.
E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ποιες είναι οι πιο ρατσιστικές χώρες στην Ευρώπη;

«Τα ευρήματα της έκθεσης είναι κλήση αφύπνισης για δράση προς την κατεύθυνση της ισότητας»

Ποιες είναι οι πιο ρατσιστικές χώρες στην Ευρώπη;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 30/10/2023 | 17:42

Νέα έκθεση ανέδειξε «ντροπιαστικά» επίπεδα ρατσισμού στην Ευρώπη. Ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA) διαπίστωσε ότι τα άτομα αφρικανικής καταγωγής αντιμετωπίζουν τακτικά φυλετικές διακρίσεις, παρενόχληση και βία σε όλες τις πτυχές της ζωής τους όπου κι αν ζουν.

«Φανταστείτε ότι κάνετε αίτηση για δουλειά αλλά δεν σας καλούν ποτέ ξανά. Φανταστείτε ότι ψάχνετε για ένα σπίτι για την οικογένειά σας, χωρίς καμία επιτυχία. Φανταστείτε ότι αντιμετωπίζετε παρενόχληση ή βία που σας τραυματίζει βαθιά. Αυτή είναι η πραγματικότητα για πολλούς ανθρώπους στην ΕΕ σήμερα, μόνο και μόνο λόγω του χρώματος του δέρματός τους» έγραψε ο διευθυντής του FRA Michael O’Flaherty στην έκθεση. Ο Οργανισμός διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί κάτοικοι αφρικανικής καταγωγής στην ΕΕ βίωσαν διακρίσεις – με ποσοστά σαφώς αυξημένα συγκριτικά με την τελευταία έκθεση του 2018. Μάλιστα, τόνισε ότι μεγάλο μέρος του ρατσισμού δεν είναι ορατός και περνάει «κάτω απο τα ραντάρ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περίπου 6.750 πολίτες αφρικανικής καταγωγής ερωτήθηκαν σχετικά σε 13 κράτη μέλη: στην Αυστρία, το Βέλγιο, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Σουηδία και τα ευρήματα είναι πολύ ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης, σύμφωνα με το euronews.

Τα ποσοστά
Μερικά από τα χειρότερα αποτελέσματα καταγράφηκαν στην Αυστρία και τη Γερμανία, με τον ρατσισμό να είναι «διάχυτος και αμείλικτος» σε ολόκληρο το μπλοκ, όπου τα ακροδεξιά κόμματα αυξάνουν τα ποσοστά τους στις δημοσκοπήσεις. Περίπου τα δύο τρίτα των μαύρων στην Αυστρία (67%) και τη Γερμανία (65%) δήλωσαν ότι αντιμετώπισαν διακρίσεις τους τελευταίους 12 μήνες. Η Πορτογαλία και η Πολωνία ήταν οι λιγότερο ρατσιστικές χώρες, με το 17% και το 19% των ερωτηθέντων να αντιμετωπίζουν διακρίσεις λόγω φυλής ή εθνικότητας, σύμφωνα με τον FRA.

«Ας το πούμε για άλλη μια φορά: ο ρατσισμός δεν έχει θέση στην Ευρώπη. Το να έρθουμε αντιμέτωποι με την πραγματική κλίμακα του ρατσισμού είναι ταυτόχρονα σοκαριστικό και ντροπιαστικό. Αυτά τα ευρήματα θα πρέπει να είναι μια κλήση αφύπνισης για δράση για την ισότητα και την ένταξη για τους ανθρώπους αφρικανικής καταγωγής», τονίζει ο O’Flaherty.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο FRA διαπίστωσε ότι οι εμπειρίες ρατσισμού είχαν αυξηθεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ 2016 και 2022. Η Αυστρία και η Γερμανία σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο, πηδώντας από 42% σε 64% και 33% σε 64% αντίστοιχα. Στη Γερμανία, ο ρατσισμός σχεδόν διπλασιάστηκε. Οι μαύροι πολίτες στη Γαλλία, το Λουξεμβούργο και την Πορτογαλία ανέφεραν λιγότερο ρατσισμό.

Αρνητικός αντίκτυπος στην καθημερινή ζωή

Ο FRA αποκάλυψε ότι ο ρατσισμός είχε διάχυτο αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων: Ένας στους τέσσερις (23%) ερωτηθέντες είπε ότι είχε αποτραπεί από το να νοικιάσουν ένα ακίνητο λόγω της φυλετικής ή εθνικής του καταγωγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ένα τέταρτο (23%) είπε ότι είχαν γίνει προσβλητικά ή απειλητικά σχόλια στο παιδί τους αυτοπροσώπως λόγω εθνοτικής ή μεταναστευτικής καταγωγής. Σχεδόν δύο στους πέντε γονείς στην Ιρλανδία (39%), τη Γερμανία και τη Φινλανδία (και οι δύο 38%) και την Αυστρία (37%) το ανέφεραν.

