E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τι είναι η «ξηρή καταιγίδα» που άναψε φωτιές σε Βάρη, Γραμματικό και Ανδρο;

Πολλές εστίες στην Αττική και στην Ανδρο, οι οποίες αποδίδονται σε αυτό το φαινόμενο

Τι είναι η «ξηρή καταιγίδα» που άναψε φωτιές σε Βάρη, Γραμματικό και Ανδρο;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 26/8/2023 | 13:24

Στο φαινόμενο της «ξηρής καταιγίδας» φαίνεται πως αποδίδονται οι πυρκαγιές που ξέσπασαν, το πρωί του Σαββάτου (26/08), σε Βάρη, Γραμματικό και Άνδρο.

Ειδικότερα, «ξηρή καταιγίδα» είναι καταιγίδα η οποία συνοδεύεται από αστραπές και βροντές με καθόλου ή ελάχιστη βροχή (0 έως 2,5 mm). Όλη η βροχή – ή έστω η περισσότερη – εξατμίζεται προτού φτάσει στο έδαφος. Αυτό το φαινόμενο είναι συχνό στην περιοχή μας κατά την μεταβατική περίοδο από χειμώνα σε καλοκαίρι, δηλαδή τους μήνες της άνοιξης και σπανιότερα το φθινόπωρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι «ξηρές καταιγίδες» εκδηλώνονται στην περιοχή μας όταν επηρεαζόμαστε από ξηρές και σχετικά θερμές αέριες μάζες από τη βόρεια Αφρική, όπου τα ποσοστά υγρασίας στην ατμόσφαιρα είναι περιορισμένα και ταυτόχρονα υπάρχει αρκετή αστάθεια για την εκδήλωση τους.

Ακόμα, η βάση των νεφών των «ξηρών καταιγίδων» βρίσκεται σε μεγάλα ύψη, συνήθως από τα 2.500 μέτρα και άνω. Όσο μεγαλύτερη η απόσταση της βάσης της καταιγίδας από την επιφάνεια του εδάφους, τόσο μεγαλύτερη είναι και η εξάτμιση. Για παράδειγμα, εάν μια «ξηρή καταιγίδα» περάσει με την ίδια ένταση πάνω από όλες τις περιοχές της Κύπρου, στα πεδινά είναι πιθανό να μην πέσει καθόλου βροχή ή μόνο κάποιες σταγόνες, ενώ στα ορεινά – που είναι πιο κοντά στη βάση της καταιγίδας – είναι πιο πιθανό να καταγραφεί λίγη βροχόπτωση. Eπίσης, όσο πιο χαμηλή είναι η υγρασία από περίπου τα μέσα έως τα κατώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας, τόσο μεγαλύτερη είναι και η εξάτμιση.

Έπεσαν 270 κεραυνοί σε μιάμιση ώρα στη Βάρη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τη φωτιά που ξέσπασε στη Βάρη από κεραυνό μίλησε, το Σάββατο (26/08), ο δήμαρχος της περιοχής, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, κάνοντας λόγο για «ωριαία συναυλία από κεραυνούς».

Αναλυτικά, ο ίδιος είπε στο OPEN: «Δεν είχαμε κεραυνό, είχαμε μια ωριαία συναυλία με κεραυνούς. Έπεσαν περίπου 270 κεραυνοί από τις 05:30 μέχρι τις 06:30. Ξεκίνησαν έξι φωτιές συγχρόνως, την ίδια στιγμή, στις δασικές περιοχές γύρω από την πόλη».

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος επεσήμανε ότι και οι έξι εστίες αντιμετωπίστηκαν μέσα σε μισή ώρα, αν και ο βαθμός δυσκολίας ήταν σύνθετος – όπως είπε – επειδή οι δυνάμεις έπρεπε να κατανεμηθούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πάντως, οι φωτιές ήταν σε απόσταση περίπου 3-4 χιλιομέτρων και ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης μίλησε και για το πώς αξιοποιήθηκαν drones για την κατάσβεση των εστιών, οι οποίες και περιορίστηκαν.


