E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Υπουργείο Οικονομικών: Πάνω από €700 εκατ. η ενίσχυση των εισοδημάτων τον Δεκέμβριο

Ποιοι θα πάρουν τον έκτακτο μποναμά

Υπουργείο Οικονομικών: Πάνω από €700 εκατ. η ενίσχυση των εισοδημάτων τον Δεκέμβριο
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 17/11/2023 | 08:19

Την δέσμευση πως «θα δίνουμε αυτά που έχουμε και όχι αυτά που δεν έχουμε» επιχειρεί να κάνει πράξη και πάλι η κυβέρνηση.

Με τον «αέρα» της δυναμικής ανάπτυξης της οικονομίας και με τα 352 εκατομμύρια ευρώ που εξασφάλισε από υπέρβαση κρατικών εσόδων τον μήνα Οκτώβριο, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ανέβασαν χθες πάνω από τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ το «πακέτο» των νέων παροχών προς τους πολίτες, το οποίο θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται από τον Δεκέμβριο του 2023 και κάθε μήνα, μέχρι το τέλος του 2024.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μαζί με το έκτακτο Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης που θα δοθεί τον Δεκέμβριο, τον ίδιο μήνα θα δοθούν και άλλες νέες έξι παροχές και αυξήσεις που έχουν ήδη εξαγγελθεί, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος των μέτρων ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών σε 717 εκατ. ευρώ. Και από τον Ιανουάριο έχουν δρομολογηθεί και ξεκινούν να καταβάλλονται όλα τα μόνιμα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των πολιτών που έχουν ψηφιστεί και πλέον εφαρμόζονται, ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ για το σύνολο του έτους.

Αθροιστικά, από τον Δεκέμβριο φέτος μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024, θα δοθούν από τον Κρατικό προϋπολογισμό επιπλέον 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε 2,3 εκατομμύρια νοικοκυριά. Σε αυτά περιλαμβάνονται αυξήσεις σε μισθούς δημοσίου-συντάξεις- επιδόματα εργασίας, στο αφορολόγητο για οικογένειες και στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, η μείωση του ΕΝΦΙΑ για ασφαλιζόμενες κατοικίες, το Youth Pass, η απαλλαγή των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή στη δαπάνη αγοράς φαρμάκων κ.ά. Δεν περιλαμβάνονται όμως η μείωση 25%-50% στο τέλος επιτηδεύματος το 2024, ούτε οι αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα, με την αύξηση του κατώτατου μισθού, το ξεπάγωμα των τριετιών κλπ.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν χθες ο Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς, ανάλογα με τους σκοπούς ή τον χαρακτήρα της κάθε ενίσχυσης, οι δικαιούχοι θα λάβουν:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1. Συνταξιούχοι


- 1,055 εκατ. δικαιούχοι θα λάβουν ως τα Χριστούγεννα έκτακτη ενίσχυση 150 ευρώ, εφόσον λαμβάνουν άθροισμα κυρίων συντάξεων έως 700 ευρώ και που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν κάτω των 10 ευρώ.
- οι ίδιοι θα λάβουν και αύξηση στις συντάξεις τους από 1-1-2024. Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος με αποδοχές 600 ευρώ θα λάβει συνολική αύξηση (έκτακτο επίδομα 150 ευρώ + αύξηση περίπου 3 % για το 2024) σε ετήσια βάση 366 ευρώ ή 5,1%.
- την ίδια έκτακτη ενίσχυση (150 ευρώ) θα λάβουν επίσης τον Δεκέμβριο και οι 33.000 δικαιούχοι του επιδόματος ανασφάλιστου υπερήλικα.
- οι συνταξιούχοι που έχουν προσωπική διαφορά και οι οποίοι για αυτόν τον λόγο δεν θα λάβουν αύξηση από 1/1/2024, θα πάρουν επίδομα 200 ευρώ.


