E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Αυστραλία: Η θανάτωση των καγκουρό είναι ένας τρόπος να γλιτώσουν την πείνα

Τα καγκουρό αποτελούν ένα μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα για την Αυστραλία λόγω της ραγδαίας αναπαραγωγής τους.

Αυστραλία: Η θανάτωση των καγκουρό είναι ένας τρόπος να γλιτώσουν την πείνα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 11/5/2023 | 13:36

Τα καγκουρό της Αυστραλίας μπορεί να πεθάνουν από την πείνα κατά εκατομμύρια αν η αύξηση του πληθυσμού τους δεν ελεγχθεί, προειδοποιούν ειδικοί στην πανίδα και οικολογικές οργανώσεις, με ορισμένες μάλιστα από αυτές να προτείνουν μαζική θανάτωση των μαρσιποφόρων.

Σύμβολο της Αυστραλίας, τα καγκουρό αποτελούν ένα μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα για την τεράστια χώρα λόγω της ραγδαίας αναπαραγωγής τους: ο αριθμός τους μπορεί να φθάσει τα δεκάδες εκατομμύρια όταν η τροφή είναι άφθονη έπειτα από μια καλή περίοδο βροχών. Όμως μπορεί να υπάρξουν επίσης μαζικές εκατόμβες όταν λείπει η τροφή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Κατά την τελευταία περίοδο ξηρασίας, είχαμε εκτιμήσει πως το 80% με 90% των καγκουρό πεθαίνουν σε ορισμένες ζώνες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η οικολόγος Κάθριν Μόζμπι.

«Μπαίνουν στις δημόσιες τουαλέτες και τρώνε χαρτί υγείας. Ή μένουν ξαπλωμένα στους δρόμους, ξενηστικωμένα, ενώ τα μικρά τους προσπαθούν να τραφούν», συνεχίζει.

Σύμφωνα με τη Μόζμπι, η θανάτωση των καγκουρό --με προορισμό το κρεοπωλείο ή το βυρσοδεψείο-- θα ήταν ταυτόχρονα ένας ελεήμων τρόπος ώστε να μην υποφέρουν και ένας τρόπος ελέγχου του πληθυσμού τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτό θα επιτρέψει να μειωθεί ο αριθμός των ζώων ώστε σε περίπτωση ξηρασίας, να μην υπάρχουν προβλήματα ευζωίας», λέει η Μόζμπι. «Αν θεωρήσουμε πως είναι ένας πόρος και πως τον διαχειριζόμαστε με αυτόν τον τρόπο, δε θα έχουμε τους καταστροφικούς θανάτους που γνωρίζουμε».

Η αυστραλιανή κυβέρνηση προστατεύει τα καγκουρό, όμως αυτά δεν κινδυνεύουν με εξάλειψη. Αυτό σημαίνει πως επιτρέπεται το κυνήγι τους, που απαιτεί άδεια, στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας.

Κάθε χρόνο, μέχρι πέντε εκατομμύρια καγκουρό θανατώνονται για το κρέας ή το δέρμα τους. Και σύμφωνα με τον Ντένις Κινγκ, της Ένωσης Βιομηχανίας Καγκουρό της Αυστραλίας, η χώρα είναι στο χείλος μιας δημογραφικής άνθησης του ζώου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Έπειτα από τρία χρόνια La Nina στην ανατολική ακτή, είναι το τέλειο σενάριο αύξησης των καγκουρό για τα δύο επόμενα έτη», προβλέπει, αναφερόμενος στο ατμοσφαιρικό φαινόμενο που προκάλεσε ισχυρές βροχοπτώσεις στην Αυστραλία. «Ο κύκλος αναπαραγωγής επιταχύνεται», σημειώνει ο Κινγκ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο πληθυσμός των καγκουρό στην Αυστραλία έπεσε κάτω από τα 30 εκατομμύρια μετά τις τρομερές ξηρασίες στις αρχές των χρόνων του 2000, όμως ανέκαμψε από τότε και μπορεί σύντομα να ξεπεράσει τα 60 εκατομμύρια.

Θανάτωση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οργανισμοί προστασίας των ζώων καταγγέλλουν τη θανάτωσή τους για εμπορικούς λόγους ως «άγρια σφαγή» και άσκησαν πίεση στους διεθνείς κολοσσούς αθλητικών ενδυμάτων όπως η Nike ή η Puma, να εγκαταλείψουν τη χρήση του δέρματος των καγκουρό στα προϊόντα τους.

