E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

«Ξεπάγωμα» τριετιών – Ποιους εργαζόμενους αφορά

Ποιοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι

«Ξεπάγωμα» τριετιών – Ποιους εργαζόμενους αφορά
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 18/9/2023 | 09:03

Μετά από 12 χρόνια, από την 1η Ιανουαρίου του 2024 «ξεπαγώνουν» οι τριετίες στον ιδιωτικό τομέα, μετά την εξαγγελία που έκανε από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το μέτρο αφορά όσους εργάζονται με τον κατώτατο μισθό. Το «πάγωμα» αφορούσε όσους εργαζόμενους συμπλήρωναν μια, δύο ή και τρείς τριετίες προϋπηρεσίας από το 2012 και εντεύθεν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσοι είχαν συμπληρώσει τη απαραίτητη προϋπηρεσία έως τον Φεβρουάριο του 2012 διατηρούσαν το επίδομα. Ωστόσο, το διάστημα μεταξύ 14/02/2012 (όταν «πάγωσαν» τα επιδόματα προϋπηρεσίας) – έως 31/12/2023 είναι «χαμένος» ως χρόνος θεμελίωσης προϋπηρεσίας.

Ωφελημένοι είναι όσοι βρέθηκαν όσοι εισήλθαν στην αγορά εργασίας μετά την 14η Φεβρουαρίου 2012 (ημερομηνία που εφαρμόστηκε η 6η ΠΥΣ και «πάγωσαν» οι τριετίες). Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα αρχίσουν να χτίζουν το δικαίωμα επιδόματος για πρώτη φορά και δεν θα περιμένουν να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι εντός του 2024 θα δουν την προβλεπόμενη προσαύξηση.

Το «ξεπάγωμα» δεν έχει αναδρομική ισχύ

Αυτό σημαίνει πως δεν θα δοθούν αναδρομικά οι αυξήσεις 10% ανά τριετία για το διάστημα 2012-2023.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε περίπτωση, που οι εργαζόμενοι έχουν ήδη δει αυξήσεις στους μισθούς ενδιαμέσως από το 2012 έως το 2023, και υπερβαίνουν τα σημερινά ισχύοντα είτε στον κατώτατο, είτε σε αυτά που ορίζονται στις ΣΣΕ, τότε συμψηφίζονται με τα καταβαλλόμενα.

Το «χτίσιμο» της προϋπηρεσίας, βάσει της οποίας ο εργαζόμενος θα παίρνει αύξηση, θα γίνει με βάση τα έτη δουλειάς που είχε ο μισθωτός πριν την 14η Φεβρουαρίου του 2012 και μετά την 01/01/2024. Ο χρόνος από τον ερχόμενο Ιανουάριο και μετά θα προστίθεται στον χρόνο πριν τον Φεβρουάριο του 2012 ώστε να προκύπτει η προϋπηρεσία για την αύξηση.

Οι κερδισμένοι

Για όσους εισήλθαν στην αγορά εργασίας μετά τις 14/02/2012 θα ξεκινήσουν να χτίζουν το δικαίωμα επιδόματος για πρώτη φορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έτσι, ένας εργαζόμενος που σήμερα αμείβεται με τον κατώτατο από 1.1.24 θα τρέχει ο χρόνος του και θα δικαιούται αναλόγως την προϋπηρεσία του 10% ανά τριετία. Για έναν εργαζόμενο που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό σήμερα 780 ευρώ σε τρία χρόνια θα λάβει 858 ευρώ, σε έξι χρόνια 936 ευρώ, σε εννιά χρόνια 1.014 ευρώ.

Άρα, ένας εργαζόμενος που σήμερα αμείβεται με τον κατώτατο από 1/1/24 θα τρέχει ο χρόνος του και θα δικαιούται αναλόγως την προϋπηρεσία του 10% ανά τριετία.

  • Δηλαδή ο βασικός μισθός θα διαμορφωθεί στα 780 ευρώ αν έχει από 0 ως 3 χρόνια, στα 858 ευρώ αν έχει από 3 έως 6 χρόνια, στα 936 ευρώ αν έχει από 6 έως 9 χρόνια και στα 1014 ευρώ για εργαζόμενους με πάνω από 9 έτη.

Για αυτούς που είχαν προσληφθεί πριν την 14/2/2012.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εργαζόμενος με πρόσληψη προ του 2012 και προϋπηρεσία 2 χρόνων: Το δικαίωμα ωρίμανσης της 1ης τριετίας ενεργοποιείται 1/1/24 και καθίσταται πληρωτέο με τη συμπλήρωση τριετίας την 1/1/25 με αύξηση 10% επί του τότε ισχύοντος βασικού μισθού (πχ με σημερινές τιμές 780+780×0,1= 858 ευρώ).

Εργαζόμενος με πρόσληψη προ του 2012 και προϋπηρεσία 5 χρόνων: Το δικαίωμα ωρίμανσης της 2ης τριετίας ενεργοποιείται 1/1/24 και καθίσταται πληρωτέο με τη συμπλήρωση εξαετίας την 1/1/25 με αύξηση 20% επί του τότε ισχύοντος βασικού μισθού (πχ με σημερινές τιμές 780+780×0,2=936 ευρώ).

Εργαζόμενος με πρόσληψη προ του 2012 και προϋπηρεσία 8 χρόνων: Το δικαίωμα ωρίμανσης της 1ης τριετίας ενεργοποιείται 1/1/24 και καθίσταται πληρωτέο με τη συμπλήρωση εννιαετίας την 1/1/25 με αύξηση 30% επί του τότε ισχύοντος βασικού μισθού (πχ με σημερινές τιμές 780+780×0,3=1014 ευρώ).

