Πανίσχυροι CEO βάζουν σε «μαύρη λίστα» τους φοιτητές του Χάρβαρντ που υπέγραψαν ανακοίνωση κατά του Ισραήλ
Ο δισεκατομμυριούχος Μπιλ Ακμαν ζήτησε τα ονόματά τους για να μην προσληφθούν ποτέ ξανά σε εταιρεία
Δημοσίευση 12/10/2023 | 19:00
Ο εβραϊκής καταγωγής δισεκατομμυριούχος διευθυντής hedge fund Μπιλ Άκμαν ζήτησε από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ να δημοσιοποιήσει τα ονόματα όσων φοιτητών είναι μέλη οργανώσεων που υπέγραψαν επιστολή στην οποία υποστηρίζεται πως το Ισραήλ είναι «εξ ολοκλήρου υπεύθυνο» για τη νέα ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση. Ο λόγος; Ώστε να μην τους προσλάβει αυτός και άλλοι CEO στις εταιρείες που διοικούν.
«Με ρώτησαν αρκετοί διευθύνοντες σύμβουλοι εάν το Χάρβαρντ θα δημοσίευε μια λίστα με τα μέλη καθεμιάς από τις οργανώσεις του Χάρβαρντ που εξέδωσαν την επιστολή αναθέτοντας την αποκλειστική ευθύνη για τις αποτρόπαιες πράξεις της Χαμάς στο Ισραήλ, ώστε να διασφαλιστεί ότι κανένας από εμάς δεν θα προσλάβει ακούσια οποιοδήποτε από τα μέλη τους», έγραψε ο Άκμαν στο Twitter, προκαλώντας αίσθηση και αντιδράσεις, θυμίζοντας εποχές «Μακαρθισμού» και «μαύρων λιστών» της Επιτροπής Αντιαμερικανικών Ενεργειών.
«Εάν, πράγματι, τα μέλη τους υποστηρίζουν την επιστολή που δημοσίευσαν, τα ονόματα των υπογραφόντων θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν ώστε οι απόψεις τους να γίνουν γνωστές στο κοινό», συμπλήρωσε.
Η ανάρτηση του Άκμαν αφορούσε ένα αρχικό σχόλιο του Ίαν Μπρέμερ, πολιτικού επιστήμονα και προέδρου της εταιρείας συμβούλων Eurasia Group, στο X. Ο Μπρέμερ δημοσιεύοντας την επίμαχη επιστολή, ανέφερε: «Μεγάλος αριθμός φοιτητικών οργανώσεων του Χάρβαρντ κατηγορούν το Ισραήλ αποκλειστικά για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς που σκότωσαν 700 αμάχους. Δεν μπορώ να φανταστώ ποιος θα ήθελε να ταυτιστεί με μια τέτοια ομάδα. Γονείς του Χάρβαρντ μιλήστε με τα μορφωμένα παιδιά σας για αυτό».
I have been asked by a number of CEOs if @harvard would release a list of the members of each of the Harvard organizations that have issued the letter assigning sole responsibility for Hamas’ heinous acts to Israel, so as to insure that none of us inadvertently hire any of their… https://t.co/7kzGOAGwp9
— Bill Ackman (@BillAckman) October 10, 2023ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η επιστολή, μια κοινή δήλωση των Ομάδων Αλληλεγγύης Παλαιστίνης του Χάρβαρντ, δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή. «Εμείς, οι υπογεγραμμένες φοιτητικές οργανώσεις, θεωρούμε το ισραηλινό καθεστώς εξ ολοκλήρου υπεύθυνο για όλη την εκτυλισσόμενη βία», επισημαίνεται στην αρχή της επιστολής, ενώ σε άλλο σημείο τονίζεται πως «το καθεστώς του απαρτχάιντ είναι το μόνο που ευθύνεται» για τη βία που προκάλεσε η Χαμάς το Σαββατοκύριακο.
Η επιστολή δημοσιεύθηκε αρχικά με την υπογραφή περισσότερων από 30 φοιτητικών ομάδων, ωστόσο τα ονόματα αφαιρέθηκαν στη συνέχεια «για να προστατευτούν οι φοιτητές» που στοχοποιήθηκαν, επισημαίνεται σε σχετική ανάρτηση στα social media της Επιτροπής Αλληλεγγύης Παλαιστίνης του Χάρβαρντ. Μάλιστα κάποιοι, υπό καθεστώς φόβου, έσπευσαν να αποσύρουν την υπογραφή τους.
