E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ριζικές αλλαγές για επιχειρήσεις και επαγγελματίες – POS, «κλειδωμένες» δηλώσεις ΦΠΑ και σαρωτικοί έλεγχοι

Έτος σταθμός το 2024 για τη φορολογική διοίκηση - Πώς θα μεταβληθεί η φορολογική καθημερινότητα

Ριζικές αλλαγές για επιχειρήσεις και επαγγελματίες – POS, «κλειδωμένες» δηλώσεις ΦΠΑ και σαρωτικοί έλεγχοι
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 7/1/2024 | 11:00

Το 2024 αναμένεται να είναι ένα έτος σταθμός σε ό,τι αφορά τη φορολογική διοίκηση, αφού εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα γίνει πράξη η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των μηχανημάτων POS με το σύστημα Taxisnet, κάτι που θα αλλάξει σημαντικά τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς και βέβαια θα κάνει πιο εύκολο το έργο της φορολογικής διοίκησης.

Όμως δεν είναι μόνο αυτό που θα μεταβάλει τη φορολογική καθημερινότητα επιχειρήσεων και επαγγελματιών, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Μία άλλη σημαντική αλλαγή είναι οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι κλειδωμένα στο εξής έσοδα και δαπάνες. Κανένας επαγγελματίας δε θα μπορεί να δηλώσει λιγότερα έσοδα, αλλά ούτε και περισσότερες δαπάνες από εκείνες που έχουν περάσει στα MyData.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι τα ηλεκτρονικά βιβλία καθίστανται πλέον απόλυτα υποχρεωτικά και όποιος δεν περάσει μέσα από το σύστημα θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητά του, αλλά και στη σχέση του με τη φορολογική αρχή.

Ο τρίτος άξονας είναι οι έλεγχοι που αναμένεται να ενταθούν το επόμενο χρονικό διάστημα και να είναι περισσότερο στοχευμένοι σε επαγγελματικές κατηγορίες με υψηλό φορολογικό ενδιαφέρον.

Καμία άλλη παράταση για τις ταμειακές μηχανές
Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σύμφωνα πάντα με δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, δηλώνουν με απόλυτο τρόπο ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία νέα παράταση και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, μέτρο το οποίο αποτελεί μια από τις προκλήσεις του 2024 για το οικονομικό επιτελείο, θα ολοκληρωθεί μέσα στους πρώτους μήνες του έτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ισχύον χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι οι διαδικασίες της διασύνδεσης θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024 και από τη 1η Μαρτίου 2024 ταμειακές μηχανές και POS θα πρέπει να είναι «σάρκα μια».

Προκειμένου μάλιστα να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, έχει συγκροτηθεί Ειδική Ομάδα Εργασίας για την παρακολούθηση της υλοποίησης του έργου «Διασύνδεση Ηλεκτρονικών Ταμειακών Μηχανών με συστήματα (POS) και με την Α.Α.Δ.Ε.».

Σημειώνεται ότι σχεδόν όλες οι κατηγορίες επαγγελματικών κλάδων στη λιανική αγορά πρέπει πλέον να δέχονται πληρωμές με κάρτες ενώ όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να διαθέτουν επαγγελματικό λογαριασμό και να αποδέχονται άμεσες πληρωμές μέσω του συστήματος IRIS.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

H υποχρεωτική χρήση των POS επεκτάθηκε σε 35 επαγγελματικούς κλάδους από λαϊκές αγορές και πανηγύρια έως περίπτερα, ταξί ,ψιλικατζίδικα, ασφαλιστικές και διαφημιστικές εταιρείες, θέατρα και κινηματογράφους.

Αν και το μέτρο ισχύει από τη 1η Ιανουαρίου, οι επαγγελματίες οι οποίοι ακόμα δε διαθέτουν POS μπορούν να αποφύγουν τα πρόστιμα έως τη 1η Μαρτίου 2024, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν αποδεδειγμένα παραγγείλει έως τις 31 Ιανουαρίου 2024 το POS τους και περιμένουν τη ρύθμιση και εγκατάσταση τους από τις συνεργαζόμενες τράπεζες. Εφόσον παρέλθει αυτή η προθεσμία, τότε τα προβλεπόμενα πρόστιμα μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 1.500 ευρώ.

Κλειδωμένες δηλώσεις ΦΠΑ
Οι δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλουν οι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, από την αρχή του χρόνου θα είναι «κλειδωμένες». Δηλαδή τα έσοδα που υποβάλλονται στη δήλωση ΦΠΑ δεν μπορεί να είναι λιγότερα από αυτά που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA και αντίστοιχα τα έξοδα που υποβάλλονται στη δήλωση ΦΠΑ δεν μπορεί να είναι περισσότερα από αυτά που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι κωδικοί των δηλώσεων ΦΠΑ θα προσυμπληρώνονται αυτόματα από την ΑΑΔΕ με βάση τα στοιχεία που θα έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα myDATA και οι φορολογούμενοι δε θα έχουν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν για να τροποποιούν τα δεδομένα καθώς τα προσυμπληρωμένα στοιχεία των δηλώσεων θα είναι κλειδωμένα. Η προσυμπλήρωση και το κλείδωμα των κωδικών των δηλώσεων ξεκινάει από τις δηλώσεις ΦΠΑ για να επεκταθεί το 2025 και στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

