E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Αλέξης Τσίπρας: Οι διάδοχοι στον ΣΥΡΙΖΑ – Το συνέδριο και τα θολά σημεία

Αλέξης Τσίπρας: Οι διάδοχοι στον ΣΥΡΙΖΑ – Το συνέδριο και τα θολά σημεία
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 30/6/2023 | 07:42

Ο χρόνος πιέζει στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την προεδρία του κόμματος. Εάν ο Αλέξης Τσίπρας παρέμενε στην θέση του, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε την πολυτέλεια να τοποθετήσει την ημερομηνία της εκλογής νέου αρχηγού ακόμη και τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο τώρα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καλούνται μέσα σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια να δρομολογήσουν τις διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου, να αποτιμήσουν την εκλογική ήττα και να συντάξουν την «γραμμή» που θα ακολουθήσουν απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στις προγραμματικές δηλώσεις στην Βουλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως όλα δείχνουν το Σαββατοκύριακο θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να καταρτιστεί ο οδικός χάρτης των διαδικασιών. Την σκυτάλη θα πάρει η Κεντρική Επιτροπή που θα καταλήξει στο χρονοδιάγραμμα την εκλογή του προέδρου από την βάση του κόμματος.

Οι αντιδράσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα
Επόμενος σταθμός είναι η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να εκλεγεί ο νέος επικεφαλής που θα αναλάβει να δώσει το στίγμα του κόμματος κόντρα στην κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, τα πρόσωπα που αναμένονται να δώσουν την μάχη για να παραλάβουν έπειτα από 15 χρόνια την σκυτάλη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • η Έφη Αχτσιόγλου: Τομεάρχης Οικονομικών και κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που στηρίζεται και από τους λεγόμενους «53».
  • ο Ευκλείδης Τσακαλώτος: πρώην υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής της «Ομπρέλας»
  • ο Αλέξης Χαρίτης: Τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ
  • ο ΔιονύσηςΤεμπονέρας: επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ
  • ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης: ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα , υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Ποια είναι τα θολά σημεία

Σε αυτή τη φάση μεγάλες πιθανότητες για την ανάληψη της προεδρίας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει η Όλγα Γεροβασίλη, που γνωρίζει καλά τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες ως πρώην γραμματέας της ΚΟ. Παράλληλα διατηρεί στενή σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα και καλή επικοινωνία με τα υπόλοιπα «ρεύματα» στο κόμμα.

ΣΥΡΙΖΑ: Η επόμενη μέρα – Το χρονοδιάγραμμα μέχρι την εκλογή νέου προέδρου

Σε αυτή τη φάση, όμως, δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θα τοποθετηθεί ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής ή η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα πάει σε ψηφοφορία με άλλους υποψήφιους, όπως τον Νάσο Ηλιόπουλο. Δεδομένο θεωρείται ότι το πρόσωπο που θα τοποθετηθεί πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος για να μην προκαταβάλει τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι μέλλει γενέσθαι με το συνέδριο

Αμέσως μετά τις εκλογές το πρώτο σημείο τριβής μεταξύ των στελεχών της Κουμουνδούρου διαφάνηκε ότι θα είναι η διεξαγωγή του συνεδρίου. Οι πληροφορίες τότε ανέφεραν ότι τα στελέχη κοντά στον Αλέξη Τσίπρα ήθελαν να γίνει ένα fast track συνέδριο λίγων ημερών και στη συνέχεια το κόμμα να οδηγηθεί στην εκλογή του προέδρου. Αυτή η πρόταση βέβαια ήταν στο τραπέζι όσο ο Αλέξης Τσίπρας φαινόταν ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος πρόεδρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την πρόταση αυτή φαίνεται ότι συμμερίζονταν και η πασοκογενής τάση στον ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης της «Ομπρέλας» ήθελαν το συνέδριο να πραγματοποιηθεί από το φθινόπωρο και να δοθεί χρόνος για να αποτιμηθούν τα αίτια της βαριάς ήττας στις εκλογές αλλά και οι θέσεις για την χάραξη της νέας στρατηγικής του κόμματος. Ωστόσο, μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα είναι θολό τι θα γίνει με το συνέδριο του κόμματος.

Το μέλλον του Αλέξη Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας κρατάει κλειστά τα χαρτιά του για τις επόμενες κινήσεις του όπως έκανε και με την ανακοίνωση της απόφασης του να παραιτηθεί.
Όπως έγινε γνωστό ο Αλέξης Τσίπρας είχε μιλήσει μόνο στο στενό περιβάλλον του – την σύζυγο του, Μπέτυ Μπαζιάνα, τα δύο αδέρφια του και δύο στενούς συνεργάτες του- για την απόφαση του να μην διεκδικήσει την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό αιφνιδίασε τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου στη συνεδρίαση το πρωί της Πέμπτης.

