E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Αξίζει Να Έχεις Μικτή Ασφάλεια Στο Αυτοκίνητο Σου;

Αξίζει Να Έχεις Μικτή Ασφάλεια Στο Αυτοκίνητο Σου;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 5/7/2023 | 18:18

Πλέον όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων επιλέγουν την μικτή ασφάλεια ως την απόλυτη ασφαλιστική κάλυψη. Δύο είναι οι λόγοι που η πιο “ακριβή” ασφαλιστική λύση για τα οχήματά μας μπήκε στη ζωή μας πιο ενεργά. Πρώτον, γιατί την τελευταία πενταετία έχουν αυξηθεί οι πωλήσεις σε νέα μοντέλα αυτοκινήτων, σύγχρονης τεχνολογίας, άρα και υψηλότερης εμπορικής αξίας και δεύτερον γιατί τα ατυχήματα στους δρόμους είναι συχνότερα, κυρίως τα επιπόλαια, τα οποία όμως απαιτούν αξιοσημείωτο κόστος επισκευής. Είναι τέτοιοι οι ρυθμοί της καθημερινότητας, που όλοι μας είμαστε δυνητικά ικανοί, όσο προσεκτικοί και να θεωρούμαστε ως οδηγοί, να προξενήσουμε κάποιο ατύχημα. Εάν συνυπολογίσετε τα παραπάνω, θα διαπιστώσετε εύκολα ότι η μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου είναι η ιδανικότερη λύση κάλυψης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι Είναι η Μικτή Ασφάλεια Αυτοκινήτου;

Αρχικά να εξηγήσουμε τι ακριβώς είναι η μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου. Πρόκειται για ένα ασφαλιστήριο σύμφωνα με το οποίο η εκάστοτε εταιρεία υποχρεούται να καλύψει οικονομικά τις ζημιές που προκλήθηκαν στο όχημα του ασφαλισμένου ακόμα και όταν είναι ο ίδιος υπαίτιος. Με λίγα λόγια, εκτός από το εμπλεκόμενο στο ατύχημα όχημα, θα αποζημιωθεί και ο κάτοχος του αυτοκινήτου που προξένησε το ατύχημα, εφόσον φυσικά διαθέτει μικτή ασφάλιση αυτοκινήτου.


Ποιοι Παράγοντες Καθορίζουν την Τιμή Μιας Μικτής Ασφάλισης Αυτοκινήτου;


Άμεσοι παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή της μικτής ασφάλειας αυτοκινήτου

Ίσως έχει τύχει αρκετές φορές να έχουμε ακούσει την τιμή για μια μικτή ασφάλιση και να νιώσαμε ένα σφίξιμο στο στομάχι... Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική καθώς ο πρώτος παράγοντας που διαμορφώνει την τελική τιμή μιας μικτής ασφάλειας είναι η λεγόμενη “απαλλαγή”. Με τον όρο απαλλαγή εννοούμε το προσυμφωνηθέν ποσό στο συμβόλαιο, το οποίο θα κληθεί να πληρώσει ο ιδιοκτήτης από την τσέπη του σε περίπτωση επισκευής μετά από ατύχημα, ενώ το υπόλοιπο υποχρεούται να του το παρέχει η ασφαλιστική εταιρία. Άρα, ο ασφαλισμένος συμμετέχει χρηματικά στην αποκατάσταση της ζημιάς, αλλά, παράλληλα επηρεάζεται και το ύψος των ασφαλίστρων. Όσο πιο υψηλό είναι το κόστος της απαλλαγής, που ορίζεται στο συμβόλαιο, τόσο πιο οικονομική θα είναι η τιμή μιας μικτής ασφάλισης αυτοκινήτου.

Αν για παράδειγμα, διαθέτετε μικτή ασφάλεια και έχετε ορίσει στο συμβόλαιο απαλλαγή 300 ευρώ και εμπλακείτε σε ατύχημα από το οποίο προκληθούν ζημιές 1.000 ευρώ, τότε εσείς θα πρέπει να πληρώσετε από την τσέπη σας τα 300 και τα υπόλοιπα 700 ευρώ θα πρέπει να τα καταβάλει η εταιρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όμως, εδώ δημιουργούνται δύο εύλογα ερωτήματα. Γιατί να μην ορίσει κάποιος ως απαλλαγή ένα πολύ υψηλό ποσό, με την ελπίδα ότι δε θα εμπλακεί ποτέ σε ατύχημα, ώστε να του βγει η τιμή της μικτής ασφάλισης πολύ πιο οικονομική; Ή γιατί αντιθέτως να μην ορίσει ένα πολύ χαμηλό ποσό, ώστε να χρειαστεί να δώσει ελάχιστα χρήματα από την τσέπη του αν συμβεί κάποιο ατύχημα;

Απάντηση σωστή δεν υπάρχει, καθώς δε θα πρέπει να ξεχνάμε τον δεύτερο παράγοντα που επηρεάζει την τιμή μια μικτής ασφάλισης αυτοκινήτου: την δήλωση της τρέχουσας εμπορικής αξίας. Εάν υπερασφαλίσουμε το αυτοκίνητο μας, παραπάνω από όσο κοστίζει δηλαδή την τρέχουσα στιγμή, το κόστος της αποζημίωσης θα εξαρτηθεί αντίστοιχα από την τρέχουσα εμπορική αξία του αυτοκινήτου την στιγμή του ατυχήματος, επομένως θα λάβουμε λιγότερα χρήματα ως αποζημίωση από όσα υπολογίζαμε. Το ίδιο θα συμβεί και στην περίπτωση υπασφάλισης, δήλωση μικρότερης δηλαδή εμπορικής αξίας από την κανονική.

