E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Μωβ μέδουσες: Σε ποιες ελληνικές θάλασσες εντοπίστηκαν φέτος;

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για Βόρειο Αιγαίο, Κυκλάδες, Αττική και Πελοπόννησο

Μωβ μέδουσες: Σε ποιες ελληνικές θάλασσες εντοπίστηκαν φέτος;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 25/4/2023 | 13:06

Μπορεί το καλοκαίρι να μην έχει έρθει ακόμα ωστόσο, οι μωβ μέδουσες ήδη έκαναν τις πρώτες τους επισκέψεις στις ελληνικές θάλασσες γεγονός που προμηνύει ένα ακόμα καλοκαίρι που θα παραμείνουν στα ελληνικά νερά.

Σύμφωνα με το JellyReport, αν και είναι νωρίς και λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών δεν έχει αρχίσει ο κόσμος να πηγαίνει για μπάνια, έχουμε ήδη τις πρώτες καταγραφές των μωβ μεδουσών για το 2023.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως αναφέρεται στο δελτίο, για το 2023 αναμένεται το Βόρειο Αιγαίο να είναι καθαρό, με μερικές μεμονωμένες εμφανίσεις των μωβ μεδουσών, ενώ σε περιοχές όπως της Αττικής και λόγω της περσινής κατάστασης ίσως κάποιες φορές να είναι λίγο πιο έντονες οι εμφανίσεις των μωβ μεδουσών. Για τις Κυκλάδες μπορεί να έχουμε κάποιες μεμονωμένες εμφανίσεις, ενώ για την Κρήτη - ίσως στη Δυτική πλευρά - να δούμε λίγο περισσότερες, όπως και για τη Νότια Πελοπόννησο. Όσο για το Ιόνιο, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι η κατάσταση θα διαμορφωθεί στα ίδια επίπεδα με το 2022.

Βέβαια, σύμφωνα με το πρόσφατο JellyReport, όλα πάντα εξαρτώνται από τον καιρό και τα θαλάσσια ρεύματα.

Τι είναι η μώβ μέδουσα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μωβ μέδουσα ή τσούχτρα (επιστημονική ονομασία: Pelagia noctiluca) είναι μέδουσα της οικογένειας Πελαγίδες και το μόνο αναγνωρισμένο επί του παρόντος είδος στο γένος της. Η επιστημονική ονομασία προέρχεται από τα ελληνικά, πελαγία σημαίνει «θαλασσινός», από τη λέξη πέλαγο, και στα λατινικά noctiluca είναι η συνδυαστική μορφή του nox «νύχτα» και lux σημαίνει φως· επομένως, η Pelagia noctiluca μπορεί να περιγραφεί ως ένας θαλάσσιος οργανισμός με την ικανότητα να λάμπει στο σκοτάδι (βιοφωταύγεια). Απαντάται παγκοσμίως σε τροπικές και θερμές εύκρατες θάλασσες, αν και υπάρχουν υποψίες ότι καταγραφές από την περιοχή του Βόρειου Ατλαντικού, η οποία περιλαμβάνει τη Μεσόγειο και τον Κόλπο του Μεξικού, αντιπροσωπεύουν στενά συγγενικά αλλά προς το παρόν μη αναγνωρισμένα είδη.

Ένα αρκετά μικρό και ποικιλόχρωμο είδος, τόσο τα πλοκάμια του όσο και η (ασυνήθιστο στις μέδουσες) καμπάνα καλύπτονται από κεντριά. Τα περιστατικά τσιμπήματος είναι κοινά, επώδυνα και τα συμπτώματα μπορεί να επιμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά γενικά δεν είναι επικίνδυνα. Εχουν καταγραφεί σμήνη Pelagia noctiluca που εξαφανίζουν ολόκληρα ιχθυοτροφεία. Εξαιτίας αυτού, έχει γίνει ένα από τα πιο μελετημένα είδη μεδουσών.

Τα συμπτώματα του τσιμπήματος από μωβ μέδουσα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι νηματοκύστες παράγουν στο ανθρώπινο δέρμα, ερύθημα, πρήξιμο, κάψιμο όπως και μερικές φορές σοβαρές δερμονεκρωτικές, καρδιο- και νευροτοξικές επιδράσεις, οι οποίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες σε ευαίσθητα άτομα.

Τα συμπτώματα μετά από επαφή – τσίμπημα από τη μέδουσα μπορεί να είναι πόνος σαν κάψιμο, πολλές φορές έντονο κοκκίνισμα του δέρματος, και σε μερικές περιπτώσεις εμφάνιση σε μέρος του δέρματος σας το αποτύπωμα της μέδουσας, ναυτία, πτώση πίεσης, ταχυκαρδία, κεφαλαλγία, εμετός, διάρροια, σπασμός των βρόγχων, δύσπνοια.

