.
E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Αυτοδιοικητικές εκλογές: «Mήνυμα ελήφθη» λένε στην κυβέρνηση

Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Αυτοδιοικητικές εκλογές: «Mήνυμα ελήφθη» λένε στην κυβέρνηση
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 16/10/2023 | 08:16

Ηττήθηκαν από «αντάρτες» 5 υποψήφιοι περιφερειάρχες της ΝΔ και έχασαν τα αξιώματά τους οι δήμαρχοι Αθήνας, Θεσσαλονίκης - Η ΝΔ στις 6 περιφέρειες και τους δύο μεγάλους δήμους έχασε 142.000 ψήφους στον β γύρο

«Το μήνυμα ελήφθη». Με αυτή την φράση σχολιάζουν στην κυβέρνηση τη δυσαρέσκεια των πολιτών που εκφράστηκε στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών κυρίως μέσα από την αποχή των ψηφοφόρων από τις κάλπες και είχε ως αποτέλεσμα την ήττα των εν ενεργεία δημάρχων στους δύο μεγαλύτερους δήμους της χώρας, καθώς και των πέντε από τους έξι υποψήφιους περιφερειάρχες που αναμετρήθηκαν στον δεύτερο γύρο έχοντας το επίσημο χρίσμα της ΝΔ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κοινή συνισταμένη του αποτελέσματος της επαναληπτικής εκλογής ήταν η απώλεια περίπου 142.000 ψήφων από όλους τους γαλάζιους υποψήφιους, συγκριτικά με τον αριθμό των ψηφοφόρων που τους είχαν υπερψηφίσει την περασμένη Κυριακή, αλλά δεν μπήκαν στον κόπο να πάνε στις κάλπες και να τους υπερψηφίσουν εκ νέου είτε επειδή θεώρησαν ότι εκπλήρωσαν το καθήκον στηρίζοντας στην κυβέρνηση στον πρώτο γύρο είτε διότι θεώρησαν ότι τα πρόσωπα μεταξύ των οποίων είχαν να επιλέξουν δεν άξιζαν τον κόπο ώστε να ξαναπάνε στις κάλπες.

Το ιστορικό ρεκόρ αποχής που είχε στον πρώτο γύρο καταγραφεί κυρίως στην Αθήνα, όπου η συμμετοχή ήταν μόλις στο 32,32%, διευρύνθηκε ακόμη περισσότερο στον δεύτερο γύρο, υποχωρώντας στο 26,73%, ενώ το φαινόμενο επεκτάθηκε, πλέον και στην υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς δεν υπήρχε η κινητοποίηση της πρώτης Κυριακής στην οποία πρωταγωνιστούσαν οι εκατοντάδες χιλιάδες υποψήφιοι περιφερειακοί, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι που είχαν μπει στο κυνήγι του προσωπικού σταυρού.

Οι απόλυτοι αριθμοί και κυρίως η σύγκριση ανάμεσα στις ψήφους που πήραν στον πρώτο και στον δεύτερο γύρο οι επίσημοι υποψήφιοι της κυβερνητικής παράταξης είναι αποκαλυπτικοί:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

* Στον Δήμο Αθηναίων ο μέχρι τώρα δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης πήρε 7.397 ψήφους λιγότερες από τον πρώτο γύρο, ενώ ο αντίπαλός του και μεγάλος νικητής της αναμέτρησης Χάρης Δούκας, ο οποίος κάλυψε διαφορά 27 μονάδων που είχε στον πρώτο γύρο, κέρδισε στον δεύτερο γύρο πάνω από 44.000 καινούργιες ψήφους, τριπλασιάζοντας την εκλογική δύναμη της πρώτης Κυριακής.

* Στον Δήμο Θεσσαλονίκης ο εν ενεργεία δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας απώλεσε σχεδόν 2.000 ψήφους, την ώρα που ο αντίπαλός του και διάδοχός του από την αρχή του νέου χρόνου Στέλιος Αγγελούδης υπερδιπλασίαζε τις ψήφους του και από δεύτερος στον πρώτο γύρο έκοψε πρώτος το νήμα με ποσοστό με 67,33%.

