E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ο Σούνακ ακύρωσε τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη λόγω των Γλυπτών του Παρθενώνα ‑ «Εκφράζω την ενόχλησή μου» λέει ο πρωθυπουργός

«Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων»

Ο Σούνακ ακύρωσε τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη λόγω των Γλυπτών του Παρθενώνα ‑ «Εκφράζω την ενόχλησή μου» λέει ο πρωθυπουργός
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 27/11/2023 | 21:40

Σε διπλωματική απρέπεια υπέπεσε το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ που ακύρωσε τη συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που ήταν προγραμματισμένη για το μεσημέρι της Τρίτης (28/11).

Αφορμή ήταν η συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη στο BBC, όπου εξέθεσε με ρητό τρόπο τα ελληνικά επιχειρήματα για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα, διερωτώμενος πώς θα αισθάνονταν οι Βρετανοί, αν η Μόνα Λίζα κοβόταν στη μέση και εκτίθετο εξ αδιαιρέτου στο Λούβρο και στο Βρετανικό Μουσείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης συναντούσε τον ηγέτη των Εργατικών Σερ Kιρ Στάρμερ, ο οποίος προηγείται 20 μονάδες του συντηρητικού Ρίσι Σούνακ, o Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα Μάθιου Λοτζ επικοινώνησε με τη διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του κ. Μητσοτάκη Άννα Μαρία Μπούρα, ακυρώνοντας το αυριανό ραντεβού που είχε κλείσει εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Όπως είναι προφανές, η κίνηση αυτή προκάλεσε την έντονη ενόχληση της κυβέρνησης, λέγοντας ότι η ακύρωση της συνάντησης ήταν φάουλ και πολιτικά απρεπής. Ούτως ή άλλως, ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη του είχε εκφράσει τις πάγιες ελληνικές θέσεις που ο κ. Σούνακ γνώριζε και πριν από τη δημόσια τοποθέτηση του.

Η βρετανική διαρροή

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα και ενώ η Downing Street ακυρωνε το ραντεβού, προέβαινε σε μια «ηρωική» διαρροή στην εφημερίδα Evening Standard, σύμφωνα με την οποία ο κ. Σούνακ θα αρνείτο το ελληνικό αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα, λέγοντας ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι το «σωστό μέρος» γι’ αυτούς τους θησαυρούς. Εκπρόσωπος του κ. Σούνακ έλεγε στην εφημερίδα ότι ο πρωθυπουργός υποστηρίζει τον νόμο που αποτρέπει τη μόνιμη επιστροφή των γλυπτών και υπογράμμισε ότι δεν είναι υπέρ καμίας συμφωνίας δανεισμού τους.

Ο Independent σε δημοσίευμά του νωρίτερα έγραφε: «Ο Ρίσι Σουνάκ θα απορρίψει την έκκληση του Έλληνα πρωθυπουργού για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα».

Έντονη διαμαρτυρία

Το διπλωματικό unfair της Downing Street έφερε την έντονη διαμαρτυρία του κ. Μητσοτάκη. «Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί. Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση. Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Μόλις χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παραχωρώντας συνέντευξη στο BBC, είχε μιλήσει για το ελληνικό αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι (τα Γλυπτά του Παρθενώνα) δείχνουν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο και χτίστηκε για αυτό τον σκοπό. Δεν είναι θέμα επιστροφής εκθεμάτων των οποίων αμφισβητείται η ιδιοκτησία. Αυτά τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και ουσιαστικά εκλάπησαν. Είναι ένα ζήτημα επανένωσης».

Ενώ ακόμα πρόσθεσε: «Αν σας έλεγα ότι θα κόψουμε στα δύο τη Μόνα Λίζα και η μισή θα ήταν στο Λούβρο και η άλλη μισή στο Βρετανικό Μουσείο, θα μπορούσαν οι θεατές να εκτιμήσουν την ομορφιά αυτού του πίνακα; Αυτό ακριβώς συνέβη με τα Γλυπτά του Παρθενώνα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Όποιος πιστεύει στην ορθότητα των θέσεών του δεν φοβάται την αντιπαράθεση»
Στη δήλωσή του μετά την ακύρωση της συνάντησης με το Βρετανό πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε: «Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί.

Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ. Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση.

Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δείτε βίντεο: Έπεσαν βράχοι στην παραλία Μύρτος της Κεφαλονιάς

Σήμερα

Στο σημείο υπάρχει ειδικό σήμα επικινδυνότητας

Φωτιά στη Μυτιλήνη ‑ Ήχησε το 112

Σήμερα

Λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι ήχησε και το 112 στα κινητά των κατοίκων, ζητώντας τους να παραμείνουν σε ετοιμότητα

Ζωολογικός κήπος κλείδωσε λιοντάρια και αρκούδες στα κλουβιά τους για να μην δραπετεύσουν στις πλημμύρες που σάρωσαν την Κίνα

Σήμερα

Τρία λιοντάρια πνίγηκαν ενώ περισσότερα από 100 ζώα αγνοούνται -  Η οργάνωση προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων χαρακτήρισε «εξωφρενική» την πράξη

Marfin: Το ανώνυμο email που άνοιξε ξανά τον φάκελο της υπόθεσης

Σήμερα

Η αντιπαραβολή των στοιχείων έδειξε κοινά χαρακτηριστικά των υπόπτων με τους δράστες της εμπρηστικής επίθεσης

Νέος κανόνας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα αυτοκίνητα που δεν θα αρέσει σε πολλούς οδηγούς

Σήμερα

Η υπερβολική ταχύτητα παραμένει μία από τις κύριες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων στις ευρωπαϊκές οδούς

Νέες ταυτότητες: Τι θα συμβεί αν δεν έχετε εκδώσει μέχρι τις 3 Αυγούστου

Σήμερα

Λήγει η προθεσμία που θα επιτρέπονται οι παλιές ταυτότητες στα ταξίδια

Μυστήριο γύρω από τον θάνατο Βραζιλιάνας influencer στο Ντουμπάι – Έπεσε από τον 27ο όροφο

Σήμερα

Είχε χτίσει μεγάλο κοινό στο διαδίκτυο χάρη στο ταξιδιωτικό περιεχόμενο και τον πολυτελή τρόπο ζωής που παρουσίαζε στις αναρτήσεις της

Ρόδος: Πέθανε το 10 μηνών βρέφος που είχε πνιγεί από τροφή και είχε μεταφερθεί στην Αθήνα

Σήμερα

Το βρέφος κατέληξε στις 4:30 τα ξημερώματα, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβλήθηκαν από το ιατρικό προσωπικό

Δύο συλλήψεις για τον εμπρησμό στη Marfin με τους 3 νεκρούς το 2010

Σήμερα

Έχουν συλληφθεί δύο 42χρονοι - Αναζητείται ακόμη μία γυναίκα, 46 ετών - Σε εξέλιξη επιχείρηση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΔΑΟΕ)

Θεσσαλονίκη: Τρόμος στη πτήση ‑ Έσπασε παράθυρο, τραυματίστηκε επιβάτης

Σήμερα

Ο τραυματίας επιβάτης συγκρατήθηκε από τη ζώνη ασφαλείας και τους διπλανούς του, αποφεύγοντας πτώση εκτός αεροπλάνου.

«Μην το κάνεις»: Το δραματικό βίντεο για να μην πέσει γυναίκα από γέφυρα στο Μπρούκλιν

Σήμερα

Η γυναίκα έμεινε στη γέφυρα για πάνω από μια ώρα, μέχρι ένας αστυνομικός να την αγκαλιάσει και να την απομακρύνει

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.