E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ο Οσάμα μπιν Λάντεν «επέστρεψε»

Γιατί συζητούν ξανά για τον αρχηγό της αλ Κάιντα, 12 χρόνια αφού τον σκότωσαν οι αμερικανικές δυνάμεις

Ο Οσάμα μπιν Λάντεν «επέστρεψε»
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 17/11/2023 | 21:00

Έχουν περάσει 22 χρόνια από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, των οποίων ο Οσάμα μπιν Λάντεν υπήρξε ο ιθύνων νους και 12 χρόνια από τη στιγμή που οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις σκότωσαν τον αρχηγό της αλ Κάιντα. Κι όμως, το όνομά του, συζητιέται ξανά.

Ο λόγος που ο Οσάμα μπιν Λάντεν αποτελεί ξανά αντικείμενο συζήτησης είναι ένας συνδυασμός παραγόντων: το TikTok, η Gen Z, ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και μια απόφαση του Guardian, αναφέρει το Politico, επιχειρώντας να αναλύσει αυτή την εξέλιξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

H επιστολή του Οσάμα μπιν Λάντεν

Η «επιστολή στην Αμερική» του Οσάμα μπιν Λάντεν είναι ένα κείμενο 4.000 λέξεων που έγραψε πριν από δεκαετίες ο άνθρωπος ο οποίος ήταν πίσω από τις τρομοκρατικές επιθέσεις που κόστισαν τη ζωή σχεδόν 3.000 ανθρώπων στις ΗΠΑ το 2001.

Η επιστολή και η μετάφρασή της άρχισε να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο λίγο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ιδιαίτερα ανάμεσα σε εξτρεμιστικές ισλαμιστικές οργανώσεις και δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στον Guardian to 2002.

Στην επιστολή, ο Οσάμα μπιν Λάντεν επέκρινε σφοδρά την αμερικανική κυβέρνηση, μεταξύ άλλων λόγω της υποστήριξής της για την ίδρυση του Ισραήλ, κάτι που αποκαλούσε «ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι σχέση έχει με αυτό το TikTok και η Gen Z;

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, η επιστολή του Οσάμα μπιν Λάντεν άρχισε να κυκλοφορεί ξανά στο διαδίκτυο.

Στο TikTok δεκάδες άτομα- ανάμεσά τους πολλοί της Gen Z που αποτελούν την πλειονότητα των χρηστών της εφαρμογής- άρχισαν να αναρτούν βίντεο, στα οποία αναφέρουν αποσπάσματα από την επιστολή και υποστηρίζουν ότι αυτή πους έδωσε μια νέα οπτική για το ιστορικό πλαίσιο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα, κάποιοι χρήστες του TikTok χαρακτήρισαν «αποκαλυπτική» την επιστολή και μερικοί από αυτούς έφτασαν στο σημείο να υποστηρίξουν πως «ήταν σωστές» οι τρομοκρατικές επιθέσεις του Οσάμα μπιν Λάντεν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καθώς ολοένα και περισσότεροι έκαναν αναρτήσεις με τα σχόλιά τους για την επιστολή που διάβασαν για πρώτη φορά, αυτά τα post άρχισαν να γίνονται viral. Σύμφωνα με το CNN, βίντεο που αφορούν την επιστολή είχαν συγκεντρώσει 14 εκατομμύρια views έως την Πέμπτη.

Τι κάνει το TikTok για αυτό

Το TikTok δεσμεύθηκε ότι θα σταματήσει αυτό το trend, το οποίο «παραβιάζει τους κανονισμούς μας σε ό,τι αφορά στην υποστήριξη οποιοσδήποτε μορφής τρομοκρατίας».

Η εταιρεία ανέφερε ακόμη ότι εργάζεται για να αφαιρέσει το περιεχόμενο και διερευνά πώς κατέληξε στην πλατφόρμα. Επίσης, αφαίρεσε το hashtag #lettertoamerica από την αναζήτηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα όμως η εταιρεία απέφυγε να αναλάβει ευθύνη, σημειώνοντας πως οι αναρτήσεις που είναι φιλικά διακείμενες προς τον Οσάμα μπιν Λάντεν δεν είναι φαινόμενο που εμφανίζεται μόνο στο TikTok αλλά και σε άλλες πλατφόρμες.

Τι σχέση έχει ο Guardian με την υπόθεση;

Την Τετάρτη ο Guardian αφαίρεσε από την ιστοσελίδα του το πλήρες κείμενο της επιστολής του Οσάμα μπιν Λάντεν, που είχε δημοσιεύσει το 2002. Η βρετανική εφημερίδα αντικατέστησε το κείμενο με μία ανακοίνωση, στην οποία σημειώνει ότι το κείμενο «μοιράστηκε εκτεταμένα στα social media», αλλά αποσπασματικά. Αφαιρώντας την επιστολή από την ιστοσελίδα του, ο Guardian πυροδότησε το ενδιαφέρον του κόσμου και συνέβαλε στο να γίνει- ακόμη περισσότερο- viral, σχολιάζει το Politico.

