E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Η Βαρκελώνη κηρύττει τον πόλεμο στους «τουρίστες ακρίδες»

«Περιττώματα και ούρα παντού»

Η Βαρκελώνη κηρύττει τον πόλεμο στους «τουρίστες ακρίδες»
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 10/4/2023 | 09:52

Καθώς ο ρυθμός των αφίξεων των γιγαντιαίων κρουαζιερόπλοιων επιταχύνεται στη Βαρκελώνη των 1,7 εκατομμυρίων κατοίκων, ο δήμος αντιστέκεται, με την ελπίδα να καταστήσει το μέρος λιγότερο δημοφιλή προορισμό για τις απειλητικές κρουαζιέρες.

Μιλώντας στον The Guardian η αντιδήμαρχος της πόλης Janet Sanz για τα προβλήματα που φέρνει αυτό το είδος του τουρισμού είπε «Θα περπατάτε και ξαφνικά θα υπάρχει αυτή η μάζα ανθρώπων που εμφανίζονται όλοι μαζί στο δρόμο» εξηγώντας πως αυτοί οι τουρίστες «δεν καταναλώνουν τίποτα και δεν έχουν οικονομικό όφελος… Απλώς περιφέρονται για τέσσερις ή πέντε ώρες και φεύγουν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Βαρκελώνη δίνει εδώ και καιρό μάχη με τον αριθμό των τουριστών κρουαζιερόπλοιων που φτάνουν στην πόλη, ο οποίος το 2019 έφτασε στο ύψος ρεκόρ των λίγο πάνω από 3,1 εκατομμυρίων. Οι προσπάθειές των ντόπιων, ωστόσο, εμποδίζονται συνεχώς καθώς ο δήμος δεν έχει δικαιοδοσία στο λιμάνι.

Αυτή τη φορά -όπως σημείωσε η Sanz σε πρόσφατη επιστολή της προς την περιφερειακή κυβέρνηση- υπάρχουν περισσότεροι λόγοι από ποτέ για την περιφέρεια να ασκήσει τη δύναμή της στο λιμάνι και να περιορίσει τις αφίξεις, καθώς αναμένεται αριθμός επιβατών ρεκόρ φέτος.

«Είναι μια πανούκλα από ακρίδες τουρισμού»

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του The Guardian η περιοχή αντιμετωπίζει τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων δεκαετιών, που επιβάλλει περιορισμούς στο νερό και μια προσπάθεια να καθαριστούν έως και 1,5 τόνοι ψαριών την ημέρα από έναν ταχέως μειούμενο ταμιευτήρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι εντελώς ακατανόητο το γεγονός ότι βιώνουμε τη ξηρότερη χρονιά των τελευταίων 100 ετών, αλλά περιμένουμε περισσότερους επιβάτες κρουαζιέρας από ποτέ», δήλωσε η Sanz.

Αυτό που επιθυμεί η πόλη είναι να δει τις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων να περιορίζονται σε 200.000 επιβάτες το μήνα, ή το πολύ τρία πλοία την ημέρα. Μέχρι να συμβεί αυτό, οι κάτοικοι θα αναγκαστούν να αγωνίζονται για χώρο με περίπου 25.000 ημερήσιους ταξιδιώτες που ζητούν να δουν τα πιο εμβληματικά αξιοθέατα της πόλης, δήλωσε ο Sanz.

Οι εντάσεις έχουν κατά καιρούς αναζωπυρωθεί για το θέμα – το 2019 η Γκαλά Πιν, δημοτική σύμβουλος τότε, δήλωσε στην καταλανική εφημερίδα Ara ότι προσωπικά ήταν υπέρ της πλήρους κατάργησης του τουρισμού κρουαζιερόπλοιων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι μια πανούκλα από ακρίδες [τύπου] τουρισμού – καταβροχθίζουν τον δημόσιο χώρο και φεύγουν».

Τι απαντά η διοίκηση του λιμανιού

Το λιμάνι της Βαρκελώνης αντέκρουσε τους ισχυρισμούς της Sanz, υποστηρίζοντας ότι το 80% των κρουαζιερόπλοιων που κατέπλευσαν δεν χρειάζονταν νερό από το λιμάνι, καθώς ήταν εξοπλισμένα με τεχνολογία όπως εγκαταστάσεις καθαρισμού. Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι περισσότεροι από τους μισούς τουρίστες κρουαζιερόπλοιων που έφτασαν στη Βαρκελώνη φέτος -ακόμη και το 58% του συνόλου- προβλέπεται ότι είτε θα ξεκινούσαν είτε θα τελείωναν την κρουαζιέρα τους στην πόλη, σε αντίθεση με την άφιξη μόνο για την ημέρα.

Αυτό θα συμβάλει στην ενίσχυση των ταμείων της πόλης, υποστήριξε, επικαλούμενη μελέτη του 2018, σύμφωνα με την οποία οι τουρίστες κρουαζιερόπλοιων που έμειναν τουλάχιστον μία νύχτα στην πόλη το 2016 ξόδεψαν κατά μέσο όρο 230 ευρώ την ημέρα, ποσό υπερτετραπλάσιο από τα 57 ευρώ που ξόδεψαν όσοι σταμάτησαν για λίγες μόνο ώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απέναντι στον ισχυρισμό της Sanz στην επιστολή ότι ένα ανώτατο όριο στις αφίξεις πλοίων θα εγγυηθεί «την περιβαλλοντική βιωσιμότητα της πόλης», το λιμάνι υποστήριξε ότι το 20% της κίνησης κρουαζιερόπλοιων που πρόκειται να φτάσει φέτος θα τροφοδοτείται με υγροποιημένο φυσικό αέριο, ενώ το 62% των στάσεων θα γίνει από πλοία ηλικίας κάτω των 10 ετών. «Αυτό σημαίνει νεότερα, πιο αποδοτικά και πιο βιώσιμα πλοία».