Σε αυτή τη συνεδρίαση ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να δήλωσε ότι επιθυμεί να συμμετέχει στα όργανα του κόμματος, να έχει συμβουλευτικό ρόλο και να βοηθήσει στην επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Άλλωστε υπάρχει ένα ζήτημα με τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που πήγαν στο κόμμα τα τελευταία χρόνια από κοινωνικά στρώματα που εξέφραζε ο Αλέξης Τσίπρας.. Για παράδειγμα δεν είναι ξεκάθαρο τι θα πράξουν οι πασοκογενείς μετά την παραίτηση Τσίπρα, αν δηλαδή θα παραμείνουν και θα διεκδικήσουν ρόλο στον ΣΥΡΙΖΑ ή ετοιμάζονται να απέχουν από τις διαδικασίες.

Οι φήμες για νέο κόμμα

Πάντως, πριν την ανακοίνωση στο Ζάππειο δεν ήταν λίγες οι φωνές που καλούσαν τον Αλέξη Τσίπρα να τελειώνει με τον ΣΥΡΙΖΑ και να δημιουργήσει ένα νέο πολιτικό σχήμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ευάγγελος Αντώναρος, πριν την παραίτηση Τσίπρα, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

«Μικρές ιστορικές αναδρομές. Ο Κωνστ. Καραμανλής, ιδρυτής ο ίδιος της ΕΡΕ, της γύρισε την πλάτη και ίδρυσε τη Νέα Δημοκρατία. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, κορυφαίος υπουργός της Ένωσης Κέντρου, της γύρισε την πλάτη κι ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ.
Μήπως ήρθε η ώρα να τριτώσει το καλό;»

Αυτή η φημολογία δεν έχει σταματήσει, καθώς αρκετοί προεξοφλούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι πολύ μικρός σε ηλικία και με αρκετά μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο για να αποστρατευθεί.

Άλλα σενάρια για το μέλλον του Αλέξη Τσίπρα τον θέλουν να αναλαμβάνει σημαίνοντα ρόλο στην Ευρώπη. Το μοναδικό βέβαιο είναι ότι ο ίδιος δεν έχει μιλήσει για τα σχέδια του. Σε αυτή τη φάση είναι σίγουρο ότι χρειάζεται χρόνο ώστε μετά από 15 χρόνια στη ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να βρει τα πατήματα του για την επόμενη ημέρα.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Διακεκριμένος ιστορικός ζητά να κλείσει η Αγία Σοφία: «Υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει»

Σήμερα

Ακόμη και 20.000 επισκέπτες το χρόνο θεωρούνται υπερβολή

Μητσοτάκης: Μου είναι συμπαθής ο Κασσελάκης

Σήμερα

«Πόσο νέος είναι όταν έχει υπαρχηγούς τους κυρίους Πολάκη και Παππά»

Το στέγαστρο στο ΟΑΚΑ μπήκε χωρίς οικοδομική άδεια

Σήμερα

«Πήραμε απόφαση για συντήρηση, αλλά δεν υπήρχαν λεφτά»

Χαμός στο Ιαπωνία ‑ Β. Κορέα! Κυνηγούσαν τον διαιτητή, απείλησαν φυσιοθεραπευτή για ένα νερό

Σήμερα

Επεισοδιακή ήταν η αναμέτρηση της Ιαπωνίας με την Βόρεια Κορέα

Ο εφιάλτης που βίωνε η 34χρονη στα χέρια του υπαρχιφύλακα

Σήμερα

Οι απειλές και η απόπειρα αυτοκτονίας

Πειραιάς: Νεκρός ο 35χρονος που έπεσε σε φρεάτιο

Σήμερα

Ο άντρας εγκλωβίστηκε κάτω από άγνωστες συνθήκες σε φρεάτιο ομβρίων υδάτων στο οποίο γίνονταν εργασίες

35χρονος πουλούσε έρωτα σε γιατρό και του έφαγε χιλιάδες ευρώ

Σήμερα

Γνωρίστηκαν μέσα από ιστοσελίδα παροχής ερωtικών υπηρεσιών - Ο άντρας εκβίαζε τον 42χρονο γιατρό ότι θα αποκαλύψει πως είναι γκέι

ΕΛΑΣ: Έρχονται πάνω από 700 κάμερες στην Αττική

Σήμερα

Στο επίκεντρο των αστυνομικών ερευνών βρίσκονται οι περιοχές που εμφανίζουν μεγάλα ποσοστά εγκληματικότητας

par: 15
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.