Πώς να καλλιεργήσεις αρωματικά βότανα στην κουζίνα σου;
Δεν υπάρχει κάτι που να προσθέτει περισσότερο χρώμα και ζωή σε μια κουζίνα από τα αρωματικά φυτά!
Γράφει η MATINA KONTOY
Θέλεις να έχεις τα δικά σου αρωματικά βότανα για να δημιουργείς άφθονους μαγειρικούς συνδυασμούς; Ο πιο εύκολος τρόπος για να τα καλλιεργήσεις είναι στην κουζίνα σου!
Στα περισσότερα σπίτια, η κουζίνα είναι ένα δωμάτιο που έχει άφθονο φυσικό φως, επομένως την καθιστά ένα εξαιρετικό περιβάλλον για καλλιέργεια φυτών. Αν είσαι αρχάριος στην κηπουρική, μην ανησυχείς, σου έχουμε τις καλύτερες συμβουλές για απόλυτη επιτυχία στην καλλιέργεια βοτάνων!
Photo by Okrasyuk (www.envato.com)
Αρχικά είναι σημαντικό να βρεις σε ποιο σημείο θα τοποθετήσεις τις γλάστρες σου.
- Αν έχεις παράθυρα μπροστά στον νεροχύτη της κουζίνας, τότε μπορείς να βάλεις εκεί τις γλάστρες σου.
- Άλλη μια λύση είναι να τις βάλεις στον πάγκο της κουζίνας σε μία φρουτιέρα ή δίσκο. Οι γλάστρες εξάλλου είναι από τα πιο όμορφα στοιχεία στη διακόσμηση ενός χώρου.
Τι υλικά χρειάζεσαι;
Καλής ποιότητας γλάστρα
Είτε αποφασίσεις να καλλιεργήσεις τα βότανά σου από σπόρους είτε αγόρασες ένα έτοιμο γλαστράκι, το καλύτερο είναι να έχεις μια καλής ποιότητας γλάστρα. Η καλύτερη επιλογή είναι οι πήλινες ή κεραμικές γιατί βοηθούν στο να διατηρούνται οι ρίζες δροσερές. Επίσης, το καλοκαίρι απορροφούν την περιττή και υπερβολική υγρασία.
Το κατάλληλο χώμα
Το χώμα που θα χρησιμοποιήσεις πρέπει να είναι πλούσιο σε οργανικό υλικό. Μπορείς επίσης να προσθέσεις λίγο υδατοδιαλυτό λίπασμα στο νερό μία φορά το μήνα για να τα βοηθήσεις να πάρουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται. Ή να φτιάξεις το δικό σου οργανικό λίπασμα με φύλλα τσαγιού, φλούδες λαχανικών κ.λπ.
Φως
Τα βότανα που αναπτύσσονται σε εσωτερικό χώρο χρειάζονται τουλάχιστον έξι ώρες ηλιακού φωτός για να αναπτυχθούν καλά. Αν δεν πάρουν αρκετό ήλιο θα αρχίσουν να χάνουν τη γεύση τους. Τοποθέτησε τα φυτά σου σε ηλιόλουστο σημείο. Εάν αισθάνεσαι ότι το σημείο δεν παρέχει αρκετό φως, συμπλήρωσε το φως του ήλιου με λαμπτήρα φθορισμού τοποθετημένο αρκετά κοντά στο φυτό. Μπορεί να χρειαστεί να περιστρέψεις τη γλάστρα, έτσι ώστε όλα τα βότανα να έχουν ομοιόμορφο ήλιο και να μη στραβώσουν.
Πότισμα
Τα βότανα σε εσωτερικό χώρο πρέπει να ποτίζονται τακτικά. Δεν πρέπει να στεγνώνουν αλλά ούτε και να μουλιάζουν. Έλεγξε τα καθημερινά και πότισε τα όταν νιώσεις ξηρό το χώμα τους.
Ποια είναι τα βασικά βότανα που μπορείς να φυτέψεις;
Φυσικά, μπορείς να καλλιεργήσεις ό,τι θέλεις, αλλά αν δεν ξέρεις από που να ξεκινήσεις, δοκίμασε αυτά:
Βασιλικός
Photo by duskbabe (www.envato.com)
Υπάρχουν δεκάδες ποικιλίες βασιλικού με διαφορές στο μέγεθος και στο χρώμα του φυλλώματος. Είναι το πιο κλασικό και δημοφιλές μυρωδικό στην ελληνική κουζίνα. Ταιριάζει πολύ σε σάλτσες που έχουν ως βάση τη φρέσκια ντομάτα, ενώ αποτελεί το βασικό υλικό στην περίφημη σάλτσα πέστο. Σαν φυτό ο βασιλικός είναι ανθεκτικός, φυτρώνει εύκολα σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο και απαιτεί πότισμα κάθε δεύτερη μέρα.
Δεντρολίβανο
Photo by lblinova (www.envato.com)
Αυτό το όμορφο, αρωματικό βότανο δένει εξαιρετικά με το κρέας, κυρίως αρνί και χοιρινό, ενώ μπορεί να αναβαθμίσει γευστικά ακόμη και μια απλή πατάτα, ψητή ή τηγανιτή. Σαν φυτό αγαπάει πολύ τον ήλιο, είναι ανθεκτικό τόσο στις υψηλές θερμοκρασίες όσο και στο κρύο και δεν έχει ιδιαίτερη ανάγκη από πότισμα.
Δυόσμος
Photo by malishevanataly (www.envato.com)
Δίνει ξεχωριστή γεύση και άρωμα σε φαγητά, γλυκά και ποτά. Ιδανικό μυρωδικό για κεφτέδες, ντολμαδάκια γιαλαντζί, και σαλάτα ταμπουλέ. Για να μη χάνει το άρωμά του ο δυόσμος είναι καλύτερο να κόβεις τα φύλλα του με το χέρι. Σαν φυτό θέλει αρκετή υγρασία ενώ ευδοκιμεί καλύτερα σε σκιερά μέρη. Επίσης, είναι η φυσική λύση για τα απρόσκλητα μυρμήγκια και τις μύγες.
Ρίγανη
Photo by merc67 (www.envato.com)
Αυτό το υπέροχο βότανο νοστιμίζει τα περισσότερα φαγητά. Σαν φυτό είναι ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες και δεν έχει μεγάλες ανάγκες σε νερό. Χρειάζεται πότισμα περίπου δυο φορές την εβδομάδα.
Μαϊντανός
Photo by oizostudios (www.envato.com)
Θεωρείται μυρωδικό με υψηλή διατροφική αξία καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνες. Ο μαϊντανός χρειάζεται συχνό πότισμα σε μικρές ποσότητες κάθε φορά, αποφεύγοντας την υπερβολική υγρασία που μπορεί να προκαλέσει μαύρισμα και σάπισμα στα φύλλα του μαϊντανού.
Στο τέλος της εποχής του φυτού, μπορείς να ξηράνεις ή να καταψύξεις τα μέρη του βοτάνου που έχεις συλλέξει, ώστε να μπορείς να απολαμβάνεις όλο τον χρόνο τα βότανα που καλλιεργούνται στο σπίτι σου.