E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σεκιούριτι στα χωράφια: Μάστιγα οι κλοπές ελαιόλαδου

Με κάμερες, σεκιούριτι και περιπολίες προστατεύουν οι αγρότες τα χωράφια τους

Σεκιούριτι στα χωράφια: Μάστιγα οι κλοπές ελαιόλαδου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 25/11/2023 | 12:57

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχουν πάρει τους τελευταίους μήνες οι κλοπές ελιών και ελαιολάδου αφού οι ακραίοι καύσωνες που «χτύπησαν» τη Μεσόγειο επιβάρυναν την παραγωγή και ώθησαν την τιμή του «υγρού χρυσού» σε πολύ υψηλά επίπεδα.

 «Οι τιμές παραγωγού, οι οποίες πριν από δύο χρόνια ήταν περίπου στα 3,5 ευρώ ανά κιλό, στις αρχές του 2023 σκαρφάλωσαν στα 4-4,5 ευρώ. Σήμερα, στο τέλος της ελαιοκομικής περιόδου, έχουν φτάσει τα 8-8,5 ευρώ», είχε δηλώσει πριν μερικές ημέρες ο Γιώργος Οικονόμου, γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ), ο οποίος εκπροσωπεί περίπου το 85% της ελληνικής παραγωγής ελαιολάδου. Παραγωγοί και έμποροι βρίσκονται σε απόγνωση μιας και σχεδόν καθημερινά το αστυνομικό δελτίο εμπλουτίζεται με περιπτώσεις κλοπών ελαιόλαδου αλλά καρπών ελιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λόγω της υψηλής τιμής του ελαιολάδου, πλέον οι ελαιοπαραγωγοί και οι έμποροι ζουν με τον φόβο μήπως είναι τα επόμενα θύματα των συμμοριών που σαρώνουν χωράφια και αποθήκες και δεν αφήνουν τίποτα στο διάβα τους. Οι επαγγελματίες του κλάδου έχουν επιστρατεύσει κάθε μέσο προκειμένου να προφυλαχθούν όπως ειδικά gps σε σχήμα ελιάς που τοποθετούνται στα δέντρα και ειδοποιούν σε περίπτωση που κάποιος τα μετακινήσει. Τίποτα ωστόσο δεν φαίνεται ικανό να βάλει τέλος στη δράση των απατεώνων. Τα περιστατικά έχουν αυξηθεί δραματικά θέτοντας σε συναγερμό τις αστυνομικές Αρχές που ήδη επεξεργάζονται σχέδια προκειμένου να περιορίσουν το φαινόμενο.Οι αριθμοί είναι αδιάψευστος μάρτυρας.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., από την 1η Σεπτεμβρίου 2023 έως και τις 12 Νοεμβρίου καταγράφηκαν 13 περιπτώσεις κλοπών ελαιοκάρπου και 28 περιπτώσεις κλοπών ελαιολάδου.


Ειδικότερα, όσον αφορά στους καρπούς της ελιάς, εκλάπησαν συνολικά περισσότεροι από εννέα τόνοι, ενώ συνελήφθησαν για τέτοια αδικήματα τέσσερις Έλληνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσον αφορά στο ελαιόλαδο, στο παραπάνω χρονικό διάστημα αφαιρέθηκαν περισσότερα από 2.200 λίτρα, ενώ συνελήφθησαν για τέτοιου είδους κλοπές πέντε Έλληνες και ένας αλλοδαπός.

Καβάλα: Με κάμερες και σεκιούριτι στα χωράφια τους

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

"Πριν από μια εβδομάδα, μου έκλεψαν 3 τόνους ελιές. Εγώ το αντιλήφθηκα το πρωί της επόμενης μέρας που πήγα στο χωράφι. Είδα ότι λείπουν τα ελαιόπανα και λέω '' μου έκλεψαν τα ελαιόπανα''αλλά προχωρώντας στο χωράφι , είδα ότι μου είχαν ραβδίσει τις ελιές. Μόλις το είδα σοκαρίστικα. Μου έκλεψαν 3 τόνους ελιές, δηλαδή γύρω στα 500 κιλά λάδι. Υπολόγισε ότι η τιμή στο λάδι έχει φτάσει 8 ευρώ το κιλό αυτή τη στιγμή κι η ζημιά που έχω υποστεί είναι 4000 ευρώ, βάλε και τα ελαιόπανα,όλη η ζημιά μαζί είναι 4500 ευρώ. Είναι μεγάλη πληγή αυτή για εμένα γιατί δεν υπάρχει αποζημίωση από πουθενά. Μου τα έκλεψαν κι αυτά τα χρήματα θα ήταν το κέρδος μου» αναφέρει ο κ. Βασίλης Χαριτίδης ο οποίος κατέθεσε μήνυση χωρίς όμως να έχει κάποια ενημέρωση για την εξέλιξη της υπόθεσής του. «Για αυτούς που με έκλεψαν το κέρδος είναι μεγάλο. Από το τίποτα θα βγάλουν ένα τετραχίλιαρο για πλάκα. Δεν είναι και λίγα χρήματα. Αυτοί σίγουρα δεν θα πάνε στα τοπικά ελαιοτριβεία γιατί οι περισσότεροι είναι ενημερωμένοι αλλά μπορούν να το δώσουν σε κάποιον τρίτο τον καρπό και αυτός ο τρίτος που έχει χωράφια εδώ και τα εκμεταλλεύεται, να τα βγάλει ο ίδιος και να τους δώσει το κέρδος . Δεν είναι εύκολο να το ελέγξεις. Είμαι αποφασισμένος να βάλω κάμερες και σεκιούριτι στα χωράφια μου για να προστατεύσω την περιουσία μου. Αναγκάζομαι μέσα στα άγρια μεσάνυχτα να πηγαίνω στο χωράφι με ένα φακό στο χέρι και φοβάμαι να μπω μέσα στο κτήμα γιατί δεν ξέρω τι θα αντικρύσω, πραγματικά».

