E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τα δύο θέματα που μπορεί να «τινάξουν» στον αέρα την επίσκεψη Ερντογάν

Ο προβληματισμός στο Μέγαρο Μαξίμου

Τα δύο θέματα που μπορεί να «τινάξουν» στον αέρα την επίσκεψη Ερντογάν
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 6/12/2023 | 09:01

Ο προβληματισμός μάλιστα αυτός εκφράστηκε από τον ίδιο τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του πρωθυπουργού Θάνο Ντόκο κατά διάρκεια χθεσινής ημερίδας που διοργάνωσε το Delphi Economic Forum σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ.

Τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και στο υπουργείο Εξωτερικών, έχουν γίνει αλλεπάληλες συσκέψεις, ώστε να υπάρχει άριστη προετοιμασία στις διμερείς αλλά και διευρυμένες συνομιλίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς και τους έχει ενημερώσει για τις «ευαίσθητες πτυχές» των θεμάτων που ενδεχομένως να θέσουν οι υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματούχοι.

Δύο είναι τα θέματα που ενδεχομένως να θέσει ο πρόεδρος της Τουρκίας μπροστά στις κάμερες τόσο στο διάλογο που θα έχει με την πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και στις κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το πρώτο είναι το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Αλλώστε, μόλις πριν από λίγες ημέρες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, καταθέτοντας στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Προϋπολογισμού της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, όπου συζητείτο ο κρατικός προϋπολογισμός του επόμενου έτους το έθεσε ως προτεραιότητα, αναφερόμενος στη νέα φάση του διαλόγου ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η κατάσταση της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και των ομογενών μας που ζουν στα Δωδεκάνησα είναι ένα από τα θέματα που θέτουμε ως προτεραιότητα. Παρακολουθούμε στενά την προστασία των δικαιωμάτων των ομογενών μας σε τομείς όπως η εκπαίδευση, οι θρησκευτικές ελευθερίες και η διαχείριση των ιδρυμάτων, τα οποία κατοχυρώνονται από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης και τις διεθνείς συμβάσεις», δήλωσε ο Φιντάν.

Μέχρι και χθές το βράδυ, η τουρκική διπλωματία δεν είχε καταθέσει αίτημα να επισκεφτεί ο Ταγίπ Ερντογάν τη Θράκη μετά το τέλος της επίσκεψης στην Αθήνα, ούτε ο ίδιος, ούτε και κάποιος άλλος υπουργός. Όμως δεν αποκλείεται το θέμα να τεθεί κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, σε μια απόπειρα αιφνιδιασμού και να το ζητήσει ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας από τον Έλληνα πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή τους.

Το δεύτερο θέμα που μπορεί να θέσει ο Ερντογάν μπροστά στις κάμερες σε μια προσπάθεια να φέρει σε δύσκολη θέση την ελληνική πλευρά είναι το θέμα του πολέμου στη Γάζα. Να επιτεθεί δηλαδή στο Ισραήλ και στη συνέχεια στη Δύση και ειδικότερα στους Αμερικανούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τα δύο αυτά θέματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι απόλυτα προετοιμασμένος να απαντήσει χωρίς όμως να διακινδυνεύσει να υπάρξει ένα πιγνκ πονγκ δηλώσεων σε υψηλούς τόνους.

Ο Τούρκος πρόεδρος θα φτάσει στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» από την Τουρκία αύριο στις 11 το πρωί με τρία αεροσκάφη. Θα μεταφέρουν τον ίδιο, τους συνεργάτες του αλλά και τα αυτοκίνητα με τα οποία θα μετακινηθεί. Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα διαρκέσει περίπου τρία τέταρτα, και κατόπιν θα κατευθυνθεί στο γειτονικό Μέγαρο Μαξίμου.

Την ώρα που ο κ. Ερντογάν θα συναντά την κ. Σακελλαροπούλου, 10 Έλληνες υπουργοί θα συναντηθούν με επτά Τούρκους ομολόγους τους. Θα συζητήσουν όλες τις διμερείς συμφωνίες που θα γίνουν. Οι δυο υπουργοί Άμυνας θα έχουν χωριστή συνάντηση, όμως αυτή δεν θα γίνει στο Πεντάγωνο αλλά στη Λέσχη Αξιωματικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι συμφωνίες που θα υπογραφούν μεταξύ τω δύο κρατών, αλλά και οργανισμών των δύο κρατών αφορούν: την οικονομία , την υγεία, τις εμπορικές σχέσεις, τον τουρισμό, τον αγροτικό τομέα και θέματα τεχνολογίας και αθλητισμού.

Σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό έχουν «κλειδώσει» τα διμερή ζητήματα όπως η ανταλλαγή αξιωματικών στη Μυτιλήνη και τη Σμύρνη μεταξύ ελληνικού και τουρκικού λιμενικού. Στις 16:00 η τουρκική αποστολή θα αναχωρήσει.

