E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σεισμός στην Εύβοια: Οι 3 λόγοι που «άντεξε» η περιοχή μετά τα 5,1 Ρίχτερ

Σεισμός στην Εύβοια: Οι 3 λόγοι που «άντεξε» η περιοχή μετά τα 5,1 Ρίχτερ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 3/11/2023 | 13:28

Σύμφωνα με την πυροσβεστική δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε κτήρια - Έπεσαν προϊόντα σε σούπερ μάρκετ, η ψευδοροφή στο Α.Τ. Μαντουδίου, κατολισθήσεις σε δρόμους

Από ένα αχαρτογράφητο μικρό ρήγμα με οριζόντια ολίσθηση εκδηλώθηκε ο σεισμός των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 8:26 το πρωί της Παρασκευής με επίκεντρο την κεντρική Εύβοια που έγινε ιδιαίτερα αισθητός και σε πολλές περιοχές της Αττικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το «τυφλό» αυτό ρήγμα δεν είχε εκδηλώσει κάποιο γεγονός στο πρόσφατο παρελθόν ενώ όπως εξήγησε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δρ Αθανάσιος Γκανάς «δεν έχει επιφανειακή έκφραση» για να έχει εντοπιστεί. Όπως εκτιμούν οι σεισμολόγοι τα 5,1 Ρίχτερ πιθανόν να είναι το κύριο γεγονός ενώ είχε προηγηθεί ένας προσεισμός μεγέθους 2 Ρίχτερ, δυο λεπτά πριν τη δόνηση που έγινε αισθητή σε αρκετές περιοχές.

«Πρόκειται για έναν μεσαίου μεγέθους σεισμό για τα δεδομένα της Ελλάδας από ένα ρήγμα σε βάθος 10 χιλιομέτρων από τον φλοιό. Είχαμε κάποιους μετασεισμούς με τον μεγαλύτερο να έχει μέγεθος 3,8 Ρίχτερ, ενώ αναμένουμε και άλλους με παρόμοιο ή και μεγαλύτερο μέγεθος», είπε ο κ. Γκανάς.

Όσον αφορά το γεγονός πως παρά τα 5,1 Ρίχτερ, μέγεθος το οποίο για τα δεδομένα της χώρας μας είναι μεσαίο, αλλά για άλλες περιοχές θεωρείται ισχυρό μιας και είναι πάνω από 4,9 Ρίχτερ, δεν υπήρξαν σημαντικές καταστρoφές αυτό οφείλεται σε τρεις παραμέτρους. Όπως ανέφερε ο κ. Γκανάς το εστιακό βάθος των 10 χιλιομέτρων, η αραιοκατοικημένη περιοχή, αλλά και οι σύγχρονες κατασκευές που υπάρχουν είναι οι τρεις λόγοι που δεν είχαμε ιδιαίτερα μεγάλες καταστρoφές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι επιστήμονες πάντως συμφωνούν πως το δυναμικό της περιοχής δεν μπορεί να δώσει μεγαλύτερους σεισμούς μιας και το ιστορικό της περιοχής δεν έχει δώσει πιο ισχυρά μεγέθη, ωστόσο η εξέλιξη του φαινομένου παρατηρείται, ενώ για το αν τα 5,1 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός οι σεισμολόγοι θα αποφανθούν μετά βεβαιότητας αφού συμπληρωθούν 48 ώρες από την πρωινή δόνηση της Παρασκευής.

Η ανακοίνωση της πυροσβεστικής για τον σεισμό στην Εύβοια

Μετά τη σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 στην κλίμακα Richter, που εκδηλώθηκε στις 08:26 σήμερα το πρωί, 6 χλμ Ανατολικά του Προκοπίου Ευβοίας και 85 χλμ Βόρεια της Αθήνας, κινητοποιήθηκαν άμεσα όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας με διασπορά στην ευρύτερη περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέχρι στιγμής το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έχει λάβει κλήσεις και δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε κτίρια, ενώ πραγματοποιούνται περιπολίες από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας στην ευρύτερη περιοχή της σεισμικής δόνησης.