Παγγαίο: «Κάνουμε περιπολίες στα χωράφια μας»

Την κατάσταση στην οποία βρίσκονται παραγωγοί περιγράφει στο protothema.gr ο πρόεδρος αγροτών Παγγαίου, Γρηγόρης Γρουζίδης ο οποίος εξήγησε ότι «Oι κλέφτες δρουν τη νύχτα και κάθε βράδυ είμαστε στα χωράφια γιατί υπάρχει μεγάλη ανησυχία. Τα πάντα έχουμε κάνει φέτος, όσο υπήρχε και η επιτραπέζια ελιά στο παιχνίδι υπάρχουν χωριά που έχουν βάλει σεκιούριτι ,έχουν μπει κάμερες από ιδιώτες στα αγροτεμάχιά τους και γίνονται συχνές περιπολίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν ένας παραγωγός έχει δέκα τόνους ελιές σε ένα αγροτεμάχιο κι ο κλέφτης,του κλέβει το μισό καρπό ενώ το υπόλοιπο το ρίχνει κάτω και του παίρνει και τα εργαλεία, καταλαβαίνετε ότι η ζημιά είναι μεγάλη. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι ένα εύκολο και γρήγορο κέρδος».

Κρήτη: «Οι κλέφτες χρησιμοποιούν αθόρυβα ηλεκτρικά πριόνια»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του χωριού Αρχάνες στην Κρήτη, Μύρων Χιλετζάκης ανέφερε σχετικά με το θέμα των κλοπών ότι «οι κλέφτες χρησιμοποιούν αθόρυβα ηλεκτρικά πριόνια με επαναφορτιζόμενη μπαταρία, κόβουν τα παραγωγικά κλαδιά από τις ελιές στα χωράφια μας και στη συνέχεια τα μεταφέρουν σε αποθήκες όπου ραβδίζουν αυτά τα κλαδιά για να πάρουν τις ελιές και να έχουν το λάδι. Αυτή είναι τεράστια ζημιά για τον παραγωγό γιατί κόβεται το παραγωγικό κλαδί από την ελιά και για τα επόμενα 3 με 4 χρόνια ο παραγωγός θα είναι ζημιωμένος. Έχω να κοιμηθώ δυο μέρες γιατί κάνω περιπολίες στα χωράφια μας μήπως καταφέρουμε και σώσουμε το βιός μας"

Μεσαρά: «Μου έκλεψαν 150 κιλά λάδι»

Θύμα κλοπής έπεσε κι ο ελαιοπαραγωγός Τάσος Σχοιναράκης, ο οποίος όπως λέει στο protothema.gr του έκλεψαν συνολικά γύρω στα 15 τσουβάλια ελιές, που σημαίνει 150 κιλά λάδι και συνεπώς, η λεία κοστολογείται στα περίπου 1.500 ευρώ.To χωράφι με τις ελιές, το οποίο είναι στο όνομα της γυναίκας του στις Στάβιες της Μεσαράς όταν πήγε ο σιμισάτοράς του για να μαζέψει τη σοδειά σε ένα λιόφυτο 122 ελαιοδέντρων βρήκε... ραβδισμένες τις 12 ρίζες ελιές.

«Επειδή το χωράφι μου είναι μακριά και δεν προλαβαίνω να μαζέψω τη σοδειά γιατί αντιμετωπίζω κάποια προβλήματα υγείας, το έχω δώσει σε άλλον παραγωγό σιμισακό. Εκείνος λοιπόν με ενημέρωσε ότι πήγε και βρήκε ραβδισμένες τις 12 ελιές. Είναι συγκεκριμένος άνθρωπος, που ισχυρίζεται ξαφνικά φέτος ότι το χωράφι είναι δικό του. Έτσι, τον υποπτεύθηκα αμέσως από την πρώτη στιγμή. Μάλιστα, ο ίδιος, όταν του ζητήσαμε εξηγήσεις, δεν αρνήθηκε ότι ήταν αυτός που ράβδισε τις ελιές.Κι όταν ο σιμισάτοράς μου πήγε και τον ρώτησε γιατί τις ράβδισε δεν το αρνήθηκε, αλλά γύρισε και του είπε «Θα σε ρωτήσω για να πάω στο χωράφι να ραβδίσω;». Ο Τάσος Σχοιναράκης έχει κάνει καταγγελία στο Α.Τ. Αστερουσίων και κινείται νομικά εναντίον του συγκεκριμένου προσώπου.

