E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Εκτός ΦΠΑ χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες: Στόχος τα «μεγάλα ψάρια»

Πού καθορίζεται το όριο της υποχρέωσης υποβολής δήλωσης

Εκτός ΦΠΑ χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες: Στόχος τα «μεγάλα ψάρια»
cottonbro
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 18/12/2023 | 12:01

Από 10.000 σε 20.000 ευρώ το όριο απαλλαγής από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων στους ελεύθερους επαγγελματίες - Εγκαταλείπεται η φορολογική «μαρίδα» - Στροφή στα μεγάλα πορτοφόλια γιατρών, μηχανικών, εμπόρων και ιδιοκτητών ταξί που δηλώνουν κέρδος 9,5 ευρώ τη μέρα

Η φορολογική «μαρίδα», το πλήθος των υπόχρεων σε ΦΠΑ, βασανίζει στην κυριολεξία την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, μικροί επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες, με πενιχρά ακαθάριστα έσοδα και μηδενικές κατά βάση περιοδικές και εκκαθαριστικές δηλώσεις, φορτώνουν με πρωτοφανές σε όγκο και βάρος διαχειριστικό κόστος τις φορολογικές αρχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάθε μήνα το φορολογικό σύστημα καλείται να διεκπεραιώσει απίστευτο όγκο ανούσιας, χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, φορολογικής ύλης με ελάχιστο κέρδος για το Δημόσιο Ταμείο. Εκτιμάται ότι το πλήθος των υπόχρεων υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 20.000 ευρώ αποδίδει μόλις το 2% των εσόδων του συγκεκριμένου φόρου. Με αποτέλεσμα οι φορολογικές υπηρεσίες και αρχές να παγιδεύονται και να εξαντλούνται σε υποθέσεις σχεδόν μηδενικού αθροίσματος.

Xάνουν το δάσος
Αναλώνονται, όπως χαρακτηριστικά λένε οι υπεύθυνοι της Καραγεώργη Σερβίας, σε μικροϋποθέσεις, απογυμνώνονται από ελεγκτικές δυνάμεις και δυνατότητες, αποπροσανατολίζονται και εν τέλει χάνουν το δάσος της φοροδιαφυγής. Μέχρι σήμερα επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 10.000 ευρώ απαλλάσσονται της υποχρέωσης υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης προσανατολίζεται να διπλασιάσει το όριο απαλλαγής από 10.000 σε 20.000 ευρώ έτσι ώστε να περιορίσει το απροσμέτρητο διαχειριστικό κόστος, να ελευθερώσει δυνάμεις της ΑΑΔΕ και να τις στρέψει σε φορολογικά αντικείμενα μεγάλα και ικανά να προσθέσουν σημαντικά έσοδα στο Δημόσιο Ταμείο. Περιττό να σημειώσουμε ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες το όριο απαλλαγής υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ είναι 30.000 ευρώ ή και πάνω από αυτό. Ο κ. Θεοχάρης πιστεύει ότι είναι καιρός οι φορολογικοί έλεγχοι να συστηματοποιηθούν, να κατευθυνθούν σε κλάδους συγκεκριμένους και να στοχεύσουν τη μεγάλη φοροδιαφυγή. «Η πάλη με τη φορολογική μαρίδα δεν έχει νόημα, δεν φέρει αποτέλεσμα» λέει χαρακτηριστικά. Υπολογίζει ότι το κράτος χάνει περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο από διαφεύγοντες φόρους, «μαύρες» συναλλαγές και κρυμμένα εισοδήματα. Ο ίδιος υπολογίζει ότι με ανασύνταξη και επαναπροσανατολισμό των φορολογικών ελέγχων μπορούν να ανακτηθούν σχεδόν 3 δισ. ευρώ ετησίως και έτσι να προσθέσουν άλλες δυνατότητες στα δημόσια οικονομικά, να υποστηρίξουν κρίσιμες κοινωνικές δαπάνες και να επιτρέψουν την ευχερέστερη και ταχύτερη μείωση των φορολογικών συντελεστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ραγδαία πια ψηφιοποίηση της ελληνικής οικονομίας προσφέρει νέες δυνατότητες στις ελεγκτικές αρχές. Ηδη ολοκληρώνονται οι επαφές με τις ευρωπαϊκές αρχές που θα επιτρέψουν την εντός του 2024 καθιέρωση των ηλεκτρονικών τιμολογίων και μαζί θα αρχίσει από τον νέο χρόνο η εκτεταμένη πια χρήση των POS, όπως και η διασύνδεσή τους με το σύστημα taxis της Εφορίας. Οπως εξηγεί ο υφυπουργός Οικονομικών, πλέον τα εργαλεία πολλαπλασιάζονται και οι στοχεύσεις μπορούν να είναι συγκεκριμένες σε κλάδους υψηλής φοροδιαφυγής.

