E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Πώς η σύγχρονη ζωή και η τεχνολογία μετάλλαξε το ανθρώπινο σώμα σε 50 χρόνια

Συνήθειες και ουσίες που έχουν διαποτίσει την καθημερινότητά μας

Πώς η σύγχρονη ζωή και η τεχνολογία μετάλλαξε το ανθρώπινο σώμα σε 50 χρόνια

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ

Οι άνθρωποι εξελίσσονται – αλλά όχι ακριβώς προς το καλύτερο. Οι χημικές ουσίες στα τρόφιμα, η ρύπανση στον αέρα και οι τοξίνες - Πρόσθετα, χημικά και άλλα υποπροϊόντα της επεξεργασίας τροφίμων έχουν διαποτίσει την καθημερινότητά μας

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι χημικές ουσίες στα τρόφιμα που τρώμε, η ρύπανση στον αέρα που αναπνέουμε και οι τοξίνες στα αγαθά που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση αλλάζουν το σώμα μας με παράξενους τρόπους. Μέσα σε όλα αυτά προσθέστε και την τεχνολογία που κατακλύζει τον εγκέφαλό μας.

Χημικές ουσίες

«Υπάρχουν χημικές ουσίες που κυριολεκτικά μας κάνουν πιο άρρωστους και πιο παχύσαρκους», είπε στην The Post ο Leo Trasande, ειδικός στην περιβαλλοντική υγεία των παιδιών στο NYU Langone Health και συγγραφέας του «Sicker Fatter Poorer».

Πρόσθετα, χημικά και άλλα υποπροϊόντα της επεξεργασίας τροφίμων έχουν διαποτίσει την καθημερινότητά μας - αλλά το πώς ακριβώς επηρεάζουν το ανθρώπινο σώμα εξακολουθεί να αποκαλύπτεται σχεδόν 50 χρόνια μετά την κυκλοφορία του ορόσημου νόμου για τον έλεγχο των τοξικών ουσιών. Μία από τις κύριες επιπτώσεις είναι το χάος με τις ορμόνες μας.

«Οι ορμόνες είναι βασικά μόρια σηματοδότησης που βρίσκονται κάτω από κάθε βασική βιολογική λειτουργία γνωστή στον άνθρωπο, από τη θερμοκρασία, τον μεταβολισμό μέχρι το αλάτι, τη ζάχαρη, ακόμη και το σεξ», εξήγησε ο Trasande. «Επομένως, αυτά δεν είναι μόνο αποτελέσματα του τρόπου ζωής μας. Αυτά είναι αποτελέσματα ζωής και θανάτου».

Από τις περισσότερες από 40.000 χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα των ΗΠΑ, λιγότερο από το 1% έχει ελεγχθεί διεξοδικά για την ανθρώπινη ασφάλεια, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος.

Έτσι, σχεδόν οτιδήποτε αγοράζουμε και καταναλώνουμε - συμπεριλαμβανομένων επεξεργασμένων τροφίμων, αρωματικών σαπουνιών, αντικολλητικών σκευών, εστιών υγραερίου, καλλυντικών, πλαστικών μπουκαλιών, βαφής, περιποίησης μαλλιών και προϊόντων έμμηνου υγιεινής, για να αναφέρουμε μόνο μερικά - έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την έκθεση σε επιβλαβείς παράγοντες με τη δύναμη να διεισδύουν στα όργανα και να παίζουν με την ορμονική ισορροπία.

Εγκέφαλος

Το πρώτο βήμα για την καταπολέμηση της ψυχικής ασθένειας μπορεί να είναι η εξάλειψη των βλαβών που την προάγουν. Μελέτες έχουν συνδέσει τα επεξεργασμένα τρόφιμα με την κατάθλιψη, υποδηλώνοντας ότι το Happy Meal σας μπορεί να κάνει το αντίθετο. Η συχνότητα του πρόχειρου φαγητού έχει επίσης συνδεθεί με μειωμένη μνήμη και 25% αυξημένο κίνδυνο άνοιας με κάθε 10% αύξηση της πρόσληψης πρόχειρου φαγητού. Επιπλέον, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπος φαίνεται να μας κάνουν να λαχταρούμε ακόμη περισσότερο αυτά τα τρόφιμα - αγγίζοντας τα κέντρα εθισμού του εγκεφάλου μας.

