E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Πόλεμος στο Ισραήλ: Αμαχοι φεύγουν μαζικά από τη Γάζα

Οι Ισραηλινοί «ετοιμάζονται για το επόμενο στάδιο των επιχειρήσεων»

Πόλεμος στο Ισραήλ: Αμαχοι φεύγουν μαζικά από τη Γάζα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 14/10/2023 | 17:15

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι φεύγουν από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ενόψει της αναμενόμενης ισραηλινής χερσαίας επιχείρησης στην περιοχή αυτή, ενώ το Ισραήλ συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές και δηλώνει ότι θα κρατήσει ανοιχτές δύο διόδους ώστε να μετακινηθεί ο πληθυσμός προς τα νότια.

Το Ισραήλ είχε δώσει διορία στους κατοίκους να φύγουν μέχρι το πρωί του Σαββάτου. Καθώς η διορία αυτή πλησίαζε στη λήξη της, είπε ότι μπορεί να εγγυηθεί την ασφαλή μετακίνησή τους μέσω δύο δρόμων μέχρι τις 16.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ισραηλινές δυνάμεις που έχουν συγκεντρωθεί γύρω από τον παλαιστινιακό θύλακα «ετοιμάζονται για το επόμενο στάδιο των επιχειρήσεων», είπε ο εκπρόσωπος του στρατού, αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόνρικους.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τους αμάχους που εγκαταλείπουν τη Γάζα:

Η Χαμάς καταγγέλλει το Ισραήλ ότι βομβάρδισε κομβόι αμάχων

Την ίδια ώρα, η Χαμάς καταγγέλλει τον βομβαρδισμό από το Ισραήλ κομβόι με Παλαιστίνιους αμάχους, που κατευθύνονταν προς το νότο. Τουλάχιστον 70 άτομα, κυρίως γυναικόπαιδα, σκοτώθηκαν και 200 τραυματίστηκαν.

«Μην φύγετε» λέει η Χαμάς

Η Χαμάς από την πλευρά της λέει στον κόσμο να μην φύγει επειδή οι δρόμοι δεν είναι ασφαλείς. Υποστηρίζει ότι δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πλήγματα εναντίον λεωφορείων και φορτηγών που μετέφεραν πρόσφυγες την Παρασκευή. Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει αυτόν τον ισχυρισμό. Το Ισραήλ λέει ότι η Χαμάς εμποδίζει τους κατοίκους να φύγουν γιατί θέλει να τους χρησιμοποιήσει ως ανθρώπινες ασπίδες, κάτι που η οργάνωση διαψεύδει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνοικία Τελ Αλ Χάουα της πόλης της Γάζας, περιοχή για την οποία ισχύει η εντολή εκκένωσης, μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τη νύχτα πολλά σπίτια, σύμφωνα με κατοίκους που κατέφυγαν στο κοντινό νοσοκομεό Αλ Κοντς και σκόπευαν να φύγουν προς τα νότια το πρωί.

«Ζήσαμε μια νύχτα τρόμου. Το Ισραήλ μας τιμώρησε επειδή δεν θέλουμε να φύγουμε από το σπίτι μας. Υπάρχει χειρότερη βαρβαρότητα;» είπε ένας πατέρας τριών παιδιών τηλεφωνικά, αρνούμενος να δώσει το όνομά του, επειδή φοβάται τυχόν αντίποινα. «Δεν θα φύγω ποτέ, προτιμώ να πεθάνω, αλλά δεν μπορώ να δω τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου να πεθαίνουν μπροστά στα μάτια μου. Είμαστε αβοήθητοι», πρόσθεσε.

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος είπε ότι έλαβε εντολή να εκκενώσει το νοσοκομείο Αλ Κοντς μέχρι τις 16.00 αλλά δεν το κάνει γιατί έχει ανθρωπιστικό καθήκον να συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες της στους ασθενείς και τους τραυματίες.

