E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα μετά το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη

Προς τα πού θα πάνε οι «ορφανές» ψήφοι

Πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα μετά το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 3/5/2023 | 09:16

Ο κύβος ερρίφθη: Το νεοναζιστικής απόχρωσης μόρφωμα του Ηλία Κασιδιάρη, δεν θα κατέβει στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Αποκλείστηκε πανηγυρικά από τον Άρειο Πάγο, με τους δικαστές να αποφαίνονται ότι οι «Έλληνες» αποτελούν συνέχεια της Χρυσής Αυγής.

Η ετυμηγορία του Αρείου Πάγου, ανοίγει τη συζήτηση σχετικά με το πού θα κατευθυνθούν οι δυνητικοί ψηφοφόροι του εν λόγω κόμματος, που στις δημοσκοπήσεις εμφανίζει ποσοστό περίπου στο 4%, και ήδη έχει ξεκινήσει αντιπαράθεση γύρω από το θέμα. Το ερώτημα πάντως είναι δύσκολο να απαντηθεί και εξαρτάται από πολλές παραμέτρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας δημοσκοπήσεων MRB, Δημήτρη Μαύρο, οι περισσότεροι εξ αυτών, δεν ξέρουν πού θα πάνε.

Τι θα γίνει με τις ορφανές ψήφους

Όπως είπε στην ΕΡΤ, «τους ψηφοφόρους των «ΕΛΛΗΝΩΝ» είχαμε κάνει μια απόπειρα κάποια στιγμή να μετρήσουμε που θα πάνε σε περίπτωση που δεν είναι διαθέσιμο το κόμμα. Εκεί φαινόταν λοιπόν ότι οι περισσότεροι εξ αυτών δεν ήξεραν που θα πάνε, το 60%.

Το 20% μας δήλωνε ότι θα πήγαινε σε άλλα πολύ μικρά κόμματα και υπήρχε μετά και μία διασπορά ποσοστών στα μεγαλύτερα κόμματα. Η διασπορά των ψήφων προς τη Νέα Δημοκρατία ήταν από τα μικρότερα ποσοστά, διότι μάλλον θεωρούσαν ότι είναι το κόμμα το οποίο τους τιμωρεί[…] Το μεγαλύτερο ποσοστό πήγαινε στον κ. Βελόπουλο και το αμέσως επόμενο ποσοστό πήγαινε στο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν ξέρουμε πώς θα διαμορφωθεί τώρα και ξέρετε ότι είναι λιγάκι δύσκολο στο να κάνω πολύ μεγάλες προβλέψεις. Πρέπει να δούμε πώς ακριβώς θα εξελιχθεί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ίδιος πρόσθεσε εξάλλου ότι «αντισυστημική ψήφος έχει αρχίσει να διαφαίνεται ότι είναι και η επιλογή του κυρίου Βαρουφάκη. Ναι, διότι αυτά τα οποία λέει είναι ακραία πράγματα όπως καταλαβαίνετε για τη συνειδητοποίηση των Ελλήνων και για τις μνήμες που έχει από το 2015» πρόσθεσε ο κ. Μαύρος

Η αντιπαράθεση

Οπως εκτιμάται, η εξέλιξη, αλλάζει τα δεδομένα και για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας. Με δεδομένο ότι οι επαναληπτικές εκλογές, εάν δεν προκύψει ο σχηματισμός κυβέρνησης μετά τις κάλπες της 21ης Μαΐου, θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που ψηφίστηκε το 2020, η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος θα εξαρτηθεί από το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα που μένουν εκτός Βουλής. Όπως σημειώνουν αναλυτές σημειώνουν ότι εάν το ποσοστό των κομμάτων που δεν «σπάσουν» το φράγμα του 3% που απαιτείται για την είσοδό τους στη Βουλή είναι μεγαλύτερο, ο πήχης της αυτοδυναμίας χαμηλώνει.

Η αντιπαράθεση πάντως μεταξύ των κομμάτων γύρω από το πού θα πάει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό που εμφανίζει το κόμμα Κασιδιάρη, στις δημοσκοπήσεις, έχει ξεκινήσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρωθυπουργός πάντως, χθες το πρωί σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Open, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ 25 ότι ψαρεύουν στα θολά νερά της ακροδεξιάς γι’ αυτό και δεν κατέθεσαν υπόμνημα στον Άρειο Πάγο.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, έκανε λόγο για αναταραχή στην δεξιά πολυκατοικία, λέγοντας με νόημα ότι «ασκούνται περίεργες πιέσεις σε κόμματα» και υποστηρίζοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ, βρίσκονται σε μεγάλη πίεση και θέλουν να εξαφανίσουν ό,τι υπάρχει στα δεξιά τους. Κατεβαίνουν στις εκλογές με ακροδεξιά ρητορική. Αισθάνονται μεγάλο ανταγωνισμό στα δεξιά τους. Η στρατηγική αυτή είναι λανθασμένη που δεν κάνει καλό στη δημοκρατία».