* Στη Θεσσαλία, που είναι η μόνη περιφέρεια την οποία κέρδισε η αντιπολίτευση, ο απερχόμενος περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός έχασε το ένα τρίτο των ψηφοφόρων που τον επέλεξαν στον πρώτο γύρο, ήτοι περίπου 50 χιλιάδες ψηφοδέλτια. Ο νεοεκλεγείς στο αξίωμα του περιφερειάρχη Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος είχε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, κέρδισε με μεγάλη άνεση την κούρσα του δεύτερου γύρο συγκεντρώνοντας ποσοστό 59,68%, αλλά και με αριθμό ψήφων που έφθασε στις 155.638 και ήταν ελαφρώς μικρότερος από τις 155.704 που είχε λάβει στον πρώτο γύρο ο χαμένος της αναμέτρησης κ. Αγοραστός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

* Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ο απερχόμενος περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος έχασε 26.000 ψήφους ανάμεσα στους δύο γύρους και έτσι τον προσπέρασε κατά 4.000 ψήφους ο νεοεκλεγείς Χριστόδουλος Τοψίδης, παρότι κι εκείνος έκοψε πρώτος το νήμα στη δεύτερη κάλπη αποσπώντας περίπου 500 ψήφους λιγότερες από εκείνες που συγκέντρωσε την πρώτη Κυριακή.

* Στο Βόρειο Αιγαίο ο έχων το κομματικό χρίσμα της ΝΔ Αλκιβιάδης Στεφανής απώλεσε μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής περίπου 5.000 ψήφους και έτσι ο νυν περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης που πήρε επιπλέον 9.000 ψήφους όχι μόνον κάλυψε την εις βάρος του διαφορά των έξι μονάδων που είχε στην αρχική κούρσα, αλλά κέρδισε καθαρά με ποσοστό 54,68%.

* Στη Δυτική Μακεδονία ο απερχόμενος περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης απώλεσε μεταξύ των δύο γύρων σχεδόν 10.000 ψήφους και έτσι ο μέχρι πρότινος βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Αμανατίδης, που είχε κατέβει ως «αντάρτης», τον κέρδισε καθαρά διευρύνοντας στις 13 μονάδες από περίπου μία μονάδα που ήταν η διαφορά που είχαν στον πρώτο γύρο. Κι αυτό παρόλο που οι επιπλέον ψήφοι που έλαβε ήταν μόλις 3.000, αφού στις κάλπες προσήλθε αυτή την Κυριακή μόλις το 33% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

*Στα Ιόνια Νησιά, η απερχόμενη περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα πήρε στον δεύτερο γύρο 7.000 λιγότερες ψήφους και έχασε άνετα από τον γαλάζιο «αντάρτη» Γιάννη Τρεπεκλή, ο οποίος είχε προηγηθεί στον πρώτο γύρο με πέντε μονάδες οι οποίες έγιναν είκοσι στον δεύτερο, αυξάνοντας τη δύναμή του κατά περίπου 8.000 ψήφους.

*Στην Πελοπόννησο, τέλος, που είναι η μόνη περιφέρεια που κατάφερε να διατηρήσει υπό τον έλεγχό της στον δεύτερο γύρο η ΝΔ, ο νικητής της αναμέτρησης Δημήτρης Πτωχός έλαβε σχεδόν 34.000 λιγότερες ψήφους (από 143.309 την πρώτη Κυριακή υποχώρησε χθες στις 109.401), αλλά διατήρησε το προβάδισμα του πρώτου γύρου και έκοψε το τελικό νήμα με 52,77%, καθώς και ο αντίπαλός του πρώην περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης είχε απώλεια περίπου 10.000 ψηφοφόρων ανάμεσα στους δύο γύρους. Η συμμετοχή, άλλωστε, στον επαναληπτικό γύρο της Πελοποννήσου μετά βίας έφθασε στο 32,96% από 53,58% που ήταν την προηγούμενη Κυριακή.

