E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Η επένδυση των 5 δολαρίων που οδήγησε σε έναν εμπορικό κολοσσό

Μέσα σε 22 χρόνια μετατράπηκαν σε 326 εκατομμύρια δολάρια

Η επένδυση των 5 δολαρίων που οδήγησε σε έναν εμπορικό κολοσσό
Photo by Ted Dully/The Boston Globe
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Μπορείτε να φανταστείτε πως μια επένδυση που κόστισε μόλις 5 δολάρια, θα μπορούσε να οδηγήσει κάποιον να δημιουργήσει έναν εμπορικό κολοσσό; Φυσικά παίζουν ρόλο και άλλα πράγματα από εκεί και πέρα, αλλά όπως και να το κάνουμε αυτή ήταν η αρχή. Και με μικρό κόστος δυο άνδρες κατάφεραν να γίνουν στη συνέχεια πάμπλουτοι.

Όλοι γνωρίζετε τα παγωτά Ben & Jerry’s, τα προϊόντα της υπάρχουν όπου υπάρχουν συσκευασμένα παγωτά σε εμπορικά καταστήματα, ενώ υπάρχουν και 550 μαγαζιά που πουλούν χύμα το παγωτό της σε όλον τον κόσμο. Όταν όμως ο Ben Cohen και ο Jerry Greenfield ξεκίνησαν δεν είχαν εμπειρία στη διαχείριση μιας επιχείρησης. Ούτε στην παρασκευή παγωτού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κανένας από τους δυο δεν σπούδασε επιχειρήσεις. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ο Cohen προσπαθούσε να ζήσει ως καλλιτέχνης, ενώ ο Greenfield φιλοδοξούσε να γίνει γιατρός. Αλλά όταν ο δεύτερος δεν μπήκε στην ιατρική σχολή τελικά και ο Cohen δεν τα έβγαζε πέρα εύκολα, οι δυο παιδικοί φίλοι αποφάσισαν να ξεκινήσουν τη δική τους εταιρεία.

Οι δυο τους λοιπόν για να μάθουν να φτιάχνουν παγωτά, μοιράστηκαν τα έξοδα για να πληρώσουν 5 δολάρια σε ένα μάθημα δι’ αλληλογραφίας από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια. «Μας έστειλαν ένα εγχειρίδιο ταχυδρομικώς, διαβάσαμε τα κεφάλαια και όλα τα τεστ ήταν με ανοιχτά βιβλία, οπότε τα πήγαμε πολύ καλά σε αυτό», είπε ο Greenfield.

Από το 1925, το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια ξεκίνησε να προσφέρει ένα μάθημα αποκλειστικά για την παρασκευή παγωτού, κάτι που κάνει μέχρι και σήμερα. Οι Cohen και Greenfield δεν είναι τα μοναδικά μεγάλα ονόματα του κλάδου που το παρακολούθησαν. Εκπρόσωποι από τις Baskin-Robbins, Good Humor, Blue Bell και άλλους έχουν επίσης παρακολουθήσει το μάθημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να μπορέσουν να διευθύνουν κανονικά μια εταιρεία, οι Cohen και Greenfield διάβασαν μια σειρά από φυλλάδια από τη Διοίκηση Μικρών Επιχειρήσεων, που διατίθενται στο ταχυδρομείο για 20 σεντς το καθένα. «Το ένα θα αφορούσε τον τρόπο υπολογισμού του ισοζυγίου, το άλλο θα αφορούσε τον τρόπο διαχείρισης των βιβλίων μας», είπε ο Greenfield στην Post. «Αυτή ήταν λίγο πολύ η επιχειρηματική μας εκπαίδευση».

@Ben & Jerry's

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσο για το γιατί επέλεξαν το παγωτό, ήταν μάλλον θέμα κόστους. Αρχικά, εξέτασαν μια σειρά από διάφορα σνακ, συμπεριλαμβανομένων των bagels και του fondue.

«Στην πραγματικότητα τιμολογήσαμε τον εξοπλισμό παρασκευής bagel από έναν προμηθευτή μεταχειρισμένου εξοπλισμού εστιατορίου, αλλά συνειδητοποιήσαμε ότι ήταν περισσότερα χρήματα από όσα είχαμε», είπε ο Greenfield στην The Post. «Όταν μάθαμε ότι το παγωτό θα ήταν φθηνότερο, επιλέξαμε το παγωτό».

