E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σύμπλευση (+πλευση): Απολογισμός Διάπλου 2023

Ο 9ος διάπλους ολοκληρώθηκε στις 7 Μαΐου

Σύμπλευση (+πλευση): Απολογισμός Διάπλου 2023

Δημοσίευση 15/5/2023 | 16:34

Την Πέμπτη 27 Απριλίου ξεκίνησε ο 9ος διάπλους της +πλεύσης και ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Κυριακή 7 Μαΐου. Πάνω από 90 εθελοντές, η πλειοψηφία των οποίων είναι επαγγελματίες υγείας, με 12 φουσκωτά σκάφη, διήνυσαν απόσταση περίπου 375 ναυτικών μιλίων (με τη σημαντική συνδρομή της ΕΚΟ, εταιρείας του Ομίλου HELLENiQ ENERGY), κατά την επίσκεψή τους σε 8 ακριτικά νησιά.

Έχοντας ως αφετηρία αλλά και τόπο επιστροφής τις εγκαταστάσεις της Olympic Marine στο Λαύριο, η ομάδα ταξίδεψε σε Σίκινο, Δονούσα, Αρκιούς, Λειψούς, Αγαθονήσι, Θύμαινα, Φούρνους και Ικαρία (Εύδηλο) προσφέροντας δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες, ενώ παράλληλα πραγματοποίησε μια σειρά επιμορφωτικών σεμιναρίων, πολιτιστικών εκδηλώσεων και δράσεων, δωρεών και έργων υποδομής για τους κατοίκους των νησιών.


Οι ιατρικές εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν με την έγκριση της αρμόδιας 2ης Δ.Υ.Π.Ε και αφορούσαν πάνω από 20 Ιατρικές, Οδοντιατρικές και Παραϊατρικές Ειδικότητες και Υπηρεσίες, και πάντα σε πλήρη συνεργασία με τους κατά τόπους ιατρούς. Συλλέχθηκαν από τους κατοίκους όλων των νησιών 323 δείγματα αίματος, όπως επίσης και 64 κυτταρολογικές εξετάσεις (test pap), που μεταφέρθηκαν, με τη συνδρομή της BIOTRANS, και αναλύθηκαν δωρεάν στα εξειδικευμένα εργαστήρια του ΙΑΣΩ Γενική Κλινική.

Τα αποτελέσματα, αφού συνεκτιμήθηκαν από τους γιατρούς της +πλευσης, έχουν προωθηθεί (τηρώντας πλήρως τους κανόνες του GDPR) στους κατοίκους. Ακόμα, σε πολλά νησιά, κλιμάκιο ιατρών πραγματοποίησε κατ’ οίκον επισκέψεις στους νησιώτες που δεν είχαν δυνατότητα μετακίνησης για να προσέλθουν στα ιατρεία της ομάδας. Αξίζει να αναφερθεί πως σε κάποια νησιά διαπιστώθηκαν περιπτώσεις εγκυμοσύνης, αντιμετωπίστηκαν επείγοντα περιστατικά- συρραφή τpαυμάτων, και η ενισχύθηκε η παρακολούθηση σημαντικών πνευμονολογικών, καρδιολογικών αλλά και ογκολογικών παθήσεων (μαστού).
Συνολικά, προσήλθαν στα ιατρεία της ομάδας σχεδόν 1.000 κάτοικοι και πραγματοποιήθηκαν πάνω από 2.500 εξετάσεις.

Πιο συγκεκριμένα:

Στο πλαίσιο της αποστολής η +πλεύση, για την προσφορά πρόσθετων ιατρικών υπηρεσιών, συνεργάστηκε με:
● Την Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος (Ε.Δ.Κ.Ε.) η οποία καθ’ όλη την διάρκεια πραγματοποίησε στειρώσεις στα αδέσποτα των νησιών και περιέθαλψε περίπου 100 αδέσποτα και οικόσιτα ζώα αντιμετωπίζοντας και επείγοντα περιστατικά.
● Τον σύλλογο Όραμα Ελπίδας, ώστε να συλλεχθούν δείγματα πιθανών δοτών μυελού των οστών
● το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) για να πραγματοποιήσουμε περίπου 60 μετρήσεις οστικής πυκνότητας με εξειδικευμένο μηχάνημα.
● Τη HOPE GENESIS για να ενημερωθούν οι κάτοικοι για το δημογραφικό και τους τρόπους υποστήριξης της υπογεννητικότητας
Προσφέροντας όχι μόνο δωρεάν υπηρεσίες αλλά και υλική υποστήριξη, η +πλευση για ακόμα μια χρονιά συνεργάστηκε με την εταιρεία Στάμου Ακουστικά Βαρηκοΐας και προσέφεραν δωρεάν 23 ακουστικά βαρηκοΐας στους νησιώτες, όπου κρίθηκε αναγκαίο. Αντίστοιχα, χορηγήθηκαν 12 συνταγές γυαλιών μυωπίας που θα σταλούν στους κατοίκους δωρεάν με την αρωγή της Βαϊράμογλου ΑΒΕΕ
Προκειμένου η +πλευση να παρέχει τις πλέον εξειδικευμένες και σύγχρονές εξετάσεις στους νησιώτες, ο εξοπλισμός των γιατρών της +πλεύσης εμπλουτίστηκε με σύγχρονο καρδιολογικό υπέρηχο triplex, χορηγία του ΔΕΣΦΑ, φορητό ακτινογραφικό μηχάνημα, δωρεά του Ιδρύματος Γ & Β Καρέλια και πλήρη οφθαλμολογικό εξοπλισμό (φορητό αυτόματο διαθλασίμετρο, άμεσο οφθαλμοσκόπιο, κασετίνα με διορθωτικά γυαλιά και δοκιμαστικό σκελετό, φορητό τονόμετρο αέρος, ηλεκτρονική οθόνη οπτοτύπου και διαγνωστικό φακό οπίσθιου πόλου) από την Premia Properties.
Το ΙΑΣΩ Γενική Κλινική προσέφερε επίσης δύο φυγόκεντρους για την ασφαλή λήψη δειγμάτων αίματος, ενώ με τη συνδρομή της ELPEN αποκτήθηκε ακτινολογικό μηχάνημα για το οδοντιατρικό ιατρείο.
Με την πολύτιμη βοήθεια χορηγών, η +πλεύση πραγματοποίησε τα εξής έργα υποδομής:
● Επίστρωση προαυλίου χώρου και κατασκευή πολυγηπέδου στο Δημοτικό Σχολείο Φούρνων (Stoiximan-Μικροί Ήρωες) που εγκαινιάστηκε πανηγυρικά παρουσία του παλαίμαχου καλαθοσφαιριστή Δημήτρη Διαμαντίδη
● Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών φώτων στον οικισμό Δονούσας (PYLETECH GROUP)
● Στήριξη και εξοπλισμός χώρων κοινής ωφέλειας στο Αγαθονήσι (PYLETECH GROUP)
● Τοποθέτηση στεγάστρου για το ασθενοφόρο της Δονούσας (ELPEN)
● Αντικατάσταση κουφωμάτων του αγροτικού ιατρείου Δονούσας (YESTAY)
● Αντικατάσταση κουφωμάτων στο Δημοτικό Σχολείο Θύμαινας (XCLUSIV SHIPBROKERS)
● Αντικατάσταση προβολέων φωτισμού στο ποδοσφαιρικό δημοτικό γήπεδο των Λειψών με προβολείς LED (μέρος χορηγίας Οικογένεια Ντάβου Βοστώνη και ΚΑΥΚΑΣ). Στο εντυπωσιακά φωταγωγημένο γήπεδο, η τοπική ομάδα Α.Ο. Λειψών υποδέχθηκε τη +πλευση σε φιλικό αγώνα που έληξε με ισοπαλία.
● Δωρεά αναλυτή δειγμάτων αίματος από την Biotrans για το ΚΥ Ευδήλου
● Παροχή ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στα περιφερειακά ιατρεία
Όπως κάθε χρόνο, η +πλευση προχώρησε σε δωρεά εκπαιδευτικού και τεχνολογικού εξοπλισμού και αναλωσίμων, προκειμένου να ενισχύσει τις εκπαιδευτικές υποδομές 32 σχολείων και να βελτιώσει τις μαθησιακές συνθήκες για 445 παιδιά σε 8 νησιά. Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια στάθηκαν φέτος οι ALPHA BANK, Πλαίσιο, Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα Λιναρδάτου, Coca-Cola HBC, LIFELINE HELLAS, IKEA, Just Toys, Enarxis Dynamic Media, Library4all, Desyllas Games και ΚΑΥΚΑΣ. Ακόμα, μαζί με το Pharmacy295 προσφέραμε ένα πλήρες σχολικό φαρμακείο στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά Σχολεία των νησιών του φετινού Διάπλου, ενώ σε συνεργασία με την KPMG και την Ελληνική Λέσχη Βιβλίου (ΕΛΒΙ) εξοπλίσαμε τις βιβλιοθήκες των Δημοτικών Σχολείων σε Δονούσα, Φούρνους και Ικαρία.

Παράλληλα, υλοποιήσαμε ποικίλες δράσεις ενημέρωσης, πολιτισμού και ψυχαγωγίας για παιδιά και ενήλικες. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες για την πρόληψη και τη διάγνωση για τον καρκίνο και τα αισιόδοξα μηνύματα της τεχνολογίας, για τη διατροφή εγκύων, βρεφών και μικρών παιδιών (και με τη δωρεά σχετικών βιβλίων από τις εκδόσεις Μεταίχμιο).