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, σχολίασε πως ο λόγος που η ΝΔ αποφάσισε να κατεβάσει τον νόμο για την απαγόρευση των εγκληματικών οργανώσεων ήταν για να πέσει ο πήχης της αυτοδυναμίας -επί της ουσίας επέκρινε το Μέγαρο Μαξίμου για την καθυστερημένη ανάληψη πρωτοβουλίας, που επέτρεψε στον Κασιδιάρη τρία χρόνια να κάνει προεκλογική εκστρατεία από την φυλακή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περισσότερο επικριτικός ήταν με την αντιπολίτευση: «Ποια είναι και η Αριστερά του κ. Τσίπρα; Θέλω πραγματικά να αναρωτηθείτε αν υπάρχει άλλο αριστερό κόμμα στην Ευρώπη με ανάλογη στάση απέναντι στους νεοναζιστές, όπως αυτή που κρατούν το ΜέΡα25 του κ. Βαρουφάκη και ο ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε.

Προετοιμασμένος δηλώνει ο Κασιδιάρης

Την ίδια ώρα ο φυλακισμένος χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, εν μέσω ισχυρισμών ότι το κόμμα του στοχοποιήθηκε επειδή είναι το «πιο έντιμο και καθαρό κόμμα της εγχώριας πολιτικής σκηνής», δήλωσε πώς «είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι για την επόμενη μέρα» και πρόσθεσε ότι σήμερα Τετάρτη «το απόγευμα θα λάβουν χώρα οι επίσημες ανακοινώσεις μου».

Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι το εμπόδιο Αρείου Πάγου ξεπέρασε το κόμμα ΕΑΝ υπό τον πρώην αντεισαγγελέα του ανώτατου Δικαστηρίου, Αναστάσιο Κανελλόπουλο. Το ΕΑΝ, μετά το διαζύγιο του κ. Κανελλόπουλου (πραγματικό ή προσχηματικό, μένει να αποδειχθεί) με τον Ηλία Κασιδιάρη συμμετέχει κανονικά στις εκλογές.

Ποια κόμματα αποκλείστηκαν

Εκτός εκλογών μένουν συνολικά τα εξής κόμματα και συνδυασμοί:
ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ «ΕΛ.ΛΑ.Σ» -ΕΛΛ. ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΙΣ, ΕΥ – ΚΙΝΗΣΗ, ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ, ΛΑΪΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΌΜΜΑ (Λ.ΕΥ.ΚΟ), ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΕΥΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ (Ε.Λ.Κ.Σ.Ι.), Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ- ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΦΙΛΟΝΟΜΗ ΔΗΜΕΓΕΡΣΙΑ, Πατριωτική Ένωση Πρόδρομος – Εμφιετζόγλου, Πατρίδα – Αφροδίτη Λατινοπουλου, Πράσινο και Μωβ, Μαζί.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι ερευνητές είναι πιο κοντά από ποτέ στην επίλυση του μυστηρίου της Αμέλια Έρχαρτ

Σήμερα

Αεροφωτογραφίες μπορεί να αποτελέσουν το «κλειδί»

Αρνήθηκε την εισαγωγή στο Νοσοκομείο Νίκαιας ο Πάνος Ρούτσι: 19η μέρα σε απεργία πείνας

Σήμερα

Εξακολουθεί να πίνει μόνο νερό, χαμομήλι και ηλεκτρολύτες

Πάρος: Νεκρός 40χρονος Αφγανός με τραύματα από μαχαίρι

Σήμερα

Τον άτυχο άνδρα βρήκε ο εργοδότης του, ο οποίος ειδοποίησε άμεσα τις Αρχές

Times of Israel: Θετική η Χαμάς στο σχέδιο του Τραμπ για τη Γάζα ‑ Θα ζητήσει αλλαγές

Σήμερα

Αρθρο του BBC αναφέρει ότι ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα αντιτίθεται στο σχέδιο

Πάνος Ρούτσι: Στο Κρατικό Νίκαιας για ιατρικές εξετάσεις ‑ Βρίσκεται στη 19η μέρα απεργίας

Σήμερα

Διακομίζεται στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους

Η Λατινοπούλου ειρωνεύεται τον Ιάσονα Αποστολόπουλο: «Αχου και δεν μας νοιάζει! Ας σας κρατήσουν εκεί»

Σήμερα

Αυτή τη φορά «τα έβαλε» με τον ακτιβιστή Ιάσονα Αποστολόπουλο που μαζί με άλλους Έλληνες αιχμαλωτίστηκε από το Ισραήλ

ΗΠΑ: Ποινή φυλάκισης σε γυναίκα που επιχείρησε να πνίξει 3χρονη Παλαιστίνια

Σήμερα

Μία 43χρονη Τεξανή καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών για απόπειρα πνιγμού ενός τρίχρονου κοριτσιού παλαιστινιακής καταγωγής.

«Ο φονιάς είναι έξω, μου σκότωσε τα παιδιά και πρέπει να πληρώσει»

Σήμερα

Συγκλονίζει η μητέρα του Ακη και της Χαριτίνης που σκοτώθηκαν σε τροχαίο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 14
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.