Με εντολή Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου Γεώργιου Πουρναρά, σε αυξημένη ετοιμότητα έχουν τεθεί οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Ευβοίας καθώς και η 7η Ε.Μ.Α.Κ.

Οι πρώτες εικόνες μετά τον σεισμό

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις πρώτες εικόνες από τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον σεισμό που σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο Προκόπι Ευβοίας, και ιόπω φαίνεται οι ζημιές που προκλήθηκαν δεν είναι μεγάλες. Ωστόσο, η ισχυρή δόνηση έριξε προϊόντα από τα ράφια σούπερ μάρκετ και προκάλεσε κατολισθήσεις σε δρόμους.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό υπάρχουν ζημιές σε καταστήματα και σε επιχειρήσεις που έχουν σπάσει τζάμια κυρίως στον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσσο. Οι κατολισθήσεις που έχουν σημειωθεί είναι σε δρόμους κοντά στο επίκεντρο, στο χωριό Πύλι. Μάλιστα, στον δρόμο Κακιά Σκάλα στην ανατολική πλευρά του Αιγαίου έχει κλείσει ο δρόμος. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του eviaonline υλικές ζημιές καταγράφηκαν και στο Α.Τ Μαντουδίου, καθώς έπεσε η ψευδοροφή του κτιρίου, ενώ ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμoί.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

«Ο σεισμός έγινε σε ορεινή περιοχή, δεν εμπνέει ανησυχία», ανέφερε στο protothema.gr ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος.

«Είναι νωρίς, θα χρειαστούμε και άλλους μεγαλύτερους μετασεισμούς», τόνισε στο Action24 του ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

«Το ιστορικό της περιοχής δεν έχει μεγαλύτερα μεγέθη», ανέφερε. «Θυμίζω ότι όμως υπάρχουν και σεισμικές εκπλήξεις, γι' αυτό χρειάζεται παρακολούθηση και αξιολόγηση», κατέληξε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, ο σεισμός αυτός εκδηλώθηκε σε μια περιοχή με έντονη σεισμικότητα διαχρονικά που δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς. «Το 5 μπορεί να είναι και η οροφή των σεισμών στην περιοχή. Είναι μια συστάδα ρηγμάτων με κατεύθυνση ΒΑ, έχει δώσει και πριν από 1,5 χρόνο σεισμός. Το καλό είναι ότι στην περιοχή αυτή δεν έχουμε μεγαλύτερους σεισμούς. Είναι δεδομένο ότι θα έχουμε αρκετούς μετασεισμούς που θα έχουν μικρό μέγεθος, αυτό δείχνει η ιστορία της περιοχής. Θέλει λίγο προσοχή αλλά δεν υπάρχει λόγος πανικού. Δεν νομίζω να υπάρχει επίδραση τέτοια ώστε να έχουμε μεγαλύτερο σεισμό, αυτό το λέω με επιφύλαξη και με βάση τα ιστορικά δεδομένα», υποστήριξε.

«Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα υπάρξει μεγαλύτερος σεισμός με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής ενώ είναι πολύ καλό ότι υπάρχουν μετασεισμοί» δήλωσε στον Lamia Polis 87.7 o διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού ινστιτούτου Αθανάσιος Γκανάς.

Όπως είπε στο Προκόπι που έγινε, είναι μία μικρή λεκάνη που κατεβαίνει το ποτάμι αλλά η περιοχή δεν έχει κάποιο ρήγμα. Καταλήγουν όμως εκεί ρήγματα από το Αιγαίο. Συνέστησε στους κατοίκους που διαμένουν σε παλιά σπίτια να είναι προσεκτικοί ενώ εκτίμησε ότι θα υπάρξει σεισμική ακολουθία για μερικές μέρες το οποίο χαρακτήρισε θετικό.

Τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ στην Εύβοια ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Facebook o διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης.

Σύμφωνα με την ανάλυσή του η μετασεισμική ακολουθία «φαίνεται προς το παρόν φυσιολογική» προσθέτοντας ότι «θα μας δώσει μετασεισμούς της τάξης του 4-4,5 Ρίχτερ» και γι' αυτό, όπως σημειώνει «απαιτείται προσοχή».