«Περιττώματα και ούρα παντού»

Πάντως οι ανησυχίες για τον μαζικό τουρισμό είναι δεδομένες καθώς τις τελευταίες εβδομάδες, οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους με το σύνθημα «Σταματήστε την εισβολή των τουριστών! Η τουριστική βία που υποφέρουμε είναι αφόρητη», σημείωσαν σε ένα μανιφέστο που διαβάστηκε σε μια πρόσφατη διαμαρτυρία. Ανάμεσα σε αιτήματα όπως να καθαρίζουν οι υπάλληλοι την περιοχή κάθε βράδυ, το μανιφέστο απαριθμούσε επίσης παράπονα από τα ηχοσυστήματα που ηχούν όλες τις ώρες μέχρι τους «τόνους σκουπιδιών» και τα «περιττώματα και τα ούρα στους δημόσιους δρόμους».

Η Sanz περιέγραψε τις διαμαρτυρίες ως ένδειξη της συνεχιζόμενης ανάγκης να βρεθεί ισορροπία μεταξύ των τουριστών και των κατοίκων που πρέπει να ξυπνούν νωρίς για τη δουλειά τους, να περπατούν σε καθαρούς δρόμους και να χρησιμοποιούν καταστήματα που πωλούν κάτι περισσότερο από αναμνηστικά. «Πρέπει να είμαστε μια πόλη με τουρισμό, ναι, αλλά όχι μόνο με τουρισμό», πρόσθεσε. «Αν υπάρχει κάτι που μάθαμε από την πανδημία, είναι ότι αυτή η ιδέα του τουρισμού χαμηλού κόστους ή του τουρισμού χωρίς όρια καταλήγει να είναι πολύ δαπανηρή για την πόλη», είπε, επισημαίνοντας γειτονιές που έγιναν πόλεις-φαντάσματα μέσα σε μια νύχτα, καθώς τα ταξίδια σταμάτησαν. «Είναι ευθύνη όλων μας, ειδικά εκείνων που ασχολούνται με τον τουρισμό» καταλήγει η ίδια μιλώντας στην βρετανική εφημερίδα.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πάφος ‑ Ερυθρός Αστέρας 1‑1: Εγραψε ιστορία η κυπριακή ομάδα και βρέθηκε στ` αστέρια!

Πριν 2 ώρες

Η Πάφος των... θαυμάτων ζει στιγμές μοναδικές, πέταξε εκτός συνέχειας τον Ερυθρό Αστέρα (1-1) και εξασφάλισε θέση στη League Phase του Champions League

Φωτορεπόρτερ παραιτείται καταγγέλλοντας «νομιμοποίηση» της σφαγής από το Reuters – Viral η κομμένη δημοσιογραφική ταυτότητα

Χτες

Σύμφωνα με την Zink τα δυτικά μέσα ενημέρωσης συνέβαλαν να δημιουργηθεί το περιβάλλον μέσα στο οποίο λαμβάνουν χώρα αυτές οι ισραηλινές επιθέσεις σε δημοσιογράφους

Σκύδρα: «Τον σκότωσα γιατί μου έκλεψε τα φρούτα», λέει ο 75χρονος για τον 72χρονο

Χτες

Το θύμα είχε δηλωθεί ως αγνοούμενος και αναζητούνταν για 10 μέρες

Τραγικός θάνατος 22χρονης από σπάνια αλλεργική αντίδραση μετά από αξονική τομογραφία

Χτες

Η θανατηφόρα αντίδραση προκλήθηκε από το σκιαγραφικό που της χορηγήθηκε

Αχαΐα: Διαστάσεις παίρνει η ευλογιά των αιγοπροβάτων ‑ Εφιάλτης για τους κτηνοτρόφους

Χτες

Η κατάσταση με την εξάπλωση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στη Δυτική Αχαΐα επιδεινώνεται

Φθιώτιδα: Στη φυλακή 59χρονος που απείλησε με μαχαίρι την ανιψιά του ‑ «Βγες έξω να σε σφάξω»

Χτες

Στο δικαστήριο ο 59χρονος εμφανίστηκε μετανιωμένος και υποστήριξε πως όλο αυτό ήταν «μια χαζομάρα»

Τραγωδία στην Κρήτη: Πέθανε ο 40χρονος εγκαυματίας από τη φωτιά σε γήπεδο στην Αμμουδάρα

Χτες

Ο εγκαυματίας είχε διακομιστεί στο Λάτσειο Κέντρο εγκαυμάτων του Θριάσιου Νοσοκομείου όπου άφησε την τελευταία του πνοή

Μοντέλο δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι από μετανάστες στη Γερμανία ενώ προστάτευε γυναίκες

Χτες

Το 21χρονο μοντέλο από τη Νέα Υόρκη μαχαιρώθηκε πολλές φορές ενώ υπερασπιζόταν δύο γυναίκες - «Επιτίθενται και τους αφήνουν ελεύθερους μετά από 12 ώρες»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.