2. Δικαιούχοι επιδομάτων
- Άτομα με αναπηρίες που λαμβάνουν επίδομα ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ, καθώς και δικαιούχοι του εξω-ιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ (225.000) θα πάρουν ενίσχυση ύψους 200 ευρώ.
- δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (210.000) θα λάβουν αύξηση 8% από τον μήνα Δεκέμβριο (μόνιμο μέτρο) αλλά τον ίδιο μήνα θα λάβουν και επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος (έκτακτο μέτρο). Σήμερα το ύψος του επιδόματος ανέρχεται για μονοπρόσωπα νοικοκυριά σε 200 ευρώ το μήνα, για κάθε επιπλέον ενήλικα του νοικοκυριού προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ το μήνα και για κάθε επιπλέον ανήλικο μέλος του νοικοκυριού κατά 50 ευρώ το μήνα. Συνεπώς ένα ζευγάρι με 2 τέκνα που λάμβανε επίδομα 400 ευρώ, θα λάβει μηναία αύξηση 32 ευρώ και επιπλέον 216 ευρώ έκτακτο επίδομα, δηλαδή συνολικά 648 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

3. Οικογένειες με παιδιά


800.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ, θα λάβουν επιπλέον μιάμιση δόση επιδόματος παιδιού. Τον Δεκέμβριο θα εισπράξουν τη διμηνία Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, προσαυξημένη κατά 42 -105 ευρώ για 1 παιδί, 84 – 210 ευρώ με 2 παιδιά, 168-420 ευρώ όσοι έχουν 3 παιδιά, 252 – 630 ευρώ όσοι έχουν 4 παιδιά, ή 336-840 ευρώ όσοι έχουν 5 παιδιά.

Υπενθυμίζεται ότι το μηνιαίο ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 70 ή 42 ή 28 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί ανά μήνα, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και σε 140 ή 84 ή 56 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί, ανά μήνα. Συνεπώς η επιπλέον ενίσχυση για τον μήνα Δεκέμβριο (χωρίς να συνυπολογίζεται η παροχή Νοεμβρίου κυμαίνεται από 42 ευρώ έως και 840 ευρώ για οικογένειες με έως και 5 τέκνα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το «πακέτο» των παροχών που θα χορηγηθεί ως το τέλος της φετινής χρονιάς (717 εκατ ευρώ συνολικά) συμπληρώνεται με άλλα έκτακτα ή μόνιμα που για πρώτη φορά εφαρμόζονται και θα καταβληθούν από τον Δεκέμβριο:

– Διπλάσιο ποσό market pass και επέκταση του για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο για τους πολίτες στις πληγείσες περιοχές από τις πρόσφατες καταστροφές.
– Επίδομα θέρμανσης για όλες τις πηγές ενέργειας το οποίο από 1-1-2024 επεκτείνεται και στους λογαριασμούς ρεύματος.
– Το Youth Pass σε νέους 18-19 ετών.
– Την επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε αγρότες, για το πετρέλαιο που χρησιμοποιούν.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Έρχονται «βαριά» εκκαθαριστικά το 2024 ‑ Ποιοι θα πληρώσουν και πόσα

Σήμερα

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Κερδισμένοι και χαμένοι από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Σενάριο για ανταλλαγή στους Κινγκς: Ανοίγει ο δρόμος για Βεζένκοφ

Σήμερα

Το μεταγραφικό ντόμινο το οποίο φέρνει τον Σάσα Βεζένκοφ σε περίοπτη θέση στους Κινγκς.

Ένοπλες Δυνάμεις: Η εξομολόγηση μιας 27χρονης υπολοχαγού καταδρομέα

Σήμερα

Γιατί να μην γίνω και στρατηγός, είπε στον Σταύρο Θεοδωράκη - Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Ο στρατός έχει πάψει να είναι αντρική υπόθεση

Καιρός: Η πρώτη εκτίμηση Μαρουσάκη για τα Χριστούγεννα

Σήμερα

Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

Αθήνα: Τη χτύπησε, τη βίασε και τη λήστεψε ‑ Τα βασανιστήρια του 40χρονου Κινέζου στην 35χρονη

Χτες

H γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου και έλαβε τέλος ο εφιάλτης της

Μπακογιάννη: «Τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών δεν έχουν σήμερα δικαιώματα» ‑ Δηλώνει υπέρ του γάμου, τι είπε για Σαμαρά

Χτες

«Δεν πρέπει να υποστούν κυρώσεις όσοι δεν το ψηφίσουν, αυτά είναι θέματα συνείδησης»

Βόλος ‑ Ολυμπιακός: Επεισόδια των οπαδών του Ολυμπιακού με την Αστυνομία στο Πανθεσσαλικό και δακρυγόνα!

Χτες

Οι αστυνομικές δυνάμεις μπήκαν στο γήπεδο, με τους οπαδούς του Ολυμπιακού από το πέταλο να πετάνε καθίσματα προς τα ΜΑΤ

par: 12
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.