«Η Nike διέκοψε με τον μοναδικό προμηθευτή της δέρματος καγκουρό το 2021, και θα σταματήσει να κατασκευάζει προϊόντα με δέρμα καγκουρό το 2023», δήλωσε εκπρόσωπος της επιχείρησης τον Μάρτιο.

Στην αμερικανική πολιτεία Όρεγκον (βορειοδυτικές ΗΠΑ), όπου έχει την έδρα της η Nike, βουλευτές κατέθεσαν στις αρχές του 2023 σχέδιο νόμου με σκοπό την απαγόρευση χρήσης «κάθε μέρους vεκρού καγκουρό».

«Αυτά τα ενδημικά ζώα σφαγιάζονται με σκοπό το εμπορικό κέρδος», κατήγγειλε η οργάνωση Animals Australia.

Όμως οι εκστρατείες προκειμένου να τεθεί τέλος σε αυτή τη βιομηχανία, αν και έχουν καλές προθέσεις, κάνουν λάθος, προειδοποιεί ο Τζορτζ Ουίλσον, ένας από τους πιο ειδικούς στη διαχείριση του πληθυσμού των καγκουρό.

«Λένε πως δεν είναι ηθικό. Όμως δεν είναι ηθικό να τα αφήνουμε να πεθαίνουν από την πείνα», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Αυτό που θα ήταν σκληρό, θα ήταν να μην κάνουμε τίποτα», προσθέτει.

Άποψη που συμμερίζεται η Μόζμπι. «Το να σταματήσουμε να σκοτώνουμε τα καγκουρό για το δέρμα ή για το κρέας τους δε θα έχει κανένα όφελος», είπε. «Θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση».

 

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καρυστιανού για το FIR Αθηνών: «Τέμπη» και στον αέρα;

Σήμερα

«Ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, να αξιώσουμε σεβασμό και να κατακτήσουμε το όραμα ενός πραγματικού Κράτους Δικαίου» γράφει στην ανάρτησή της

Ντουμπάι: Η Ουκρανή που ξυλοκοπήθηκε σε πάρτι Porta Potty ξαναπερπατάει ‑ «Ένιωσα σαν σπασμένη κούκλα»

Σήμερα

Η πολύμηνη αποκατάστασή της περιελάμβανε τουλάχιστον 10 χειρουργικές επεμβάσεις, τα έξοδα των οποίων ανέλαβε το Ντουμπάι, ενώ κανείς δεν έχει κατηγορηθεί

Τα 148 λεπτά που οδήγησαν στη σύλληψη του Μαδούρο – Ο εντυπωσιακός σχεδιασμός της επιχείρησης

Σήμερα

Υπήρχε και ανθρώπινη πηγή εντός της βενεζουελανικής κυβέρνησης

Τελεσίγραφο Κυβέρνησης: Την Tετάρτη θα εξειδικεύσουμε τα μέτρα για τους αγρότες

Σήμερα

Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το χθεσινό μπλακ άουτ στα αεροδρόμια, αλλά και για τη Βενεζουέλα

Κρήτη: Έκρηξη σε καυστήρα σπιτιού στην Ανώπολη Χερσονήσου – Νεκρός 34χρονος

Σήμερα

Ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του και διαπιστώθηκε ο θάνατός του

Τι αλλάζει στην ετήσια άδεια το 2026

Σήμερα

Πώς θα χορηγούνται οι άδειες στους εργαζόμενους το νέο έτος.

FIR Αθηνών: Εισαγγελική παρέμβαση για το μπλακ άουτ στα αεροδρόμια

Σήμερα

Προκαταρκτική εξέταση για επικίνδυνες παρεμβάσεις στη συγκοινωνία αεροσκαφών – Ανέλαβε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Ανατροπές στη φορολογία φέρνει το 2026 για ελεύθερους επαγγελματίες

Σήμερα

Η φετινή χρονιά αναμένεται να φέρει «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά για περίπου 400.000 ελεύθερους επαγγελματίες

Πρέβεζα: Ώρες αγωνίας στη ΜΕΘ για τον 16χρονο που αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι

Σήμερα

Η τοπική κοινωνία παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις

Ανακαίνιση σπιτιού με επιδότηση έως 90%: Πώς θα αλλάξετε πλακάκια, μπάνιο και κουζίνα

Σήμερα

Έρχεται τον Φεβρουάριο του 2026 - Τι καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι, πώς υπολογίζεται η ενίσχυση

FIR Αθηνών: Ο περίεργος βόμβος και τα 40 «νεκρά» λεπτά

Σήμερα

Τεχνική δυσλειτουργία ή κυβερνοεπίθεση πίσω από το «μπλακ άουτ» στο FIR Αθηνών

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 18
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.