E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Live η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή

Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Live η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 30/3/2014 | 14:16

Το πολυνομοσχέδιο εισήχθη στην Ολομέλεια προς ψήφιση στις 11 το πρωί, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά τη νύχτα, μετά από δεκάωρη συζήτηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά τη δίωρη διακοπή, εξαιτίας της πρότασης μομφής που κατέθεσε αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του Γιάννη Στουρνάρα, η οποία απορρίφθηκε, και στη συνέχεια κατά του προεδρείου της Βουλής, η οποία θα συζητηθεί τη Δευτέρα, συνεχίζεται η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο, απουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία αποχώρησε.

Νωρίτερα, και πριν τη διακοπή, έπρεπε να λάβουν το λόγο οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, για να αποκτήσει ουσιαστικό πολιτικό ενδιαφέρον, αλλά και έντονο παλμό η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Μάκης Βορίδης (ΝΔ) εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση και χρησιμοποίησε τη φράση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά: «Έχει πλάκα που μας κάνουν κριτική οι Μαυρογιαλούροι του ΣΥΡΙΖΑ». «Η δική μας αυτοκριτική είναι ότι τόσα χρόνια ανεχόμασταν τη δική σας επιρροή ιδεών και δεν αντισταθήκαμε. Εσείς σήμερα υπερασπίζεστε ό,τι πιο αναχρονιστικό –το χειρότερο που υπάρχει–, κάνετε μαύρη αντίδραση και υπερασπίζεστε αγκυλωμένα συνδικαλιστικά συμφέροντα απέναντι στη δική μας νέα πρόταση, που υποτίθεται είμαστε το παλιό πολιτικό σύστημα», είπε και υποστήριξε πως η Αριστερά φέρει ευθύνες για το ότι η χώρα έφτασε στο χείλος του γκρεμού.

Απευθυνόμενος στην πτέρυγα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Προφανώς διαφωνούμε, γιατί εμείς θέλουμε φθηνά βιβλία, φάρμακα και γάλα, ενώ εσείς όχι. Εμείς είμαστε με τον καταναλωτή, ενώ εσείς όχι». Υποστήριξε ότι για πρώτη φορά έρχεται νομοσχέδιο που διανέμει μέρισμα από το πρωτογενές πλεόνασμα και πως αυτό έχει ως συνέπεια την υποτονική κοινοβουλευτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κρίσιμο νομοσχέδιο .«Σήμερα δεν σας αναγνωρίζω», είπε και προσέθεσε «Δεν έχω ακούσει για ανατροπή της κυβέρνησης και για ένσταση αντισυνταγματικότητας. Είναι κι αυτές οι ρημάδες οι δημοσκοπήσεις που δεν πάνε καλά... Πού είναι οι κρεμάλες, οι Τσολάκογλου κ.ά.».

Νωρίτερα, ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ) αναφέρθηκε στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» και απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, είπε: «Είστε έτοιμος να αποχωρήσετε, όπως διαβάζω, όμως δεν έχετε ολοκληρώσει κανένα έργο. Αυτό που λέτε είναι έργο καταστροφής και το πιθανότερο να έχουμε νέα μνημόνια. Αυτό που φέρνετε είναι νέο μνημόνιο, που κατακρεουργεί συντάξεις και γκρεμίζει τα ασφαλιστικά ταμεία». Αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χαρακτήρισε σκάνδαλο τη ρύθμιση που προβλέπει ότι «το ΤΧΣ μπορεί να διαθέτει τις μετοχές κάτω από την τιμή κτήσης που ήταν εξευτελιστική. Πάνε τα δισ. ευρώ του ελληνικού Δημοσίου, που έδωσε για την ανακεφαλαιοποίηση. Λέτε ότι μπορεί να τις διαθέσει κάτω ακόμα και από τη χρηματιστηριακή τιμή. Με ποιο δικαίωμα το κάνετε αυτό... αυτά δεν γίνονται, είναι σκανδαλώδη... Μόνο η ανατροπή μπορεί να δώσει διέξοδο στη χώρα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συνεδρίαση ξεκίνησε λίγο μετά τις 11:30 το πρωί και αναμένεται να ολοκληρωθεί με την ονομαστική ψηφοφορία μετά τα μεσάνυχτα. Μια ψηφοφορία, για το αποτέλεσμα της οποίας κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται αισιόδοξα, καθώς αναμένεται να κατατεθούν αρκετές διορθώσεις που αφορούν το γάλα, τα φαρμακεία και τα φωτοβολταϊκά.

