E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Φωτιά στον Έβρο: 935.000 στρέμματα καμένης έκτασης ‑ Νέα δορυφορική εικόνα

Φωτιά στον Έβρο: 935.000 στρέμματα καμένης έκτασης ‑ Νέα δορυφορική εικόνα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 3/9/2023 | 13:27

Τεράστιο είναι το μέγεθος της καταστρoφής από την πυρκαγιά που καίει επί 16 μέρες στον Έβρο, η μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων πάρα πολλών ετών σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Νεότερα δορυφορικά δεδομένα έδωσε σήμερα, Κυριακή 03/09 η Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων, η συνολική έκταση που κατέκαψε η δασική πυρκαγιά του Έβρου, η οποία προέκυψε από τη συνένωση των πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά, ξεπερνά τα 935.000 στρέμματα (έως την 02.09.2023, 11:31 τοπική ώρα).

Από τα συνολικά 935.000 στρέμματα καμένης έκτασης, προσεγγιστικά έχουμε αυτούς τους τρεις αριθμούς:

440.180 στρ αφορούν δασικές εκτάσεις (47%).
318.700 στρ αφορούν θαμνώδεις εκτάσεις (34%).
81.140 στρ αφορούν αγροτικές εκτάσεις (9%).
Η οπτικοποίηση της καμένης έκτασης πραγματοποιήθηκε από τη μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Πώς εξελίσσεται το πύρινο μέτωπο
Για 16η μέρα μαίνεται η φωτιά στον Έβρο, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν ακατάπαυστα μάχη με τις φλόγες. Τα κύρια μέτωπα αυτή την ώρα, στα οποία επικεντρώνονται οι προσπάθειες, εντοπίζονται στη Λευκίμμη και τον Προβατώνα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γιάννη Αρτοποιό. Ωστόσο, υπάρχουν διάσπαρτα καντηλάκια, τα οποία εκτείνονται σε μεγάλη έκταση.

«Πρόκειται για μια ασυνήθιστη μεγα - πυρκαγιά σε συμπαγές δάσος, που ξεκίνησε από 19 φωτιές», δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Αρτοποιός, αναφέροντας πως τα υπόλοιπα μέτωπα έχουν αντιμετωπιστεί.

Όπως τόνισε η κατάσβεση της πυρκαγιάς δεν είναι υπόθεση μιας ημέρας και θα χρειαστεί να περάσουν μέρες μέχρι να σβήσει και η τελευταία εστία φωτιάς που έχει προκαλέσει τεράστια οικολογική και οικονομική καταστρoφή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική το μέτωπο στη Λευκίμμη τις τελευταίες ώρες παρουσιάζει καλύτερη εικόνα χωρίς ωστόσο να εφησυχάζουν οι δυνάμεις στην περιοχή, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις και εναέρια μέσα.

Χθες το απόγευμα εστάλη νέο μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Τυχερό Έβρου, με τον κίνδυνο, ωστόσο, για τον οικισμό να έχει αποφευχθεί.

Με τις διαδοχικές ρίψεις νερού από τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα, τις ισχυρές επίγειες δυνάμεις κατάσβεσης και την πτώση - τις τελευταίες ώρες - της έντασης των βορειοανατολικών ανέμων μειώθηκε σταδιακά η δυναμική του μετώπου της πυρκαγιάς. Από την αναζωπύρωση στο συγκεκριμένο σημείο κάηκε ένα μαντρί και τα ζώα του κτηνοτρόφου που υπήρχαν μέσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η φωτιά ξεκίνησε από ένα σημείο που δεν είχε καεί τις προηγούμενες ημέρες, μεταξύ Λευκίμμης και Προβατώνα (φτάνοντας μάλιστα κοντά στο στρατόπεδο της 7ης Ταξιαρχίας) και επεκτάθηκε εξαιρετικά γρήγορα.

Την ίδια στιγμή οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν σε δύο ακόμη μέτωπα. Το πρώτο είναι στην περιοχή βόρεια του Εθνικού Δρυμού της Δαδιάς και ένα δεύτερο συνεχίζει να καίει στα δυτικά του Σουφλίου. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, τα δύο μέτωπα βρίσκονται σε ύφεση.

