Βόμβα‑προβοκάτσια στο κέντρο της Αθήνας
Προφανής στόχος, η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

Δημοσίευση 10/4/2014 | 11:04
Βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζει σήμερα το πρωί η οδός Αμερικής, μετά την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε στις 05:55 έξω από την Τράπεζα της Ελλάδος, ύστερα από δύο απειλητικά τηλεφωνήματα για παγιδευμένο αυτοκίνητο με 75 κιλά εκρηκτικά. Οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής έχουν αρχίσει ήδη τη συλλογή πληροφοριών και στοιχείων από την περιοχή, προκειμένου να διευκρινίσουν πώς κινήθηκαν οι δράστες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτόπτης μάρτυρας είδε ένα ή δύο άτομα να παρκάρουν ένα όχημα έξω από το κτίριο και στη συνέχεια να φεύγουν με μηχανή, ενώ λίγα λεπτά μετά έγιναν τα τηλεφωνήματα.
Όπως αναφέρουν οι πρώτες μαρτυρίες, τα χαρακτηριστικά και των δύο ήταν καλυμμένα. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο οδηγός του αυτοκινήτου φορούσε κράνος. Οι αξιωματικοί ερευνούν, μεταξύ άλλων, και τις κάμερες ασφαλείας στην περιοχή, προκειμένου να εξακριβώσουν αν έχει γίνει καταγραφή των κινήσεων των δραστών πριν και μετά τη στάθμευση του παγιδευμένου με εκρηκτικά Ι.Χ.
Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι είναι νωρίς για να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα για το ποιοι βρίσκονται πίσω από την επίθεση. Ωστόσο, πρόκειται για ένα χτύπημα που θα μπορούσε να κάνει μια ομάδα με επιχειρησιακή ικανότητα και εμπειρία. Και έτσι, συνειρμικά, αλλά και από τον τρόπο που έγινε το χτύπημα, δεν αποκλείεται πίσω από την επίθεση να βρίσκεται η ομάδα του Νίκου Μαζιώτη. Δεν είναι τυχαίο, ότι στις 9 Απριλίου πριν από τέσσερα χρόνια εξαρθρώθηκε ο «Επαναστατικός Αγώνας», του οποίου αρχηγός ήταν ο Νίκος Μαζιώτης, ενώ η ίδια οργάνωση έχει προσχωρήσει στο παρελθόν σε δύο επιθέσεις με παγιδευμένο αυτοκίνητο. Βέβαια, από τη στιγμή που είναι ελεύθερος ο Χριστόδουλος Ξηρός της «17Ν», ο οποίος είχε γνώση και εμπειρία από χτυπήματα με παγιδευμένα αυτοκίνητα, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να έχει σχέση με την έκρηξη. Ωστόσο, ασφαλή συμπεράσματα θα έχουμε με την προκήρυξη ή αν βρεθεί κάποιο στοιχείο που να φωτογραφίζει συγκεκριμένη οργάνωση.
Πώς ενημερώθηκαν οι Αρχές και αποκλείστηκε το κέντρο άμεσα
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, άγνωστος τηλεφώνησε στις 05:10 στην ιστοσελίδα zougla.gr και στις 05:15 στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και είπε: «Ανάμεσα στη Σταδίου και την Πανεπιστημίου, επί της οδού Αμερικής, έξω από την Τράπεζα της Ελλάδας, υπάρχει αυτοκίνητο με 75 κιλά εκρηκτικά, που θα εκραγεί σε 45 λεπτά».
Αμέσως, η περιοχή αποκλείστηκε από αστυνομικές δυνάμεις, ενώ πράγματι εντοπίστηκε ένα κλεμμένο ΙΧ αυτοκίνητο μάρκας NISSAN SUNNY, που όλα έδειχναν ότι επρόκειτο για το παγιδευμένο ΙΧ. Οι αστυνομικοί απομάκρυναν έγκαιρα εργαζόμενους, κυρίως άνδρες security, και απέκλεισαν την περιοχή σε μεγάλη ακτίνα για να μην υπάρξουν θύματα.
Στις 05:55, ακούστηκε ο εκκωφαντικός θόρυβος της έκρηξης, που έγινε αντιληπτός σε όλη σχεδόν στην Αθήνα, από την οποία το αυτοκίνητο διαλύθηκε εντελώς, ενώ έχουν προκληθεί ζημιές σε κτίρια και καταστήματα. Στο σημείο βρίσκονται αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και κλιμάκια της Εγκληματολογικής.
Για την υπόθεση αναμένονται ανακοινώσεις. Σημειώνεται ότι, στο σημείο που άφησαν το αυτοκίνητο απαγορεύεται αυστηρά η στάθμευση ΙΧ και η περιοχή θεωρείται από τις πλέον φυλασσόμενες, λόγω των οργανισμών και των επιχειρήσεων που βρίσκονται εκεί. Οι σταθμοί του μετρό λειτουργούν κανονικά.
Το αυτοκίνητο βρισκόταν στη δεξιά πλευρά της Αμερικής, όπου βρίσκεται η Τράπεζα Ελλάδος και το ΕΣΡ. Στην αριστερή πλευρά του ίδιου δρόμου βρίσκονται γραφεία της τράπεζας Πειραιώς, μία έξοδος του πολυκαταστήματος Attica και το θέατρο «Αλίκη».
Περισσότερα: Πρώτο Θέμα