Μάζεψαν συνολικά 12 χιλιάδες δολάρια. Από 4 χιλιάδες οι δυο τους και άλλα 4 χιλιάρικα από την τράπεζα. Άνοιξαν το πρώτο τους μαγαζί το 1978 στο Βερμόντ, σε ένα υποβαθμισμένο βενζινάδικο. Δεν περίμεναν ποτέ να είναι τόσο επιτυχημένοι. «Πιστεύαμε ότι οι πιθανότητες να παραμείνουμε στην επιχείρηση για έναν χρόνο ήταν μικρές, οπότε στην αρχή είπαμε, εάν είμαστε στην επιχείρηση για έναν χρόνο, θα ανοίξουμε τις πόρτες μας και θα σερβίρουμε δωρεάν παγωτό σε όλους στην επέτειό», είχε πει ο Cohen το 2003.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η αρχική σκέψη ήταν, θα το κάνουμε αυτό για μερικά χρόνια και μετά να πουλήσουμε το κατάστημα και με τα χρήματα που θα πάρουμε, να αγοράσουμε μια νταλίκα και να γίνουμε οδηγοί φορτηγών», πρόσθεσε. «Δεν λειτούργησε έτσι».

Η Ben & Jerry’s κέρδισε δημοτικότητα επεκτείνοντας την χονδρική πώληση το 1979. Η εταιρεία εισήχθη στο χρηματιστήριο το 1984 και μέχρι το 1987 άξιζε 30 εκατομμύρια δολάρια, πουλώντας παγωτό σε 35 πολιτείες. Καθώς το Ben & Jerry's έγινε σοβαρός ανταγωνιστής στον τομέα του παγωτού πολυτελείας, πυροδότησε επίσης μια σειρά νομικών μαχών με την Häagen-Dazs και τη μητρική της εταιρεία Pillsbury στα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Το 2000, οι Cohen και Greenfield πούλησαν την εταιρεία στην Unilever για 326 εκατομμύρια δολάρια. καλά τα κατάφεραν πάντως αν όλο αυτό ξεκίνησε από ένα μάθημα των 5 δολαρίων και μια επένδυση 12 χιλιάδων δολαρίων, παίρνοντας κάποια από αυτά με δάνειο.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μάθαμε τι είναι η «γυναία γραφ‑Οίδα», που ξεχώρισε στο Off‑Off Athens 2023, από την ομάδα Primo Gradu

Σήμερα

Γνωρίσαμε τις γυναίκες πίσω από την performance που ζωντανεύει πίνακες μέσα από το σώμα και τη φωνή

Τι απέγινε η Marlene Engelhorn, η κληρονόμος μιας τεράστιας περιουσίας που θέλησε να δωρίσει

Σήμερα

«Δεν πρέπει να είναι δική μου απόφαση τι θα κάνω με τα χρήματα της οικογένειάς μου, για τα οποία δεν δούλεψα»

Οι πιο περίεργες θεραπείες προηγούμενων δεκαετιών

Σήμερα

Μπορούμε να συμφωνήσουμε πως ευτυχώς η ιατρική προχώρησε!

Οι καλύτερες πόλεις της Ευρώπης για να ζεις

Χτες

Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Το μοναστήρι που βρίσκεται στην καρδιά του κέντρου της Θεσσαλονίκης

Χτες

Η μονή επανιδρύθηκε το 1953 και σήμερα υπηρετούν σε αυτή αρκετοί μοναχοί

Aυτός ο γιατρός έγινε διάσημος αλλάζοντας τις φωνές των ανθρώπων

Χτες

Mετά τις επεμβάσεις στο πρόσωπο, η νέα μόδα είναι οι επεμβάσεις φωνής

Ο ηθοποιός που έφυγε από το Χόλιγουντ για να βρει τον εαυτό του

Προχτές

Η πλούσια ερωτική ζωή και η απόφαση που πήρε για να σώσει τη ψυχή του

O βασιλιάς που έδωσε το όνομά του στο Bluetooth

Προχτές

Βρίσκεται στο επίκεντρο μιας αρχαιολογικής διαμάχης.

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.