Οι γιατροί
Για παράδειγμα, όπως σημειώνει, τα εισοδήματα των γιατρών δεν μπορούν να κρυφτούν. Οι ιατρικές πράξεις είναι καταγεγραμμένες στο όποιο νοσοκομείο, δημόσιο η ιδιωτικό, οι χειρουργοί επίσης, μια απλή ψηφιακή εντολή αρκεί να φέρει στο φως τον αριθμό των επεμβάσεων και βεβαίως το εισόδημα, έστω κατά προσέγγιση μη αμφισβητούμενη. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τους οδοντιάτρους, με τους μηχανικούς ή με τους ταξιτζήδες, οι οποίοι μετά και τη μεγάλη αύξηση των κομίστρων λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία δεν μπορούν να ισχυρίζονται ότι εργάζονται με ημερήσιο κέρδος μόλις 9,5 ευρώ!

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πύθωνας αποφάσισε να κάνει… ανακαίνιση: Εισέβαλε από το ταβάνι και έκανε γυαλιά‑καρφιά ένα μπάνιο στην Αυστραλία

Χτες

Με το στόμα ανοιχτό έμειναν οι ένοικοι της κατοικίας στο Κουίνσλαντ – Δείτε το βίντεο

Πέθανε η θρυλική Ντόλι Πάρτον στα 80 της χρόνια

Χτες

Είναι η τραγουδίστρια της κάντρι με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών, έκανε καριέρα και στον κινηματογράφο - Το τελευταίο διάστημα η κατάσταση της υγείας της είχε επιβαρυνθεί, μετά και τον θάνατο του συζύγου της, τον Μάρτιο του 2025

Google: Ποιο emoji «σάρωσε» το 2025 ‑ Αύξηση 37% στη χρήση του

Χτες

Η εταιρεία ανέλυσε 665 εκατομμύρια σύμβολα μέσα από το Gboard, αναδεικνύοντας τις νέες τάσεις που φέρνει η Gen Z στην ψηφιακή επικοινωνία.

Κυψέλη: Σε 14 κτίρια οι ζημιές από τα έργα του Μετρό ‑ Τι είπε ο Χάρης Δούκας

Χτες

Παρουσιάστηκαν τα πρώτα στοιχεία για τις επιπτώσεις που έχουν προκαλέσει οι εργασίες του Μετρό σε κτίρια της Κυψέλης

Πορτογαλία: Η στιγμή που μεθυσμένος οδηγός πέφτει πάνω σε πλήθος ‑ 12 τραυματίες

Χτες

Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς στο παραθαλάσσιο θέρετρο στην περιοχή Αλγκάρβε

Ουρές στα βενζινάδικα στο Ιράν μετά τον οικονομικό «στραγγαλισμό» των ΗΠΑ

Χτες

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα πως πρέπει να «τερματιστούν αμέσως» οι εκτελέσεις διαδηλωτών

Κάτω Κουφονήσι: Νεκρή 69χρονη Αγγλίδα μετά από βουτιά στη θάλασσα από ημερόπλοιο

Χτες

Οι προσπάθειες ανάνηψης με ΚΑΡΠΑ στο λιμάνι δεν κατάφεραν να σώσουν τη γυναίκα, ενώ το Λιμενικό διενεργεί προανάκριση για τα αίτια του θανάτου.

Δημήτρης Κόκοτας: Η ανακοίνωση του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» για τον θάνατό του

Χτες

Ο γνωστός τραγουδιστής άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα, μετά από παρατεταμένη νοσηλεία

Ηράκλειο: Απατεώνες επενδυτικοί σύμβουλοι ξάφρισαν 60.000€ από 48χρονη

Χτες

Δείτε πώς μια 48χρονη στο Ηράκλειο έμεινε χωρίς 60.000€ από επενδυτική απάτη και πώς μπορείτε να προστατευτείτε από ανάλογα κρούσματα.

Απομακρύνεται από την οικογενειακή κατοικία ο σύζυγος της παρουσιάστριας

Χτες

Κοινωνία - Για την Πέμπτη 27 Αυγούστου μετατέθηκε από το Αυτόφωρο η εκδίκαση της υπόθεσης του συζύγου της παρουσιάστριας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 6
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.