Η πρωτοβουλία των φοιτητικών οργανώσεων προκάλεσε άμεσα σφοδρές αντιδράσεις και εξελίχθηκε σε πολιτικό ζήτημα στις ΗΠΑ. Για το θέμα παρενέβησαν πολιτικοί από τις δύο πτέρυγες του Κογκρέσου, τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς, αλλά και ο εκπρόσωπος του Χάρβαρντ, Σεθ Μούλτον, αλλά και ο πρώην πρόεδρος του πανεπιστημίου και πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Λάρι Σάμερς.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως καταδικάζω τις τρομοκρατικές θηριωδίες που διαπράττονται από τη Χαμάς», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Χάρβαρντ Κλοντίν Γκέι, ο οποίος μετά το σάλο αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση. «Ενώ οι φοιτητές μας έχουν το δικαίωμα να μιλούν για τον εαυτό τους, καμία φοιτητική ομάδα – ούτε καν 30 φοιτητικές ομάδες – δεν μιλούν εξ ονόματος του συνόλου του Πανεπιστημίου ή την ηγεσία του».
Ο δισεκατομμυριούχος Μπιλ Άκμαν, που διευθύνει την Pershing Square Capital Management και το Pershing Square Foundation, υπήρξε φοιτητής στο Χάρβαρντ και ολοκλήρωσε και μεταπτυχιακά προγράμματα. Η διατριβή του αφορούσε την εισαγωγή Εβραίων στο Χάρβαρντ, ενώ το 2014 δώρισε στο πανεπιστήμιο 17 εκατομμύρια δολάρια. Επίσης ο Άκμαν έχει δωρίσει εκατομμύρια σε εβραϊκούς οργανισμούς όπως το «Κέντρο για την Εβραϊκή Ιστορία».
Το αίτημα του για δημοσιοποίηση των ονομάτων ώστε να μην προσληφθεί ποτέ κανένας «ακούσια» σε δική του εταιρεία ή σε άλλες εταιρείες, έχει διχάσει, πυροδοτώντας μια δημόσια συζήτηση. Αρκετοί CEO συμφώνησαν με τον Άκμαν στο X, ωστόσο υπήρξαν και αντίθετες φωνές για τη δημιουργία μιας «μαύρης λίστας».
Ο καθηγητής του Χάρβαρντ και νομικός μελετητής Λόρενς Τράιμπ δήλωσε στο CNN πως αρχικά συμφώνησε με τον Άκμαν, ωστόσο εν συνεχεία προβληματίστηκε και αποφάσισε να μη συναινέσει στη δημοσιοποίηση ονομάτων. «Οποιοσδήποτε από τους μαθητές που ενεπλάκησαν σε αυτήν την άστοχη εκστρατεία μάλλον δεν γνώριζαν καν ότι υπήρχε κάποια δήλωση. Άλλοι αναμφίβολα δεν επικεντρώθηκαν, πόσο μάλλον δεν καταλάβαιναν, σε αυτό που υπέγραφαν», είπε ο Τράιμπ.
«Όσο αφελείς και ανόητοι κι αν ήταν, τώρα πιστεύω ότι θα ήταν υπερβολική αντίδραση να τους τιμωρήσουμε μόνιμα δημοσιεύοντας τα ονόματά τους και υπονοώντας ότι στην πραγματικότητα ενέκριναν αυτό που έκαναν οι τρομοκράτες σε αθώους Ισραηλινούς», τόνισε.
Η Anti-Defamation League, μια διεθνής εβραϊκή μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, σχολιάζοντας την επιστολή αλλά και τη νέα ισραηλινοπαλεστινιακή σύγκρουση έκανε λόγο για ένα «κύμα αντισημιτισμού σε όλο τον κόσμο» και κάλεσε διευθύνοντες συμβούλους να μιλήσουν ανοιχτά ενάντια στο μίσος και να υπογράψουν μια ανοιχτή επιστολή για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού. «Για εταιρείες που έχουν Εβραίους υπαλλήλους, Εβραίους πελάτες, Εβραίους επενδυτές, Εβραίους μετόχους ή απλώς έχουν λίγη συνείδηση, αυτό θα πρέπει να είναι εύκολο», δήλωσε στο CNN ο διευθύνων σύμβουλος της ADL.