  • Σε περίπτωση Συλλογικών Συμβάσεων τα ανωτέρω όρια προσαρμόζονται ανάλογα με τον ισχύοντα σε επίπεδο βασικού μισθού και κλίμακας προσαυξήσεων.

Σε περίπτωση επίσης που οι εργαζόμενοι έχουν ήδη δει αυξήσεις στους μισθούς ενδιαμέσως από το 2012 έως το 2023 και αυτές υπερβαίνουν τα σημερινά ισχύοντα είτε στον κατώτατο είτε σε αυτά που ορίζονται στις ΣΣΕ τότε συμψηφίζονται με τα καταβαλλόμενα.

  • Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ ο μέσος μισθός στη χώρα μας είναι 1190 ευρώ, δηλαδή 52% πάνω από τον κατώτατο.

Σε περίπτωση συλλογικών συμβάσεων οι προσαυξήσεις προσαρμόζονται ανάλογα με τον ισχύοντα σε επίπεδο βασικού μισθού και κλίμακας προσαυξήσεων.

Μεγάλοι χαμένοι όσοι οι εργαζόμενοι με ατομικές συμβάσεις

Δεν αφορά όσους έχουν ατομική συμφωνία με μισθό ανώτερο του κατώτατου και ρήτρα στην ατομική σύμβαση εργασίας περί συμψηφισμού.

Η τροπολογία για τις τριετίες θα κατατεθεί την άλλη εβδομάδα εκτάκτως στη Βουλή και θα ψηφιστεί έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας, ώστε να είναι νόμος του κράτους, όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να μην υπάρχει ανησυχία στην αγορά για το πώς θα εφαρμοστεί.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τέλος οι κάρτες στα ΑΤΜ ‑ Πώς θα κάνουμε αναλήψεις με τη νέα διαδικασία

Χτες

Παρελθόν θα αποτελούν σε λίγο καιρό οι κάρτες ανάληψης χρημάτων από ΑΤΜ

Eurovision 2025: Σκιές για το televoting ‑ Ποια χώρα αμφισβητεί το αποτέλεσμα του Ισραήλ

Χτες

Στο κόκκινο η κόντρα με την EBU - Πιθανό πρόστιμο

Bloomberg: Η Ρωσία κατάσχεσε ελληνικό τάνκερ που έφυγε από την Εσθονία

Χτες

Αυξάνονται οι εντάσεις στη Βαλτική Θάλασσα καθώς η Ρωσία προχώρησε στην κατάσχεση ελληνικού δεξαμενόπλοιου, πετρελαιοφόρου που έφυγε από την Εσθονία

Χανιά: Σκότωσαν και διαμέλισαν χελώνα caretta‑caretta επειδή τη θεωρούσαν... επιθετική

Χτες

Οργισμένες οι φιλοζωικές οργανώσεις ζητούν την παρέμβαση των αρμόδιων Αρχών

Eurovision 2025: Γρονθοκοπήθηκε διαδηλωτής που διαμαρτυρόταν κατά τη διάρκεια της εμφάνισης του Ισραήλ

Χτες

Το επίμαχο περιστατικό λίγο πριν ανέβει στη σκηνή η εκπρόσωπος του Ισραήλ

Ηράκλειο: Πτώμα άνδρα εντοπίστηκε σε περιπατητικό μονοπάτι

Χτες

Το πτώμα ενός άνδρα 59 ετών, εντοπίστηκε σε περιπατητικό μονοπάτι στην περιοχή του Γιούχτα στο Δήμο Αρχανών Αστερουσίων Ηρακλείου

«Ακούγαμε ουρλιαχτά» ‑ Μαρτυρίες σοκ για το σκάφος που «καρφώθηκε» στη γέφυρα Μπρούκλιν

Χτες

«Σε εκείνο το σημείο συνειδητοποιήσαμε ότι γινόμαστε μάρτυρες μιας τραγωδίας. Είναι αρκετά φρικτό... »

Επίθεση με γκαζάκια στο σπίτι του πρώην προέδρου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ

Χτες

Επίθεση με γκαζάκια σημειώθηκε, στο σπίτι του πρώην προέδρου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ

Στίβος: Τρίτη στο Τόκιο η Τατιάνα Γκούσιν

Χτες

Η Τατιάνα Γκούσιν κατέλαβε την τρίτη θέση στο διεθνές μίτινγκ «Golden Grand Prix», το οποίο διεξήχθη στο Τόκιο

Αν είσαι άνεργος, μπορεί να δικαιούσαι 8.000€ – Μάθε τώρα πώς!

Χτες

Το πλαφόν για το νέο επίδομα ανεργίας έχει οριστεί στα 1.295 ευρώ, εφόσον ο άνεργος έχει πολλά χρόνια ασφάλισης και αυξημένες αποδοχές

«Είναι θαύμα που είμαι ζωντανή»: Μια 33χρονη κόντεψε να πεθάνει μετά από 10ωρη πτήση – Τι της συνέβη

Χτες

Έφτασε ένα βήμα πριν το θάνατο, όταν ταξίδευε από το Τορόντο στο Ντουμπάι

Τραγωδία στην Πάτρα: Πέθανε την ώρα που χόρευε σε γαμήλιο γλέντι

Χτες

Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο μετέφερε τον άτυχο άνδρα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών , όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 17
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.