Στο Χαν Γιουνίς, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν τη νύχτα ένα τετραώροφο κτίριο και οι γείτονες έσπευσαν να σώσουν τους κατοίκους. «Είναι παγιδευμένοι στα συντρίμμια και μέχρι τώρα ούτε εμείς, ούτε οι διασώστες καταφέραμε να τους βγάλουμε», είπε ένας γείτονας, ο Μοχάμαντ Σαντίκ.

Σε ένα βίντεο που είδε το πρακτορείο Reuters, ένας δημοσιογράφος από τη Γάζα συνόδευσε το πλήρωμα ενός ασθενοφόρου που έψαχνε για επιζώντες έπειτα από έναν νυχτερινό βομβαρδισμό. Ένας διασώστης περπατάει σε ένα σοκάκι, όταν μια τεράστια έκρηξη σημειώνεται μπροστά του. Οι διασώστες σπεύδουν στα ασθενοφόρα και απομακρύνονται με ταχύτητα, ενώ τα αεροπλάνα βρυχώνται από πάνω τους. Ένας από τους τραυματισμένους διασώστες ακούγεται να φωνάζει: «Τα μάτια μου, τα μάτια μου!».

Αγωνία για τους απαχθέντες Ισραηλινούς

Από την άλλη πλευρά, οι οικογένειες των απαχθέντων Ισραηλινών αγωνιούν για την ασφάλειά τους. Ο Αβιτσάι Μπρόντετζ, ένας αγρότης από το κιμπούτς Κφαρ Αζά, η σύζυγος και τα τρία παιδιά του οποίου κρατούνται όμηροι στη Γάζα, έχει κατασκηνώσει έξω από την έδρα του ισραηλινού στρατού, με σκοπό να τραβήξει την προσοχή των αρμοδίων για να σώσουν τους ομήρους.

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να απελευθερωθούν οι γυναίκες και τα παιδιά», είπε στους δημοσιογράφους. «Δεν θέλω να μιλώ για πολιτική, δεν θέλω να βρίσκομαι εδώ. Αγαπώ τους φίλους μου και το σπίτι μου και το κιμπούτς μου. Ελπίζω να επιστρέψουμε εκεί και δεν θα με ξαναδείτε», είπε.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανακοίνωσε ότι εννέα όμηροι σκοτώθηκαν τη νύχτα από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Προηγουμένως, είχε απειλήσει ότι θα σκότωνε έναν όμηρο για κάθε σπίτι που βομβαρδίζεται απροειδοποίητα από το Ισράηλ.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αλλάζει «γραμμή» ο 21χρονος για τη μητροκτονία στη Λάρισα: Τι θα υποστηρίξει στην απολογία του

Σήμερα

Στον 21χρονο ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Πανηγυρισμοί ΗΠΑ για τη «μεγαλύτερη συμφωνία αμυντικού εξοπλισμού στην ιστορία»

Σήμερα

Τι περιλαμβάνει το deal των 600 δισ. με τη Σαουδική Αραβία

Επιστολή αποκάλυψε μυστική σήραγγα με τρένο των Ναζί που είναι γεμάτο χρυσάφι

Σήμερα

Μυστήρια επιστολή κάνει λόγο για ύπαρξη μυστικής σήραγγας στην οποία βρίσκεται τρένο των Ναζί, γεμάτο με χρυσάφι

Καιρός: Ανατροπή με την κακοκαιρία ‑ Έρχονται... 32άρια και σκόνη

Σήμερα

Τι αναφέρει σε πρόβλεψή του ο Γιώργος Τσατραφύλλιας

Ο Τραμπ στη Σαουδική Αραβία με Μασκ και Αλτμαν: Τον υποδέχθηκαν με ιππικό, τρομπέτες και μωβ χαλιά

Σήμερα

Ασαφές ακόμη εάν θα διακόψει την περιοδεία του στις χώρες του Κόλπου για να επισκεφθεί την Τουρκία για το Ουκρανικό

Δείτε live τις δηλώσεις Μητσοτάκη ‑ Μερτς στο Βερολίνο

Σήμερα

Στην ατζέντα επενδύσεις, διμερές εμπόριο, διεθνείς εξελίξεις, μεταναστευτικό

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 20
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.