E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Πανίσχυροι CEO βάζουν σε «μαύρη λίστα» τους φοιτητές του Χάρβαρντ που υπέγραψαν ανακοίνωση κατά του Ισραήλ

Ο δισεκατομμυριούχος Μπιλ Ακμαν ζήτησε τα ονόματά τους για να μην προσληφθούν ποτέ ξανά σε εταιρεία

Πανίσχυροι CEO βάζουν σε «μαύρη λίστα» τους φοιτητές του Χάρβαρντ που υπέγραψαν ανακοίνωση κατά του Ισραήλ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 12/10/2023 | 19:00

Ο εβραϊκής καταγωγής δισεκατομμυριούχος διευθυντής hedge fund Μπιλ Άκμαν ζήτησε από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ να δημοσιοποιήσει τα ονόματα όσων φοιτητών είναι μέλη οργανώσεων που υπέγραψαν επιστολή στην οποία υποστηρίζεται πως το Ισραήλ είναι «εξ ολοκλήρου υπεύθυνο» για τη νέα ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση. Ο λόγος; Ώστε να μην τους προσλάβει αυτός και άλλοι CEO στις εταιρείες που διοικούν.

«Με ρώτησαν αρκετοί διευθύνοντες σύμβουλοι εάν το Χάρβαρντ θα δημοσίευε μια λίστα με τα μέλη καθεμιάς από τις οργανώσεις του Χάρβαρντ που εξέδωσαν την επιστολή αναθέτοντας την αποκλειστική ευθύνη για τις αποτρόπαιες πράξεις της Χαμάς στο Ισραήλ, ώστε να διασφαλιστεί ότι κανένας από εμάς δεν θα προσλάβει ακούσια οποιοδήποτε από τα μέλη τους», έγραψε ο Άκμαν στο Twitter, προκαλώντας αίσθηση και αντιδράσεις, θυμίζοντας εποχές «Μακαρθισμού» και «μαύρων λιστών» της Επιτροπής Αντιαμερικανικών Ενεργειών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Εάν, πράγματι, τα μέλη τους υποστηρίζουν την επιστολή που δημοσίευσαν, τα ονόματα των υπογραφόντων θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν ώστε οι απόψεις τους να γίνουν γνωστές στο κοινό», συμπλήρωσε.

Η ανάρτηση του Άκμαν αφορούσε ένα αρχικό σχόλιο του Ίαν Μπρέμερ, πολιτικού επιστήμονα και προέδρου της εταιρείας συμβούλων Eurasia Group, στο X. Ο Μπρέμερ δημοσιεύοντας την επίμαχη επιστολή, ανέφερε: «Μεγάλος αριθμός φοιτητικών οργανώσεων του Χάρβαρντ κατηγορούν το Ισραήλ αποκλειστικά για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς που σκότωσαν 700 αμάχους. Δεν μπορώ να φανταστώ ποιος θα ήθελε να ταυτιστεί με μια τέτοια ομάδα. Γονείς του Χάρβαρντ μιλήστε με τα μορφωμένα παιδιά σας για αυτό».

Η επιστολή, μια κοινή δήλωση των Ομάδων Αλληλεγγύης Παλαιστίνης του Χάρβαρντ, δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή. «Εμείς, οι υπογεγραμμένες φοιτητικές οργανώσεις, θεωρούμε το ισραηλινό καθεστώς εξ ολοκλήρου υπεύθυνο για όλη την εκτυλισσόμενη βία», επισημαίνεται στην αρχή της επιστολής, ενώ σε άλλο σημείο τονίζεται πως «το καθεστώς του απαρτχάιντ είναι το μόνο που ευθύνεται» για τη βία που προκάλεσε η Χαμάς το Σαββατοκύριακο.

Η επιστολή δημοσιεύθηκε αρχικά με την υπογραφή περισσότερων από 30 φοιτητικών ομάδων, ωστόσο τα ονόματα αφαιρέθηκαν στη συνέχεια «για να προστατευτούν οι φοιτητές» που στοχοποιήθηκαν, επισημαίνεται σε σχετική ανάρτηση στα social media της Επιτροπής Αλληλεγγύης Παλαιστίνης του Χάρβαρντ. Μάλιστα κάποιοι, υπό καθεστώς φόβου, έσπευσαν να αποσύρουν την υπογραφή τους.

Η πρωτοβουλία των φοιτητικών οργανώσεων προκάλεσε άμεσα σφοδρές αντιδράσεις και εξελίχθηκε σε πολιτικό ζήτημα στις ΗΠΑ. Για το θέμα παρενέβησαν πολιτικοί από τις δύο πτέρυγες του Κογκρέσου, τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς, αλλά και ο εκπρόσωπος του Χάρβαρντ, Σεθ Μούλτον, αλλά και ο πρώην πρόεδρος του πανεπιστημίου και πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Λάρι Σάμερς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως καταδικάζω τις τρομοκρατικές θηριωδίες που διαπράττονται από τη Χαμάς», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Χάρβαρντ Κλοντίν Γκέι, ο οποίος μετά το σάλο αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση. «Ενώ οι φοιτητές μας έχουν το δικαίωμα να μιλούν για τον εαυτό τους, καμία φοιτητική ομάδα – ούτε καν 30 φοιτητικές ομάδες – δεν μιλούν εξ ονόματος του συνόλου του Πανεπιστημίου ή την ηγεσία του».

