«Χαράτσι» στους αιώνιους φοιτητές
Πρόταση–βόμβα του ΟΟΣΑ

Δημοσίευση 17/3/2014 | 00:00
Χαράτσι στους αιώνιους φοιτητές είναι το εναλλακτικό σενάριο της αυτόματης διαγραφής τους από τα μητρώα των ΑΕΙ. Η πρόταση–βόμβα ξεπήδησε από τις εκθέσεις του ΟΟΣΑ και κυκλοφορεί στα συρτάρια των υπουργών Παιδείας από την εποχή της ¶ννας Διαμαντοπούλου.
Έτσι, ενώ το υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας στέλνει τους αιώνιους φοιτητές στη διαγραφή, ο Οργανισμός αντιπροτείνει εναλλακτικό σενάριο, που από τη μία προβλέπει την επιβολή ποινών στους αιώνιους φοιτητές και από την άλλη την κατάργηση της δωρεάν διανομής των φοιτητικών συγγραμμάτων και αντικατάστασή της με κουπόνι αγοράς μεταχειρισμένων βιβλίων.
Υπ. Παιδείας: Δεν εξετάζεται επιβολή προστίμου στους αιώνιους φοιτητές
«Η δημόσια δωρεάν παιδεία είναι δημόσια δωρεάν παιδεία», τόνιζαν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Παιδείας, με αφορμή δημοσίευμα στον κυριακάτικο Τύπο, που εμφάνιζε την κυβέρνηση να εξετάζει την πρόταση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης περί επιβολής προστίμου στους αιώνιους φοιτητές.
«Το υπουργείο δεν έχει υιοθετήσει κανένα τέτοιο σενάριο», σημείωναν στο ΑΠΕ–ΜΠΕ οι ίδιες πηγές, αναφερόμενες στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Τύπος της Κυριακής».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το υπουργείο εξετάζει το σενάριο που πρότεινε ο ΟΟΣΑ, εξαιτίας της απροθυμίας των πρυτάνεων των δύο μεγαλύτερων ιδρυμάτων της χώρας, η θητεία των οποίων λήγει τον Αύγουστο, να εφαρμόσουν το νόμο και να διαγράψουν τους περίπου 180.000 αιώνιους φοιτητές έως τον Σεπτέμβριο, οπότε αρχίζει το νέο ακαδημαϊκό έτος.