον Μαζωνάκη στις 13:55 στο Κολωνάκι – Διαψεύδει τους γιατρούς

Χτες

Οι δύο κατηγορούμενοι γιατροί φέρονται να έχουν υποστηρίξει ότι ο Γιώργος Μαζωνάκης έφτασε στο ιατρείο τους με καθυστέρηση για το ραντεβού του στις 16:30

Λάθη, δυσπιστία και παραπλάνηση: 25 χρόνια από την 11η Σεπτεμβρίου 2001 διαιωνίζεται η «σκοτεινή της κληρονομιά»

Χτες

Η πιο ισχυρή χώρα στον κόσμο, κατά τον Guardian, απάντησε στη χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία της, δημιουργώντας συνθήκες φόβου τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της

ΝΑΤΟ: Αναχαίτισε ρωσικά υποβρύχια στην Αρκτική ‑ Μπλόκο σε σαμποτάζ στα υποθαλάσσια καλώδια

Χτες

Κοινή επιχείρηση ΗΠΑ, Βρετανίας και Νορβηγίας απέτρεψε τη δοκιμή ενός νέου ρωσικού όπλου στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ.

Πέθανε η πριγκίπισσα Αστριντ της Νορβηγίας στα 94 της χρόνια και μόλις δύο εβδομάδες μετά τον βασιλιά Χάραλντ Ε’

Χτες

Η 94χρονη πριγκίπισσα είχε παραστεί με αναπηρικό καροτσάκι στην κηδεία του αδελφού της και ήταν το τελευταίο εν ζωή παιδί του βασιλιά Όλαφ Ε’.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.