E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Μητσοτάκης: «Επόμενο βήμα η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας, ΑΟΖ» ‑ Ερντoγάν: «Είμαστε αδέλφια, δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί»

Υπεγράφη διακήρυξη φιλίας και καλής γειτονίας

Μητσοτάκης: «Επόμενο βήμα η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας, ΑΟΖ» ‑ Ερντoγάν: «Είμαστε αδέλφια, δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί»
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 7/12/2023 | 14:03

Το μήνυμα ότι το επόμενο βήμα στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας μπορεί να είναι η προσέγγιση για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντoγάν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε, επίσης, την υπογραφή της διακήρυξης φιλίας και καλής γειτονίας ανάμεσα στις δύο χώρες 100 χρόνια μετά τη συνθήκη της Λωζάννης υπενθυμίζοντας το σύμφωνο Βενιζέλου-Ινονού το 1930. Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε, ακόμα, τη διαφωνία της Αθήνας με την Άγκυρα στο Κυπριακό ενώ είπε με νόημα ότι «είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν φωνές που δε συμφωνούν με αυτή την προσέγγιση, όμως έχουμε ευθύνη να φέρουμε τις δύο χώρες δίπλα-δίπλα όπως είναι και τα σύνορά μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την πλευρά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντoγάν στις δηλώσεις του χρησιμοποίησε τον όρο «αδέρφια» για Έλληνες και Τούρκους προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα τόσο μεγάλο μεταξύ μας που δεν μπορεί να λυθεί».

Ο Τούρκος πρόεδρος επέλεξε, επίσης, να αναφερθεί στο κλείσιμο του καταυλισμού του Λαυρίου αλλά και στη «τουρκική» μειονότητα στη Θράκη για να εισπράξει την απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι «ο προσδιορισμός της μειονότητας καθορίζεται από τη Συνθήκη της Λωζάνης» με τον κ. Ερντoγάν να μη δίνει συνέχεια στην τοποθέτησή του αυτή.

Δείτε live τις δηλώσεις Μητσοτάκη - Ερντoγάν:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη

Ξεκινώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια ξεχωριστή ημέρα καθώς μετά από επτά χρόνια συνέρχεται το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας. «Πιστεύω ότι από μόνο του σηματοδοτεί την πρόθεση των δύο χωρών να αναζητήσουν νέους δημιουργικούς δρόμους στις μεταξύ τους σχέσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάνοντας αναδρομή στο διάστημα που προηγήθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε κρίσεις όπως την τριετή πανδημία, έναν πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης που προκάλεσε ενεργειακή και πληθωριστική κρίση αλλά και μεγάλες φυσικές καταστρoφές. «Ταυτόχρονα αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε περιφερειακές συγκρούσεις που εγείρουν ανησυχία όταν εξελίσσονται στην ευρύτερης περιοχή» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Υπήρξαν στιγμές που απείλησαν επικίνδυνα τις διμερείς σχέσεις

«Αλλά και οι διμερείς σχέσεις γνώρισαν διακυμάνσεις. Κάποιες στιγμές τις απείλησαν επικίνδυνα. Και μαζί τους την ασφάλεια και την ειρήνη στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Γι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι τους τελευταίους μήνες οι χώρες βαδίζουν σε ένα πιο ήρεμο μονοπάτι. Ελλάδα και Τουρκία οφείλουν να ζουν ειρηνικά, να διατυπώνουν τις διαφωνίες τους που είναι γνωστές να τις συζητούν λύσεις και αν αυτές δε γεφυρώνονται να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις και κρίσεις» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Και σε αυτή την κατεύθυνση στο Βίλνιους συμφωνήσαμε να πιάσουμε το νήμα των επαφών μας με στόχο να αναζητήσουμε τρόπους συνεργασίας. Ο οδικός χάρτης τον οποίο υιοθετήσαμε συμπεριέλαβε 3 επίπεδα τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Κι εμείς οι ίδιοι αγαπητέ πρόεδρε συναντιόμαστε για τρίτη φορά σε 6 μήνες» υπενθύμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ειδικά για το σημερινό Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας είπε ότι «κάνουμε μια νέα αποτίμηση των προσπαθειών που οδήγησαν σε νέες ή αναβαθισμένες συμφωνίες. Το διμερές εμπόριο έχει ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ και είναι ρεαλιστικός στόχος σε μια 5ετια να φτάσει τα 10 ευρώ».

