E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

«Δεν θα γυρίσουν ποτέ στην κοινωνία»: Οι συνθήκες κράτησης στη φυλακή ‑ φρούριο του Ελ Σαλβαδόρ

«Θέλατε να τους φορέσουμε σμόκιν;

«Δεν θα γυρίσουν ποτέ στην κοινωνία»: Οι συνθήκες κράτησης στη φυλακή ‑ φρούριο του Ελ Σαλβαδόρ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 17/3/2023 | 17:20

Έντονες επικρίσεις έχουν προκαλέσει το τελευταίο 24ωρο οι εικόνες από τη μεταγωγή ακόμα 2.000 κρατουμένων στη μεγαλύτερη φυλακή της Αμερικής που οικοδομήθηκε στο Ελ Σαλβαδόρ, στο πλαίσιο του πολέμου που έχει κηρύξει ο πρόεδρος της χώρας κατά του εγκλήματος και των συμμοριών.

Ο Ναγίμπ Μπουκέλε, που μοιράστηκε ο ίδιος με περηφάνια τα πλάνα από το Κέντρο Εγκλεισμού της Τρομοκρατίας (Centro de Confinamiento del Terrorismo, CECOT) στην Τεκολούκα - 74 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Σαν Σαλβαδόρ - απάντησε με ειρωνικό τόνο στα δημοσιεύματα που σχολιάζουν τη γύμνια και τη μεταχείριση των νέων κρατουμένων της αμφιλεγόμενης φυλακής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Γυμνόστηθοι; Παραπονιούνται που οι κακοί δικτάκτορες δεν φόρεσαν σμόκιν στους κρατουμένους; Ξυπόλυτοι; Αυτή τη στιγμή παίρνουμε λεφτά από το κονδύλι για τα παιδικά νοσοκομεία για να τους αγοράσουμε παπούτσια! Ποια μάρκα προτιμάτε;» έγραψε ο Μπουκέλε σχολιάζοντας δημοσιεύμα της El Pais που επέκρινε τις συνθήκες μεταγωγής των 2000 ανδρών στη φυλακή-φρούριο.

Μέσα στο τελευταίο έτος, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της εκστρατείας της κυβέρνησης κατά των συμμοριών, σύμφωνα με το Associated Press. Πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις σχετικά με την παραβίαση των δικαιωμάτων των συλληφθέντων και την ενδεχόμενη παράνομη κράτηση αθώων, κάτι που δεν φαίνεται να πτοεί ούτε στο ελάχιστο τον πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ, ο οποίος έχει δει τη δημοτικότητά του να εκτοξεύεται λόγω της μείωσης της εγκληματικότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κοινοβούλιο του Ελ Σαλβαδόρ παρέτεινε χθες για άλλον έναν μήνα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως ζήτησε ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε, ο «πόλεμος» του οποίου εναντίον των συμμοριών, ή «μάρας», έχει οδηγήσει σε πάνω από 65.000 συλλήψεις και προφυλακίσεις. Η παράταση που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο είναι η 12η κατά σειρά από τον Μάρτιο του 2022.

Ο Γουστάβο Βιλατόρο, υπουργός Δικαιοσύνης του Ελ Σαλβαδόρ, δήλωσε εχθές ότι οι συμμορίτες που έχουν συλληφθεί «δεν θα επιστρέψουν ποτέ στους δρόμους», παρόλο που 57.000 από αυτούς δεν έχουν περάσει καν από τη διαδικασία απαγγελίας κατηγοριών ή δίκης. «Δεν θα γυρίσουν ποτέ στις κοινωνίες, στις γειτονιές και τις πόλεις του αγαπημένου μας Ελ Σαλβαδόρ» είπε χαρακτηριστικά ο Βιλατόρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μόνο 3.500 άτομα από τους συλληφθέντες έχουν αφεθεί μέχρι στιγμής ελεύθεροι.

Υπνος σε «μεταλλικά ράφια», καμία ηλεκτρονική συσκευή ή οθόνη

H διαβόητη φυλακή CECOT που άνοιξε τον περασμένο Φεβρουάριο έχει τη δυνατότητα να στεγάσει έως και 40.000 τροφίμους. Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε η δεύτερη μαζική μεταγωγή 2.000 κρατουμένων, και τα πλάνα των ημίγυμνων και ξυπόλητων ανδρών που έτρεχαν με κατεβασμένο βλέμμα υπό το αυστηρό βλέμμα των φρουρών προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από τον διεθνή Τύπο.

Οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η προεδρία της χώρας αποκαλύπτουν κάποιες από τις συνθήκες κράτησης στην φυλακή-φρούριο, που έχει φτάσει ήδη το 10% της χωρητικότητάς της μετά από έναν μόλις μήνα λειτουργίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τη Sun, περίπου 250 αστυνομικοί και 600 στρατιώτες, οπλισμένοι σαν αστακοί, περιφρουρούν τις high tech εγκαταστάσεις του Κέντρου Εγκλεισμού της Τρομοκρατίας και επιβλέπουν τις κινήσεις των κρατουμένων.