Ποιες είναι οι επίσημες αντιδράσεις;

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επεσήμανε πως «κανένας δεν θα έπρεπε ποτέ να προσβάλει τις οικογένειες των 2.977 Αμερικανών που ακόμη πενθούν τους αγαπημένους τους», μέσω των «άθλιων» γραφομένων του Οσάμα μπιν Λάντεν. «Ιδιαίτερα τώρα, σε μια περίοδο που αυξάνεται η αντισημιτική βία στον κόσμο και μόλις αφότου οι τρομοκράτες της Χαμάς πραγματοποίησαν τη χειρότερη σφαγή Εβραίων μετά το Ολοκαύτωμα, στο όνομα των ίδιων θεωριών συνωμοσίας», συμπλήρωσε. Πολλοί βουλευτές κατηγόρησαν το TikTok ότι διαδίδει αντιαμερικανική προπαγάνδα και ζήτησαν να μπλοκαριστεί.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μητσοτάκης: Σε συνεννόηση με τα διυλιστήρια έρχεται μείωση 10 λεπτών στη βενζίνη και 5 στο diesel

Πριν 11 ώρες

Πρόκεται για την πρώτη φορά που κυβέρνηση παρεμβαίνει στα διυλιστήρια για μείωση στις τιμές των καυσίμων

Θεσσαλονίκη: Τρόμος στη πτήση ‑ Έσπασε παράθυρο, τραυματίστηκε επιβάτης

Πριν 11 ώρες

Ο τραυματίας επιβάτης συγκρατήθηκε από τη ζώνη ασφαλείας και τους διπλανούς του, αποφεύγοντας πτώση εκτός αεροπλάνου.

Συνελήφθη στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης 60χρονος που έκανε παράνομα χειρουργεία σε ζώα

Πριν 11 ώρες

Στην κατοικία του, εντοπίστηκαν ιατρικά εργαλεία, καθώς και τραπέζι χειρουργείου

Αγρια δολοφονία 43χρονης στην Ιρλανδία: Την βρήκε ξυλοκοπημένη η 13χρονη κόρη της, ύποπτος ο 28χρονος μετανάστης σύντροφός της

Πριν 11 ώρες

Η Τζέιμι Κάρνεϊ είχε γνωρίσει τον Αχμάντ Αλσακέρ σε πορεία υπέρ της Παλαιστίνης

WSJ: Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ για νέο ιρανικό σχέδιο δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ

Πριν 11 ώρες

«Θέλουν να εξοντώσουν τον ηγέτη των ΗΠΑ, εμένα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος από την Αγκυρα - Αγνωστες οι πληροφορίες που παρέδωσε η Μοσάντ στις ΗΠΑ

Τρεις συλλήψεις σε Θεσσαλονίκη και Χανιά για τη δολοφονία της Βάγιας Νέστορα

Πριν 11 ώρες

Δύο άντρες και μία γυναίκα οι συλληφθέντες - Οι δύο αποτελούσαν το «επιχειρησιακό ζευγάρι» και ο τρίτος είχε υποστηρικτικό ρόλο – Πρόκειται για άτομα γνωστά στον αναρχικό χώρο, η γυναίκα έφυγε για Κρήτη μετά τη δολοφονία

Σκηνικό πρωτοφανούς έντασης από την Ζ. Κωνσταντοπούλου ‑ Κάλεσε την αστυνομία

Πριν 11 ώρες

«Πρέπει να επιληφθεί η αστυνομική αρχή για το αυτόφωρο κακούργημα που διαπράττουν οι βουλευτές της ΝΔ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εγώ ένα τσιγάρο άναψα»: Βίντεο με τραυματία εργαζόμενο λίγα λεπτά μετά την έκρηξη στην επιχείρηση στον Ασπρόπυργο

Πριν 11 ώρες

Από την φωτιά τραυματίστηκαν έντεκα άτομα - Τα τρία δίνουν μάχη διασωληνωμένα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας

Πύρινη κόλαση στην Ανδαλουσία με 12 νεκρούς, κάηκαν άνθρωποι μέσα στα αυτοκίνητά τους

Πριν 11 ώρες

Μάχη με τις φλόγες στην Αλμερία εν μέσω καύσωνα - Την «τεράστια θλίψη» του εξέφρασε ο Πέδρο Σάντσεθ - Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συμμετέχει και ο στρατός

Φλεγόμενο κτίριο κατέρρευσε σαν «χάρτινος πύργος» στην Τσεχία

Πριν 11 ώρες

Συγκλονιστικές εικόνες από τη φωτιά σε παλιό εργοστάσιο της Bata στη Ζλιν της Τσεχίας κάνουν τον γύρο του διαδικτύου

Η NASA αποκαλύπτει ότι έχει καταγράψει εικόνες με UFO – «Ίσως υπάρχει ζωή παντού εκεί έξω»

Πριν 11 ώρες

Ο Τζάρετ Αιζακμαν μίλησε για καταγραφές ανεξήγητων φαινομένων, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχει δει αποδείξεις για εξωγήινους ή συντρίμμια UFO

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.