Άλλες έρευνες δείχνουν ότι οι μικρότερες δόσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορούν να έχουν μεγάλες επιπτώσεις στον εγκέφαλο. 

Μάτια & αυτιά

Γνωρίζουμε ότι η βήτα-καροτίνη στα καρότα και άλλα λαχανικά, η οποία μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα, είναι καλή για τα μάτια - τόσο πολύ που η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει τύφλωση. Μια μελέτη περίπτωσης απέδειξε το ίδιο, συνδέοντας την τύφλωση ενός εφήβου με την κακή διατροφή του ασθενούς. Το 2019, οι γιατροί ανέφεραν ανεπάρκεια σιδήρου και βιταμίνης Β12 — αλλά όσο περνούσαν τα χρόνια, ο ασθενής άρχισε να χάνει την ικανότητά του να βλέπει και να ακούει, ως αποτέλεσμα της βλάβης των κυτταρικών νεύρων που προκλήθηκαν από σοβαρή απουσία θρεπτικών συστατικών.

Πνεύμονες

Δεν είναι μυστικό ότι η κακή ποιότητα του αέρα επηρεάζει τους πνεύμονες, αλλά τα αρωματικά κεριά θα μπορούσαν να κάνουν το ίδιο κακό. Ένας ειδικός τονισε πρόσφατα: Τα κεριά που καίγονται απελευθερώνουν «σωματίδια» που πηγαίνουν «απευθείας στους πνεύμονές μας».

Ενώ η επιστημονική κριτική επιτροπή δεν γνωρίζει πόσο επιβλαβείς μπορεί να είναι , άλλες πρόσφατες μελέτες έχουν συνδέσει χημικές ουσίες που απελευθερώνονται από δημοφιλή οικιακά καθαριστικά και εστίες αερίου με αναπνευστικές παθήσεις, όπως το άσθμα ή η βρογχίτιδα.

Μια μελέτη για τη διερεύνηση των επιδράσεων των πτητικών οργανικών ενώσεων - ιδιαίτερα του λιμονενίου σε κεριά και καθαριστικά με άρωμα εσπεριδοειδών - έδειξε ότι αυτά τα σωματίδια είναι αρκετά μικρά ώστε να «ταξιδεύουν βαθιά» στο αναπνευστικό σύστημα και τον εγκέφαλό μας, προκαλώντας δυνητικά ασθένεια, ερεθισμό και πονοκεφάλους.

Συκώτι

Αν νομίζατε ότι η σόμπα υγραερίου σας ήταν επικίνδυνη, απλώς περιμένετε να μάθετε για τα αντικολλητικά τηγάνια σας (και αμέτρητα άλλα προϊόντα, επίσης). Τα επικαλυμμένα μαγειρικά σκεύη περιέχου πολυφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS), που συσσωρεύονται στο σώμα και το περιβάλλον με την πάροδο του χρόνου (άρα «για πάντα»). Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το PFAS θα μπορούσε να ενθαρρύνει τις ενδοκρινικές παθήσεις και να θέσει τους καταναλωτές σε 350% μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος.

Αίμα

Νωρίτερα φέτος, οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι οι φθαλικές ενώσεις στα δημοφιλή βερνίκια νυχιών και τα σαμπουάν, που κάνουν τα προϊόντα πιο ελαστικά και ανθεκτικά, συνδέονταν με 30% έως 63% αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, μια ασθένεια που επηρεάζει τη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα, σε μία ομάδα. των συμμετεχόντων στη μελέτη. 