«Προσγειωμένος» ο Μητσοτάκης

Παρά το γεγονός ότι ορισμένα στελέχη της ΝΔ είχαν βιαστεί στην αρχή της χθεσινής βραδιάς να διατυπώνουν τον ισχυρισμό ότι τα αποτελέσματα δεν επηρεάζουν την κυβέρνηση, αφού οι ίδιοι απέδιδαν τις χθεσινές απώλειες -στις πέντε περιφέρειες και στους δύο μεγαλύτερους Δήμους- αποκλειστικά και μόνον στην αντισυσπείρωση της αντιπολίτευσης, ήρθε αργότερα η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που έβαλε τα πράγματα στη θέση τους.

Αναγνωρίζοντας κατ΄ αρχάς ότι «σίγουρα δεν ήταν μία ιδιαίτερα καλή βραδιά για τη Νέα Δημοκρατία», ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε την υποχρέωση που έχει η κυβέρνηση «να λαμβάνει τα πολιτικά μηνύματα ανά πάσα στιγμή και να αγωνίζεται με όλες της τις δυνάμεις για να βελτιώνει την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών». Αν και ανέφερε ότι τα βασικά πολιτικά συμπεράσματα βγήκαν από τον πρώτο γύρο, σημείωσε, ωστόσο, ότι «η κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα, στη γη».

Ο ίδιος έθεσε μεν το ζήτημα της αντισυσπείρωσης των δυνάμεων που αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση, λέγοντας ότι η ΝΔ πήρε στις πρόσφατες εκλογές 41% και όχι 51%, χωρίς να παραλείψει να υπογραμμίσει και τον παράγοντα της αποχής που, όπως είπε, «πρέπει να μας προβληματίσει όλους».

Αποδοκιμάζοντας, εξάλλου, τις αλαζονικές απειλές που εκστομίστηκαν στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου από κάποια κυβερνητικά στελέχη, που θεωρούσαν ότι έτσι βοηθούν τους κυβερνητικούς υποψηφίους, αλλά στην πράξη συνέβη το ακριβώς αντίθετο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε με έμφαση ότι η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με όλους τους εκλεγμένους περιφερειάρχες και δημάρχους, τους οποίους συνεχάρη χωρίς καμία εξαίρεση.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έγκλημα στη Σαλαμίνα: Είχε αλλάξει σπίτι, πήρε panic button αλλά ο φονιάς πρόλαβε την 43χρονη

Σήμερα

Η 43χρονη κατήγγειλε τον σύντροφό της για κακοποίηση και ακολούθησε όλες τις οδηγίες των αστυνομικών

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα trafficking: Πώς «ψάρευε» τα ανυποψίαστα κορίτσια

Σήμερα

Μια 43χρονη η «σχολαστική» αρχηγός του κυκλώματος, γνώριμη των Αρχών, κρατούσε και σημειώσεις για τις επιδόσεις των θυμάτων

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας λόγω πορείας διαμαρτυρίας – Ποιοι δρόμοι έχουν κλείσει

Σήμερα

Αυτή την ώρα η συγκέντρωση ελεύθερων επαγγελματιών για το φορολογικό νομοσχέδιο

Γυναικοκτονία στη Σαλαμίνα: Ο δράστης τής είχε σπάσει το πόδι πριν από 3 ημέρες ‑ Τον είχε καταγγείλει

Σήμερα

Βοήθεια από τις Αρχές, μετά από ξυλοδαρμό που είχε υποστεί, είχε ζητήσει η 43χρονη γυναίκα που δολοφονήθηκε, το πρωί της Τρίτης, στη Σαλαμίνα από τον σύντροφό της

Κακοκαιρία εξπρές μέχρι και την Τετάρτη ‑ «Σκαμπανεβάσματα» στον υδράργυρο

Σήμερα

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από τα μέσα Δεκεμβρίου ο υδράργυρος, έστω και πρόσκαιρα, θα ανέβει ξανά

Φιλιππίνες: Σεισμός 5,9 Ρίχτερ ‑ Εκκενώθηκαν κτίρια στην πρωτεύουσα

Σήμερα

Η σεισμολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων προειδοποίησε για μετασεισμούς

Πυροβολισμοί στη Σαλαμίνα ‑ Νεκρή 43χρονη μέσα στο σπίτι της, αναζητούν τον σύντροφό της

Σήμερα

Οι γείτονες, πριν τους πυροβολισμούς, άκουσαν έντονο καβγά μεταξύ της γυναίκας και του συντρόφου της

par: 16
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.