Ο δισεκατομμυριούχος Μπιλ Άκμαν, που διευθύνει την Pershing Square Capital Management και το Pershing Square Foundation, υπήρξε φοιτητής στο Χάρβαρντ και ολοκλήρωσε και μεταπτυχιακά προγράμματα. Η διατριβή του αφορούσε την εισαγωγή Εβραίων στο Χάρβαρντ, ενώ το 2014 δώρισε στο πανεπιστήμιο 17 εκατομμύρια δολάρια. Επίσης ο Άκμαν έχει δωρίσει εκατομμύρια σε εβραϊκούς οργανισμούς όπως το «Κέντρο για την Εβραϊκή Ιστορία».

Το αίτημα του για δημοσιοποίηση των ονομάτων ώστε να μην προσληφθεί ποτέ κανένας «ακούσια» σε δική του εταιρεία ή σε άλλες εταιρείες, έχει διχάσει, πυροδοτώντας μια δημόσια συζήτηση. Αρκετοί CEO συμφώνησαν με τον Άκμαν στο X, ωστόσο υπήρξαν και αντίθετες φωνές για τη δημιουργία μιας «μαύρης λίστας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο καθηγητής του Χάρβαρντ και νομικός μελετητής Λόρενς Τράιμπ δήλωσε στο CNN πως αρχικά συμφώνησε με τον Άκμαν, ωστόσο εν συνεχεία προβληματίστηκε και αποφάσισε να μη συναινέσει στη δημοσιοποίηση ονομάτων. «Οποιοσδήποτε από τους μαθητές που ενεπλάκησαν σε αυτήν την άστοχη εκστρατεία μάλλον δεν γνώριζαν καν ότι υπήρχε κάποια δήλωση. Άλλοι αναμφίβολα δεν επικεντρώθηκαν, πόσο μάλλον δεν καταλάβαιναν, σε αυτό που υπέγραφαν», είπε ο Τράιμπ.

«Όσο αφελείς και ανόητοι κι αν ήταν, τώρα πιστεύω ότι θα ήταν υπερβολική αντίδραση να τους τιμωρήσουμε μόνιμα δημοσιεύοντας τα ονόματά τους και υπονοώντας ότι στην πραγματικότητα ενέκριναν αυτό που έκαναν οι τρομοκράτες σε αθώους Ισραηλινούς», τόνισε.

Η Anti-Defamation League, μια διεθνής εβραϊκή μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, σχολιάζοντας την επιστολή αλλά και τη νέα ισραηλινοπαλεστινιακή σύγκρουση έκανε λόγο για ένα «κύμα αντισημιτισμού σε όλο τον κόσμο» και κάλεσε διευθύνοντες συμβούλους να μιλήσουν ανοιχτά ενάντια στο μίσος και να υπογράψουν μια ανοιχτή επιστολή για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού. «Για εταιρείες που έχουν Εβραίους υπαλλήλους, Εβραίους πελάτες, Εβραίους επενδυτές, Εβραίους μετόχους ή απλώς έχουν λίγη συνείδηση, αυτό θα πρέπει να είναι εύκολο», δήλωσε στο CNN ο διευθύνων σύμβουλος της ADL.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα νέα δρομολόγια του Προαστιακού στην Αθήνα

Πριν 9 ώρες

Όλα όσα αλλάζουν από αύριο

«Καμπανάκι» από τους ειδικούς για τη νέα παραλλαγή του ιού της γρίπης Α

Πριν 9 ώρες

Τονίζουν πως ο εμβολιασμός είναι αναγκαίος

Σας παίρνουν συνέχεια τηλέφωνο από την Πολωνία; Γιατί δεν πρέπει να το σηκώσετε

Πριν 9 ώρες

Τι δεν πρέπει να κάνετε αν δείτε κλήσεις από +48 και +3197

Νέα ταυτότητα: Οι κρίσιμες ενημερώσεις που δεν πρέπει να αμελήσεις

Πριν 9 ώρες

Η έγκαιρη ενημέρωση είναι απαραίτητη

Σοκάρει βίντεο ντοκουμέντο από τον άγριο ξυλοδαρμό ανήλικης από συνομήλικές της

Πριν 9 ώρες

Προβληματισμό προκαλεί το μένος με το οποίο χτυπούν με χέρια και πόδια τα τέσσερα κορίτσια το θύμα τους

Τραγωδία στο Βόλο: Ένοχος μόνο για πλημμελήματα ο οδηγός της μηχανής που παρέσυρε παππού και βρέφος

Πριν 9 ώρες

Το δικαστήριο τον απάλλαξε για το κακούργημα της επικίνδυνης οδήγησης - Καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή

Μαμντάνι για τη συνάντηση με τον Τραμπ: «Έχω πολλές διαφωνίες με τον πρόεδρο, αλλά δεν πρόκειται για εμένα»

Χτες

«Πρόκειται για τη σχέση μεταξύ της πόλης της Νέας Υόρκης και του Λευκού Οίκου», πρόσθεσε

Πέθανε στα 63 ο Gary «Mani» Mounfield των Stone Roses και Primal Scream

Χτες

Ο Mounfield υπήρξε ιδρυτικό μέλος των Stone Roses, συγκροτήματος που καθόρισε τον λεγόμενο ήχο του «Madchester»

Πολική νύχτα στην Αλάσκα: Η πόλη που δεν θα δει ήλιο για δύο μήνες

Χτες

Βίντεο από την τελευταία ανατολή για το 2025

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.