Πάτρα: «Μου έκλεψαν 7 τόνους ελιές και τους έπιασα επ' αυτοφώρω»

Ο Σπύρος Κατσιμπέρης κατάφερε να πιάσει τους δράστες επ’αυτοφώρο την ώρα που του έκλεβαν ελιές από το χωράφι του. Η ψυχραιμία που έδειξε ήταν αρκετή ώστε οι δράστες να συλληφθούν από την αστυνομία. «Μου έκλεψαν 7 τόνους ελιές από το χωράφι με αποτέλεσμα να υποστώ ζημιά της τάξεως των 10.000 ευρώ. Πήγα να κάνω έλεγχο στο χωράφι μου για να δω τις ελιές και βλέπω κάποια άγνωστα άτομα να μαζεύουν τις ελιές μου. Τους πλησιάζω και τους ρωτάω ''παιδιά , τι κάνετε, εδώ" χωρίς να τους αποκαλύψω ότι είμαι ο ιδιοκτήτης. Κι αυτοί μου απαντούν"μαζεύουμε τα τελευταία πέντε δέντρα και φέυγουμε ". Προσπάθησα να διατηρήσω τη ψυχραιμία μου και άρχισα να καλώ την αστυνομία. Κάποια στιγμή οι δράστες έφυγαν κι επέστρεψαν για να πάρουν τα εργαλεία τους. Τότε καταφέραμε να πιάσουμε τον έναναπό τους τρεις δράστες κάλεσα την ασφάλεια Δυτικής Αχαίας όπου έφτασαν αλλά καταφέραμε να πιάσουμε τον έναν από τους τρεις δράστες. Έχουν κατασχεθεί 652 κιλα λάδι σε ένα ελαιοτριβείο και άλλα 117 κιλά σε άλλο ελαιοτριβείο με τη ζημιά στο κτήμα να είναι στον έναν τόνο λάδι περίπου, δηλαδή, 10.000 ευρώ».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καιρός – Meteo: Το φαινόμενο Hot Dry Windy φέρνει αυξημένο κίνδυνο για δασικές πυρκαγιές

Χτες

Στο «κόκκινο» μπαίνουν πολλές περιοχές της χώρας

Φλόριντα: 19χρονος ελληνικής καταγωγής σκότωσε τους γονείς του

Χτες

Όπως μεταδίδει η New York Post, ο 19χρονος δράστης σκότωσε τον 51χρονο πατέρα του και την 48χρονη μητέρα του ενώ τραυμάτισε έναν αστυνομικό.

Νικ Καλάθης: Ανακοινώθηκε από τη Μονακό

Χτες

Ο Νικ Καλάθης απέκλεισε ως παίκτης της Φενέρ τη Μονακό από το Final-4 και οι Μονεγάσκοι τον έκαναν δικό τους

Σφραγίστηκε επιχείρηση στη Λίμνη Ζηρού – Με προβλήτες είχε καταπατήσει τα νερά της λίμνης

Χτες

Διαπιστώθηκε η αυθαίρετη κατάληψη τμημάτων συνολικού εμβαδού 120 τ.μ.

Ο Θεοχαρόπουλος απομακρύνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ με εντολή Κασσελάκη ‑ «Πρωτοφανής απόφαση για κόμμα»

Χτες

Απομακρύνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Υπήρξε παρέμβαση Κασσελάκη.

Πατήσια: «Κάθε εβδομάδα τον πιάνουν, την άλλη μέρα το πρωί είναι έξω» λέει αυτόπτης μάρτυρας

Χτες

Όλα όσα είπε αυτόπτης μάρτυρας για το συμβάν στα Πατήσια. Ανδρας μαχαίρωσε στο χέρι 63χρονη.

«Το ΕΣΡ ακούει;»: Οργή στο Twitter για τη Ζήνα Κουτσελίνη

Χτες

«Πλήττεται μια καριέρα» είπε για τον Απόστολο Λύτρα

Μάνη: Θαλάσσια χελώνα επιτέθηκε σε γυναίκα ‑ Τη δάγκωσε και την τραβούσε προς τον βυθό!

Χτες

Θαλάσσια χελώνα δάγκωσε γυναίκα σε παραλία στο Λιμένι της Μάνης.

Λεωφόρος Συγγρού: Βίντεο ντοκουμέντο από τροχαίο

Χτες

Το αυτοκίνητο αναποδογύρισε πέντε φορές

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πηγαίνει στη Βόρεια Κορέα: Τι θα ζητήσει από τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Χτες

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι υπάρχει περιθώριο για «πολύ βαθιές σχέσεις» μεταξύ της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας

par: 20
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.