Αρκετοί οδηγοί κάνουν το λάθος να υπερασφαλίσουν ή να υπασφαλίσουν το όχημα τους με αποτέλεσμα η μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου στην περίπτωση ατυχήματος να μην τους καλύπτει στο βαθμό που θα περίμεναν. Επομένως, η δήλωση της τρέχουσας εμπορικής αξίας αλλά και το ποσό της απαλλαγής θα λειτουργήσουν συνδυαστικά την κρίσιμη ώρα και το πιο σωστό είναι να γίνει ο σωστός σχεδιασμός της ασφάλειας εξαρχής και με τη βοήθεια κάποιου ασφαλιστικού συμβούλου. Να θυμάστε ότι δεν υπάρχουν “κόλπα” που θα “ξεγελάσουν” την ασφαλιστική εταιρία, υπάρχουν όμως δοκιμασμένες πρακτικές και παραλλαγές σχετικά με τη διαμόρφωση της τιμής μιας μικτής ασφάλειας αυτοκινήτου, για τις οποίες μπορείτε να συμβουλευτείτε τον ασφαλιστή σας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Έμμεσοι παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή της μικτής ασφάλειας αυτοκινήτου

Μπορείτε, όμως, και εσείς να κάνετε κάποια πράγματα τα οποία έμμεσα και μακροπρόθεσμα θα σας ανταμείψουν και οικονομικά. Για αρχή ξεκινήστε να είστε πιο προσεκτικοί οδηγοί! Αυτό βέβαια είναι κάτι που πρέπει να το κάνετε έτσι και αλλιώς, κυρίως για την ασφάλεια σας και των υπολοίπων, αλλά και γιατί όταν οδηγείτε προσεκτικά και δεν εμπλέκεστε σε ατυχήματα, το ασφαλιστικό σύστημα σε επιβραβεύει (bonus malus). Όσο πιο καθαρό από ατυχήματα είναι το ιστορικό ενός οδηγού τόσο μεγαλύτερη είναι η έκπτωση επιβράβευσης που συμπεριλαμβάνεται αυτόματα στην τιμή του ασφαλιστηρίου.

Τέλος, μην ξεχνάτε να κάνετε έρευνα. Μην αγοράζετε ό,τι βρίσκετε μπροστά σας, αλλά αφιερώστε λίγο χρόνο στην αναζήτηση. Πλέον, με το ίντερνετ η πρόσβαση σε πληροφορίες, σχεδόν για τα πάντα, είναι άμεση και γρήγορη και στις περισσότερες περιπτώσεις οι απαντήσεις αξιόπιστες, αρκεί φυσικά να κάνουμε ενδελεχή έρευνα, να συγκρίνουμε ίδια προϊόντα και υπηρεσίες και να διαβάζουμε προσεκτικά τα reviews άλλων πελατών. Τόσο οι ίδιες οι ασφαλιστικές εταιρίες όσο και οι aggregators ασφαλιστικών προϊόντων διαθέτουν πολύ εύχρηστα tools υπολογισμού τιμών, αλλά θα πρέπει να θυμάστε ότι για να καταλήξετε στην πιο συμφέρουσα τιμή για μικτή ασφάλιση αυτοκινήτου θα πρέπει να κάνετε σύγκριση πακέτων που περιλαμβάνουν τις ίδιες καλύψεις.

Κλείνοντας θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι σε κάποιες περιπτώσεις μια μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου είναι σχεδόν “επιβεβλημένη”, όπως στην περίπτωση που είστε νέος οδηγός, επομένως και οι πιθανότητες να προξενήσετε από απειρία κάποιο ατύχημα είναι μεγαλύτερες ή στην περίπτωση που το αυτοκίνητο σας είναι ολοκαίνουργιο και η τρέχουσα εμπορική του αξία είναι υψηλή, μια τιμή που σε περίπτωση ατυχήματος η μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου θα σας καλύψει σε μεγάλο βαθμό.

Να θυμάστε ότι είναι πολύ σημαντικό να έχουμε επιλογές μέσω των οποίων θα μπορούμε να υπερασπιστούμε την περιουσία μας, η οποία για τους περισσότερους αποκτάται με κόπο, και ο σκοπός μιας ασφάλειας αυτοκινήτου είναι ακριβώς αυτός!

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Προσφορές έως ‑60% σε παπούτσια!

Σήμερα

Μεγάλη ποικιλία σχεδίων

Είδη τεχνολογίας έως ‑ 80%

Σήμερα

Βρείτε μεγάλη ποικιλία ειδών σε μοναδικές τιμές

Beauty Alert έως ‑30% σε επώνυμα brands ομορφιάς!

Πριν 3 μέρες

Μεγάλη ποικιλία προϊόντων!

Aegean: Το οικογενειακό ταξίδι έχει μόνο... προνόμια!

Πριν 4 μέρες

Δείτε τα μοναδικά προνόμια του AEGEAN ForFamilies

Διαλέξτε τη φριτέζα αέρος που σας ταιριάζει!

Πριν 5 μέρες

Μεγάλη ποικιλία από -30%

Έκπτωση έως ‑70% σε κοσμήματα Oxette & Loisir!

Πριν 6 μέρες

Ισχύει για αγορές έως 26/09

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.