Στο πλαίσιο αυτό ζητά από όσους βρίσκονται στην περιοχή να βρίσκονται μακριά από απότομα πρανή λόγω μεγάλου κινδύνου κατολισθήσεων.

Κατά τον Άκη Τσελέντη αφενός το ιστορικό της περιοχής δεν έχει δείξει μεγάλο σεισμό και αφετέρου κατά μεγάλη πιθανότητα ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ ήταν ο κύριος.

Η ανάρτηση του Άκη Τσελέντη

Στους δρόμους μαθητές και κάτοικοι στο Μαντούδι

Στο μεταξύ, κάτοικοι αλλά και μαθητές στο Μαντούδι, αμέσως μετά τον ισχυρό σεισμό βγήκαν στους δρόμους. Όπως ανέφερε στο evima.gr o αντιδήμαρχός Μαντουδίου Γιάννης Καντζούρας, «ο σεισμός ήταν πολύ δυνατός και είχε διάρκεια μεγάλη, όλοι βγήκαν στους δρόμους, ο κόσμος τρέμει στο ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού».

Στα προαύλια βγήκαν οι μαθητές αμέσως μετά τον ισχυρό σεισμό

Την αναστάτωση που επικράτησε επιβεβαίωσε και ο δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων, Γιώργος Ψάθας. Όπως είπε οι μαθητές βγήκαν στα προαύλια, ενώ τα σχολεία έκλεισαν για σήμερα για προληπτικούς λόγους.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συγκλονίζει η μητέρα της 21χρονης Έμμας: «Έκανε όπισθεν και την ξαναπάτησε»

Σήμερα

«Εδώ ένα ζώο χτυπάμε και έχουμε τύψεις. Αυτοί οι άνθρωποι σκότωσαν μία κόρη, μία αδελφή, μία εγγονή, μία φίλη»

Επίθεση Ρίσι Σούνακ κατά Κυριάκου Μητσοτάκη: «Όταν άνθρωποι αναλαμβάνουν δεσμεύσεις πρέπει να τις τηρούν»

Σήμερα

Επιμένει ο Ρίσι Σούνακ στην τακτική της απρέπειας απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή την υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα

Δάνειο από το Βρετανικό μουσείο η Υδρία του Μειδία

Σήμερα

Μετά από 250 χρόνια επιστρέφει στην Αθήνα

Έκθετος ο Σούνακ: Θύμωσε και τους Βρετανούς

Σήμερα

«Μικροπρέπεια» η ακύρωση της συνάντησης με Μητσοτάκη

Προειδοποιεί ο Σάκης Αρναούτογλου για τον καιρό: Προσοχή σε αυτές τις περιοχές προς το μεσημέρι

Σήμερα

Προγνωστικά στοιχεία δείχνουν πιθανότητα για έντονες κατά τόπους βροχές και καταιγίδες

Συναγερμός σε Γυμνάσιο στην Κρήτη: Παιδιά βρέθηκαν ημιλιπόθυμα σε τουαλέτα σχολείου

Σήμερα

Στικάκια νικοτίνης για διακοπή του καπνίσματος έστειλαν τα παιδιά στο νοσοκομείο - Πρόκειται για δύο 14χρονες και έναν 15χρονο που μεταφέρθηκαν στο ΠΑΓΝΗ

Ποιοι οδηγοί θα χάσουν το δίπλωμά τους για πέντε χρόνια

Σήμερα

Πρόκειται για πέντε σοβαρές παραβάσει

Μητσοτάκης για Σούνακ: Ατυχές γεγονός, δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις με Βρετανία, θετική η δημοσιότητα για τα Γλυπτά

Σήμερα

Σακελλαροπούλου: Σημαντικό ότι το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας έχει βρει κατανόηση από τη διεθνή κοινή γνώμη

Σοκ: Το FBI έχει υπό έρευνα τον Τζόκοβιτς

Σήμερα

Για ποιο λόγο μπήκε στο στόχαστρο του FBI

par: 35
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.