E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Καυσόξυλα και πέλλετ «κερδίζουν» έδαφος λόγω της ακρίβειας

Πώς θα ζεσταθούν φέτος οι Έλληνες

Καυσόξυλα και πέλλετ «κερδίζουν» έδαφος λόγω της ακρίβειας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 9/10/2023 | 17:11

Όλο και πιο πολλοί είναι οι Έλληνες οι οποίοι στρέφονται στο καυσόξυλο και το πέλλετ για να θερμάνουν το σπίτι τους. Οι καταναλωτές όσο η ακρίβεια «χτυπάει κόκκινο» αναζητούν τους πιο οικονομικούς τρόπους για να ζεσταθούν ενόψει του χειμώνα.

Πέρυσι, η ζήτηση αυξήθηκε σε ποσοστό 20% σε σχέση με το 2021 αφού παρά την όποια άνοδο, η τιμή τους παρέμενε άκρως ανταγωνιστική έναντι του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, όπως εξηγεί, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος και καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού Γιώργος Νταλός, διευθυντής του Ινστιτούτου Ξύλου Επίπλου & Ξύλινης Συσκευασίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως λέει, λόγω των «εκρηκτικών» ανατιμήσεων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν σταθερά προσηλωμένοι στις συνήθειες που ανέπτυξαν τα προηγούμενα χρόνια, αυτές της καύσης ξύλου και πέλλετ.

Βέβαια, στην τρέχουσα περίοδο οι Έλληνες καταναλωτές στην πλειονότητά τους τηρούν στάση αναμονής, ενόψει της ανακοίνωσης των κρατικών επιδοτήσεων, αλλά και συνεπεία των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών. «Ακόμη δεν κινείται φύλλο, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των βιομηχανιών, οι οποίοι αναφέρουν ότι η ζήτηση σε καυσόξυλα και πέλλετ καταγράφεται ακόμη άκρως υποτονική» επισημαίνει ο κ. Νταλός.

Στο πλαίσιο αυτό,και αναγνωρίζοντας ότι η προμήθεια καυσόξυλων απαιτεί την ύπαρξη αποθηκευτικού χώρου που δεν είναι πάντα διαθέσιμος, ο κ. Νταλός συνιστά στους Έλληνες καταναλωτές να επισπεύσουν τις αγορές τους «τώρα που η τιμή του καυσόξυλου παραμένει στα περσινά επίπεδα, ήτοι 120 ευρώ/κυβικό ή 180-200 ευρώ/τόνο και του πέλλετ διαμορφώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα των 320 ευρώ/τόνο, από 400 ευρώ/τόνο το 2022».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικά για την τιμή του πέλλετ, που αποτελεί βιομηχανικό προϊόν και παράγεται σε πολύ καλή ποιότητα και στην Ελλάδα, ο ίδιος τονίζει ότι πολύ μεγάλες ποσότητες εισάγονται από Βουλγαρία, Γερμανία, Αυστρία και Ουκρανία και «πέρυσι η τιμή του εκτινάχθηκε, λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία, αλλά πλέον οι εισαγωγείς βρήκαν άλλους εμπορικούς δρόμους κι έτσι το κόστος του φέτος ομαλοποιείται».

Πάντως, οι προαναφερόμενες τιμές δεν αποκλείεται -σύμφωνα με τον ίδιο- να ακολουθήσουν την ανιούσα, όταν η ζήτηση θα καταγράφεται μεγάλη, όπως παραδοσιακά γίνεται άλλωστε σε κάθε ελεύθερη οικονομία, όπου επικρατεί ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι, λόγω της διεθνούς συγκυρίας, και φέτος η βέλτιστη οικονομικά λύση τον φετινό χειμώνα για τη θέρμανση αναμένεται να εξελιχθεί σε … σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, λέει ο κ. Νταλός εκτιμώντας πως «όπως γίνεται σε πολλά άλλα κράτη της ΕΕ, έτσι θα πρέπει και στη χώρα μας να επιδοτούνται οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αφού αποτελούν βασική πηγή θερμότητας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συστάσεις προς τους καταναλωτές ενόψει του χειμώνα

Ο κ. Νταλός υπενθυμίζει ότι το καυσόξυλο -αυτό το συμπαγές υλικό που χρησιμοποιείται για καύση σε λέβητες και σόμπες- πωλείται με το κυβικό και όχι με το βάρος και τονίζει πως «τα πρόστιμα για πώληση ξύλου με τον τόνο και όχι με το κυβικό ξεκινούν από 1.000 ευρώ». Έτσι, παροτρύνει τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στον τρόπο στοίβαξής τους, προσέχοντας αυτός να είναι πυκνός, εξωτερικά, αλλά και στη μέση.