Να σημειωθεί ότι από τις τοποθετήσεις των εισηγητών προκύπτει ότι το Πολυνομοσχέδιο θα στηρίξουν οι Κ.Ο. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση θα καταψηφίσει.

Επί της ουσίας του νομοσχεδίου, ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος υποστήριξε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται στη μετάβαση από την κρίση στην ανάπτυξη και πως οι προωθούμενες ρυθμίσεις διαμορφώνουν «το νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης». Επισήμανε επίσης, πως απαιτούνται διορθώσεις στις διατάξεις που αφορούν το γάλα και τα φαρμακεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος (ΣΥΡΙΖΑ) υποστήριξε ότι το πολυνομοσχέδιο αποτελεί νέο Μνημόνιο και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Πιο μνημόνιο, πεθαίνεις». Εκτίμησε ότι, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης πως η χώρα εξέρχεται από την κρίση, «δεν πρόκειται να έρθει ανάκαμψη. Δεν υπάρχει σχέδιο για την οικονομία, επειδή δεν υπάρχει σχέδιο για την κοινωνία. Δεν λέμε ότι δεν θα έχουμε μικρά επεισόδια ανάπτυξης ή ανάκαμψη σε όρους ΑΕΠ, αλλά λέμε ότι αυτή θα έχει μεγάλο κερδοσκοπικό χαρακτήρα». Απευθυνόμενος δε, προς στον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, είπε: «Τα ορθόδοξα οικονομικά πρέπει να είναι αρκετά έξυπνος για να τα καταλάβει και αρκετά αφελής για να τα πιστέψει και ο κ. Χατζηδάκης είναι καλός φοιτητής».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος επισήμανε την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος και προσέθεσε ότι «σήμερα κλείνει ένας κύκλος κρίσης για τη χώρα. Θυμάστε τις πλατείες και ποιοι μας αποκαλούσαν «Τσολάκογλου» και έστηναν κρεμάλες, ποιοι προπηλάκιζαν βουλευτές... μας μιλούσαν για αγγλικό δίκαιο και πως θα μας έπαιρναν τον Παρθενώνα και νησιά και θάλασσες. Δεν έγινε τίποτα. Από την άλλη, αυτή η πλατεία έφερε στη Βουλή ένα νεοναζιστικό μόρφωμα». Απευθυνόμενος προς την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι «ο κ. Τσίπρας έλεγε στην αρχή προς βουλευτές να καταψηφίσουν και εκείνος ως νέος πάπας θα τους συγχωρούσε και θα τους έβαζε στο αντιμνημονιακό μέτωπο. Μετά άρχισε τις εκπτώσεις, έβαλε στο κόμμα του ανθρώπους που ψήφισαν μνημόνια, τώρα εμφανίζεται έτοιμος να πάρει όσους καταψηφίσουν το γάλα!».

Η κυρία Ραχήλ Μακρή (ΑΝΕΛ) κατηγόρησε την κυβέρνηση για τις προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις και προσέθεσε: «Αφού αυτό θέλετε, ιδιωτικοποιήστε ακόμα και τη μάνα που σας γέννησε». Υποστήριξε ότι η έκθεση του ΟΟΣΑ δεν έχει παραληφθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης, παρά ταύτα «τη φέρνετε εδώ ως προαπαιτούμενο μέτρο».

Ο κ. Ηλίας Παναγιώταρος χαρακτήρισε τους έξι βουλευτές ΠΑΟΚ και ΝΔ που εξέφραζαν ενστάσεις για τις διατάξεις του γάλακτος «κότες». «Ήταν αντάρτες και τώρα κο-κο-κο», είπε ο βουλευτής κλείνοντας την ομιλία του, στην οποία αναφέρθηκε στις προφυλακίσεις των 6 βουλευτών της Χ.Α., για να υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση έχει «εξευτελίσει τη Βουλή λόγω της εμπάθειά της για τη Χ.Α.».