Στοχευμένοι έλεγχοι από την ΑΑΔΕ
Μέσα στο 2024, η ΑΑΔΕ αναμένεται να εντατικοποιήσει κάθε διαθέσιμο «όπλο» που έχει στη φαρέτρα της, στο μέτωπο των φορολογικών ελέγχων. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα στοχεύσουν περισσότερο σε κατηγορίες φορολογούμενων στις οποίες παραδοσιακά υπάρχει μεγάλη φορολογική ύλη που αποκρύπτεται.

Η περίμετρος των υπό έλεγχο φορολογουμένων περιορίζεται με την εφαρμογή του φορολογικού νομοσχεδίου, αφού αποδεσμεύονται ελεγκτικοί μηχανισμοί ώστε να στρέψουν αποκλειστικά την προσοχή τους εκεί που οι πιθανότητες σύλληψης μεγάλης φορολογικής ύλης που αποκρύπτεται μεγιστοποιείται.

Στο πλαίσιο αυτό θα διενεργηθούν σειρά φορολογικών ελέγχων, ερευνών και διασταυρώσεων, οι οποίο και έχουν προγραμματίσει για το 2024 η ΑΑΔΕ ενεργοποιώντας νέα ηλεκτρονικά όπλα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων.

Στον προγραμματισμό υπάρχει σχέδιο για τουλάχιστον 73.000 φορολογικούς ελέγχους, οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν από τον ελεγκτικό μηχανισμό. Στο στόχαστρο μπαίνει κάθε είδους οικονομική δραστηριότητα, φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σουηδία: Η Amazon κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για τις «κούκλες του σeξ» με την παιδική εμφάνιση

Χτες

H σουηδική οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων των παιδιών ChildX ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως κατέθεσε μήνυση

Συρμός του μετρό σταμάτησε στο Μοναστηράκι – Έβγαζε καπνούς

Χτες

Οι επιβάτες εκκένωσαν άμεσα τον συρμό

Τρόμος στη Γερμανία: Ακυρώνονται χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω φόβων για επιθέσεις ισλαμιστών

Χτες

Η κυβέρνηση της Σαξονίας-Ανχαλτ απαγόρευσε την αγορά μετά τις ανησυχίες για επιθέσεις, προκαλώντας πολιτική διαμάχη με τον δήμο Μαγδεμβούργου

Λάρισα: Λάμπες πέφτουν από το ταβάνι εν ώρα μαθήματος – Τι καταγγέλλουν οι γονείς

Χτες

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας

Σάλος στη Γαλλία: Σκληρό πoρνό σε τηλεόραση πλοίου που ταξίδευε προς Βρετανία ‑ «Παιδιά ούρλιαζαν»

Χτες

Η DFDS αναφέρει ότι η ταινία προβλήθηκε κατά λάθος στους επιβάτες που παρακολουθούσαν τον αγώνα της F1 στη γραμμή Γαλλία-Ηνωμένο Βασίλειο

Ουκρανία: Παραιτήθηκαν η υπουργός Ενέργειας και ο υπουργός Δικαιοσύνης εν μέσω έρευνας για διαφθορά

Χτες

Η πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Γιούλια Σβιριντένκο, δήλωσε ότι υπέβαλε αίτημα στη Βουλή για την αποπομπή των δύο υπουργών, ενώ διευκρίνισε ότι διεξάγεται έρευνα για διαφθορά στην Ουκρανική Κρατική Εταιρεία Πυρηνικής Ενέργειας Energoatom

Μητσοτάκης: Ανάρτηση στα social media για τα μέτρα ελάφρυνσης στη ΔΕΘ για τους νέους

Χτες

Το γκάλοπ μεταξύ των νέων έδειξε είτε δεν γνώριζαν καθόλου, είτε είχαν ελάχιστη ενημέρωση για τα συγκεκριμένα μέτρα

Ηράκλειο: 67χρονη επιχειρηματίας βρέθηκε νεκρή στο κατάστημά της

Χτες

Γείτονας που την είδε πεσμένη μπρούμυτα στο έδαφος ειδοποίησε αμέσως περίοικους και τις αρχές

22χρονος κατάπιε αμάσητο burger για ένα challenge και νοσηλεύεται στο Γεννηματάς

Χτες

Ο νεαρός νοσηλεύεται στη ΜΕΘ σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, με πιθανόν μη αναστρέψιμες βλάβες

ΕΦΕΤ: Ανακαλείται γνωστό τσουρέκι με πραλίνα φουντουκιού από τα ράφια των σούπερ μάρκετ

Χτες

Το προϊόν κρίθηκε μη ασφαλές καθώς περιείχε κουμαρίνη σε παραπάνω ποσότητα από το επιτρεπτό όριο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 15
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.