Η κυβέρνηση δίνει έμφαση στη «θετική ατζέντα»

Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στο επικείμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας, καθώς η εμπέδωση θετικού κλίματος αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις της Ελλάδας με τη γειτονική χώρα, υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές.

Επισημαίνουν ακόμη ότι, ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στη θετική ατζέντα που είναι αμοιβαία επωφελής. Την Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια του πέμπτου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες, μνημόνια και κοινές δηλώσεις (κάποιες αφορούν συνεργασίες μεταξύ οργανισμών και φορέων, όπως το Entreprise Greece) στους τομείς της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, της υγείας, της παιδείας, του τουρισμού, του αθλητισμού, της έρευνας/τεχνολογίας καθώς και της αγροτικής ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο της διμερούς συνάντησής τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συζητήσουν για τα επόμενα βήματα στις σχέσεις και τις επαφές των δύο χωρών με βάση τους τρεις άξονες που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντησή τους στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο: πολιτικός διάλογος, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, θετική ατζέντα.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ολυμπιακός ‑ Λεουβέν 1‑1: Χαλαρό φιλικό με γκολάρα Λουίζ και δύο τραυματισμούς

Σήμερα

Φτωχό πρώτο μέρος με απειλές από τη Λέουβεν - ισοπαλία στο τέλος παρά το φανταστικό τέρμα του Αντρέ Λουίζ

Διώξη για ανθρωποκτονία από ενδεχόμενο δόλο στους τρεις συλληφθέντες για την εμπρηστική επίθεση με θύμα τη Βάγια Νέστορα

Σήμερα

Πήραν προθεσμία να απολογηθούν την προσεχή Τρίτη - Λυπούμαστε για ό,τι συνέβη, ο εντολέας μου δεν γνωρίζει τους συγκατηγορούμενούς του, ισχυρίστηκε ο δικηγόρος του 24χρονου που φέρεται να είναι ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος στην οδό Παπαδιαμάντη

Πυρκαγιά στο Περιβολάκι Θεσσαλονίκης: Ήχησε το 112 – Δείτε βίντεο

Σήμερα

Οι αρχές ζητούν από τους κατοίκους να παραμείνουν σε εγρήγορση και να τηρούν τις οδηγίες που εκδίδονται

Θρίλερ σε πτήση της Ryanair από τη Θεσσαλονίκη: Τι συνέβη πραγματικά μέσα στο αεροσκάφος

Σήμερα

Επιβάτης παραλίγο να αναρροφηθεί έξω από το Boeing 737 μετά την αποκόλληση παραθύρου - ο 61χρονος νοσηλεύεται με εγκαύματα από τριβή.

Όλα όσα αλλάζουν για τα ακίνητα με το ΜΙΔΑ: Ανάσα για τα προβληματικά, μεταβατική περίοδος πριν τα πρόστιμα

Σήμερα

Πιλοτική εφαρμογή για διορθώσεις σε Ε9 και Κτηματολόγιο, αγροτεμάχια και εκκρεμείς κτηματογραφήσεις πριν ξεκινήσουν οι διασταυρώσεις και οι κυρώσεις

«3 ευρώ εισιτήριο για βρέφος 17 μηνών»: Το απίστευτο beach bar στην Ιταλία που χρέωσε παιδί

Σήμερα

Ένας πατέρας αναγκάστηκε να καταβάλει 3 ευρώ για την είσοδο της 17μηνης κόρης του σε γνωστή παραλία της Ιταλίας

Marfin: Επιστρέφει στην Ελλάδα η 46χρονη – Αρνείται κάθε εμπλοκή και θέλει να καταθέσει

Σήμερα

Η επιστροφή της από τη Μεγάλη Βρετανία ενδέχεται να γίνει ως τη Δευτέρα, ώστε την Τρίτη να εμφανιστεί μπροστά στην ανακρίτρια

Καύσωνας στην Ευρώπη: Ποιες χώρες θα αγγίξουν τους 42 βαθμούς και τι περιμένει την Ελλάδα

Σήμερα

Ο ισχυρός υποτροπικός αντικυκλώνας και οι επιπτώσεις του στη Μεσόγειο

Κοριτσάκι δύο ετών στη Φλόριντα πέθανε αφού η μπέιμπι σίτερ το άφησε για τρεις ώρες μέσα σε αυτοκίνητο κάτω από ακραία ζέστη

Σήμερα

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το περιστατικό παραμένουν υπό διερεύνηση

Ποιος ισχυρίζεται ότι ο Νετανιάχου και η Μοσάντ έσωσαν τον Ερντογάν από καρκίνο;

Σήμερα

Πρώην εκπρόσωπος του νοσοκομείου Ichilov του Τελ Αβίβ κάνει εκρηκτικό ισχυρισμό για μυστική ιατρική αποστολή στην Τουρκία με εμπλοκή της Μοσάντ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 15
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.