Οι πρακτικές της αστυνομίας αξιολογήθηκαν επίσης από τον FRA. Σε ολόκληρη την ΕΕ, διαπίστωσε ότι αστυνομικοί είχαν σταματήσει έναν στους τέσσερις μαύρους, τα τελευταία πέντε χρόνια, με περίπου τους μισούς από τους ερωτηθέντες να πιστεύουν ότι αυτό οφειλόταν στο φυλετικό τους προφίλ.

Οι νέοι αφρικανικής καταγωγής είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εγκαταλείψουν νωρίς την εκπαίδευση σε σύγκριση με τον ευρύτερο πληθυσμό, σύμφωνα με τον FRA. Εν τω μεταξύ, σχεδόν το ένα τρίτο εργαζόταν σε «στοιχειώδη επαγγέλματα» (32%) και με συμβάσεις προσωρινής απασχόλησης (30%) – αυτό το τελευταίο ποσοστό είναι επίσης τρεις φορές υψηλότερο από τον γενικό πληθυσμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο FRA αποκάλυψε ότι οι μαύροι είχαν υπερπροσόντα για τη δουλειά τους. Περισσότερο από το ένα τρίτο (35%) των ερωτηθέντων με πανεπιστημιακά προσόντα βρέθηκε να είναι σε επαγγέλματα χαμηλής ή μέσης ειδίκευσης – σε σύγκριση με το 21% για τον γενικό πληθυσμό.

Ο «αόρατος» ρατσισμός

Οι συντάκτες της έκθεσης προειδοποίησαν ότι μεγάλο μέρος του ρατσισμού «παραμένει αόρατο». «Τα περιστατικά φυλετικών διακρίσεων, ρατσιστικής παρενόχλησης και βίας συχνά δεν καταγγέλλονται, στερώντας στα θύματα την υποστήριξη που δικαιούνται νομικά να λαμβάνουν από τα ιδρύματα που προορίζονται να τα προστατεύσουν. Οι φωνές των ανθρώπων δεν ακούγονται», έγραψε ο διευθυντής O’Flaherty.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ισχυρή σεισμική δόνηση 7,3 Ρίχτερ στο Βανουάτου

Σήμερα

Συναγερμός για τσουνάμι

Τα δέκα ελληνικά νησιά που θα μπορούν να επισκέπτονται οι Τούρκοι με προσωρινή βίζα

Σήμερα

«Τα ελληνικά νησιά αποτελούν γέφυρα επικοινωνίας και φιλίας μεταξύ των δύο λαών» δήλωσε ο έλληνας πρωθυπουργός

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τι αλλάζει στην καταμέτρηση

Σήμερα

Έως το τέλος της χρονιάς η ανακοίνωση για το επίδομα θέρμανσης με ηλεκτρικό ρεύμα

Ερντoγάν: Έκανα δώρο βιβλίο για τη Γάζα στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Σήμερα

Στη σκιά της διαφορετικής θέσης που έχουν Ελλάδα και Τουρκία για τον πόλεμο στο Ισραήλ

Χειραψία Μητσοτάκη ‑ Ερντογάν υπό το «άγρυπνο» βλέμμα του ... Πίνατ

Σήμερα

Ο σκύλος του Μεγάρου Μαξίμου δεν ενόχλησε τους δύο ηγέτες κατά την υποδοχή Ερντογάν στο Μαξίμου

Πρώην μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, πήραν σελίδα στο Facebook και τη μετέτρεψαν σε «Νέα Αριστερά»

Σήμερα

Πώς ο νέος φορέας κέρδισε 2.000 μέλη δίχως να κάνει κάτι

ΕΦΕΤ: Αποσύρονται τα αυγά Kinder Bueno λόγω μη αναγραφόμενου συστατικού

Σήμερα

Το «αλεύρι σίτου» που είναι αλλεργιογόνο καθώς περιέχει γλουτένη δεν αναγραφόταν στα ελληνικά πάνω στη συσκευασία

Στην Αθήνα ο Ερντογάν ‑ Ποιος τον υποδέχτηκε

Σήμερα

Το αεροπλάνο της τουρκικής προεδρίας έφτασε στις 10:30 ενώ η άφιξη ήταν προγραμμαγισμένη για τις 11

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.