.
E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Επαγγελματίες: Ποια επιδόματα χάνουν με το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα

Τι ισχύει για τις ελαφρύνσεις και απαλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

Επαγγελματίες: Ποια επιδόματα χάνουν με το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 4/11/2023 | 09:59

«Κόφτη» στα επιδόματα που λαμβάνουν σήμερα οι επαγγελματίες, οι οποίοι εμφανίζονται με πολύ χαμηλά εισοδήματα βάζει το νέο σύστημα φορολόγησης που καθιερώνει η κυβέρνηση με την επιβολή ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος 10.920 ευρώ.

Υπολογίζεται ότι χιλιάδες επαγγελματίες θα χάσουν επιδόματα που συνολικά υπερβαίνουν τα 100 εκατ. ευρώ καθώς το 2024 ακόμη και εάν δηλώσουν μηδενικά εισοδήματα θα φορολογηθούν με βάση το τεκμαρτό εισόδημα το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 10.920 ευρώ για όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα τουλάχιστον 6 χρόνια το οποίο με ένα σύστημα προσαυξήσεων μπορεί να φτάσει ακόμα και στα 50.000 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών 7 στους 10 επαγγελματίες δηλώνουν εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ. Το χαμηλό δηλωθέν εισόδημα οδηγούσε στη χορήγηση των επιδομάτων στο 70 %των επαγγελματιών. Πλέον θα χάσουν την έκπτωση κατά 50% του ΕΝΦΙΑ, ενώ θα περιοριστούν τα επιδόματα τέκνων και στέγασης. Και αυτό θα συμβεί καθώς το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα που θέτει ο νέος νόμος που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες σε δημόσια διαβούλευση ανέρχεται στα 10.920 ευρώ ποσό το οποίο προσαυξάνεται ανάλογα με τις τριετίες, το εάν απασχολούν εργαζόμενους αλλά και το τζίρο τους. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη, τα 100 εκατομμύρια που εξοικονομούνται θα αξιοποιηθούν για να διευρυνθούν ακόμα περισσότερο το εισοδηματικά κριτήρια στα κοινωνικά επιδόματα.

Τα επιδόματα, οι φοροαπαλλαγές και ελαφρύνσεις που θα χάσουν οι επαγγελματίες με τη δήλωση υψηλότερων εισοδημάτων είναι τα εξής:

ΕΝΦΙΑ: Σήμερα ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται κατά 50% εφόσον το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματά της ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος ή συμβιών και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένων υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή την σύζυγό του ή συμβιούντα και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι επαγγελματίες που απολάμβαναν τη μείωση αυτή θα τη χάσουν. Για παράδειγμα σήμερα επαγγελματίας με έξι χρόνια λειτουργίας δηλώνει 5.000 ευρώ έχει μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 50%. Με το νέο σύστημα το δηλωθέν εισόδημα θα είναι τουλάχιστον 10.920 ευρώ (τεκμαρτό). Εξαιτίας της αύξησης του εισοδήματος θα χάσει την έκπτωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίδομα στέγασης: Για τη χορήγηση του επιδόματος στέγασης το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια, για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού. Το ποσό του επιδόματος στέγασης ορίζεται για τον δικαιούχο 70 ευρώ τον μήνα και για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού προσαύξηση 35 ευρώ τον μήνα.

Επίδομα τέκνων: Το επίδομα παιδιού καταβάλλεται με βάση τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων, το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα και την κατηγορία του ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος. Στον νόμο προβλέπονται τρεις κατηγορίες οικογενειακού εισοδήματος, και συγκεκριμένα α) η πρώτη κατηγορία: Έως 6.000 ευρώ, β) η δεύτερη: Από 6.001 ευρώ έως 10.000 ευρώ και γ) η τρίτη: Από 10.001 ευρώ έως 15.000 ευρώ. Για τον προσδιορισμό της κατηγορίας οικογενειακού εισοδήματος λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα που αναφέρεται στο εκκαθαριστικό του τρέχοντος οικονομικού έτους. Το ποσό του επιδόματος παιδιού ανέρχεται μηνιαίως: α) Για την πρώτη κατηγορία οικογενειακού εισοδήματος σε 70 ευρώ για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, 70 ευρώ για το δεύτερο και 140 ευρώ για το τρίτο και κάθε τέκνο πέραν του τρίτου, β) για την δεύτερη κατηγορία σε 42 ευρώ για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, 42 ευρώ για το δεύτερο και 84 ευρώ για το τρίτο και κάθε τέκνο πέραν του τρίτου και γ) για την τρίτη κατηγορία σε 28 ευρώ για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, 28 ευρώ για το δεύτερο και 56 ευρώ για το τρίτο και κάθε τέκνο πέραν του τρίτου. Και σε αυτή την περίπτωση χιλιάδες επαγγελματίες θα διαπιστώσουν μεγάλη μείωση του επιδόματος ενώ κάποιοι θα το χάσουν.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σχεδόν μηδενικές οι τουρκικές παραβιάσεις από 978 που ήταν τον περασμένο Ιανουάριο

Χτες

Φθίνουσα πορεία ακολουθεί η τουρκική προκλητικότητα πάνω από το Αιγαίο

Φορολογικό νομοσχέδιο: Υπερψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές της ΝΔ

Χτες

Υπέρ των διατάξεων ψήφισαν οι 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε

Αναβολή και επίσημα της 14ης αγωνιστικής της Stoiximan Super League

Χτες

«Αναγκαστική μη διεξαγωγή της επικείμενης 14ης αγωνιστικής» γράφει στην ανακοίνωση της η Λίγκα

Ιωάννινα: Δάσκαλοι διδάσκουν ιστορία σε παιδιά δημοτικού μέσω του video game «Assassin’s Creed»

Χτες

«Είναι αφοσιωμένα σε αυτό που κάνουν… Αποφεύγουμε την παπαγαλία»

Σαλαμίνα: Σοκάρουν τα λόγια του 71χρονου στη φίλη της 43χρονης

Χτες

Φίλη της 43χρονης αποκάλυψε όσα έγιναν μετά τη γυναικοκτονία.

Τα δέκα ελληνικά νησιά που θα μπορούν να επισκέπτονται οι Τούρκοι με προσωρινή βίζα

Χτες

«Τα ελληνικά νησιά αποτελούν γέφυρα επικοινωνίας και φιλίας μεταξύ των δύο λαών» δήλωσε ο έλληνας πρωθυπουργός

Κολωνός: Στη φάκα της ΕΛ.ΑΣ ο «επιδειξίας με τον φακό»

Χτες

Φώτιζε τα γεννητικά του όργανα και μιλούσε αραβικά

par: 6
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.