Στο μεταvαστευτικό διαπιστώσαμε τη σημαντική μείωση των ροών λόγω της φύλαξης των συνόρων αλλά και της συνεργασίας αστυνομίας λιμενικού των δύο χωρών

Η χώρα μας στηρίζει τη διευκόλυνση χορηγήσεων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Επιπλέον, η Ελλάδα ζήτησε και εξασφάλισε την έγκριση της ΕΕ ώστε να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα Τούρκων και των οικογενειών τους να επισκέπτονται όλο τον χρόνο 10 νησιά μας που είτε έχουν προσφυγικές δομές είτε έχουν σύνδεση ακτοπλοϊκή με την Τουρκία

Γέφυρα ισονομίας και οι μειονότητες των δύο χωρών.

Διαφωνούμε στο Κυπριακό, για εμάς ως Ελλάδα δεν υπάρχει λύση πέραν αυτής των Ηνωμένων Εθνών και ο διάλογος πρέπει να ξεκινήσει από εκεί που σταμάτησε το 2017

100 χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης συνάπτεται διακήρυξη περί σχέσεων φιλίας καλής γειτονίας μια σχέση που οραματίστηκε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης όταν παρέλαβε το 1997 το μεγάλο βραβείο Ιπεκτσί. Διακήρυξη που υπογράψαμε σεβόμενοι απόλυτα τα δικαιώματα που απορρέουν από την κυριαρχία κάθε χώρας

Το επόμενο βήμα μπορεί να είναι η προσέγγιση για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ

Οι δηλώσεις Ερντoγάν

Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίησh που βρίσκομαι ξανά στην Αθήνα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό για την υποδοχή

Θέλουμε να προωθήσουμε τη θετική σχέση που υπάρχει. Πιστεύω ότι μπορούμε να πραγματοποιούμε μια φορά τον χρόνο αυτή τη συνάντηση

Συμφωνήσαμε να ανεβάσουμε στα 10 δισ. το διμερές εμπόριο

Ευχή μας είναι να επιλύσουμε τα κοινά προβλήματα

Συζητήσαμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τη διεθνή τρομoκρατία και χαιρετίσαμε το κλείσιμο του καταυλισμού του Λαυρίου και ζήτησα προσοχή να μην υπάρξουν παρόμοιοι καταυλισμοί που υποθάλπτουν τρομοκράτες

Η τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και η ρωμέικη κοινότητα στην Τουρκία είναι δομικά στοιχεία του πολιτιστικού μας πλούτου

Διατύπωσα τις προσδοκίες για τη βελτίωση της κατάστασης της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη

Από την αρχή είπαμε ότι δεν εγκρίνουμε να στοχοποιούνται άμαχοι στη Γάζα

Είμαστε γειτονικές χώρες που μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα, είναι αρκετά φυσικό να υπάρχουν προβλήαμτα ανάμεσα σε δύο χώρες πόσο μάλλον σε δύο αδέλφια

Θέλουμε να κάνουμε το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης. Δεν υπάρχει πρόβλημα τόσο μεγάλο ώστε να μην μπορεί να λυθεί

Είμαστε ικανοποιημένοι που έχει τέτοια αντίληψη ο Μητσοτάκης

Η απάντηση Μητσοτάκη για τη μειονότητα

Μετά την ομιλία Ερντoγάν πήρε ξανά τον λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα των μειονοτήτων λέγοντας ότι «για εμένα προσωπικά η Θράκη αποτελεί παράδειγμα συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων. Ο προσδιορισμός της μειονότητας καθορίζεται από τη Συνθήκη της Λωζάνης. Χρέος μας το κλίμα της αρμονικής συμβίωσης να το συντηρήσουμε και να το διασφαλίσουμε. Η Ελλάδα διαβεβαιώνει ότι θα εξακολουθήσει να δουλεύει νυχθημερόν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ακολουθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας

Νωρίτερα ολοκληρώθηκαν οι διμερείς επαφές των Ελλήνων και Τούρκων υπουργών οι οποίοι έχουν φτάσει στο Μαξίμου για την πραγματοποίηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας υπό τη μορφή γεύματος.

Πέραν του Γιώργου Γεραπετρίτη που συνάντησε τον Χακάν Φιντάν, ο Νίκος Δένδιας τα είπε για πρώτη φορά επί ελληνικού εδάφους με τον Γιασάρ Γκιουλέρ. Οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και Πρέσβειρα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου συνάντησαν τον Μπουράκ Άκτσαπαρ, ο Δημήτρης Καιρίδης, ο Γιάννης Οικονόμου και ο Χρήστος Στυλιανίδης τον Αλί Γερλίκαγια, ο Κυριάκος Πιερρακάκης τον Γιουσούφ Τεκίν, ο Κωστής Χατζηδάκης τον Μεχμέτ Σιμσέκ, ενώ η Όλγα Κεφαλογιάννη και η Λίνα Μενδώνη συνάντησαν από κοινού τον Μεχμέτ Νούρι Ερσόι.