Μαζί μας ταξίδεψε και το Ινστιτούτο Prolepsis για να ενημερώσει για το πρόγραμμα «Φιλία σε κάθε ηλικία» που αφορά την καταπολέμηση της μοναξιάς των ηλικιωμένων. Ακόμα, συνεχίστηκαν επιτυχώς τα εργαστήρια Σεξoυαλικής Διαπαιδαγώγησης για εφήβους και ενήλικες, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής και εργαστήρια ρομποτικής σε συνεργασία με το M.I.T Kids και ΕducAid που κατά τη διάρκεια της χρονιάς υλοποιούνται διαδικτυακά, ενώ έτυχε θερμής υποδοχής το διαδραστικό παραμύθι για το ασφαλές άγγιγμα «Να σε κάνω μια αγκαλιά» με την υποστήριξη των εκδόσεων ΔΙΟΠΤΡΑ. Επίσης, έλαβαν χώρα μαθήματα σύγχρονου χορού, φωτογραφίας καθώς και πρόγραμμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με την τεχνογνωσία της We4all.

Στο τελευταίο νησί του Διάπλου, ξεχώρισε η δράση της +πλευσης στο Γηροκομείο Ικαρίας. Πραγματοποιήθηκε για τους φιλοξενούμενους της δομής, ομιλία-ανοικτή συζήτηση για τη μοναξιά στην Τρίτη Ηλικία και την αντιμετώπιση της, η οποία συνοδεύτηκε από μια μοναδική συναυλία με ελληνικές μελωδίες για φωνή και κοντραμπάσο, την οποία επιμελήθηκαν μουσικοί διεθνούς φήμης, η τραγουδίστρια και συνθέτρια Σοφία Αβραμίδου και ο κοντραμπασίστας Nicola Crosse.

Η συναυλία, που έγινε σε συνεργασία με τη ΜΚΟ Be With, επαναλήφθηκε στον Αγ. Κήρυκο Ικαρίας προκειμένου να την παρακολουθήσουν όλοι οι κάτοικοι.
Σημαντική για την πραγματοποίηση του Διάπλου 2023 ήταν η βοήθεια και η συνεργασία των PLORApp, Seabright, Nova, Boat & Fishing, Damkalidis SA.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρο το ταξίδι προσφοράς της +πλευσης:

Σίκινος

Δονούσα

Αρκιοί

Λειψοί

Αγαθονήσι

Θύμαινα

Φούρνοι

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Viral γαμπρός που έστελνε μηνύματα ενώ ...παντρευόταν

Σήμερα

Δε θέλουμε να ξέρουμε τι νεύρα είχε μετά η νύφη ...

Σοκ στο «Πρωινό μας»: Λιποθύμησε on air η Αφροδίτη Γραμμέλη ‑ «Πάγωσαν» όλοι στο πλατό

Σήμερα

«Παιδιά, δεν νιώθω πολύ καλά», είπε η παρουσιάστρια

Μαργαρίτα Θεοδωράκη: «Έπεσα σε ένα πηγάδι πολύ στενό, εννιά μέτρων. Έμεινα εκεί δυο μέρες ...»

Σήμερα

Η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη περιγράφει μια δύσκολη στιγμή στη ζωή της

Οι Γιατροί του Κόσμου στο Athens Pride

Σήμερα

ΠΟΛΛΑΠΛΟΙ ΧΩΡΟΙ10/06

Νόνικα Γαληνέα: Το γράμμα με τα τελευταία «θέλω» της μεγάλης ηθοποιού

Σήμερα

Στη 1 μετά το μεσημέρι, στο Α΄ Νεκροταφείο, το τελευταίο «αντίο» στη Νόνικα Γαληνέα

Ο Παλάσιος και η σύζυγός του «βάζουν φωτιά» στην Ίμπιζα

Σήμερα

Οι φωτογραφίες που ανέβασε η «καuτή» σύζυγος

Ζέτα Μακρυπούλια: Το Twitter δεν συμμερίζεται τον... πόνο της!

Σήμερα

Σκληρή κριτική στην ηθοποιό - «Το θράσος της δεν έχει όρια»

Αννα Κουρή: «Δεν θα ήθελα να υπάρχει ταύτιση με τον ρόλο της Βάνας Δάγκα»

Χτες

Η Αννα Κουρή αγάπησε τον συγκεκριμένο ρόλο αλλά δεν θέλει την ταύτιση με τον ρόλο της Βάνας Δάγκα στους «Μεν και Δεν».

Λούκας Γιώρκας: Το λαμπερό after wedding party και το τραγούδι που ερμήνευσαν

Χτες

Ο Λούκας Γιώρκας και η Βασιλική Σαλαμπάση παντρεύτηκαν χθες, 4 Ιουνίου στον Ιερό Ναό Αποστόλου Λουκά στην Αραδίππου

×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.