«Μαζί με τα προαπαιτούμενα, έχουν προστεθεί κατά τα 2/3 και άλλα μέτρα, που δεν βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών. Δεν ανορθώνουν την οικονομία και δεν ενεργοποιούν την αναπτυξιακή της πορεία», υποστήριξε η κυρία Ασημίνα Ξηροτύρη (ΔΗΜΑΡ). Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είπε ότι έπρεπε να συζητηθεί με κανονικές διαδικασίες και νηφαλιότητα για τη διασφάλιση του τραπεζικού συστήματος, αλλά και των χρημάτων που οι πολίτες έδωσαν για την υποστήριξή του. Για τη διανομή μερίσματος από το πλεόνασμα είπε: «Από τα 2,9 δισ. ευρώ, μόλις τα 530 εκατ. ευρώ δίνονται για την αποκατάσταση των κοινωνικών αδικιών. Εμείς ως ΔΗΜΑΡ πετύχαμε τη διανομή του πλεονάσματος. Δεν την κάνετε καλά την αρχή, καθώς δεν έχετε ακόμα καταγράψει ποιοι είναι οι δικαιούχοι των επιδομάτων και τα παραπέμπετε σε υπουργικές αποφάσεις. Θα γίνει αλισβερίσι».

Ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) σημείωσε ότι «το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει μέτρα για την ταχύτερη ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας. Γι' αυτό είναι βαθύτατα αντιλαϊκό το πολυνομοσχέδιο και κυριαρχείται από ταξικό χαρακτήρα».

Πηγή: Πρώτο Θέμα

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βίντεο μυστήριο από άρμα με την αμερικανική και τη ρωσική σημαία

Σήμερα

Ο Αντρέι Γερμάκ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, αναδημοσίευσε το βίντεο στο Telegram

Χαλάνδρι: Βγήκε να ταΐσει τις γάτες και της έστησε καρτέρι θανάτου – Γιατί τη σκότωσε ο 28χρονος

Σήμερα

O 28χρονος σκότωσε με μαχαίρι 47χρονη στο Χαλάνδρι γιατί «με εξέθεσε στους φίλους μου», όπως ομολόγησε

Συναγερμός στο Μανχάταν: Αποκλεισμένη η Times Square λόγω ύποπτου δέματος

Σήμερα

Στο κλείσιμο τμήματος της πλατείας Times Square στο κεντρικό Μανχάταν προχώρησε η αστυνομία της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με ένα ύποπτο πακέτο που εντοπίστηκε

Πιστόλι, σπαθί «κατάνα» και ξιφίδια βρέθηκαν στο σπίτι 25χρονης που συνελήφθη στον Ασπρόπυργο

Σήμερα

Η νεαρή κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων

Χάος σε παραλία της Γρανάδας: Θυελλώδεις άνεμοι σάρωσαν λουόμενους

Σήμερα

Ενώ η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με φωτιές – Δείτε βίντεο

Ανατροπή στη δoλoφovία στο Χαλάνδρι: Τι ερευνά τώρα η ΕΛ.ΑΣ.

Σήμερα

Δράστης και θύμα δεν ήταν σύντροφοι, αλλά είχαν γνωριστεί τον Ιανουάριο στο συσσίτιο της εκκλησίας

Τροχαίο στην Ξάνθη: Φορτηγό συγκρούστηκε με δύο ΙΧ – Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες

Σήμερα

Τροχαίο δυστύχημα έξω από την Ξάνθη στην Εγνατία Οδό - Φορτηγό συγκρούστηκε με δύο ΙΧ - Ξέσπασε φωτιά

Αγρια δολοφονία 47χρονης στο Χαλάνδρι ‑ Την σκότωσε στην είσοδο πολυκατοικίας

Σήμερα

Η αστυνομία έχει ήδη συλλάβει τον 28χρονο δράστη

Προσοχή: Ο ΕΟΦ ανακαλεί 2 συμπληρώματα διατροφής

Σήμερα

Περιέχουν μη εγκεκριμένα συστατικά ή έχουν υποστεί επεξεργασία με ακτινοβολία

Προσωπικός αριθμός: Λήγει η προθεσμία για την έκδοση του από τους πολίτες

Σήμερα

Τι θα συμβεί σε όσους δεν έχουν επιλέξει από 5 Σεπτεμβρίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 18
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.