E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Νέος κορονοϊός απειλεί να μολύνει τον άνθρωπο

Ο ιός βρέθηκε σε νυχτερίδες στη Βρετανία

Νέος κορονοϊός απειλεί να μολύνει τον άνθρωπο
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 24/3/2023 | 15:56

Ένας νέος κορονοϊός που είναι πιθανό να διασπαρεί μελλοντικά στους ανθρώπους, εντοπίστηκε σε νυχτερίδες στη Βρετανία. Οι ερευνητές προειδοποιούν πως ο νέος κορονοϊός χρειάζεται ελάχιστες μεταλλάξεις για να μολύνει τον άνθρωπο!

Ο συγκεκριμένος κορονοϊός που εντοπίστηκε πρώτη φορά σε νυχτερίδες μπορεί να εξελιχθεί σε αληθινή απειλή, τονίζουν επιστήμονες της Βρετανίας ανάμεσά τους μία εξέχουσα σύμβουλος της κυβέρνησης Σούνακ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ίδια έρευνα εντόπισε στις βρετανικές νυχτερίδες ακόμα έναν άγνωστο μέχρι πρότινος κορονοϊό. Αυτός ο δεύτερος ιός, όμως, είναι ακίνδυνος για τους ανθρώπους.

Οι κορονοϊοί είναι μία ευρεία κατηγορία ιών. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται άλφα-κορωνοϊοί, βήτα-κορωνοϊοί, σαρβεκοϊοί (sarbecoviruses) κ.λπ. Ο κορονοϊός που προκαλεί την παρούσα πανδημία ανήκει στους σαρβεκοϊούς.

Η πανδημία σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή έχουν κάνει τους επιστήμονες να ανησυχούν πολύ για τις ζωονόσους. Με τον όρο αυτό περιγράφονται ασθένειες που περνούν από τα ζώα στους ανθρώπους. Όπως έχει αποδείξει η παγκόσμια ιστορία, οι ζωονόσοι έχουν τη δυναμική να προκαλέσουν πανδημίες, αποδεκατίζοντας τους ανθρώπους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έτερος λόγος ανησυχίας είναι η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος των ζώων, που τα ωθεί να μετακινούνται πλησιέστερα στους ανθρώπους.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης αποδεικνύουν πόσο σημαντικό είναι να παρακολουθούνται και να ελέγχονται τα ζώα για ιούς, λένε οι ερευνητές. Και αυτό, διότι η επαγρύπνηση είναι η πρώτη γραμμή άμυνας εναντίον των ζωονόσων.

Κορονοϊός: Η νέα έρευνα

Η νέα έρευνα δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί σε κάποια επιστημονική επιθεώρηση. Ωστόσο, αναρτήθηκε στον διακομιστή ερευνών Υγείας BioRxiv. Οι ερευνητές δεν αποκαλύπτουν σε ποιες ακριβώς περιοχές εντοπίστηκαν οι μολυσμένες νυχτερίδες. Αναφέρουν απλώς πως έλαβαν δείγματα κοντά στο Μπρίστολ, στο Μπέρμιγχαμ και το Μπράιτον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεταξύ των ερευνητών συμπεριλαμβάνεται η καθηγήτρια Wendy Barclay, από to Imperial College του Λονδίνου. Η Dr. Barclay είναι μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων SAGE, που συμβουλεύει την βρετανική κυβέρνηση για την πανδημία.

Όπως αναφέρουν, εξέτασαν για ιούς δείγματα κοπράνων από 16 είδη νυχτερίδων από τις περιοχές αυτές. Εντόπισαν συνολικώς εννέα ιούς, οι δύο εκ των οποίων ήταν έως πρότινος άγνωστοι.

Οι δύο ιοί εντοπίστηκαν σε δείγματα από τις νυχτερίδες του γένους ρινόλοφος ferrumequinum (greater horseshoe bat) και ρινόλοφος hipposideros (lesser horseshoe bat). Οι ιοί ονομάστηκαν αντιστοίχως RhGB07 και RfGB02. Και οι δύο ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τον κορoνοϊό που προκαλεί την COVID-19.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μόλυναν ανθρώπινα κύτταρα

Στην όλη έρευνα συμμετείχαν επίσης ερευνητές από το University College του Λονδίνου (UCL) και από το Ινστιτούτο Francis Crick. Οι ερευνητές εξέτασαν εάν μπορούσαν οι νέοι ιοί να μολύνουν ανθρώπινα κύτταρα.