Στο γεύμα θα συμμετάσχουν και στελέχη από τις δύο πλευρές που δεν έχουν υποχρεωτικά διμερή ραντεβού, όπως ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και ο διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας Φαχρεντίν Αλτούν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντoγάν, έφτασε στο Μαξίμου λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι για τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποδέχθηκε τον Τούρκο πρόεδρο στα σκαλιά του Μαξίμου έχοντας και έναν σύντομο διάλογο πριν να φτάσουν στην είσοδο του κτηρίου για τις τυπικές φωτογραφίες.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πύρινη κόλαση στην Ανδαλουσία με 12 νεκρούς, κάηκαν άνθρωποι μέσα στα αυτοκίνητά τους

Πριν 8 ώρες

Μάχη με τις φλόγες στην Αλμερία εν μέσω καύσωνα - Την «τεράστια θλίψη» του εξέφρασε ο Πέδρο Σάντσεθ - Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συμμετέχει και ο στρατός

Φλεγόμενο κτίριο κατέρρευσε σαν «χάρτινος πύργος» στην Τσεχία

Πριν 8 ώρες

Συγκλονιστικές εικόνες από τη φωτιά σε παλιό εργοστάσιο της Bata στη Ζλιν της Τσεχίας κάνουν τον γύρο του διαδικτύου

Η NASA αποκαλύπτει ότι έχει καταγράψει εικόνες με UFO – «Ίσως υπάρχει ζωή παντού εκεί έξω»

Πριν 8 ώρες

Ο Τζάρετ Αιζακμαν μίλησε για καταγραφές ανεξήγητων φαινομένων, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχει δει αποδείξεις για εξωγήινους ή συντρίμμια UFO

Πάτρα: Κατέληξε εργάτης που τραυματίστηκε από ξύλο που έπεσε από ταράτσα και τον χτύπησε στο κεφάλι

Χτες

Παρά τις προσπάθειες των γιατρών ο εργάτης δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή

Συναγερμός στο Παρίσι για το Γαλλία‑Μαρόκο στο Μουντιάλ: Φόβοι για σοβαρά επεισόδια όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα

Χτες

Το 2022 οι δύο ομάδες είχαν συναντηθεί στα ημιτελικά της διοργάνωσης με τη Γαλλία να επικρατεί και να προκρίνεται στον τελικό, τότε είχαν ακολουθήσει σοβαρά επεισόδια στους δρόμους του Παρισιού

Τσεχία: Σεισμός 5,5 Ρίχτερ νοτιοδυτικά της Πράγας

Χτες

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή υλικές ζημιές

ΣΥΡΙΖΑ: Παραιτήθηκε από πρόεδρος ο Σωκράτης Φάμελλος

Χτες

Η φημολογία αυτή έρχεται να κορυφώσει ένα εκρηκτικό κλίμα εσωστρέφειας

Αλί Χαμενεΐ: Βίντεο δείχνει το καταφύγιο όπου σκοτώθηκε αμέσως μετά τους βομβαρδισμούς

Χτες

Είναι η πρώτη φορά που το Ιράν έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει την καταστροφή που υπέστη το καταφύγιο του Αλί Χαμενεΐ στην Τεχεράνη

Σητεία: Αγνοείται η 55χρονη Βασιλική Γκάγκα – Εξαφανίστηκε εδώ και δύο εβδομάδες

Χτες

Οι αρχές αναζητούν την 55χρονη Βασιλική Γκάγκα, της οποίας τα ίχνη χάθηκαν από τη Σητεία από τα τέλη Ιουνίου

Μαίνεται η φωτιά σε βιοτεχνία στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης: Επεκτάθηκε σε διπλανό εργοστάσιο

Χτες

Λίγο μετά τις 16:00 εστάλη μήνυμα 112 στους κατοίκους της περιοχής

Μυστήριο με την εξαφάνιση 48χρονης μητέρας στον Αλιμο: Αφαντο και το όχημά της

Χτες

Μια 48χρονη μητέρα αγνοείται εδώ και τέσσερις μέρες σύμφωνα με τις αρχές. Αφαντο παραμένει και το αυτοκίνητό της.

Μακάβριο λάθος στις Σέρρες: Πήγαν να παραλάβουν τον νεκρό πατέρα τους και τους παρέδωσαν άλλη σορό

Χτες

Ο δικηγόρος της οικογένειας θα ζητήσει από τον εισαγγελέα άδεια εκταφής νεκρού που κηδεύτηκε στην Ξάνθη, σε μουσουλμανικό νεκροταφείο, για τον οποίο η οικογένεια έχει βάσιμες υποψίες ότι είναι ο δικός τους άνθρωπος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 37
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.