Εντερο

Εμπιστευτείτε το έντερο σας – οι χημικές ουσίες στα αγαπημένα σας τρόφιμα μπορεί να είναι τοξικές. Οι επιστήμονες γνωρίζουν τώρα ότι οι βαφές που χρησιμοποιούνται στο 90% των τροφίμων που παράγονται στις ΗΠΑ - Red 40, Yellow 5 και Yellow 6 - μεταβάλλουν τα κύτταρα στο έντερο και θα μπορούσαν να βλάψουν την πεπτική λειτουργία, οδηγώντας δυνητικά στην ανάπτυξη της νόσου του Crohn και της κολίτιδας....

Εγκέφαλος + Τεχνολογία

Επιστημονική έρευνα παρέχει ενδείξεις πως όσοι χρησιμοποιούν συνεχώς,  εναλλάσσοντας ή και ταυτόχρονα τις παραπάνω συσκευές τεχνολογίας, παρουσιάζουν μεταβολές στην ψυχολογία τους. Αυτό προκαλείται από την πολύ χρήση διότι επηρεάζεται η φαία, μια περιοχή του εγκεφάλου η οποία σχετίζεται με τα συναισθήματα, όπως δυσκολία συγκέντρωσης, άγχος, κατάθλιψη. Η συχνή και εκ παραλλήλου χρήση συσκευών μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο και τη συναισθηματική ισορροπία.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η διάσημη τραγουδίστρια που δολοφονήθηκε μπροστά σε εκατοντάδες θαυμαστές της

Σήμερα

Τραγική κατάληξη! Ένας θαυμαστής την πυροβόλησε θανάσιμα ενώ υπέγραφε αυτόγραφα!

Yφεση της φιλίας: Tι είναι αυτό το φαινόμενο που εμφανίστηκε τελευταία

Σήμερα

Πώς τα social media και το YouTube έκαναν μια γενιά να πιστέψει ότι έχει φίλους

Σαν σήμερα: Το άγνωστο πραξικόπημα στην Αρχαία Αθήνα

Σήμερα

Εκδηλώθηκε στις 9 Ιουνίου του 411 π.Χ.

Η μυστηριώδης δολοφονία του «κοριτσιού των πούρων» που παρέμεινε ανεξιχνίαστη

Χτες

Η αληθινή ιστορία που ενέπνευσε τον Πόε να γράψει μια ιστορία μυστηρίου

Σήμερα έμαθα: Τα 5 πιο παράξενα ρεκόρ στο σeξ

Χτες

Δεν τα έχετε ακούσει αλλά είναι αλήθινά

Σαν σήμερα: 400 Έλληνες ξεκινούν για τον πόλεμο της Κορέας

Χτες

Στα τρία χρόνια του πολέμου, συνολικά 4.000 Έλληνες στρατιώτες εστάλησαν στην ασιατική χώρα

Ο βίαιος θάνατος της γυναίκας που οδήγησε στο να αλλάξουν τα βαγόνια των τρένων στην Αγγλία

Προχτές

Πώς η δολοφονία της Deborah Linsley συνέβαλλε στο να αλλάξει η διαρρύθμιση στα τρένα

Η ιστορία της σημαίας του ουράνιου τόξου: Tι σημαίνουν τα χρώματά της

Προχτές

Οι σημαίες του ουράνιου τόξου εξακολουθούν να κυματίζουν ψηλά και όσο οι εποχές αλλάζουν, νέα χρώματα προστίθενται, για να αναδείξουν την συμπεριληπτικότητα

Zlatan Ibrahimovic: Ένας θρύλος κρέμασε τα παπούτσια του

Προχτές

Ο λίγο παρεξηγημένος, τεράστιος Σουηδός σταρ του ποδοσφαίρου

Σαν σήμερα: Η περιπετειώδης ζωή του Liam Neeson

Προχτές

Γεννήθηκε στις 7 Ιουνίου του 1952

×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.