Όπως διαπίστωσαν, μόνον ο ιός RhGB07 είχε τη δυνατότητα να ενώνεται με την πρωτεΐνη που υπάρχει στην επιφάνεια των κυττάρων. Την ίδια πρωτεΐνη χρησιμοποιεί και ο κορoνοϊός που προκαλεί την COVID-19. Η προσκόλληση στην πρωτεΐνη αυτή είναι απαραίτητη για να εισβάλλει ύστερα ο ιός στο εσωτερικό των κυττάρων.

Ευτυχώς, η έρευνα έδειξε πως ο κορoνοϊός από τις βρετανικές νυχτερίδες έχει υποδεέστερη ικανότητα προσκολλήσεως σε σύγκριση με τον ιό της πανδημίας. Στην πραγματικότητα η ικανότητα αυτή είναι 17 φορές χαμηλότερη από αυτήν της COVID.

Ωστόσο περαιτέρω έρευνα έδειξε ότι απαιτούνται ελάχιστες ακόμα μεταλλάξεις ώστε ο ιός RhGB07 να αποκτήσει την ικανότητα να μολύνει αποτελεσματικά τα ανθρώπινα κύτταρα.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως έχει μεγάλη σημασία να αποτελέσει «προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία» η επιτήρηση των κορωνοϊών στα ζώα, τονίζουν οι ερευνητές.

Μολονότι, δε, ο κίνδυνος από τις νυχτερίδες αυτή τη στιγμή είναι χαμηλός, συνιστούν στο κοινό να μην έρχονται σε επαφή χωρίς προφυλάξεις με άγρια ζώα. Οι δε εργαζόμενοι και οι ερευνητές της άγριας ζωής πρέπει να ακολουθούν πρωτόκολλα βιοασφάλειας, καταλήγουν.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Σήμερα

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

Ιταλία: Έκρηξη σε τριώροφο κτίριο στη Βερόνα ‑ Έρευνα για επιζώντες

Σήμερα

Στο κτίριο κατοικούν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν είναι γνωστό αν βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της έκρηξης

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Σήμερα

Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

Αλιμος: Αφησε το αμάξι του για να πάει στη λαϊκή και έπιασε φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Σήμερα

Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στον Αλιμο τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες ενώ ο ιδιοκτήτης του βρισκόταν στη λαϊκή αγορά

ΗΠΑ: Ένα εκατ. δολάρια αμοιβή για τον εντοπισμό της μητέρας της προσφέρει η Σαβάνα Γκάθρι

Σήμερα

Η μητέρα της, Νάνσι Γκάθρι, εξαφανίστηκε από το σπίτι της το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, με τις αρχές να πιστεύουν ότι απήχθη

Πάτρα: Στη ΜΕΘ βρέφος 5 μηνών με μηνιγγίτιδα – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Σήμερα

Το βρέφος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Ζάκυνθο

Μητέρα που είχε εξαφανιστεί πριν 24 χρόνια ζει νέα ζωή και εξηγεί γιατί έφυγε

Σήμερα

Η Αστυνομία της κομητείας Ρόκινγκχαμ ανακοίνωσε περαιτέρω πληροφορίες για την εξαφάνιση της Μισέλ, αναφέροντας ότι η σήμερα 62 ετών γυναίκα αποφάσισε να φύγει από την οικογένειά της

Αποκλείστηκε στην πρεμιέρα του στο Ντουμπάι ο Τσιτσιπάς, ηττήθηκε 2‑0 σετ από τον Ουμπέρ

Σήμερα

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ηττήθηκε 6-4, 7-5 από τον Ούγκο Ουμπέρ

Αίγιο: «Δεν ήταν κανείς μπροστά μου όταν πυροβόλησα», λέει ο 46χρονος που τραυμάτισε τους ανήλικους

Σήμερα

Ο 46χρονος αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη, με την υπόθεση να χαρακτηρίζεται από ένταση στα δικαστήρια

Κηφισιά: Αναβλήθηκε για την Τετάρτη η δίκη του γνωστού μάνατζερ ‑ «Φοβήθηκα μήπως είναι κακοποιοί»

Σήμερα

Ο 72χρονος ζήτησε αναβολή για να προετοιμάσει την υπεράσπισή του και να εκπροσωπηθεί από τον συνήγορό του που απουσίαζε σήμερα από το δικαστήριο

Ίλιον: Κάλεσαν διασώστη σε κέντρο διασκέδασης και αυτός πήρε το μικρόφωνο και τραγουδούσε!

Σήμερα

Αδιανόητο περιστατικό στο Ίλιον ενώ έχει διαταχθεί ΕΔΕ από το ΕΚΑΒ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 16
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.