Σε περίπτωση εμφάνισης συστηματικών συμπτωμάτων (σπάνια) όπως : υπόταση, βράχος φωνής, εισπνευστικός συριγμός, γενικευμένο αγγειοοίδημα – εκτεταμένο κνιδωτικό εξάνθημα, διαταραχές επιπέδου επικοινωνίας – συνείδησης, έμετος, είναι επιβεβλημένη η άμεση διακομιδή του ασθενούς στο νοσοκομείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε περίπτωση που σας τσιμπήσει μωβ μέδουσα:

Απομακρύνετε τα τυχόν κολλημένα στο σώμα σας πλοκάμια. Όχι όμως με γυμνά χέρια, διότι αυτό θα οδηγήσει σε κόλλημα των πλοκαμιών στα χέρια και μεταφορά του ερεθισμού εκεί.
Ξεπλύνετε την περιοχή του τσιμπήματος με άφθονο θαλασσινό νερό. Αν δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος, γεμίστε τη χούφτα σας με άμμο και τρίψτε το σημείο του σώματος που είναι κολλημένα τα πλοκάμια της τσούχτρας. Μη χρησιμοποιείτε γλυκό νερό, διότι μπορεί να ενεργοποιήσει κεντριά που έχουν μείνει στο δέρμα.

Τοποθετείστε στο σημείο του τσιμπήματος πάγο ή κρύες κομπρέσες. Αυτό περιορίζει τα τοπικά φαινόμενα από το δέρμα.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα σενάρια για τον δολοφόνο του Τσάρλι Κερκ: Είναι δεξιός, αριστερός ή τρελός;

Χτες

Ο 22χρονος Τάιλερ Ρόμπινσον αναμένει να του απαγγελθούν επίσημες κατηγορίες στη Γιούτα – Ασαφές το κίνητρο της δολοφονίας - Ποιο είναι το κίνημα Groyper και ο Νικ Φουέντες που πιστεύει στη λευκή υπεροχή

Έρευνα του Λιμενικού με εντολή Κικίλια για κόλπο με υαλοκαθαριστήρες από Ρομά στο λιμάνι της Αρκίτσας

Χτες

Πολίτης ήρθε σε αντιπαράθεση με λιμενικό για την κατάσταση που επικρατεί εκεί

Συνελήφθη γνωστή influencer μόδας με ροζ κοκαΐνη στη Ρόδο

Χτες

Με την υπόθεση συνδέεται νεαρή γυναίκα που, μέχρι σήμερα, καλλιεργούσε δημόσια εικόνα στα κοινωνικά δίκτυα - «Μοδάτο» και ισχυρό διεγερτικό η «ροζ κοκαΐνη»

Σπανούλης: Μην είμαστε μίζεροι, αλλά περήφανοι, είμαστε στη ζώνη μεταλλίων μετά από 16 χρόνια

Χτες

Ο Βασίλης Σπανούλης μίλησε μετά την προπόνηση της Εθνικής Ελλάδας ενόψει του μικρού τελικού του EuroBasket 2025, κόντρα στην Φινλανδία.

Σοκ στην Κεφαλονιά με τον θάνατο του 23χρονου Νίκου σε τροχαίο ‑ Επέστρεφε σπίτι από τη δουλειά του

Χτες

Το αυτοκίνητο βγήκε εκτός πορείας και βρέθηκε σε γκρεμό στον δρόμο που ενώνει τον Πόρο με την Σκάλα στην Κεφαλονιά

Σχοινούσα: Πέθανε ο 92χρονος Γιώργος Κωβαίος που χόρευε με την εγγονή του σε τοπικές γιορτές του νησιού

Χτες

«Ήταν για όλους μας παράδειγμα ζωντάνιας, λεβεντιάς και αγάπης για τη ζωή» αναφέρει ο Σύλλογος Σχοινουσιωτών

Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Αν κάνετε ό,τι λέω, ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει

Χτες

Έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία όταν το κάνετε όλοι

Σεισμός στην Κρήτη ‑ Στα ανοιχτά της Γαύδου

Χτες

Μικρό το εστιακό βάθος της σεισμικής δόνησης

Συγκλόνισε η Φιάσκα που έβαλε τα κλάματα: «Πέρασα δύσκολα οικονομικά, το παλέψαμε μόνοι μας»

Χτες

Συγκινημένη, ευχαρίστησε θερμά την οικογένειά της για τη στήριξη και τόνισε το πόσο δύσκολα πέρασε αυτή τη χρονιά

Αταμάν: «Στεναχώρησα κάποιους φίλους μου στην Ελλάδα, κερδίσαμε όμως δίκαια»

Χτες

Όσα δήλωσε ο Εργκίν Αταμάν μετά τη νίκη της Τουρκίας επί της Ελλάδας στον ημιτελικό του Eurobasket

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.