Φωτιά και στο Γραμματικό από κεραυνό

Συναγερμός στην Πυροσβεστική για φωτιά που ξέσπασε, το πρωί του Σαββάτου (26/08), στο Γραμματικό. Ειδικότερα, η πυρκαγιά έχει ξεσπάσει σε χαμηλή βλάστηση και για την κατάσβεσή της έχουν κινητοποιηθεί επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι εστίες βρίσκονται στην περιοχή του Γραμματικού, όπως και στον Βαρνάβα, το Καλέντζι και Άνω Σούλι. Στα τέσσερα μέτωπα επιχειρούν 67 πυροσβέστες με 12 οχήματα, πέντε ομάδες πεζοπόρου και δύο ελικόπτερα, ενώ συνδράμουν τέσσερα οχήματα και 18 πυροσβέστες από τη Γαλλία και 16 πυροσβέστες από Κύπρο.

Η πυρκαγιά πιθανότατα προκλήθηκε από κεραυνό, καθώς στην περιοχή παρατηρείται έντονη κεραυνική δραστηριότητα και δεν φαίνεται να απειλεί κατοικημένες περιοχές.


Πυρκαγιά σε δύο μέτωπα στην Άνδρο

Μια μεγάλη φωτιά ξέσπασε, το πρωί του Σαββάτου (26/08), στην Άνδρο επομένως η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση.

Συγκεκριμένα, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που μαίνεται στις περιοχές Βιτάλι και κοντά στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής, επιχειρούν 12 πυροσβέστες με έξι οχήματα, ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη. Ακόμα, συνδρομή παρέχουν και υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Πού υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα (26/08)
Σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για το Σάββατο (26/08) προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) σε τέσσερις περιφέρειες.

Αυτές είναι οι εξής:

  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Π.Ε. Βοιωτίας, Π.Ε. Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)
  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (Π.Ε. Κορινθίας)
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Π.Ε. Ροδόπης, Π.Ε. Έβρου συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.


Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (π.χ. δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης), η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Φωτιά, Πυρκαγιά, Κίνδυνος Πυρκαγιάς, Πολιτική Προστασία

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σοβαρό τρoχαίο στην άσκηση Παρμενίων

Σήμερα

Τεθωρακισμένο παρέσυρε 70χρονη στον Ωρωπό - Η γυναίκα έxασε τη ζωή της

Xαλκίδα: Αφησαν 4χρονο κοριτσάκι κλειδωμένο στο αυτοκίνητο με κλειστά παράθυρα

Σήμερα

Ακόμα ένα περιστατικό παραμέλησης ανηλίκου σε αυτοκίνητο

Αγιος Παντελεήμονας: 74χρονος πυρoβόλησε δύο άτομα ‑ Ένας vεκρός, συνελήφθη ο δράστης

Σήμερα

Ο ηλικιωμένος φέρεται να διασκέδαζε μαζί με το ζευγάρι - Διαπληκτίστηκαν και τους πυροβόλησε - Σοβαρά τραυματισμένη η γυναίκα - Μπροστά σε τρία παιδιά το φονικό

Τουρκία: Τρομoκρατική επiθεση στην Αγκυρα, κοντά στο Κοινοβούλιο ‑ Τέσσερις vεκροί

Σήμερα

«Ένας από τους τρομoκράτες ανατινάχθηκε και ο άλλος εξουδετερώθηκε», είπε ο υπουργός Εσωτερικών - Από την επiθεση σκoτώθηκαν και δύο αστυνομικοί

Υouth Pass: Πότε κάνει «πρεμιέρα» η πλατφόρμα

Σήμερα

Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι

Τραμ: Τροποποιήσεις δρομολογίων σήμερα λόγω αγώνων δρόμου

Σήμερα

Λόγω της διεξαγωγής του «7ου Αγώνα Ιστορικής Μνήμης Νέας Σμύρνης» και του «15ου Αγώνα δρόμου και Περιπάτου Race for the Cure».

Αυτό το εμβόλιο πρέπει να κάνουν οι άνω των 60

Χτες

Tο εμβόλιο που μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Ισραήλ: Στρατιωτίνες σε φυλακή υψίστης ασφαλείας είχαν ερωτικές σχέσεις με Παλαιστίνιο κρατούμενο

Χτες

Η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει τις γυναίκες από τη φύλαξη των σωφρονιστικών καταστημάτων

Μπέος: «Έχω καλέσει τον Κασσελάκη να πάρει τον Tyler, τον ράφτη, να έρθουν να βοηθήσουν»

Χτες

Η απάντηση του δημάρχου Βόλου στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ

par: 21
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.