Οι Αρχές βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού και σήμερα, λόγω των ισχυρών ανέμων.

Στο νοσοκομείο ο επιτελάρχης της Πυροσβεστικής


Στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης μεταφέρθηκε ο επιτελάρχης του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος, Χρήστος Λάμπρης, καθώς όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική υπέστη αλλεργικό σοκ, καθώς εισέπνευσε μεγάλες ποσότητες καπνού.

Ο κ. Λάμπρης έχει επιστρέψει ήδη στο πεδίο, επιχειρώντας στην πρώτη γραμμή για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στον Έβρο.

Καταστράφηκε το μελισσοκομικό πάρκο Σουφλίου

«Μόνον δύο δεξαμενές έμειναν όρθιες στο μελισσοκομικά πάρκο Σουφλίου. Το αρδευτικό δίκτυό του έχει λιώσει και τα φυτά ξεράθηκαν, τελείωσαν», ανέφερε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Έβρου, Πασχάλης Χριστοδούλου, που είχε πρωτοστατήσει στην υλοποίηση της ιδέας δημιουργίας του πρώτου, πιλοτικού μελισσοκομικού πάρκου της χώρας, στην περιοχή της Κοτρωνιάς, εντός των ορίων του δάσους της Δαδιάς.

Το πάρκο δεν πρόλαβε να κλείσει ούτε έναν χρόνο ζωής και κάηκε στις φωτιές που συνεχίζουν να καταστρέφουν το σπάνιο φυσικό περιβάλλον του δήμου Σουφλίου.

Καταλήγοντας, ανέφερε πως αμέσως μόλις σβήσουν οι φωτιές, το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου των μελισσοκόμων του Έβρου θα συνεδριάσει και θα καταρτίσει ένα πλήρες και λεπτομερές σχέδιο για τη διάσωση της μελισσοκομίας του νομού, το οποίο θα καταθέσει υπ΄ όψιν κάθε αρμόδιου φορέα, γιατί, όπως είπε, «η μέλισσα δεν είναι μόνο το εισόδημα των μελισσοκόμων, αλλά πηγή ζωής για όλο τον κόσμο».

Σε συναγερμό τουλάχιστον πέντε περιφέρειες

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για σήμερα Κυριακή, 03 Σεπτεμβρίου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)
Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕ Έβρου)
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Λακωνίας)

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πρωτοφανής τραγωδία σε κρεοπωλείο στο Μεσολόγγι με γυναίκα που πήγε να καθαρίσει τη μηχανή του κιμά

Χτες

Εκτιμάται ότι τα μαλλιά της άτυχης εργαζόμενης πιάστηκαν στη μηχανή παρασκευής κιμά

Βίντεο: Πως προχωρούν τα έργα για την υπογειοποίηση της λεωφόρου Ποσειδώνος

Χτες

Θα δώσει «ανάσα» στην κυκλοφορία των οχημάτων

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Νέα Υόρκη

Χτες

Ολόκληρες περιοχές κάτω από το νερό

Γιατί η Μελάνια θέλει να ξαναδεί το προγαμιαίο συμβόλαιο με τον Ντόναλντ Τραμπ

Χτες

Τα νομικά προβλήματα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ αυξάνονται

Αγγλία: Σχολικό ανετράπη μετά από σύγκρουση με ΙΧ ‑ Νεκρή 14χρονη και ο οδηγός του λεωφορείου

Χτες

Δεκατρία παιδιά νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, δύο εκ των οποίων είναι σοβαρά τραυματισμένα

Ρόδος: Βιντεοσκοπούσε την εν διαστάσει σύζυγό του με τον εραστή της και ανέβαζε το υλικό στα social media

Χτες

Ο 32χρονος, σύμφωνα με την 23χρονη, τη βιντεοσκόπησε με το κινητό του τηλέφωνο από τη μπαλκονόπορτα του δωματίου της, χωρίς να γίνει αντιληπτός

Σοκ ‑ Ποδοσφαιριστής της Νις απειλεί να πέσει από γέφυρα ύψους 100 μέτρων στη Γαλλία

Χτες

Μετά τον χωρισμό του, είχε τάσεις αυτοκτονίας, λένε οι πρώτες πληροφορίες

par: 22
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.