Στο πλαίσιο αυτό, συνιστά στους καταναλωτές που επιλέγουν τα καυσόξυλα για θέρμανση, να προμηθεύονται οξιά και δρυ και να προσέχουν να μην πέσουν … θύματα των κωνοφόρων δέντρων, αφού η καύση τους σε κλειστές εστίες οδηγεί σε κίνδυνο πυρκαγιάς στη στέγη. Προτείνει, δε, τα ξύλα προτού καούν να μένουν στον ήλιο, έτσι ώστε να στραγγίξουν από την υγρασία που ενδεχόμενα θα έχουν και να προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή απόδοση.

Για τα πέλλετ, τονίζει ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν το χρώμα του ξύλου, να είναι ανοιχτό αν είναι από κωνοφόρα δέντρα και λίγο σκούρο από πλατύφυλλα, και σημειώνει πως και στις δύο περιπτώσεις, οι αγοραστές θα πρέπει να ελέγχουν τη μυρωδιά, που θα πρέπει να παραπέμπει σε φρέσκο ξύλο. Για τα πέλλετ, μάλιστα, επισημαίνει ότι «δεν είναι καλό να αποθηκεύονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, πέραν του ενός έτους, αφού όταν γίνεται αυτό, η υγρασία τους ανεβαίνει, με αποτέλεσμα να σημειώνονται προβλήματα στην καύση»

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς θα είναι ο καιρός το Πάσχα ‑ Σε ποιες περιοχές υπάρχει κίνδυνος βροχής

Πριν 10 ώρες

Ανοιξιάτικες συνθήκες με θερμοκρασίες έως 21 βαθμούς στη χώρα, αλλά τοπικές βροχές στα ανατολικά και βόρεια.

Τι έγινε στον Νέο Κόσμο κατά την Ανάσταση ‑ Μπλόκο στο επικίνδυνο έθιμο με μολότοφ

Πριν 10 ώρες

Η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε και κατάσχεσε μολότοφ, με τρεις συλλήψεις και επτά προσαγωγές στην περιοχή της Λαγουμιτζή.

Ποιο πρόγραμμα ακολουθούν τα ΜΜΜ την εορταστική περίοδο ‑ Τι αλλάζει σε μετρό, λεωφορεία και τραμ

Πριν 10 ώρες

Ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε τις τροποποιήσεις των δρομολογίων για όλη την περίοδο του Πάσχα με μειωμένη συχνότητα και σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Φωτιά σε διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη

Χτες

Φωτιά ξέσπασε σε διαμέρισμα ανώτατου ορόφου πολυκατοικίας και 21 πυροσβέστες επιχειρούν στο σημείο.

Το Αγιο Φως έφτασε στην Ελλάδα – Ποια είναι η πρώτη στάση και πώς θα διανεμηθεί

Χτες

Με τιμές αρχηγού κράτους υποδεχθήκαν το Αγιο Φως στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

ΗΠΑ και Ιράν στο ίδιο τραπέζι – Ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» της Τεχεράνης

Χτες

Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών συζητούν στο Ισλαμαμπάντ με βαθιές διαφωνίες και αλληλένδετα ζητήματα να περιπλέκουν τις διαπραγματεύσεις.

Στην αγκαλιά της μητέρας του στο μπροστινό κάθισμα βρισκόταν το 3χρονο παιδί που σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Καβάλα

Χτες

Τρίχρονο παιδί έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα, ενώ η μητέρα του είναι σοβαρά τραυματισμένη και νοσηλεύεται στο χειρουργείο.

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρό 3χρονο παιδί σε τροχαίο, ΙΧ συγκρούστηκε μετωπικά με ταξί

Χτες

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως άλλα δύο άτομα έχουν τραυματιστεί από τη σφοδρή σύγκρουση

Πέθανε ο ηθοποιός Τάσος Ράμσης

Χτες

Η είδηση έγινε γνωστή από τον Σπύρο Μπιμπίλα

Τι ώρα θα κλείσουν σήμερα μαγαζιά και σούπερ μάρκετ

Χτες

Κλειστά Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα

Mε τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα

Χτες

Με ψύχρα και βροχές η Ανάσταση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.