Όπως αποκάλυψε το υπουργείο Άμυνας της χώρας, 1.200 στρατιώτες και τρία ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας συμμετείχαν στη χθεσινή επιχείρηση μεταγωγής των 2.000 κρατουμένων. Στο βίντεο που πόσταρε στα social media o Μπουκελε, οι κρατούμενοι εμφανίζονται να καταφθάνουν τρέχοντας στο νέο τους «σπίτι» απο τσιμέντο και μέταλλο, να γονατίζουν όλοι μαζί σε μια μεγάλη αίθουσα, περιτριγυρισμένοι από φρουρούς, κατόπιν να χωρίζονται σε ομάδες και να στέκονται δίπλα στα «κρεβάτια» τους, που δεν είναι παρά μεταλλικά «ράφια» χωρίς στρώματα.

Σε κάθε κελί υπάρχουν 80 κουκέτες (που αντιστοιχούν σε 100 κρατούμενους) και μόλις δύο νιπτήρες και δύο τουαλέτες για το σύνολο των κρατουμένων.

«Δεν θα υπάρξουν στρώματα στα κελιά» είχε δηλώσει λίγο καιρό πριν, κατά τα εγκαίνια της φυλακής, ένας από τους δεσμοφύλακες. Σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα, οι κρατούμενοι δεν επιτρέπεται να βγαίνουν από το κελί τους παρά μόνο εάν χρειάζεται να παρευρεθούν στο δικαστήριο ή να τιμωρηθούν με τον εγκλεισμό τους στην απομόνωση.

Ο ίδιος ο Μπουκέλε είχε διαβεβαιώσει σε παλαιότερες δηλώσεις του ότι οι τρόφιμοι της νέας φυλακής, που αντιμετωπίζονται σαν τρομοκράτες, δεν θα έχουν πλέον πρόσβαση σε «ιερόδουλες, Playstation, οθόνες, κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές». Ειδικός εξοπλισμός των φυλακών θα μπλοκάρει το σήμα των κινητών ώστε να αποτρέπεται η επικοινωνία από τη φυλακή.

«Όλοι οι τρομοκράτες που προκάλεσαν θλίψη και πόνο στο λαό του Ελ Σαλβαδόρ θα εκτίουν τις ποινές τους υπό τις πιο αυστηρές συνθήκες» είχε τονίσει εξάλλου ο αναπλητωτής υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, διευκρινίζοντας ότι θα εξαναγκάζονται και να εργάζονται, προκειμένου να αποζημιώσουν την κοινωνία για «μέρος της ζημιάς» που έχουν προκαλέσει.

Με πληροφορίες από Associated Press, Sun, Mirror

[ΠΗΓΗ]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Έχω ήδη ασκήσει έφεση»

Αθλητισμός Σήμερα

Εμφανώς εκνευρισμένη απάντησε στην πρόεδρο του δικαστηρίου

Ισόβια στη Ρούλα Πισπιρίγκου: Η αντίδρασή της στο άκουσμα της απόφασης

Αθλητισμός Σήμερα

Tο γεγονός ότι η υπεράσπιση της κατηγορούμενης δεν ζήτησε ελαφρυντικά καθιστούσε μονόδρομο τα ισόβια

«Είναι πολύ χαρούμενη», λέει η δικηγόρος 12χρονης στον Κολωνό για την ενοχή του Ηλία Μίχου

Αθλητισμός Σήμερα

«Το είχα πει από την πρώτη στιγμή, ήταν απαράδεκτη η εισαγγελική πρόταση», είπε ο Απόστολος Λύτρας

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις τιμές ρεύματος του Απριλίου

Αθλητισμός Σήμερα

Mέχρι την Δευτέρα θα ανακοινωθούν από τους παρόχους τα νέα πράσινα τιμολόγια

Κολωνός: Ένοχος ο Μίχος για όλες τις κατηγορίες εκτός της εμπορίας ανθρώπου

Αθλητισμός Σήμερα

Αθώα κρίθηκε η μητέρα της 12χρονης

Στέφανος Κασσελάκης: Ορκίζεται αυτή την ώρα στη Θήβα

Αθλητισμός Σήμερα

Ο Στέφανος Κασσελάκης, αφού ορκιστεί θα πάρει πενθήμερη άδεια ορκωμοσίας

Ηλεία: Κλείνουν όλα τα σχολεία προληπτικά μετά τον ισχυρό σεισμό

Αθλητισμός Σήμερα

Σε εξέλιξη τεχνικοί έλεγχοι σε κτίρια

Ρούλα Πισπιρίγκου: Αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση

Αθλητισμός Σήμερα

Στο δικαστήριο για την δολοφονία της Τζωρτζίνας

Αλλαγή ώρας: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μια ώρα μπροστά

Αθλητισμός Σήμερα

Η ανακοίνωση για την αλλαγή ώρας

Πύργος: Αγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες Γυμνασίου ‑ Οι αυτόπτες μάρτυρες τραβούσαν βίντεο

Αθλητισμός Σήμερα

Ο καβγάς σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στη γειτονιά του 1ου Γυμνασίου Πύργου

Διαγνωστικές εξετάσεις: Πότε ξεκινούν οι νέες χρεώσεις ‑ Τι αλλάζει για τους ασθενείς

Αθλητισμός Σήμερα

Όπως προβλέπει το Ερανιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας

ΑΑΔΕ: Δορυφόρος θα παρακολουθεί φορτηγά και κοντέινερ

Αθλητισμός Σήμερα

Νέα ηλεκτρονικά όπλα στη μάχη κατά του λαθρεμπορίου από την ΑΑΔΕ

par: 18
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.